"Хлебните къщи" - българската идея, която ще се състезава за милион долара

Екипът на Bread Houses Network

© Велко Ангелов

Екипът на Bread Houses Network



Правенето на хляб като социално преживяване и възможност за преодоляване на всякакви граници е бизнес идеята с кауза, която спечели конкурса за социални предприемачи на уиски бранда Chivas.
Журито на инициативата буквално и пренoсно видя хляб в проекта Bread Houses Network ("Хлебните къщи") на Надежда Савова и нейният съпруг Стефан и той ще представя България в глобалната надпревара за 1 милион долара.


"Хлебните къщи" ще се състезават за финансиране със социални бизнеси от общо 14 държави


пред международно жури, а екипът ще пътува на едноседмичен тренировъчен лагер в Силициевата долина, където ще има възможност да развие идеята си с помощта на ментори предприемачи. The Venture е инициатива на Chivas, която цели да стимулира млади хора да се занимават с отговорен бизнес, който решава наболели социални проблеми.




В сърцето на проекта, който спечели българското състезание, е тъкмо идеята, че правенето на хляб може да бъде обединяваща дейност. В "Хлебните къщи" на Надежда Савова


хора с различен обществен и социален статус месят заедно, общуват и се забавляват


"Ние не само продаваме най-вкусният хляб в България, но и даваме едно незабравимо преживяване - хора от различни възрасти, поколения, бедни и богати, чужденци и бежанци, хора с увреждания - се събират, за да правят заедно хляб", разказва за проекта си самата Надежда. Начините, по които това се случва са разнообразни - чрез театър, музика, рисуване с брашно, правене на кукли от тесто и тиймбилдинги за приготвяне на хляб.


Bread Houses Network прави и


"хлебна терапия", насочена към деца и младежи, лишени от родителска грижа


отпадащи от училище или безработни роми, социално слаби и бедни в риск, трайно безработни и обезсърчени, незрящи, хора с увреждания и т.н.


Надежда Савова обяви, че с наградата от Chivas се надява да има възможност да превърне този модел в социален франчайз: "Първият за България и надяваме се, интересен и уникален за света". В интервю за "Капитал" тя споделя, че за нея правенето на хляб може да бъде и добра метафора за всеки прохождащ бизнес. "Преди да стартираш нещо, винаги е непознато и лепкаво в началото, но ако имаш търпение и дори малко инат, то изведнъж като по чудо се получава", казва Савова.

Надежда Савова се надява наградата да й даде възможност да направи социален франчайз от своята идея

© Велко Ангелов

Надежда Савова се надява наградата да й даде възможност да направи социален франчайз от своята идея


Първата хлебна къща на Надежда се ражда в старата къща на баба й в Габрово през 2009г. Всичко тръгва от основаването на организацията "Международен съвет на самодейните селища" (bread.bg), която представлява мрежа от читалища и други културни центрове в 50 страни от цял свят. Савова е завършила докторантура по културна и социална антропология в Принстънския университет, като е прекарала пет семестъра в различни латиноамерикански страни, където провежда академични проучвания, стажове и доброволческа социална дейност. "Това, което правим е просто, правим го с любов и затова смятам, че наистина може да даде нещо ново на света", казва Надежда.


На следващия етап от конкурса The Venture гласове за проекта на Надежда Савова ще могат да се събират през crowdfunding платформата IndieGogo. Това е важно, тъй като 250 хиляди долара от общия награден фонд ще зависят от гласовете на широката аудитория, а журито ще разпредели 750 хиляди долара от общото финансиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9118 Неутрално

    Кой казва,че българите не са умни и предприемчиви.

  2. 2 Профил на oldie
    oldie
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Всичко това е една хубава идея, но честно казано, не съм видял досега социално слаби да месят хляб в НадЕжко...

    А и 500 гр. хляб е 3 лв... Ако си го правиш вкъщи със същите продукти (от мелница "Балван" излиза поне два пъти по-евтино.

  3. 3 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    Винаги съм мислила, че хлебарството е най-благородният занаят на света - да се нахранят хората с основното.
    Чудесна идея.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  4. 4 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 601 Неутрално

    В НПО сектора в момента има много ХЛЯБ. Който може, си го може.

  5. 5 Профил на todorus
    todorus
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Много благородна и обещаваща инициатива. Успех на международния конкурс!

  6. 6 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1570 Любопитно

    [quote#2:"oldie"]А и 500 гр. хляб е 3 лв... Ако си го правиш вкъщи със същите продукти (от мелница "Балван" излиза поне два пъти по-евтино. [/quote]

    Понеже и вкъщи правим сами хляба, интересно ми е от какви продукти го докарвате до 3 лева?

  7. 7 Профил на mrtosh
    mrtosh
    Рейтинг: 593 Неутрално

    Верно е че в този свят има само глупости.

  8. 8 Профил на lbq26502948
    lbq26502948
    Рейтинг: 696 Неутрално

    "хлебна терапия"!?! Баси простотията! Че събери ги да чепкат вълна или да предат или да такат или да плетат терлици и ще имаш същия резултат. Страхотна идея, неввероятна, уникална, небивала. Искам да събере ромите и клошарите от улицата и да им даде брашно да месят, пък аз дет са вика не за 6лв. килограма, за 60лв. ще го купя. Мисля обаче да не го ям аз - ще го занеса на колегите да ядат - най-укусния ляб ша кажа съм ви донесъл, ДА ВИ Е СЛАДКО!

  9. 9 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 751 Неутрално

    [quote#8:"potrebitel1"]"хлебна терапия"!?! Баси простотията! Че събери ги да чепкат вълна или да предат или да такат или да плетат терлици и ще имаш същия резултат. Страхотна идея, неввероятна, уникална, небивала. [/quote]

    +++++++

    Това ли са ни бизнес-идеите? Ами да направим замък на киселото зеле и туршиите..

  10. 10 Профил на oldie
    oldie
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#6] от "Alexander97":

    Килограм пълнозърнесто брашно от "Балван" (каквото ползват и в НадЕжко) е 2.10 лв. С тока и кваса стават към 2.50 лв за килограм хляб. Но го правим РЪЧНО, а не в кухненски робот. Иначе има псевдо-пълнозърнести брашна за по левче в големите вериги, но от тях хляб не става.

  11. 11 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1459 Весело

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Тя е умна , такава е защото просто е умна и най-вече последователна,а не защото е българка.

  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3590 Неутрално

    В нашата махала до 1965г. имаше пет фурни, за хляб и гозби. За семките няма да говоря. Не съм чул някой да се оплаче от тая услуга.
    "Ако имаш брашно, дай го на майстор да ти направи хляб."

  13. 13 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    Надежда и нейната идея ме възхищава - толкова благородно, сплотяващо, духовно и изпълнено с вяра!

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  14. 14 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1570 Неутрално

    До коментар [#10] от "oldie":

    Благодаря , ще го опитаме. В Лидл предлагат немско пълнозърнесто със слънчогледови семки – резултатът е прекрасен!

  15. 15 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 1570 Неутрално

    Нещо пропуснах – от килограм брашно се прави доста повече хляб!

  16. 16 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 932 Неутрално

    До коментар [#6] от "Alexander97":
    Още в началото на 90-те години се прие решение съотношението на цените на жито - брашно - хляб да е в съотношение 1: 2 : 4 , т.е. ако килограм жито е 40 ст./ кг. брашното е 80 ст./кг, а хляба 1.60 лв. за кг.

  17. 17 Профил на savovjr
    savovjr
    Рейтинг: 409 Гневно

    Абе какво плюете жената?! Има си идея, промотира я, има последователи... Вие какво имате? Клавиатура....

    А хлябът не е изкуство, не е майсторлък, не е точни пропорции на брашно и мая. Хлябът е магия. Не е нужно да я разбирате, само да й се оставите и насладите...

  18. 18 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2863 Любопитно

    До коментар [#3] от "Lady Zeppelin":


    [quote#3:"Lady Zeppelin"]хлебарството е най-благородният занаят на света[/quote]
    Спомням си като малък,когато през ваканциите бях на село при баба и дядо в с. Обнова-Плевенско, как баба Гроздана месеше хляб един път в седмицата .
    Имаше едни големи нощви в които замесваше тестото, Но първо си бе приготвила едни малки, като курабийки , от царевично тесто , което го оставяше да се прокисне и след това оставяше малките топчици да изсъхнат и с тях замесваше . Естествена мая !
    Дядо пък напалваше пещта и после мяташе в нея самуните
    Ставаше един много хубав бял хляб висок една педя
    Баба ми отчупваше един краишник , пъхаше в него сирене и "мечката" бе от вкусна , по-вкусна !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  19. 19 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 468 Любопитно

    Чудесна идея за терапия и социализация и много ще се радвам ако спечели и по-нататък (по чисто патриотични съображения), само дето това не е социално предприемачество, а някакви психо-социални практики.

    Идеята на социалното предприемачество е да реши непосрещнат социален проблем. Не виждам какво решават тези Хлебни къщи?
    Роми, безработни и сираци могат да месят хляб с точно същия успех във всяка една хлебарница, могат да разфасоват в месарница и да пълнят щайги в плод зеленчук - нарича се работа.

    По тая логика всеки, който назначи на работа човек от горепосочените групи може да кандидатства за награда.

  20. 20 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1443 Весело

    До коментар [#18] от "Чардо":
    Аз пък си спомням уханието на пресен хляб, което се носеше около хлебозавода в софийското село, където прекарвах ваканциите си.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  21. 21 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 581 Неутрално

    [quote#10:"oldie"]Килограм пълнозърнесто брашно от "Балван" (каквото ползват и в НадЕжко) е 2.10 лв. С тока и кваса стават към 2.50 лв за килограм хляб.[/quote]
    Дори по-евтино, защото от 1кг брашно се получава към 1.250кг хляб...това 3лв. за 500гр хляб си е.....

  22. 22 Профил на mari1
    mari1
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Chivas Brothers Търси се бизнес, който знае как да спечели по правилния начин? Ние създадохме начинанието да вдъхнови бизнес мислители и даде невероятна възможност да спечели по правилния начин предприемачите. Ако смятате, че чрез бизнеса и иновациите, можете да ... още
    Има & # 39; SA нова порода предприемач нововъзникващите. Открийте как $ 1 милион ще финансира иновативни стартиращи фирми, които имат за цел да се реализира печалба и имат положително въздействие. Тези стартиращи фирми печелят по правилния начин с помощта на бизнес като движеща сила за добро.

    Това е за стартиращи фирми с иновации а не за за международни организации със 5 годишна история които не могат да пробият на пазара и търсят клиенти и пари .

  23. 23 Профил на mari1
    mari1
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Жалко за фирмите които са имали страхотни идеи .Можехме да се гордем с тях вместо да ставаме за срам пак пред света .

  24. 24 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4100 Неутрално

    Симпатизирах на проекта за персонализирани покрития за протези, произведени с 3D принтер във форма на липсващия крайник, чрез който участниците се стремят да помогнат на хора, претърпели злополука, да се почувстват отново пълноценни.
    Явно мисленето ми не е достатъчно креативно, защото спечелилият проект не ме грабна. Не, че това има значение...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  25. 25 Профил на mari1
    mari1
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Това е за стартиращи проекти а не на по 5 години които не може да се наложат . Типично по български. Пак ще ни се смеят всички .А можеше българска фирма да излезе на международния пазар. Ако са сигурни че това е най- добрият проект е редно да представят всички проекти които са участвали .Може да се окаже че това е най- лошият

  26. 26 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4587 Неутрално

    Пожелавам успех на Надежда Савова и нейният проект "Хлебните къщи"!Лично съм имал удоволствието да разговарям с нея,когато тя започна това свое начинание в Габрово и мога да каже ,че е силно напориста личност ,която дава всичко от себе си ,за да може нейния проект да се развива!

  27. 27 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4587 Неутрално

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":
    +++++++++++++++++++++
    Лично съм разговарял с Надежда Савова и мога само хубави неща да кажа!Имах щастието да присъствам на първите сбирки в Габрово,когато тя започна своя проект преди години!

  28. 28 Профил на mari1
    mari1
    Рейтинг: 8 Неутрално

    То ще си покаже когато му дойде времето.

  29. 29 Профил на whatever
    whatever
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Наистина ли това е най-доброто, с което да се представим? За пореден път ще ни е срам, че участваме в световно състезание за "иновации" с технология от 19ти век...

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  30. 30 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1435 Неутрално

    Стискам палци.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK