Газов хъб в България би струвал 2.2 млрд. евро

Газов хъб в България би струвал 2.2 млрд. евро

© Министерски съветНеобходимата инвестиция за изграждането на нова инфраструктура за газов хъб в България е 2.2 млрд. евро. Това показват данните от презентацията, представена по време на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа от премиера Бойко Борисов.


Сред основните предимства на страната за изграждане на газов хъб са географското й разположение, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансираната транзитна национална система с газохранилище, както и добивът на нефт и газ в региона, пише още в документа.


В него се подчертава и ниското вътрешно потребление, заради което има свободен капацитет за транзит.
Според презентацията на премиера у нас процедурите за доставки и строителство са прозрачни и на справедливи цени.


В презентацията се отбелязва, че за реализацията на проекта е необходимо модернизация на съществуващата инфраструктура и изграждането на нова. В частта "Модернизация" е заложено повишаване на мощността на компресорна станция "Странджа" с 10 MW, изграждане на лупинг Лозенец – Рупча – 50 км, изграждане на 20 км газопроводи и модернизация и разширение на северен полупръстен с приблизително 272 км.


В частта "Изграждане на нова инфраструктура" е включено изграждането на приблизително 844 км газопроводи, 2 компресорни станции с обща инсталирана мощност 265 MW (в района на Левски и на Провадия) и изграждане на приемен терминал.


Според предварителните разчети прогнозната стойност на инвестицията за изграждане на нова инфраструктура е 2.2 млрд. евро, а за модернизацията и разширението на северен полупръстен ще са необходими 140 млн. евро. Предвижда се и изграждане на допълнителен капацитет за съхранение - разширение на "Чирен" и изграждане на ново хранилище за природен газ.


На срещата, която е по инициатива на премиера Бойко Борисов, е учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се тя да работи в две подгрупи – на политическо и на експертно ниво. Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.


Като основен приоритет участниците в Групата на високо равнище очертаха осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Първата задача пред групата ще бъде изготвянето на преглед на търсенето и предлагането на природен газ в региона. Ще бъдат разгледани всички проекти от общ интерес, както и възможността за тяхното финансиране по плана "Юнкер".


По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от агенция "Фокус", европейските страни трябва да покажат, че могат да работят заедно за постигане на по-добра свързаност помежду си.


Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.


България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа за създаване и на подгрупа за изграждане на вертикалния газов коридор. Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на месец март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подгрупата.


Идеята за газов хъб бе лансирана от премиера Бойко Борисов, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток". Идеята е съоръжението да се финансира от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ей ся някой икономист от ГЕРБ ще каже за големия потенциал на проекта ще има отварят се 1000 работни места за 1 лято за малките и средни фирми разбира се.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 415 Неутрално

  "Милярдче-две за хъбче" - любимата песен на Бат Бойко

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Бг политиците изгубиха много време, под влиянието на енергомафията. А можеха отдавна да изградят един терминал. Внос на газ от северна африка е добра алтернатива.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не знам кой му вкара на Борисов в главата тая муха за газовия хъб, но колкото по бързо си я искара от там, толкова по добре за нас.

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Инфраструктура винаги може да се направи,стига да има газ де....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Връзката с Румъния защо се бави толкова години?

 7. 7 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Брей, много скъпо това ''хъбче''. Сега Баце да ги извади тези пари от джоба си и да бъде така добър да не товари данъкоплатеца с нови заеми за безумни проекти.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  До коментар [#4] от "snowball":

  Много пари има вложени в ЮП.Това е начин да се избият част от загубите.

 9. 9 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 415 Весело

  До коментар [#6] от "hodounski":
  Риторичен въпрос, нали колега? Еи все пак да си го кажем - за да се поддържа зависимостта ни от доставки от Русия и за да са цените най-високите измежду всички страни, на които Русия доставя.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Не можем да се отървем от тази мания за величие.Стратегически партньор,от Тодорживково време все това повтаряме.

 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  ... хм, макар и да е поСна информациАта, първоначалните сметки са за около 5 млрд лева... хм, след още месе папагалстване по таА фантазиА, шА станат 10 млрд. Гледам, че не е отчетен мерака за Вертикалния коридор, нови компресорни станции за турската и гръцката връзка, за сръбската...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На бас, че сега комуно-виолетовите ще станат много пестеливи.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#4:"snowball"]Не знам кой му вкара на Борисов в главата тая муха за газовия хъб[/quote]

  Същите които му заповядаха да спре Южен поток. След като се разбра, че газта ще минава през Турция, Баце се е консултирал в едно често посещавано от него посолство какво да обяснява на мат'ряла.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#3:"InmoInvestments"]А можеха отдавна да изградят един терминал. [/quote]
  ... ъхъ, на село на брега на барата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Само не разбрах газта от къде ще дойде ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5050 Неутрално

  [quote#3:"InmoInvestments"]Бг политиците изгубиха много време, под влиянието на енергомафията. А можеха отдавна да изградят един терминал.[/quote]

  Няма как България да изгради терминал за втечнен газ, защото Труция не разрешава танкери с втечнен газ да минават през Босфора! България може да се включи в гръцкия проект за терминал или да наеме част от капацитета му.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Никой нищо не казва за парите потънали в КТБ.

  Това е проблема на местната политика и икономика, а не някакъв илюзорен хъб, който няма как да се състои на юруш.

  Онези на запад са ги гледали тези филми много пъти, а един от тях сега така здраво им е приковал вниманието - "Елинският триъгълник" се казва - че хич не им е до някаква си малка корумпирана държавица с големи корупционни амбиции.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#13] от "grod":

  Южен Поток не го спря Бойко Борисов.

  А ако някой ще му казва какво да прави , то по-добре да са американците.

  Просто от три злини - третата е сам да решава какво да прави - комай американците са най-малката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "И сто пъти халва да речеш, в устата благо не става" близкоазиатска поговорка. "Залудо работи, празен не стой!"- българска.
  Турция отвсякъде е оградена със страни производителки и е тропосана с газопроводи и по екватора и по меридиана. Действащи договори с Ирак, Иран, Азербейджан и африканските производители на втечнен газ. Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Бе, земи едните ръководители, па удари другите! Ама барем бюрокрацията в министерствата се порови из архивите и сайтовете...

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  До коментар [#9] от "mapuhcku":

  +++++++ от газовата криза 2009 само се говори.

 21. 21 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#15:"Танас"]

  Само не разбрах газта от къде ще дойде ?[/quote]
  ... ама че си и ти... та кой говори за газ... Помпозната "среща" с патетичното ѝ отразя'ане е за хъба и нЕк'ва илюзорна инфраструктура. Утре и за петрол мо'е да стане ... или за морска вОда

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 22. 22 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Поредната дъвка за пред простия матрял - газов хъб ала бала. Това като завода за боклуци, еклектронно правителство, АЕЦ, Чжен поток и прочие в резултат потрошени милиарди и нищо. Само кражби, простотия и ряазсипия. И БГ простият матрял гледа като говеда...

 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#19] от "venelingeologia":

  ... кат' станА на дума - и ние имаме договор с азерите за 1 млрд кубика газ за 2019. До тогаз трЕбе да напра'им връзката с Турция, та да си го получим. Мо'е и да я има до тогаз, ама шА е руско-турска . И шА 'почва от руския хъб на турска територия.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5050 Весело

  [quote#13:"grod"]След като се разбра, че газта ще минава през Турция[/quote]

  Никаква газ няма да минава през Турция! В Росии деньги нет!

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#6:"hodounski"]Връзката с Румъния защо се бави толкова години?[/quote]
  ... ами, щот' на власите не им пука за назе.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на vvtk
  vvtk
  Рейтинг: 409 Весело

  Какъв газов хъб?Значи ще вземаме газ от турския хъб и ще го съхраняваме в нашия хъб ,а после ще го разпределяме към Европата.Това щяло да струва 2,2 млр.евро .Стига с предизборни простотии и си сядайте на задниците и правете интерконекторната връзка било с Турция или Гърция защото 2016 година не е далече и няма как да се оправдаваме вече с руснаците заради нашето политическо малоумие.

 27. 27 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ей пак намериха как да си изкарат парите. Дами и господа. Ако няма и хъбче, един дебел човек ще фалира, а с него цяла партия .

 28. 28 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С усилията да се прави този разпределителен център (РЦ )можеше да се направи една програмка за подпомагане на дребния и средния бизнес. От това биха се създали сто пъти повече работни места с десет пъти по-малко пари. Дребната разлика между РЦ и програмката е, че дребните и средни фирми могат да дават дребни и средни рушвети. Затова няма сметка.

 29. 29 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 588 Любопитно

  До коментар [#3] от "InmoInvestments":

  И къде ще го разтоварваш? През Босфора е забранен преноса на втечнен газ?

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Не сме поискали, не са ни ги дали...

 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  "В него се подчертава и ниското вътрешно потребление, заради което има свободен капацитет за транзит."

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изпуснаха Питомното. Тръгнаха да гонят Дивото. Борисова работа. Да забаламосва електората.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Евроекспертите лъжат ББ,той лъже матряла,матрялят се самозалъгва.В резилтат:цигани,престъпници и дебили в тресавището.

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Безпочвени фантазии. Бойко защо се отказа от магистралите? Сега ще изкара един мандат с хъбове.
  Има ли България газопреносна мрежа, която да може да осъществява транзит на поне 50 МИЛАРДА кубика газ годишно?
  Само дето не се казва откъде ще дойдат тези 2.2 милиарда евро.

 35. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Заклаха кокошката със златните яйца, но не се отказват да мътят. Колко ли още ще си пълнят гушите някои с правене помен за умрял проект.
  Имаше ги тези неща и по комунистическо време. Аз самият работех по такива проекти. Всеки знаеше, че "царят е гол", но всеки си мълчеше. Никой не искаше да си отреже клона на който седи. Сега, някои от тези проекти се възраждат.

 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Поредни мокри съни6та дерайлират при сблъсъка в фактора парички.
  Без участие на ЕС и вкарването на това "упражнение" в някой инфраструктурен "коридор" едва ли се задава икономическа рентабилност на това "хъбче"....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#6:"hodounski"]Връзката с Румъния защо се бави толкова години? [/quote]
  Откъде и как идва газ до България? Не беше ли през Румъния? Може би е безвръзково?

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#15] от "Танас":
  От смилянски боб

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2973 Любопитно

  Началникът на бат Бойко си знае работата. България ще разкрие своите подземни и подводни богатства. Когато му дойде времето...

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#34:"dissident"]Само дето не се казва откъде ще дойдат тези 2.2 милиарда евро.[/quote]
  Как да не се казва? От ЕС естествено! Но е факт, че има някакъв интерес от Европа. Явно газопровод през Гърция, Македония и т.н. им присяда, щом са пристанали на Боко.

 41. 41 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "judjuk":

  ЕС не искаше ли да се реши проблема с Украйна и да се ползват нейните тръби?

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3205 Любопитно

  [quote#6:"hodounski"]Връзката с Румъния защо се бави толкова години? [/quote]Каква е тази връзка?В момента има транзитен коридор за руския газ през Украйна, Румъния и България за Турция.

 43. 43 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Колкото и празноглавци да се съберат на една маса и да умуват, нищо положително няма да измислят.
  До сега, НИТО веднъж не е публикувано мнение и оценка на специалист. Колкото и да ви е чудно, има ги в България.
  Марош Шевчович е икономист учил в Москва и няма никаква представа от газ и нефт. Мигел Канете е испански аристократ учил право, също неразбира от тези неща. Но са готови да поучава и да говори глупости. Нали за това им плащат над 8 хиляди евро на месец.

 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  [quote#34:"dissident"]Само дето не се казва откъде ще дойдат тези 2.2 милиарда евро.[/quote]Казва той:
  "..Идеята е съоръжението да се финансира от ЕС..."
  ШеФкович ще даде на ЛеВкович.

 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2973 Весело

  [quote#42:"тулса"]В момента има транзитен коридор за руския газ през Украйна, Румъния и България за Турция. [/quote]
  Ми то затова е войната в Украйна. Щото Матушката не желае този газ да преминава през територия, която не се контролира от Кремль...

 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#16:"vassilun"]България може да се включи в гръцкия проект за терминал [/quote]
  Гърците нямат проект, а имат терминал. Капацитета му е по-голям от нуждите им, но въпреки това внасят по газопровод от Русия. Италианците говореха да купуват от гръцкият терминал, но сега не искат да го правят. Втечнен газ е много по-скъп от този по тръби от Русия.

 47. 47 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#42:"тулса"]Каква е тази връзка?В момента има транзитен коридор за руския газ през Украйна, Румъния и България за Турция. [/quote] ... чиляка пише за прословутата връзка при Русе. Тя боксува, щот' сА строшИла къртицата по средата на дупката под Дунава... боксува и щот' власите не си дават зор да напра'ат компресорна станция, та да подават насам газ.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 48. 48 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#46:"dissident"]Втечнен газ е много по-скъп от този по тръби от Русия.[/quote]
  ... ъхъ, по-скАп е само с едни 150-180 долара... дреболиА. А само при слух за спиране на руския газ, цената става почти двойна.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 49. 49 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#41:"rio_tinto"]ЕС не искаше ли да се реши проблема с Украйна и да се ползват нейните тръби? [/quote]
  ... тЪрбите през Украйна, сака да ги ползва синчето на Байдън... ЕС е използван кат' маша, та манго да не си пари ръцете...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#48] от "ДЗВЕР":

  Всичко е пропаганда за масите. Виж какво стана с шистовият газ в Полша..
  Дето и те щаха да снабдяват Европата:
  http://www.nytimes.com/2015/01/31/business/international/chevron-to-abandon-shale-venture-in-poland-a-setback-to-fracking-europe.html?_r=0

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  [quote#16:"vassilun"]Няма как България да изгради терминал за втечнен газ, защото Труция не разрешава танкери с втечнен газ да минават през Босфора! [/quote]
  Освен да си върнем Беломорска Тракия и Македония.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Некои Съображения

  Има ора, които се биха навили за по-малко.

  "Газов хъб в България би струвал 2.2 млрд. евро"

 53. 53 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Южен поток бе убит. Шистовият газ в Полша умря.
  Сега, цяла Европа гледа с очакване и надежда Бойко. За целта е готова да му даде милиарди. Когато уточнят колко, ще тръгнат влаковете с евро за България.

 54. 54 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#50] от "dissident":

  ... хм, май нЕкоя от гадателките по наШте телевизии им е казАла, колкУ са голЕми залежите. ... и колкУ еФтин шА е газа

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 55. 55 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 772 Любопитно

  [quote#3:"InmoInvestments"] един терминал[/quote]
  К,ъв терминал да изградят? Откъде да мине газта за терминала?

 56. 56 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Весело

  [quote#51:"Храбър"]Освен да си върнем Беломорска Тракия и Македония. [/quote]
  ... или по течението на Марица, да го возим с лодки

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Това е начинът.

  Докато братята гърци се освободят от сиризъма...

  До коментар [#51] от "Храбър":

  Няма как България да изгради терминал за втечнен газ, защото Труция не разрешава танкери с втечнен газ да минават през Босфора!
  - цитат на коментар #16 от “vassilun”

  Освен да си върнем Беломорска Тракия и Македония.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  [quote#53:"dissident"]Южен поток бе убит.[/quote]
  Южен поток умря от сърдечна недостатъчност. Този проект още от началото беше икономически, а и на практика невъзможен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]Южен поток умря от сърдечна недостатъчност. Този проект още от началото беше икономически, а и на практика невъзможен. [/quote]
  Ся к,во? Южният поток умрял от сърдечна недостатъчност,а турският поток за г,да демократите се видя толку убав,че даже и "вертикален коридор до него ша праят?
  Гулям геупулитик се извъди, фрабрец.
  А като капак на тоя геупулитика в газовите хранилища в Европа - минимум газ за последните 10 години. Руснаците, щот газта свършвала според тукашните геупулитици, намалила дебида до минимума по договор. Европейците, смятаще руснаците за аптали, дават газ на Украйна и очакват от Русия старите обеми. Ама ся к,во праим? Праят геупулитицити ветрикални и хоризонтални драснакици по картата на Европа, ама файдата? Йок файда. Доигрались.

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  [quote#59:"чобанмахала"]Южният поток умрял от сърдечна недостатъчност,а турският поток за г,да демократите се видя толку убав,че даже и "вертикален коридор до него ша праят? [/quote]
  И турсккия поток е невъзможен. Няма с какво да го захранят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  [quote#60:"Храбър"]И турсккия поток е невъзможен. Няма с какво да го захранят.[/quote]
  Даже той е още по-невъзможен, защото е по-скъп и се отдалечава от главния клиент ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2973 Любопитно

  [quote#54:"ДЗВЕР"]хм, май нЕкоя от гадателките по наШте телевизии им е казАла, колкУ са голЕми залежите[/quote]
  Е, то и стрина Ванга беше казала, че войните ще се водят за вода. А не за газ и петрол...

 63. 63 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Въпрос ?

  Мислите ли,че тези изяви имат нещо общо със совалките на дипломати и генерали от последната седмица ?

 64. 64 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 772 Любопитно

  [quote#47:"ДЗВЕР"]власите не си дават зор да напра'ат компресорна станция, та да подават насам газ.[/quote]
  Ма тя,кумпресурнъта станция иска газ. Иначи к,во ши кумприсиръ?

 65. 65 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#64:"чобанмахала"]Ма тя,кумпресурнъта станция иска газ. Иначи к,во ши кумприсиръ? [/quote]
  ... е, та не помниш ли... таА връзка е за зор-заман... коги бляда врътне крана, власите да ни дават от тЕхния газ. И понеже фантазиАта работи, те таА същата връзка, щяла да е част от Вертикалния коридор, през Словакия, та до еФтиния норвежки газ.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 66. 66 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#59:"чобанмахала"]Ся к,во?[/quote]
  Кво, кво, България обслужи орално интереса на Ердоган,който чрез острието си Местан избута Потока в Турция.
  Сега нашите "умници" ще слагат хъб,който ще струва почти колкото Патока и който ще черпи газ от същия тоя провален с общите усилия на нашите политици Южен (вече Турски поток).
  По големи кретени, тъпанари и жалки слуги от българските политици на тоз свят няма, че може и в цялата Вселена.
  Сега Боку се е облещил за идващите с хъба 2,2, млрд суха пара и бръщолеви ли бръщолеви тиквотии на довчера квичащите срещу Южен Поток просълзени от любов по него лели и прочее тиквариат с акъл две тиквени семки.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 67. 67 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#63] от "Longg": Предишните совалки бяха за пари от народонаселението за едни обедняли военно-промишлени комплекси.
  Сегашните совалки показват нещо съвсем друго-безсилието на чиновниците в Брюксел да решат един проблем. И тъй като не могат да го решат,те показват голяма активност в нищоправенето.
  Ако се правеше "Южен поток" - в България да има разпределителна станция- към Гърция, към Сърбия. Па и връзка с Румъния и връзка с Турция.
  Ама ако Путин наистина направи тръба до Турция и "хъбчето" там, за какъв разпределител в България говорим? Така или иначе се говори за трасе през Турция - за Гърция. И като дойде в Турция газта от Иран и Каспийско море- ето ти място и за 3-тия енергопакет. В ЕС ще влиза тръба ,в която има газ отвсякъде. Само дето засега няма газ от никъде.
  И ЕС от назлъндисване тръбата й да я пълнят само едни, сего ще се съгласи тръбата й да я пълнят и "производители" и "комисионери". Нали знаете как от момичето на Иван се става на момичето на маалата.

 68. 68 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#62:"palav_nik"]Е, то и стрина Ванга беше казала, че войните ще се водят за вода. А не за газ и петрол... [/quote]
  ... има време и за войни за вОда... На тиА сЯ им викат "внос на демокрация"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 69. 69 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#61:"Храбър"]Даже той е още по-невъзможен, защото е по-скъп и се отдалечава от главния клиент ЕС.
  [/quote]
  ... имам сАмнение... т'ва значи ли, че ТАП също сА отдалечава от главниА си клиент...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 70. 70 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#66] от "Cherrie: Je ne suis pas Тиква":Ти толкоз вдигна рейтинга на Местан,че направо свят да му се завие на човек.
  Тук не Местан,ами България е пешка в шахматната игра на големите. Путин, като каза България не даде разрешение за Потока, просто се изрази метафорично. Бий самара,да се сеща магарето. Да не мислиш, че им е изгодно на руснаците да засилват ролята на Турция. Засега всичко е само блъфиране между ЕС,Русия,Турция и САЩ. Даже построяване на една тръба до Турция няма да е приключила играта.

 71. 71 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#70:"чобанмахала"]Да не мислиш, че им е изгодно на руснаците да засилват ролята на Турция.[/quote]
  А какво им е изгодно?Турция си играе на въже,щото го може.Който го е страх да не ходи до огъня.
  Патока ще им излезе по евтин през Турция.Ще го изкарат до границата с Гърция, а оттам нататък ЕС да си строи тръбите,руснаците нямат ангажимент.
  Руснаците хич не страдат от разни сантименти, гледат си бизнеса и си работят с турците,защото така им е изгодно.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#41:"rio_tinto"]ЕС не искаше ли да се реши проблема с Украйна и да се ползват нейните тръби?[/quote]
  Тази тема е много дълга. Започва преди Олимпиадата, минава през едни 5 млд долара, майдан, война и пр. Тръбата през Украйна я отпиши.

 73. 73 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#71:"Cherrie: Je ne suis pas Тиква"]Ще го изкарат до границата с Гърция, а оттам нататък ЕС да си строи тръбите,руснаците нямат ангажимент. [/quote]
  Да де, само не се разбра защо същото не ги устройва, ако изкарват газта не до границата с Гърция, ми до границата с България, а оттам нататък ЕС да си строи тръбите. Някой да има смислен отговор?

 74. 74 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#73] от "frankie...says":
  Щото ние не щем Патока,по заповед на щуката, а турците нямат скрупули и го искат.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 75. 75 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Агент Сава - експерт по хидростроителство.
  Агент Буда - експерт по газови хъбове.
  Явно в школата в Симеоново им дават всестранна подготовка.
  А в ДС ги шлифоват до блясък.

 76. 76 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#74:"Cherrie: Je ne suis pas Тиква"]Щото ние не щем Патока,по заповед на щуката, а турците нямат скрупули и го искат.[/quote]
  Чакай бе, нали няма да паток, а само хъб у Гърция + европейски тръби.
  Ей страшна работа е, голямо тръшкане - значи не искаме газ, ако нема да тече у нас през руски тръби инсталирани от Любимец 10 Поне сте добродушни да си кажете всичко

 77. 77 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  От магистралите скача на тръбите. Ма както магистралите са му празни, така и тръбите биха останали празни. Каквото му е и в главата, алчна, но празна. Човек треба да знае кога да спре.

 78. 78 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Той би отишъл в Москва за да представя хъба, но никой не го канел?!
  "Аз бих отишъл с удоволствие в Москва, за да предложа това предложение.. Ходенето става, след като те поканят. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на въпрос дали ще отиде в Москва, за да защити идеята си за изграждането на газов хъб на българска територия."

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3205 Любопитно

  [quote#45:"palav_nik"]Матушката не желае този газ да преминава през територия, която не се контролира от Кремль..[/quote]
  А от кого се контролира тази територия?Между другото,не съм чувал Турция вече да е контролирана от Русия.

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3205 Весело

  [quote#73:"frankie...says"]Да де, само не се разбра защо същото не ги устройва, ако изкарват газта не до границата с Гърция, ми до границата с България, а оттам нататък ЕС да си строи тръбите. Някой да има смислен отговор? [/quote]
  Ти наистина задаваш много...интересни въпроси.Като да не си чувал,кой беше използван да се удари балтията на стария паток.

 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Плоският номер на руснаците е ясен:) Две държави си правят хъб- Турция и Русия - и двете са ИЗВЪН ЕС ..
  Номерът е , руснаците да ЗАОБИКОЛЯТ Закона - руският газ през Турция - да стане "турски" - и ЕС да бъде убеден че е РАЗНООБРАЗИЛ доставчиците си ..!!?? Плосък номер:)
  Там ,в хъба - да се поомешат руският газ с този от Средна Азия и ..така ...)
  Елементарно ЗАОБИКАЛЯНЕ на Закона - защото през България не стана ..
  ТУРЦИЯ , а не Русия - 'доставя " газ на ЕС !!?? хахаха...
  Боко, обаче, какво иска ??? И днес си говори - за тръба при Варна :) Или иска да направи същия "смесен " хъб - с предимно руски газ- за да не обиди Путин ??
  Какъв мишмаш са сготвили с гарбровския кмет ?? Кого искат да будалкат ??
  'Карашък " / смесена / програма ...:)
  Ще я видим >>)

  BIG AL
 82. 82 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Весело

  Полезна среща,като се почне от ББ,който вече мечтае и вижда желаното като действително,до изказването на пан Марош Шевчович - ами ще видим,до юни има време....

  Tony
 83. 83 Профил на mumbas
  mumbas
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Май някои другаре са си сложили лигавничетата вече и са се подредили на копанкята. Тя свинята кладенчова вода не харесва.

 84. 84 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1265 Весело

  [quote#5:"sto67nes"]Инфраструктура винаги може да се направи,стига да има газ де....[/quote]

  Точно. Да се стигне до хъба, пък после ще видим

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":Танкер с втечнен газ в Босфора е като атомна бомба със запален фитил. Ако гръмне нито от левия , нито от десния бряг ще остане здрава къща и жив човек.

 86. 86 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много скъп пъб, бирата ще е скъпа там!

 87. 87 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Танас":

  Как така от къде ще дойде-Нали по горе е написано от Черно Море.Важното е строим така както Белене,Южен Поток и сега Газов хъб.Важното е наши хора да получават заплати от 20 до 50 хиляди а когато стане тогава ще мислим.Дори сега още се водят на заплата служители на по гореизброените обекти и получават тези заплати но никой не се рови и да попита премиера защо са на държавна издръжка след като те са приключен обект.Народа си плаща но никой не му казва къде отиват парите а постоянно се реве че няма пари.По Белене вече са похарчени над милиард но всеки си трае да не се ръчка че ще изгорят много отговорни другари,така и след време ще се разчуе за Южен Поток но няма значение държавата е яка и плаща за всичко

 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#45] от "palav_nik":По-точно : ...през територия , която се контролира от САЩ.

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#49] от "ДЗВЕР":Е, нали затова Байдън ходи чат-пат до Киев да им начуква обръчите и затяга гайките. Показваха го по руската телевизия как председателства заседание на министерския съвет на Украйна . Седи на председателското място зад бюро , срещу него една дълга маса и наредени като мокри кокошки сите министри на Украйна. Няма друга държава в света пряко ръководена от САЩ.

 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#61] от "Храбър":Най-лошото съчетание : храбър и глупав.

 91. 91 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#4] от "snowball":

  За теб никога няма да е добре, защото не сте на власт... Forever..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#71] от "Cherrie: Je ne suis pas Тиква":Нали това им казва и Путин.: Ние ще докараме газа през територия която не зависи от ЕС -Турция . Който иска газ , да дойде да си го вземе от границата на Турция с Гърция.

 93. 93 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#89] от "ahasver":

  руснаците имаха 50 години да покажат, че могат да са адекватен лидер. единственото, което постигнаха беше уравниловка, партийни секретари, ДС, насилствена колективизация, ширпотреба, трудови лагери и всички да пеят псалми за абстрактното нещо наречено компартия. все противоестествни неща. ако България се водеше от хора с морал и чисто минало щеше да е много трудно на която и да е тайна служба да си развява байряка у нас. но те всичките изцапани, тъпи и лесни. виновни са старейшините, които вече не щат да се занимават и са си сложили гавазите да командрисват територията.

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#93] от "rio_tinto":Аз ти говоря за сега , ти пак се връщаш 50 години назад ! Старите глупости не са оправдание за новите ! Ако искаш да разнищим миналото е друга тема. Освен дивотиите на сталинизма и наследниците му , имаше и доста плюсове на онзи режим. За разлика от времето на "демокрацията " където се изчерпват с псевдо многопартийна система и банкянска демокрация. На гол тупан ! При демографска и етническа катастрофа.
  Станахме за еталон на африканците. Отвори минималната заплата на Тунис . SMIG.tn . Цитирам : "минималната заплата е 360 динара , колкото е в най-бедната страна на ЕС - Бълъгария "( валутите са почти равни )

 95. 95 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В тези 2,2 млрд включен ли е отката?

 96. 96 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#78] от "abygale":Да си носи суха храна. Щото Лукашенко веднаж го оставиха гладен. Русия спря доставките на млечни продукти от Беларус защото туряли палмово масло. Лукашенко отиде на обяснения като се надявал на дружески обяд. Единият ги приел преди обяд , другият - след. " А кога ще ядем ?" - попитал . " Ами ние ядохме " отговорили му.

 97. 97 Профил на today
  today
  Рейтинг: 859 Неутрално

  А защо газов хъб с толкова съпътстващи дейности ще струва 2,2 млрд евро, а руските тръби бяха двойно по-скъпи?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 98. 98 Профил на today
  today
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#34:"dissident"]Има ли България газопреносна мрежа, която да може да осъществява транзит на поне 50 МИЛАРДА кубика газ годишно? [/quote]
  То първо трябва да има откъде да дойдат, и второ трябва да има къде да отидат. Дори и ЮП не е предвиждал да се транзитират такива количества по новото трасе, което се предвиждаше да минава през България. Потреблението на енергия в Европа намалява.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 99. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#87] от "ahorra":Ами нали това съвещание е по покана на ББ ! Който кани , той плаща. 50 души клатикурци от високо и нетолкова ниво , плюс обслужващия персонал зад тях. Колко струва самата среща ? Колкото великденските добавки на пенсионерите.
  Нищо няма да излезе и от това. Ще бием тенекията още известно време , па ще ни щукне друга идея.

 100. 100 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2060 Весело

  "Това показват данните от презентацията" - това на първо четене!? По-добре само едно хъбче тогава!

  Коментиране на анализираното, вече...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK