Санирането ще повиши данъците на жилищата средно с 2 до 5 лева

Санирането ще повиши данъците на жилищата средно с 2 до 5 лева

© Николай ДойчиновДанък сгради и такса смет за жилищата, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще поскъпнат средно с 2 до 5 лева, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в Пловдив. Тя, заедно с областния управител Розалин Петков и кмета Иван Тотев представиха програмата за саниране.


Данъчният софтуер, с който е направен експеримент за цените в центъра на София и Благоевград, е изчислил, че след санирането за апартамент от 80 кв. размерът на данък-сгради се увеличава с 1.60 лв. Ако жилището е основно, данъкът ще е по-нисък с 50% и в такъв случай реалното увеличение е 0.80 лв., а такса смет – 1.20 лв., каза Павлова, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


След като санирането бъде направено, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в общинските служби, за да обявят направените подобрения, като на тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите. Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран, разясни Лиляна Павлова.
По думите й средното време за ремонти е между 3 и 5 месеца.


В коментар на исканията на Българската асансьорна асоциация с парите за саниране да се извършат и обследвания и подмяна на асансьорите в блоковете, министър Павлова заяви, че държавата няма и не може да купи нови съоръжения за всички панелни сгради. "Това би струвало над 5 млрд. лв., което няма как да стане. Но това, което може да се направи, е при санирането да се въведат енергоефективни мерки. Това означава лампата да изгасва, когато няма хора в асансьора, при повикване да идва само един, а не всички асансьори в блока, да се подмени електроинсталацията с нова, обясни министърът на регионалното развитие", каза тя.


Националната програма за енергийна ефективност беше одобрена от правителството на 28 януари. Финансовият ресурс на програмата е 1 млрд. лева, а по нея могат да кандидатстват всички панелни блокове на територията на страната, в които има поне 36 апартамента. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK