Страда ли поминъкът в Банско

Разрастването на града заради застрояването увеличи легловата база до неизчислими размери

© Юлия Лазарова

Разрастването на града заради застрояването увеличи легловата база до неизчислими размериТази седмица ви предлагаме серия от текстове за реално случващото се в Банско по време на активната част от ски сезона. Екип на "Дневник" беше на място през миналата седмица, за да проучи и разкаже. Журналистите ни бяха в ролята на туристи освен в ситуациите, в които разговаряха за мнения и коментари, които ще бъдат използвани в текстовете. 


След като в понеделник разказахме какво се случва с опашките на кабинковия лифт, днес следва разказ за бизнеса в града.


"Това не е поминък, а обирджийство", казва Полина Димитрова, която е от все по-редкия вид туристи в Банско - на българите. И добавя: "Поминък е, когато хората изкарват колкото за прехраната си. Но с цени от 7 лева супата и 9 лева салатата не е точно изкарване на прехраната."
Един от основните лайтмотиви на местния бизнес, а и на политиците в Банско е, че това, което те наричат "поминък", ще изчезне без втори кабинков лифт (наричан често "втора кабинка"). Под "поминък" най-често визират основния бизнес в града - туризма, и най-вече зимния. Идеята е, че тъй като туристите са недоволни от услугите, ще предпочитат да прекарват зимната си ваканция на други места. Не са изключение и конспирациите, че на "еколозите от София" им се плаща ако не от съседни държави, то поне от Австрия и Италия, за да не може Банско и регионът да се развиват като дестинация и да му се пречи да откъсне по-голямо парче от туристическия пазар.


В Банско засега няма изгледи за смъртта на поминъка,
или поне няма да е заради лифта


Въпреки че според туристическия бранш липсата на "втора кабинка" и наличието на големи опашки пред настоящата ще доведе неминуемо до упадък. "Липсата на развитие обрича Банско. Нашата цел е да развиваме бизнеса си тук и да задържим децата си - ето, аз обучавам децата от гимназията по туризъм, за да могат да останат, а не да бягат навън", коментира за "Дневник" Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес и ни показва учениците, които са на стаж в кухнята на ресторанта му.


На теория и на практика туризмът е основният бизнес сектор в региона. Преди години е имало три завода в града, но в момента не работи нито един. "За десет години бюджетът на община Банско е нараснал 15 пъти благодарение на многото инвестиции и оборотите на зимния туризъм", пише в брошурата, наречена "Истината за ски зона Банско". Тя се раздава от представители на инициативния комитет по време на протестите всеки вторник. 


Заради пакетите All Inclusive в хотелите бизнесът на заведенията в града намалява

© Юлия Лазарова

Заради пакетите All Inclusive в хотелите бизнесът на заведенията в града намалява


В същата брошура само ред по-долу четем, че "благодарение на общината и на инвеститора безработицата в града падна от 30% на 5%, а в съседните селища Белица и Якоруда от 70% на 10%". Ако това е вярно - то проблем няма. Разговорите и проверките на място всъщност говорят, че


не само, че няма проблем с безработицата, но има и недостиг на кадри


"Трудно намираме хора за работа, защото, първо, няма и, второ - искат много високи заплати", разказва съдружничката в ресторант "Кръчмата на баба" Боряна Пандева. За разлика от повечето заведения в Банско тя е сменила бизнес модела и в момента предлага хранене срещу фиксирана цена - 10 лева на обяд без алкохол и 20 лева за вечеря. Цената на алкохола също е фиксирана за употреба на кой колкото издържи. "Преди време наемах служители от Варна за по шест месеца, но сега, откакто този модел заработи добре, съм ги наела целогодишно", добавя Пандева, която управлява и прилежащия комплекс "Пири" на пътя за село Баня.


Поли Цветанова, която управлява апартхотел в района на голф комплекса край Разлог, също потвърждава за липсата на работна ръка. Още повече за добре обучени и учтиви служители, която да работят именно в туристическия бранш. Манталитетът да се разглеждат туристите като някакви длъжници или натрапници  се променял, но бавно. "А отношението към хотелите в община Разлог е коренно различно. Не ни канят на изложения, отнасят се с нас като с външни", казва тя.


Липсата на работна ръка се потвърждава и от Малин Бистрин, който обаче има друга гледна точка. Той изтъква, че по този начин регионът спомага за цялостния спад на безработицата в страната. "Единият ми сервитьор е от Девин, а другият от Търговище. Някои от тях работят при мен от десет години. Момчето от Търговище нали изпраща пари на роднините си там и ги изхранва", казва той и добавя: "Месото, което готвим, е произведено от някой човек от Белица. Сиренето е от друг от Гоце Делчев. Яйцата са от трето място. Когато туризмът в Банско работи, даваме хляб на много повече хора от тези, които живеят в самия град."

В ресторант "Молерите" на Малин Бистрин стажуват ученици

© Юлия Лазарова

В ресторант "Молерите" на Малин Бистрин стажуват ученици


Част от прехраната на банскалии реално е засегната от силното застрояване на града и главоломното увеличаване на легловата база. Тъй като собственици са компании с инвестиции и по Черноморието, през зимата докарват персонала от морето да работи в Банско. Напролет го връщат отново на крайбрежието. На въпрос


колко местни предлагат реално туристическа услуга


Бистрин казва: "Хотели до три звезди и къщи за гости са изключително на банскалии. Естествено обстановката преди 10 години направи Банско да е атрактивно място за инвестиции. Дойдоха големи инвеститори, които дадоха, но и взеха от Банско. Някои казват - нарушиха чара. Не вземам отношение, а по-скоро е въпрос на тълкувание."


Мариана Спасова от Туристическа асоциация "Банско" казва, че трудно може де се прецени колко са реално леглата в града поради наличието на сив сектор. "Има много некатегоризирани хотели и особено апартхотели, които не попадат в никакви регулации. Властите регулират законните, е не незаконните", коментира тя и се възмущава, че се предлага стая за 28 лева със закуска и вечеря, дори и СПА процедури. В нейния хотел "Кралев двор" двойната стая е 58 лева само със закуска.


Чухме и за това как туроператорите натискат цените до нива 8-10 евро за нощувка със закуска, тъй като има прекалено голямо предлагане на стаи. Проблем се оказва и това, че големите вериги залагат на концепция All Inclusive или нощувки със закуска и вечеря, което лишава местните кръчми и ресторанти от клиенти. А това беше най-пикантната част от туризма в Банско, преди градът да се превърне в това, което е сега. В апартхотелите посетителите имат възможност да си готвят сами. В последните години нощният живот се е изместил от традиционния център към по-високите части на града около хотел "Кемпински".


Руска фирма е имала други преживявания. През миналата година е започнала да предлага карти Unocard за отстъпки в заведения и магазини. Когато обаче клиентите отивали в ресторанта, собствениците им казвали: "Каква е тази карта, аз ще ти дам по-голяма отстъпка", и си спестявали отчисленията към фирмата, като по този начин разбиват бизнес модела, чиято цел е да праща клиенти в точно определени заведения. Евгения Клеймова, която управлява проекта от Разлог, потвърди историята пред "Дневник". "Миналата година имахме около 40 заведения, но повечето бяха некоректни и правеха дъмпинг. Сега останахме с 15 партньора, но сме сигурни, че са коректни. По-добре по-малко, но добри магазини и ресторанти", коментира тя.


"Да се прави бизнес в Банско е много трудно, особено ако си чужденец


Освен това са превърнали града на базар. Нашите руски клиенти избягват да ходят по улица "Пирин", защото се уморяват от това да ги дърпат непрекъснато и да им обещават невероятни отстъпки", добавя Клеймова. Казва, че смята да развива подобен проект и в София, където отношенията между търговец и клиент са много по-изчистени и урегулирани. 


Подбиването на цените е казус, който притеснява и хората в други сектори. Хора от ски гардеробите ни разказваха как цените паднали до 7 лева за наем на екипировка, а англичаните влизали директно със заявката, че трябва да се пазарят. "Мисли се от днес за утре, никой не мисли дългосрочно. Утре какви ще са цените, ако днес са 7 лева", ни казаха в един от гардеробите, но не пожелаха да бъдат назовани с име.


През годините Банско загуби от очарованието си. Сега общината и местният бизнес ще опитват да развиват марката Unique Bansko

© Юлия Лазарова

През годините Банско загуби от очарованието си. Сега общината и местният бизнес ще опитват да развиват марката Unique Bansko


Всъщност според няколко души "пришълци" или такива, които са се откъснали от града,


банскалии се прехранват предимно от продажбата на имоти или отдаването им под наем


Бурно растат и фирмите за управление на имоти (property management). "И аз бих си дала магазина за 1000 лева на месец", казва собственичка на магазин, недалеч от хотел "Стражите". Тъй като все пак не е на първа скиорска линия, нейни клиенти са предимно местни хора. Тя дава като пример как преди дни в магазина ѝ попаднали туристи, които се учудили, че яйцата са по 23 стотинки. В магазин срещу лифта стрували по 80 ст.


Самоковецът Любомир Санкийски, който държи ски училище и гардероб срещу "Кемпински", е имал друг проблем. Той се преместил там от 2010 г., след като дълги работи е работил в ски училището на Боровец, а след това е управлявал училището на Пампорово. Той и още няколко ски училища на външни хора четири години поред не са имали шанс да работят въобще. "Всяка година имаше квота от по 250 места за учители и каквото и да направехме все бяхме извън бройката. Явно се страхуваха от външни хора, които идват с опит", разказва той.


Емануил Бонев вече е сложил точка на бизнеса си в Банско заради ненормалните условия, но разказва друга история. В последните години местните ски училища извън "Юлен" се прехранвали... от препродажба на карти. Заради квотата те винаги са имали право да си купят сезонни карти, чиито цени всяка година скачаха. В последните сезони бяха първо 2500, а след това и 3000 лева. Местните училища, които влизат в квотата обаче,


продавали "назначение" на ски учител при тях срещу 6000 лева на учители


от игнорирани фирми и си прибирали разликата. "Цеко Минев (който е свързван с "Юлен", но не е видимо собственик) се усети и просто направи картите тази година 6000 лева без ограничение за бройката. Защо да не ги прибира тези пари при себе си? Местните сами си направиха цените такива", казва Бонев, който вече е преместил бизнеса си в София. Санкийски потвърждава тази история.


В последните години туристическият живот се е пренесъл в по-високата част на града, далече от традиционния център

© Юлия Лазарова

В последните години туристическият живот се е пренесъл в по-високата част на града, далече от традиционния център


Когато се оформят опашки пред лифта, процъфтява друг местен бизнес. Нагоре плъзват колони от микробуси, които возят туристи за по 10 лева в едната посока до пистите. Ако полицията затвори пътя заради трафика, единствено тези бусове и на хотелите се пускат към паркингите около ски зоната. "В моето училище не ползвам такива бусове, защото не съм сигурен дали плащат данъци, дали са застраховани пътниците. Клиентите ми се извозват само в лицензирани таксита за по около 30 лева независимо от броя на хората", казва Санкийски. Той говори открито, защото е минал през всякакви перипетии през годините, в които е имал легално само гардероб. Водил е и дело за дискриминация в КЗК. "Сега картата се избива трудно, но тя помага да предлагаме по-пълна услуга и да върви гардеробът", казва бившият национал по ски.


Двете туристически асоциации в града са единодушни в едно:


този сезон е слаб откъм руснаците заради срива на рублата


и по-сложната политическа обстановка. Евентуалният ефект от дългите опашки можел да се очаква по-нататък. "Миналата година без сняг хотелът беше пълен, но тази година заради по-малкото руснаци едва ли ще имаме такъв сезон", казва Мариана Спасова. Но спадът се компенсира донякъде от турци. Разчита се още на македонци, гърци, сърби, израелци и много румънци.  


Последното, за което се говори обаче, са българите. С цените по заведенията, с липсата на отстъпки за деца под 7 години при лифт картите (такива карти в Пампорово например няма) и цени на пистите от 6 лева за мляко с какао и 7 лева за топъл шоколад българските туристи избират алтернативи. "Вярно е - спад на българите има", потвърждават и двамата ръководители на туристически асоциации. А Бистрин добавя: "По-добри клиенти от българите няма. Компенсираме сега с чужденци, но моята цел е да върнем българите, защото те са номер 1." Затова в общината разработвали проект Unique Bansko с доказани местни обекти, където може да се опитат традиционна храна и напитки.


Едва ли един такъв проект или втори кабинков лифт могат да върнат характера на града, който той загуби през последните години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1098 Гневно

  Наденица тип кучешка радост + пържени картофи на Бъндеришка поляна: 26 лв.

  Къри вурст + пържени картофи в приятен ресторант до пистите в Зьолден: 4 евро.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#1] от "nv":

  ама не може така да се правят сравнения - там стандарта е друг, повече писти имат, за това и цение са им по-добри...

  www.soundcloud.com/x2805
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В подкрепа на казаното за цените, един пример - цена на пица на пистите на Доломитите -от 7,5 евро .
  Цена на пиците на пистите на Банско, следствие монопола на Юлен - от 20 лева.
  Примерите и за двете цени са от януари ТАЗИ година.
  Та те така за "поминъка" .....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  ... хм, ден година 'рани... на тоА принцип са "биснесменЕте" у Банско...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Нормалните хора се борят за професия и кариера, а цървулите скандират за поминък и препитание, а всъщност обогатяват олигарсите. Държавата няма нужда от хора с поминък. Те само влачат и нищо не допринасят за държавата.

 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  Къде си бил в Доломитите? Ние бяхме в Селва Гардена...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Цитат: "А отношението към хотелите в община Разлог е коренно различно. Не ни канят на изложения, отнасят се с нас като с външни", казва тя."

  В Разлог имат една клетва: "Да ти се падне зет от Банско, дано!"

 10. 10 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Демек - скъпи цени, яко селяни без образУвание и обноски. Искат невероятни заплати - щото са автентични банскалии. И работодателие си ги ВНАСЯТ от Варна... НИЕ СМЕ МАЛОУМНА ДЪРЖАВА... Не втори и трети лифт, а средно образование ви трябва и обнсоки и култура и т.н. Но и все пак с толкова много хотели отде да дойде този персонал....

  www.soundcloud.com/x2805
 11. 11 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#1:"nv"][/quote]
  Наденица и картофи за 4 евро ))
  Със сигурност е от месо, да знаеш !

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Поминъкът" се изразява в продажба на бащините ниви.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Каква е "амерканската мечта" в банскалийски вариант?

  "Голф 3ка и пристройка"

 15. 15 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2030 Разстроено

  Банско = Слънчев бряг+сняг.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#2:"x2805"]".....Преди години е имало три завода в града, но в момента не работи нито един." - единият от заводите успешен доти по време на кризата 96/7 - за дървени играчки е приватизиран (РМД нещо си) и бастисан след което земята е продадена за смешни пари....[/quote]

  Ето я историята по-подробно:

  Даниела Бобева урежда Цеко Минев с нов лифт 10 години след като му хариза печеливш завод

  Въпреки Виденовата зима, най-голямата криза преживяна в България, заводът за дървени играчки „Изгрев“ Банско е печеливш. Единственото подобно предприятие у нас изнася през 1996 г. продукция за 1 млн. марки в Германия, Италия и Франция. Ето защо 90% от капитала на „Изгрев“ се продават още на първия търг от масовата приватизация. „33.4% купи АКБ Форест, а 42% – група граждани от София, сред които Даниела Бобева, служебен министър на търговията, и Векил Ванов, бивш социален министър. Столичната група се надява да привлече още 9% от дяловете на завода чрез пълномощно управление на преференциалните акции. Така ще се постигне контрол върху 51% от капитала на дружеството. Новите собственици обещават инвестиции за разширяване на производството“ – пише Дневник на 1 март 1997 г.

  Вместо инвестиции в производство се случва друго. През 2003 г. предприятието е ликвидирано, а апетитният терен на завода в Банско е продаден на офшорката „Антуеп овърсийз лимитид“, собственик на „Юлен плюс“ ЕООД и съсобственик в „Пирин Турист“ ООД , която е акционер в „Юлен“ АД. Проучване на Биволъ показа, че собствеността на „Юлен“ е добре скрита в офшорки, свързвани с Цеко Минев и неговата „Първа инвестиционна банка“, основен лобист за строежите в Пирин.

  Преди това да се случи, бившият служебен министър и акционер в „Изгрев“ АД Даниела Бобева взима дейно участие в групирането на приватизационни бонове от дребни приносители. Те си нямат идея за плановете на хитрата министърка и не си превръщат боновете в акции. Така в крайна сметка собствеността на „Изгрев“ АД се разпределя между тесен кръг от посветени, които планират „удар“ с ликвидацията на печелившия завод и продажбата на терена.

  И Т.Н. цялото разследване е в Бивол.

 17. 17 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 403 Весело

  дрън,дрън,очевидно се наблюдава тук анти-Банско политика.

 18. 17 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Аз предлагам марка UNIQUE CONCRETE from BANSKO - и така всеки ще си носи парченце от любимия хотел/сграда у тях Както баща ми навремето донесе 2 парчета от берлинската стена...

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Алчни задници. Презастроиха курорта и вместо да мислят за целогодишен планински туризъм, като основен поминък за местните, сега се опитват да избият разходите си за два месеца в годината. През останалото време Банско представлява мъртъв бетонен мегаполис, където турист няма да стъпи.

 20. 20 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 517 Неутрално

  тея мрънкалници и тарикати от туристическия бранш всяка година стенат как сезонът пропада и всяка година отчитат ръст на туристите...при все, че ми е чудно кой изобщо ходи по тея мизерии, наречени бг курорти. миналта събота ходих в рибарица, не бях ходил там досега, няма и да се върна - страшна мизерия и полуфабрикати. човекът на рецепцията даже се учуди защо си тръгвам след първата нощувка, пита ме дали имало проблем. не му отговорих нищо, то какво да ли да му обясняваш при положение, че нещата са очевидни...

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  Абе аз бая курорти из Европа съм обиколил и такива цени като на Банско съм виждал само в най-луксозните. Ама сравняваме ябълки с джанки.

  Говоря за цени на кръчмите по пистата - това да седнеш в Козела и да се наядеш като човек и да удариш една - бира - под 30-40 лв. не може да слезнеш. Ако сте семейство и си вземете и бутилка вино - 100чката не ти мърда.

  Бира Пиринско - 6 кинта. Баси за такава надценка (600%) даже и в соц. времената можеха да си мечтаят по златните...

  Пълен ташак, щото кръчмата винаги е пълна.

  Иначе долу в "селото" има прилични кръчми с добри цени.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Пак ще се повторя ,че баскалиите продадоха земите си за без пари изпиха си имотите и сага са си ратай в собствения бивш възрожденски град !
  Сега който си има 10 дка компири , 2 крави и 20 овце изкарва повече от колкото меринджей на хотел уultra all inclusive в който гостиоте от EU харчат средно 5 евро цента повече от предварително заплатените ваучери в родните им страни !
  За какъв поминък говорим?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#1] от "nv":

  И на Венген вурст с рьощи е под девет шв. франка. Дори на Юнгфрау в ресторанта (все пак това е Швейцария) не е толкова скъпо.

 24. 24 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  И аз не съм се спрял, но на пистите на Банско Юлен се оляха с цените, но както се казва: По лошо от държавен монопол е само ...частният такъв.
  Та те така...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  Цитат: "...моята цел е да върнем българите, защото те са номер 1"!

  Ами сетихте се, ама е късно...! И колегите ви по морето тая песен запяха, но аз лично не ги съжалявам родните хотелиери и ресторантьори!
  Първите ми по-ясни спомени от Банско са от 1993-94-та година, но и тогава заетите в този бизнес си бяха селски тарикати! С годините станаха още по-големи тарикати и като се насложиха и софийските такива, с кичозните си хотели и лакомия, нещата станаха неуправляеми!
  Много ясно, че ще страда поминъка в Банско! С два месеца работа, все по трудно ще става да лежиш цяла година!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Голямо разнищване пада, а същинския проблем е на друго място

 27. 27 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Местните хора, вече работят само, като наемни работници. Към семейните хотели и къщи за гости, няма никакъв интерес. Дъмпинга на новите хотели е тотален. Заведенията си изгониха клиентите. Доходи има само от отдаване под наем на обект на добро място. Това е истината за поминъка в Банско.

 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Нормален човек може ли да има абмиции да бъде сервитьор, камериер или проститутка? Какъв друг би могъл да е поминъкът в Банско, който да си струва и ликвидирането на НАЦИОНАЛЕН ПАРК от световно значение?

 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  "За разлика от повечето заведения в Банско тя е сменила бизнес модела и в момента предлага хранене срещу фиксирана цена - 10 лева на обяд без алкохол и 20 лева за вечеря. "

  хахахаххахахах,
  миналата седмица бях във Виена и вечеряхме с един приятел в центъра в някво италианско заведение (паста с по 1 бира) за по 10 евро- Банско е новата Виена !!!

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Поминъка на Банско се държи от столичните "банскалии" - току така и за хей тъй, хнационална олигархия не се пръква - лятос ще ги срещнете по морето ...

 31. 31 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#9] от "irons": Е, кметът на Банско е зат в Разлог, а на Разлог - в Банско

 32. 32 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 431 Неутрално

  факт е че е трудно за местните хора да преживяват и без туризма са обречени. а пари изкарват предимно от чуждите туристи, които няма да стъпят тук отново след като са видели че опашката за лифта е дълга, изнервяща и губеща часове

 33. 33 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 619 Неутрално

  " тази година заради по-малкото руснаци едва ли ще имаме такъв сезон", казва Мариана Спасова. Но спадът се компенсира донякъде от турци. Разчита се още на македонци, гърци, сърби, израелци и много румънци.

  Последното, за което се говори, обаче са българите."

  Тука е заровено кучето - полагат всички усилия да изхвърлят българите. Най-унизен съм се чувствал на Банско и Созопол!!!

  Моралът не е порок!
 34. 34 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  То такива цени и за баш европейците са скъпи! Кой луд ще дойде в гори тилилейски да го гледат накриво и да му събличат три кожи?

 35. 35 Профил на Васил Стойнев
  Васил Стойнев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ДАНО НЕ ВАЛИ СНЯГ ,ДА ПЕКНЕ ЕДНО СЛЪНЦЕ ....................

 36. 36 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И изобщо какви са тези карти, препродажби, далавери? Как не сме способни да организираме веднъж нещата нормално? Все трябва да има баница за крадене. То Банско, както и Черноморието, не е място за развиване на хармоничен бизнес, ами място на междуособни войни кой кого ще прецака, за да измами клиента. Ми аз не искам да ме доят и мародерстват! Ще отида на Пиренеите или Сиера Невада, ако ще и десет лифта да дигнат.

 37. 37 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ПОМИНЪК можеше да бъде къща за гости с малка механа и домашна кухня на разумна цена.
  Поминък НЕ Е огромен хотел /подобен на този , където при пожара в началото на сезона .....бяха евакуирани ВСИЧКИТЕ 19 посетители/
  хахаха.
  Ако се има предвид поминк - камериерки и общи работници в кухня, то това не са банскалии- те са хай-лайфа.
  Това са хора от околните села.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 38. 38 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "dnk":
  +++++++

 39. 39 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 980 Неутрално

  По принцип да се критикуват малкия бизнес и обикновенните хора за пълната липса на ред е тотално неправилно. Къде е местанта и централната власт? За какво съществуват освен да получават заплати и да гледат откъде да вземат рушвет ли?

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Страда, разбира се. Страда от инвеститорска тъпотия в нереални размери. Да убиваш бизнеса си, с идеята да увеличиш две седмици лапане, няма как да доведе до нещо добро.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#1] от "nv":

  Къри вурст с пърчени картофи за 4 евро в Зьолден няма, но да речем за 7 е друго ако кажеш. Което пак е доста по евтино от Банско!

  What we do in life echoes in eternity
 42. 42 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#33] от "dnk":

  (у)
  По много начини може да се изкара тъпо,
  но Банско и Созопол са най-скъпите места
  за тъпо изкарване.
  Все пак .....посещавайте Банско и Созопол поне за няколко часа всяка година.......за да се уверите, че няма причина да се застоява човек за повече.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1830 Весело

  Темата за поминъка на Банско след време ще е тема за ... "споминък"
  Относно цените - пил съм истинско кафе на 4023 м. за 3 лева в порцеланова чаша!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 44. 44 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ако не беше туризма Банско щеше да е град призрак като повечето подобни градчета - 60% в чужбина, 10% в София.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#44] от "ggrigorov":

  Ми тогава що искат да го убиват?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Смърди от всякъде. Нашият туризъм е феодализъм + малко технологии, предимно гарантиращи монопола...

 47. 47 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сетиха се да правят туризъм, след като профукаха парите от продадените ниви. Сега леглата им са празни, защото големите хотели дъмпираха цените и вместо местните да се препитават като хотелиери и механджии, станаха камериеерки и сервитьори, за които има само работа 2-3 месеца в годината.

 48. 48 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Страда, страда, обаче не ми пука!

 49. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_style"
  [quote#46:"m_style"]Смърди от всякъде.[/quote]
  =========
  Ми от цървула на какво може да смърди?!
  На тия вечен комунизъм и по нещичко в копанята.
  Никакъв "щастлив" живот за тия хайвани, защото виждате на свобода как се държат. Там, натясно! Върви му обяснявай, че съсипва живота...и на собствените си наследници. Една шепа овчари ги стрижат и те мислят, че част от вълната ще е и за тях. Неееее, за вас ще останат само полепналите барабонки по козината ви.

 50. 50 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#39] от "sqrt":

  Бате, като се намеси държавата, идва либераста Каролев и вика:

  Ама много държава, бе! Не искаме регулации, не искаме лицензи!

  И те така...

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 51. 51 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 544 Весело

  "Страда ли поминъкът в Банско" - е на това казвам аз изказване на висок стил, че и за заглавие го сложили, браво бе дневник..., качествена журналистика....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 52. 52 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 606 Разстроено

  Банско е ярък пример за това какво прави простакът когато му дадеш такава хубава природа и го пуснеш да прави каквото си иска - насира се навсякъде и по много. Наглост, безвкусица, идотски, нереални цени, бетонен брутализъм. Не мерси, български селяндури.

  И безплатен да ми беше самолетният билет до Европа, пак ще предпочета да си ходя на ски в Колорадо, където се чуствам като нормален човек, не като извънземен попаднал на нова планета.

 53. 53 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тези от Банско първо да си подобрят инфраструктурата.Пътища, тротоари и т.н.Не може да претендираш за курорт от световна величина, а пък инфраструктурата като в Африка.Бях в Банско между 17 и 23 Януари.Опашка на лифта няма!!!!Единствено в събота имаше опашка но на касата.През останалото време няма кой да те напсува.Много от кабинките на лифта вървят празни.А за цените в заведенията и на лифта просто нямам думи.Тези просто нямат срам.Но така е когато се развива мутроикономика!Щяли да връщат българите.Няма ка да стане.Не и при тези цени.С 400-500 лв. заплата няма кой да плати 10- 12 за салата.Аз лично в Банско ще отида минимум след 15-20 години.Не че не мога да си го позволя но просто съм доста разочарован.И да не забравя че тези в Банско са скарани с идеята да се издават касови белешки!

 54. 54 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Поминък е имало от векове и живущите там го доказват,но унищожението на планината не е приумица на месните а на комунистическите милиардери за да узаконят това което окрадоха през последния четвърт век.Печалба ще донесе на хора които не живеят и не милеят за планината а от Банско тези дето ще се облажат ще са единици.Защо трябва да се защитават интересите на някой който борави с неясен произход на пари за справка посетете БИВОЛ и ще разберете на кой са истинските интереси и защо правителството ги защитава а не да се говорят празни приказки и да се пишат поръчкови статии колко полза ще донесе ако се стоят още писти но никой не смее да пише кой стой зад фирмата фантом и кой е истинския собственик.

 55. 55 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 402 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=of0vH_qhzA0
  Физическа агресия срещу Георги Жеков!

 56. 56 Профил на pye
  pye
  Рейтинг: 233 Неутрално


  [quote#6:"ТМаринов"]Поминък" ! Горките алчни селяндури [/quote]

  Абе струва ми се, че доста злоба се лее от коментарите под тези статии за Банско. И аз не съм за юлен и за втори лифт, ама се начетох на коментари за селяндури, полуидиоти и едва ли не някакви аборигени. Ти със сигурност би откзал 100-200-300 хиляди евро за нива нали?? То верно е, че не е имало ред в тоя град десетки години за да стане така, ама все пак хората се оправят всеки за себе си, както повечето от нас всъщност.

 57. 57 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Преди 26-27 години по маршрута Вихрен-Тевно езеро можеше да се чуе всякаква реч. Аз съм срещал хора от невероятни държави, например австралиец! И то говорим за времето преди 89-та!
  Сега много рядко срещам чужденци през лятото. Най-често някоя английска баба с апартамент в Банско.
  В момента абсолютен хит е планината Проклетия в Албания. Ама там засега е най-диво от целия балкански полуостров. Мои познати разказват че са срещали дори японци. Повечето овчари там знаят някоя английска дума и продават мляко, сирене, хляб дори на чужденците, като те си определят цените. Нощувка в преоборудван бункер от ерата на Соца никак не е евтина, а желаещи има много. Ако албанците запазят непокътната тази планина, опазят си страхотните пещери, след време само могат да печелят много само от такса за посещение в планината. Затова им трябва още малко реклама по света и по добра сигурност за туристите. А Банско ще се превърне в едно гето, в което пияни и безработни английски младежи ще се напиват и напушват!

 58. 58 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#19:"rattrack"]Алчни задници. Презастроиха курорта и вместо да мислят за целогодишен планински туризъм, като основен поминък за местните, сега се опитват да избият разходите си за два месеца в годината. През останалото време Банско представлява мъртъв бетонен мегаполис, където турист няма да стъпи. [/quote]
  Ааааа нидей така! Нивидимата либертарианска ръка на пазара че го нагласи сичкото! Алчнити задници ша фалират, ша са разпръснат и сичко ша са самонагласи от самосебеси... а бетона ша остане. Кой регулира, планира и мисли 5 години напред, нидай Божи 10, пруклет да е!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 59. 59 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#56:"pye"]Ти със сигурност би откзал 100-200-300 хиляди евро за нива нали?[/quote]
  Въху, колко матреал за пералнята... али по-точно е минал веке... Ма сигур има и още.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 60. 60 Профил на naffoo
  naffoo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От алчност ще унищожат природата! Курортът е на път да задмине Слънчев бряг по надстрояване! Българска простотия в действие!

 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  Какъв е този болен интерес към Банско? Що не пишете за поминъка в Сунгурларе, Съединение и Симитли?

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 451 Неутрално

  МНого природозащитник,много нещо тука бе.
  Е какви да са цените като на борсата ли???.Лятото е така и при нас на морето.На който му идва много скъпо да избира по-ефтини дестинации

  В България властва беззаконието!
 63. 63 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 798 Неутрално

  там където има мутреси няма развитие.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 64. 64 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#62] от "kimche":

  Ами за това че са ви такива цените по морето, аз сложих точка на летуването си по българското Черноморие, още преди години. И ходя на море в Гърция. Напоследък повечето ми познати вече зачеркнаха морските ни курорти и ме последваха.
  Само че след като е "оцвъкано" черноморието нека да се унищожи и напълно и Пирин. Еми не съм съгласен!
  Затова имаше Орлов мост и пак ще има. Докато не се научат бансклии че, Пирин не е само на тях. Това е Национален парк под закрилата на Юнеско. И трябва да си остане такъв!

 65. 65 Профил на pye
  pye
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#59:"niko_tin"]Въху, колко матреал за пералнята... али по-точно е минал веке... Ма сигур има и още[/quote]
  Да разбирам, че в такъв случай ти би ги отказал а?

 66. 66 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1394 Весело

  [quote#1:"nv"]Наденица тип кучешка радост + пържени картофи на Бъндеришка поляна: 26 лв.

  Къри вурст + пържени картофи в приятен ресторант до пистите в Зьолден: 4 евро. [/quote]

  Извод: Левът е надценен 2.5 пъти...

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1394 Весело
 68. 68 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Ами така е, тарикати, лакомия и простотия. Бизнес базиращ на "прекарване" на конкурента, без идея за развитие, на съсипване на това което би било залог за успех. Объркване на бизнес с далавера. Дъно, ужас...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 69. 69 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 402 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=9SgHRPuZzfE
  "Антикомунизмът" на ген. Атанасов и Петър Стоянов...

 70. 70 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "x2805":
  Заводите за които говориш , те кога и от кого са построени?

  Все по-хубаво става :)
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#70] от "rkirov":

  как от кого? От реститутите разбира се.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#70] от "rkirov":

  Как от кого? От реститути.те разбира се, кой друг е строил заводи в България???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДЗВЕР":

  в цяла България е така,за черноморието няма какво да си говорим,лакомията ще ни изяде главите,то затова 'бизнесмен' у нас няма той си е просто чАСТНИК...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 75. 75 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Статията демонстрира по много живописен начин що е то "бизнес по български".
  Има дълго да чакат българите да се върнат в ж.к.-то на което обърнаха града си.

 76. 76 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#74] от "не на безразличието":Ден година храни е принципът, който убива не само туризма в Бг. Тези скиори под прикритие можеха да поразкажат за ужасната мръсотия в ресторантите и другите заведения в Банско. А но Нова бяха пуснали репортаж за Къщата на дядо Пене, където банският старец направо пред камерите плюеше в тиганите, за да провери дали гранясалата мазнина се е сгорещила за пържене. Вижте само колко неграмотно и грозно са изписани рекламите и менютата с цени, които и в Швейцария няма да срещнеш. Втори лифт не бива да се допуска - това означава пълно вмирисване на гетото. Ако щат да си разширяват стария лифт, но това екстензивно разрастване на цирея Банско не бива да се допусне!

 77. 77 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Страда ли поминъкът в Банско

  Поминъка е нещо относително,за едни е хляб и сол,за други еленски бут

  И лучец яж
  Водица пий
  И дии воле дий

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 78. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Тцъ,тъкмо си избирах кой хотел да си купя на Банско, а то втора статия се опитва да ме откаже! Хем Бого Бонев ще свали от цената, да си въртя туристите, да им събирам паричките....а вие тук говорите лоши неща. Ами подкрепете българското. Вече направих оранжерия за банани. Ще ги отглеждаме, родни, качествени, 100 лв/кг. Ще направим протест да спрат дъмпинга на вносните банани, да продаваме родното производство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 79. 79 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А какво ще правят банскалии, когато най_ накрая успеят да убият кокошката, която снася златни яйца?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много ясно , че страда . Искам да живея сред богати сънародници и никое дърво било то в парк или в градина не трябва да застава срещу благоденствието на българина. Зелените докато правят седенки на Орлов мост , хората в оня край се борят за препитанието си , а държавата не само не им помага , а им и пречи

 82. 82 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Чудно как още не се е появил Каролев да обясни, че цените са високи, защото качват наденицата на ръка до горе и ако се направи и един трети лифт за храната специално цените ще паднат :)

  Сутринта го питах във фейсбук защо подкрепя монополно положение щом е уж толкова десен и той ми изтри коментара и ме блокира :) какъвто министъра, такъв и съветника :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 83. 83 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Банско за мен е мъртво. Не ходя там от години и няма повече да стъпя там. е си купя Маранц вместо да си причинявам подобно нещо. Целенасочено игнорирам и ПИБ. Това е от мен. Инджой.

  ►▲▲
 84. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#82] от "Батков-вън":
  О, Каролевмен отдавна го отсвирих. Колко от вас знаят, че е "експерт" в KPMG-България?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 85. 85 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Банско е мръсно, кичозно, грозно и скъпо - Българските инвеститори или селяни или каквото и да е там нямат едно нещо направено хубаво - грозота грозота, която и красотата на планината не може да скрие. Банско е показно за това как българинът няма капка естетика и най-хубавото може да го о''ере

 86. 86 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  мен ми мирише на слънчев бряг в планински вариант,и до 2,3 г ще се случи,не съм стъпвал там от доста години и нямам и капка желание да отида..хотел до хотел..еми мерси

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 87. 87 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  а и тия местните не могат да разберат че единствения им плюс е природата ама те всячески се опитват да я унищожат за някой лев в повече...дебелоглави и алчни,нищо ново за българите

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Ненормална държава.Ще се застрои всичко с бетон и вече никой няма да иска да почива там.

 89. 89 Профил на kalchomaniq
  kalchomaniq
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Чудя се защо не реват така хората от Разлог, Добринище, Баня..? Те нямат ли проблем с поминка? И те предполагам искат повече писти, но само за банскалии се чува. Само на някакви километри от Банско са..
  Чудя се как в едно село са събрани толкова много профани на куп!? Не разбраха, че не трябва са измекяри и да са толкова алчни. Защо си мислят, че света се върти около тях или просто някой ги ръчка да мрънкат?

 90. 90 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "x2805":Заводът за дървени играчки, който Банско бастиса, беше уникален не само за Бг, но и за Европа. Всичко се изнасяше и имаше много поръчки, защото дървото не е пластмаса. А сега ще чакат да цъфнат налъмите от булгартуризъм....

 91. 91 Профил на pav
  pav
  Рейтинг: 853 Неутрално

  За последен път бях в банско преди 6/7 години,а преди тва...просто основният проблем на банско е ТИМ.. слърди на мафия,до толкова

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 92. 92 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Последното ми посещение в Банско беше на път от Гърция към София! Пристигнахме в селото, обядвахме, обаче това беше първото ми и последно посещение там, защото: 1. Цени по-високи и Австрия. 2 Кухнята и обслужването на Централна гара София е в пъти по-добро!

 93. 93 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Логиката на протестиращите банскалии ми е ясна. Но, това е до мен и след мен - потоп! Лошото е, че потопите не идват "след мен", а още сега! Докато човек си мисли "... до мен"!

  goblenka
 94. 94 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#70] от "rkirov":

  има ли значение . Ако го нямаше комунизма щяха да са псотроени от частници и ЩЯХА да съществуват още...
  Но така е... то като е било държавно все някой ще го открадне!!!
  До коментар [#71] от "boby1945":

  Не забавяйте че все от ВАШЕТО котило произлизат - ако ще и Агент Павел да се казват и да твърдят че са мюсул-либерална партия на Европа...

  До коментар [#73] от "boby1945":
  Откраднато от вашите другари и ФАЛИРАНО от вашите другари!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 95. 95 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "тъй като туристите са недоволни от услугите, ще предпочитат да прекарват зимната си ваканция на други места"

  Това е мит, разбира се, тъй като ако туристите намалеят достатъчно, ще дойдат други, които обичат по-малко туристи. Пазарът регулира.

  Някой от хората, които работят по този репортаж, направи ли си труда да отиде в Австрия и да преброи на колко километра писти и влекове колко легла се падат?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 96. 96 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#41] от "FAN":

  Бях там миналата година и струваше точно 4 евро в ресторанта на самообслужване на Giggijoch; за съжаление не запазих касова бележка.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 97. 97 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#96] от "nv":
  Това е било някакво изключение! Както и да е ... Основното в това, което си написал е, че там е по евтино като в същото време е по уютно и качествено, което е точно така!

  What we do in life echoes in eternity
 98. 98 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#44] от "ggrigorov":

  Гоце Делчев град - призрак ли е? Пълен с живот и млади хора. Има работещи предприятия, взимат хубави заплати и си ги харчат с кеф по заведения и магазини.
  Без нито една писта, с 2 хотела на кръст в града.

 99. 99 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#94] от "x2805":

  а комунизма и комунистите от къде са се пръкнали от космоса ли
  Яйцето или кокошката или кокошка от всякъде може да долети

  Все по-хубаво става :)
 100. 100 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Нещо прекалено се спекулира със ситуацията в Банско. В действителност ако града е изгубил чара си то се дължи на многото хотели, които се построиха през последните години. Лифта няма нищо общо. Колко гора се изсече в периода 2000 - 2008 година никой не казва... Тогава и еколозите бяха "някъде си". През лятото на 2006 г. помня, че като се тръгнеше по малките улички към планината всичко беше пълно с багери и камиони. Хотелите, никнаха като гъби - сега се чудят как да ги пълнят... Кой е виновен за това!??! Затова смятам, че сега трябва да се вземат предвид всичките тези инвестиции, които бяха направени през годините. Да се направи тоя пустия му лифт и след това да се наложи мораториум на строителството на хотели, защото ако отново започнат да строят отново, наистина тотално ще убият чара на града...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK