Новият дълг ще е основно за покриването на стар, обявиха от финансовото министерство

Новият дълг ще е основно за покриването на стар, обявиха от финансовото министерство

© Юлия ЛазароваПланираното взимане на нов държавен дълг до 2017 г. ще се използва основно за погашения на падежиращ предишен дълг и за финансиране на дефицита в бюджета. Това показва справка на Министерството на финансите, изпратена тази вечер до медиите, във връзка "с неблагоразумните спекулации относно управлението на държавния дълг от страна на политици".


В справката се посочва, че от планирания нов дълг за малко над 9 млрд. евро около 6 млрд. лв. ще отидат за погасяване на съществуващ дълг, чиито падеж ще настъпи през периода. Остатъкът от 3.32 млрд. евро пък показва обема на очаквания дефицит в бюджета в рамките на 2015-2017 г.


По-рано от БСП възразиха, че управляващите подготвят скандално нов външен дълг, за да си осигурят бюджета, финансов лукс и спокойствие.
Повод за реакцията на левите депутати е включването в дневния ред на законопроект за ратификация на договор за дилърство между правителството и четири международни банки.


Според документа държавата планира да възложи на "Ситигруп", HSBC, "Сосиете Женерал" и "Уникредит" да отговарят за пласирането на нови емисии облигации на обща стойност 8 млрд. евро на международните пазари през следващите 3 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK