ДКЕВР още не знае дали ще глобява "Енерго-Про" за двойните сметки за ток

ДКЕВР още не знае дали ще глобява "Енерго-Про" за двойните сметки за ток

© Надежда Чипева, КапиталДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) още не е решила дали ще санкционира енерго-разпределителното дружество "Енерго-Про" заради двойните сметки за ток на абонати на дружеството през януари.


В момента се разглеждат възраженията на дружеството "Енерго-Про" и още не е ясно какво ще бъде действието на ДКЕВР, каза председателят на регулатора Светла Тодорова, предаде БТА.


Миналата седмица беше обявено, че няма да се отнема лиценза на дружеството, тъй като нарушението не било толкова сериозно.
На 3 февруари на "Енерго-про" беше връчен констативен акт за извършената проверка на дружеството. Ако се стигне до налагане на глоба, тя може да бъде между 20 хил. лв. и 1 млн. лв., обясни тогава председателят на ДКЕВР.


До момента срещу компанията има подадени 14 жалби, като е направена и проверка и другите две ЕРП-та – ЧЕЗ и EVN, но не са установени такива нарушения.


За предстоящите промени в Закона за енергетиката Светла Тодорова каза, че не знае какво от предложенията на ДКЕВР ще бъде взето под внимание при приемането на новия закон. Сред направените от Тодорова препоръки към готвените промени бе да се предостави финансова самостоятелност на ДКЕВР.


Как ще се определя цената на тока на регулирания пазар от 1 юли ще зависи от промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат приети, каза още Тодорова и отказа да направи прогноза за цената. Когато бъдат факт промените, ще направим изчисления и с колко по-малко ще бъде изкупуваната по преференциални цени електроенергия от когенерациите, каза Тодорова.


Все още няма внесени заявления за цени на електроенергията от страна на енергийни дружества. Те трябва да бъдат внесени до 31 март.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK