Гръцките банки навлизат в опасни води

Гръцките банки навлизат в опасни води

© ReutersВторник е последният ден, в който гръцките търговски банки ще могат да черпят евтин финансов ресурс от Европейската централна банк. От сряда гръцката банкова система навлиза в опасни води, тъй като ще трябва да използва ограничен и то доста по-скъп вътрешен ресурс. Когато и той се изчерпи, ЕЦБ може да откаже да отпуска заеми, за които не е сигурна, че някога ще бъдат върнати.

Това стана ясно след "плодотворната" среща между новоизбрания гръцки финансов министър Янис Варуфакис и управителя на ЕЦБ Марио Драги преди десетина дни и последвалото официално съобщение на банката от 4 февруари. В неделя перспективата гръцките банки да имат още по-големи затрудния в близко бъдеще се засили от обещанията на новото правителство, за реализирането на които не е ясно откъд еще намери средства.

В опит да предупреди Атина за последствията от прекратяването на преговорите с кредиторите, ЕЦБ обяви, че от 11 февруари гръцките банки губят правото си да предоставят като гаранция облигации, издадени или гарантирани от гръцкото правителство. Въпреки че кредитният рейтинг на страната е "боклук" досега това беше възможно взаради специално изключение от обичайните правила на ЕЦБ, дадено в замяна на съобразяването с условията на спасителния пакет от еврозоната и МВФ. Прекратяването на това изключение е знак, че банката вече не е сигурна в успешното изпълнение на споразумението.

Специалният режим щеше да изтече в края на февруари, заедно с края на настоящия спасителен пакет, освен ако гръцкото правителство не поиска неговото удължаване. На този етап издаваните или гарантирани от правителството облигации са по-голямата част от гаранциите, предоставяни от гръцките банки пред ЕЦБ, когато искат евтини крадити от базираната във Франкфурт институция.

По волята на ЕЦБ

Прекратяването на този режим означава, че търговските банки, за които все още е непоносимо скъпо да търсят средства на свободния пазар, ще трябва да разчитат все повече на гръцкия механизъм за спешна ликвидна помощ (ELA). Обикновено рискът по издаваните от ЕЦБ заеми се споделя между 19-те централни банки на еврозоната, включително тази в Атина. В спешни случаи обаче отделните централни банки имат правото да дават заеми на своя отговорност и при по-висока лихва на търговски банки с недостатъчно активи, които могат да ползват като гаранция.

Спешната помощ ще излезе скъпо и на правителството на Алексис Ципрас, и на банките – Атина ще предостави 50 милиарда евро на кредитните институции вместо обичайното рефинансиране. За сравнение, нуждата от средства от ЕЦБ на гръцките банки през декември 2014 г. беше 56 милиарда евро. Лихвите също са значително по-високи – докато ЕЦБ налага 0.05% върху собственото си финансиране, спешната помощ от ELA идва с лихва от 1.55%.

Въпреки че това решение се взема от отделните централни банки, ЕЦБ трябва да бъде информирана за спешната помощ и може да я забрани в случай, че управителният съвет сметне, че това е опасен ход.

Несигурността около изборите в Гърция стана причина над 4.4 милиарда евро депозити да бъдат изтеглени от банките само през декември, а отливът през януари е повече от два пъти по-голям. По тази причина ще им се наложи да вземат все повече кредити от ЕЦБ, но вече не разполагат с подходяща гаранция.

Разчитането на спешна ликвидна помощ ще направи гръцкото правителство и банките дори по-уязвими от сега, тъй като ЕЦБ може да реши да не разрешава такава помощ във всеки един момент и да ползва това си право като инструмент, който да убеди правителството на СИРИЗА да се върне на масата за преговорите.

По време на кризата в еврозоната няколко държави прибегнаха до спешна помощ. През 2013 г. Кипър ползваше такива, а решението на ЕЦБ да спре да разрешава тези заеми беше сред факторите, които принудиха правителството да приеме спасителен пакет. Същото се случи с Ирландия през 2010 г.

Нестабилен пазар

След първоначалния шок след изборите, когато за дни големите гръцки банки загубиха 15% от стойността си, пазарът се стабилизира. Перспективата за прекратяване на преговорите по спасителната програма обаче доведе до нова дестабилизация в понеделник. В рамките на един ден банковият индекс загуби 9.1% от стойността си, като акциите National Bank of Greece загубиха 7.3% от стойността си, а тези на Piraeus bank – 10.3%.

Проблемите на гръцките банки имат косвено отношение и към българската банкова система, тъй като те имат сериозни позиции в България. Активите на OББ, Eurobank, Alpha Bank Bulgaria и Piraeus bank Bulgaria са били 19.629 млрд. лв. в края на миналата година, или 23.05% от активите на банковата система в България. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Върхушката на национал-популистите от СИРИЗА ще си напълнят банковите сметки и кой от където е.Всеки народ заслужава управниците си.

 2. 2 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Както са го закъсали , ако не беше КТБ , сега можеше с тия 4млрд да си купим о-в Тасос поне ...

 3. 3 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Законите на природата срещу алхимията..

 4. 4 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е избраха си гръцкия Волен Сидеров,ами сега.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Някой, който разбира от баннково право - какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция?

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Гласуваш за комунистите - фалираш банките. В своето високомерие гърците са пропуснали да се поучат от българския опит с кабинети на БСП.

  Колкото до гръцките банки в България - те са регистрирани като самостоятелни търговски дружества по българското законодателство и ефектът върху тях ще е наистина косвен. Ако гръцкият акционер го закъса, най-вероятно ще трябва да им потърси купувач, за да оправи финансовото си положение.

  Единственото изключение е Алфа Банк, която действа у нас като клон на гръцката компания.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Последните 5 реда са плашещи.

 8. 8 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Весело

  Мдааа....

  Стана ясно след "плодотворната" среща между новоизбрания гръцки финансов министър Янис Варуфакис и управителя на ЕЦБ Марио Драги , че Византия, никога не е имала и ни най- малкото намерение да връща, каквито и да било заеми.

  ))))

  Но ние да !

  Ще плащаме масрафите им до гроб, а те пак ще щракат сиртакито след време....

  На печелившите - честито !

  На загубилите - по една студена горнобанска !

  )))

  )

 9. 9 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще търсят края на дъното ..може да се срещнат и с рублата 1

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  Не ми пука за гръцките банкови проблеми,но се имам известни притеснения как това ще се отрази негативно на нашата финансова система!Иначе византийците за поредн път доказват колко са късогледи и след като избраха СИРИЗА на власт вече са на автомагистралата към фалита,движейки се с бясна скорост!

 11. 11 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Ако Гърция изпадне не само от еврозоната, но и от Европейския съюз, то тогава кой ще спре Македония?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 13. 13 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]Последните 5 реда са плашещи.[/quote]
  Няма страшно! Нека ползват гърчолята българския лев на първо време, докато напечатат драхмите.
  Така левчето ни ще стане регионална валута за известно време (както е било през Втората световна война)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Какво да ги жалим тия, те са си избирали СИРИЗА те да си сърбат попарата.

 15. 15 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  [quote#5:"lustmord"] какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция?[/quote]
  Клоновете са регистрирани по българското законодателство и отговарят по него за капиталовата си адекватност. Проблемът е единствено че нямаме банков надзор!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#10] от "bat_plamen":

  вече са на автомагистралата към фалита,движейки се с бясна скорост!

  А ние се движиме точно срещу тях и то в насрещното ))

  И ще станеме на лютика накрая, май ?

  Мани, направо не ми се мисли...

  )))

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Въпреки че кредитният рейтинг на страната е "боклук" досега това беше възможно взаради специално изключение от обичайните правила на ЕЦБ, дадено в замяна на съобразяването с условията на спасителния пакет от еврозоната и МВФ..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Весело

  [quote#15:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Проблемът е единствено че нямаме банков надзор![/quote]
  Има надзор, ама на обратно.
  Банките надзирават правителствата...

 19. 19 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Огромното геополитическо значение на Гърция предопределя хода на събитията.Мечтите за срутване на Гърция няма да се сбъднат.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Демек и утре сме големи и после почва ципренето.

 22. 22 Профил на nektariy
  nektariy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  до lustmord:спокойно след КТБ,нищо не трябва да те плаши))

 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Звучи доста нерадостно за новите гръцки управници, не ми е ясно на какво точно разчитат

 24. 24 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ултра левите ще им видят сметката на гръцките банки

 25. 25 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Аз в тези банки сметки нямам ама се чудех дали да не ходя да поискам кредит...

 26. 26 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 213 Весело

  И да видиш тогава как нашите пенсионери ще ходят на Халкидики и Тасос за по една минимална пенсия в левчета!

 27. 27 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отрезвително. На първо време ще треба да плащат "по-човешки" лихви. Ако издържат на това, ще позатегнат коланите още малко. Ще вдигнат малко стачки, ще отпушат вентилите. А офците от север ще злорадстват, ма пак офци ще си останат.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4452 Любопитно

  [quote#20:"EREBUS"]Огромното геополитическо значение на Гърция предопределя хода на събитията.[/quote]

  Може ли да поясните малко "огромното геополитическо значение" на Гърция? От какво се определя то? От силна и конкурентан икономика? Или от факта, че Гърция е "световна военна сила"?

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Весело

  [quote#5:"lustmord"]Някой, който разбира от баннково право - какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция? [/quote]
  Отиват на майка си.......
  на гости.........
  Ха-хааааааааа.......
  Който има пари в тукашна гръцка банка
  Да сложи още толкова парици там
  и да чака да види какво ще стане
  Ха-хааааааааааа.....

 30. 30 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Много искам да се помолят на Путин за пари. И при отказ и при одобрение от руската страна ще гледаме цирк. При отказ Сириза и Ципрас ще разберат, че са били метнати от Путин. При одобрение резерва на Русия ще се свие още по-бързо (а се говори за нужни 60млрд.евро само за банковата система).

 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#20] от "EREBUS":

  Че и със самочувствие. Карайте в този дух. И не се отклонявайте от избрания път. Той си е ваш.
  За останалите ще останат поуките.

 32. 32 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  [quote#5:"lustmord"]Някой, който разбира от баннково право - какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция?[/quote]
  Собствеността не означава, че банката която оперира на българския пазар може да изнася пари. Те са собственост, но са различни юридически лица. Печалбата, след облагане с данъци, могат да я изплащат на собственика, но не и депозитите

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Весело

  [quote#28:"vassilun"]Може ли да поясните малко "огромното геополитическо значение" на Гърция? От какво се определя то?[/quote]
  От митове, лъжи и легенди.
  Като ги гледам данайците и наште братчеди почват да ми се издигат в очите...

 34. 34 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Оценката в горната статия на отлива на парични средства от гръцките банки за месеците декември и януари е малко занижен. В медиите вече се говори за 16 милиарда евро изтеглени от сметки в гръцки банки. Тях ги чака нечувана ликвидна криза, чиито изход е неизвестен.

  heruvim
 35. 35 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#20:"EREBUS"]Огромното геополитическо значение на Гърция предопределя хода на събитията.[/quote]

  Много правилно! Това е решаващо в усилията за преодоляване на кризата. Не се знае само колко още и какво може да се направи.

  [quote#20:"EREBUS"]Мечтите за срутване на Гърция няма да се сбъднат[/quote]

  Ако някой мечтае за такова нещо, той не е нормален. Никой с чивии на място не може да желае пожар в двора на съседа си.

  heruvim
 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#2] от "magnas":


  [quote#2:"magnas"]Както са го закъсали , ако не беше КТБ , сега можеше с тия 4млрд да си купим о-в Тасос поне ...
  [/quote]
  -Дааа, може даже остров Крит да си купите !
  Ехх мечти !!!

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Малко търпение и ще видиш колко оръжия ще закупи Гърция следващите години за да подържа силната си армия.Фрегати ФРЕММ,поне 60 самолета,ПВО...........
  Отделно,че гръцки разработки се финансират в този труден момент без проблеми.Ето ти една само от тях...HSC-1 MAKEDON

  http://survincity.com/2010/09/greek-response-to-turkey-cruise-missile-hsc-1/

  Относно защо Гърция е важна за запада погледни картата

  http://hellenicleaders.com/wp-content/uploads/2013/07/map.jpg


  До коментар [#31] от "Цецо":

  [quote#31:"Цецо"]За останалите ще останат поуките[/quote]

  Съмнявам се,че ще научите нещо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#28:"vassilun"]Може ли да поясните малко "огромното геополитическо значение" на Гърция? От какво се определя то?[/quote]

  Погледни на картата! На изток военно силна Турция с авторитарни и ислямистки тенденции. На юг арабски държави в хаос с разбунтувано население и агресивни ислямисти. От там могат да нахлуват орди от бежанци. На север разни измислени държави без бъдеще като БЮРМ и Косово, барабар с дивата Албания, която заплашва с териториална експанзия. Единственият свестен съсед на гърците е България. И е най-добре да се държи като такъв.

  heruvim
 39. 39
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  До коментар [#19] от "krasimiren":


  [quote#19:"krasimiren"]Примката се затяга. [/quote]
  -Примката си се затегна доста отдавна. -Още, когато хубавците от "Пасок и Нова демокрация", опоскаха една огромна сума пари, които после прехвърлиха държавата да изплаща! Милиардите си ги има, само че са в западните банки на частни сметки!

 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Любопитно

  [quote#38:"херувим"]На север разни измислени държави без бъдеще като БЮРМ и Косово, барабар с дивата Албания, която заплашва с териториална експанзия.[/quote]
  Хмм.
  Тя и самата Гърция е измислена.
  Създадена е с парите на Баварското кралство, крал баварец и дори баварско знаме...

 43. 43 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Много ясно, света е на една крачка от ядрена война, не виждам защо на някой трябва да му пука за някакви си банки.

 44. 44 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Забелязвам още един пропуск в горната статия. Общата сума на паричните вложения в гръцки банки към края на януари е паднала на 147 милиарда евро, с което е под най-ниската досегашна сума от 150 милиарда през юни 2012 година. Отливът е безпрецедентен.

  heruvim
 45. 45 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хо хо хо....кранчето пресъхва.... Това е мехлем за моите уши... Сгромолясването на сириза, ще е добре дошло за Испания...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  нашите политици-популисти имат невероятната възможност да извлекат безплатна поука от чужди грешки.

  държавният дълг скочи от 16 на 30+ % от БВП без никакъв ефект за икономиката.

  взимането на заеми за покриване на текущи задължения (в българския случай - за покриване на напомпан дефицит) не води до нищо хубаво.

 47. 47 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Любопитно

  " Гръцките банки навлизат в опасни води "

  Е, то няма как да го разбереш, колко са дълбоки и опасни, ако сам не нагазиш в тях, нали ?

  )))

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Успешно потъване.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "magnas":

  Ти пробвай, може да ти го дадат за по-малко

 50. 50 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Естествено е ,ако се удари дъното,първо да бъдат закрити чуждестранните поделения на гръцките банки!Прави ли ви впечатление колко активно-агресивно се рекламират в момента гръцките банки в БГ медии,плащат щури пари да им излъчват тези реклами в най-гледаното време?

  Tony
 51. 51 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тоя на снимката горе с голата тиква ми се види , кaто да е Ципрас ?

  Ходил е до банкомата да тегли финикийски знаци, май ?

 52. 52 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#5:"lustmord"]какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция?[/quote]
  продажба на гръцките банки в България за да съберат малко евро. купувачите най-вероятно ще са други банки които вече са в България, тоест ще има окрупняване на сектора. и без това дългосрочно 25 банки са доста за страна като България.

  Истината ни прави свободни.
 53. 53 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#34:"херувим"]гръцки банки. Тях ги чака нечувана ликвидна криза, чиито изход е неизвестен.[/quote]
  за добро или лошо изходът е само един - национализация.

  Истината ни прави свободни.
 54. 54 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  За сега се говори за 58 милиарда евро в брой, от които се нуждаят гръцките банки за да се стабилизират. И това е минимална сума. При спестявания от 147 милиарда евро, ако клиенти напират да изтеглят дори половината (което е малко вероятно, но възможно), гръцките банки ще затворят врати.

  heruvim
 55. 55 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#53] от "Forrest Gump": Май на там върви.

  heruvim
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  Продължавам да мисля, че все още само плашат. Няма да се откажат от Гърция. Давате ли си сметка какъв удар ще е това за западна Европа, притисната от долара на запад и украинската криза на изток.

 57. 57 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#56:"judjuk"]Продължавам да мисля, че все още само плашат. Няма да се откажат от Гърция. Давате ли си сметка какъв удар ще е това за западна Европа, притисната от долара на запад и украинската криза на изток. [/quote]
  Не съм много убедена. Трудно се "продават" на западния данъкоплатец идеи като "Те не искат да си изплащат настоящите дългове, но дайте да им отпуснем нови, които пак няма да искат да изплащат". Това е много непопулярно сред избирателите, и с право. Защо те трябва да плащат за някой друг, това никой нормален човек не го иска. И може да коства загуба на правителства и партии, които го пропагандират.

 58. 58 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Всички тук ще си изпатим ?Въпросът е с колко и до каква степен след като Гърците спрат преводите по изплащане на дълговете си ...

 59. 59 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#8:"Ерих Хартман"]Византия, никога не е имала и ни най- малкото намерение да връща[/quote]
  Настойчиво призовавам да престанем да наричаме със светлото име ВИЗАНТИЯ недостойните келеши от южната ни маслинена република. Тя е обитавана от поне 40% дребни мошеници, свикнали да живеят на чужд гръб и да заграбват чужди (наши) територии.

  Navigare Necesse Est
 60. 60 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "stanislavdi":

  Този механизъм да не се изнасят депозити от България се преодоля по различни начини - например оформяне на вътрешно кредитиране и като за пародокс, с утежнени условия от банката-майка към банката-дъщеря (така се иззема и изнася печалбата), депозитно-кредитни операции от дъщерята към майката (така се прехвърят дефакто набраните спестявания), прехвърляне на вземанията (кредитите) на дъщерни фирми заедно с приходите и обезпеченията, различни операции по запукна на активи - например дължови облигации на гръцките банки-майки, някои специфични видове хеджиране и т.н., и т.н. Начини безброй, и то легални да се изнесат парите - стига да поискаш. Единствено резервите в БНБ на тези банки няма да да отпътуват към други географски посоки.

 61. 61 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#56:"judjuk"]какъв удар ще е това за западна Европа[/quote]
  Не ви увряха проруските глави, че западна Европа сме и НИЕ. И НАТО пак сме НИЕ. Ама то с четене на руска пропаганда как да стоплите. Живеете си във Варшавския договор и търкате кърпените зелени чорапки.

  Navigare Necesse Est
 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#5:"lustmord"]Някой, който разбира от баннково право - какво става с изброените български банки при фалит на майките им в Гърция?[/quote]
  Те са си отделни юридически лица, ако гръцката "майка" е отпускала заеми на българските може да си поиска спешно, но те така или иначе това го направиха преди време. Друг вариант е българските гръцки банки да отпуснат заем на гръцките гръцки банки, и вторите да не го върнат. Освен да се надяваме БНБ и КФН да не допуснат такова нещо

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#62:"today"]Освен да се надяваме БНБ и КФН да не допуснат такова нещо[/quote]
  С Искров,Мавродиев и пионката на пеевски за финансов миистър(или светата троица) плюс Тиквичко за министър председател.
  Надявай се-техния професионализам с КТБ се доказа,но съм убеден че ще могат да покажат и още.

 64. 64 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това изобщо не е добра новина! Дано все пак управляващото гръцко правителство да прояви здрав разум, защото в България е пълно с гръцки банки!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 65. 65 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ЕЦБ спира евтините кредити? Скоро и за италианските банки... който направил печалбица - да се снима в "Черешката на тортата"... който не успял - жалко... :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#59] от "Schopenberg":

  " Настойчиво призовавам да престанем да наричаме със светлото име ВИЗАНТИЯ недостойните келеши от южната ни маслинена република. Тя е обитавана от поне 40% дребни мошеници.."

  Много си прав !

  Веднага правя корекции в следващите си коментари !

  ))

 67. 67 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не знам какви ги мислят гърчолята, ама на мен лично цялото това фиаско с комунизма на Ципрас започва да ми намирисва лошо.

  Какво следва ли ?

  Ами военен преврат и диктатура.

  Натам май отиват нещата ?

 68. 68 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Мисля, че е крайно време да дойдат танковете !

  )

 69. 69 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отнесен":

  Путин от отчаяние ще започне ядрена война? Не предполагам да е толкова луд.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  [quote#57:"Хелиана"]Не съм много убедена. Трудно се "продават" на западния данъкоплатец идеи като "Те не искат да си изплащат настоящите дългове, но дайте да им отпуснем нови, които пак няма да искат да изплащат".[/quote]
  Механизмът по който се групат тези дългове е много сложен. Централните банки печатат банкноти без да питат данъкоплатеца.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  [quote#61:"Schopenberg"]Не ви увряха проруските глави, че западна Европа сме и НИЕ. [/quote]

  Добре де, за тебе съм съгласен.

 72. 72 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#56:"judjuk"]Продължавам да мисля, че все още само плашат. Няма да се откажат от Гърция.[/quote]

  Никой не се е отказал от Гърция. Но изглежда Гърция се е отказала от цивилизования свят.

 73. 73 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гръцките банки вече могат да развеят бяло знаме. Ще видим обаче какво ще стане с вложителите им на родна земя. Нова порция опарени ще имаме.

 74. 74 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Гледайте и вземайте бележки. Ние вървим по гръцкият път, една малка олигархична клика си взема заеми, разпределя си парите под масата, а някой ден ние ще плащаме сметката, както вече сме го правили.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Сиренето става с пари.

 76. 76 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#28:"vassilun"]Огромното геополитическо значение на Гърция предопределя хода на събитията.- цитат на коментар #20 от “EREBUS”


  Може ли да поясните малко "огромното геополитическо значение" на Гърция? От какво се определя то? От силна и конкурентан икономика? Или от факта, че Гърция е "световна военна сила"? [/quote]

  Или от завоя, който се кани да направи към Русия?

 77. 77 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гръцките банки в България треа да са полудели да изнасят пари към Гърция ... по-скоро да не стане обратното?

 78. 78 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Един руски икономист мислеше за идеите на СИРИЗА и за това да не би да се надяват на Русия за пари. Според него това е абсурд и то защо:
  1. Брутния вътрешен продукт на Русия е около 10 пъти по голям от гръцкия.
  2. Забележете.... бюджета на Русия (държавните разходи) не е реципрочен 1/10. Той е само 3 пъти по голям??
  3. Населението на Русия е да кажем 120 милиона. На Гърция е 11 милиона. Раздели го бюджета на Гърция и на Русия на съответното население и виждаме че гърците са ебати в много много пъти по богати? И имат наглостта да искат пари?

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  [quote#72:"Калник"]Никой не се е отказал от Гърция. Но изглежда Гърция се е отказала от цивилизования свят.[/quote]

  Не е вярно.

 80. 80 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 537 Весело

  Гърците са ми много забавни - единия ден гласуват масово за Ципрас, а на следващия си теглят депозитите от собствените си банки )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK