Агенцията за инвестиции ще привлича със "синя карта" българи от Украйна

Агенцията за инвестиции ще привлича със "синя карта" българи от Украйна

© Анелия Николова, Дни на предизвикателствата""България може да попълни недостига от специалисти от високите технологии като съкрати сроковете за получаване на т.нар. синя карта, аналог на "зелената карта" в САЩ. Това коментира в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.


С промените в подзаконовите нормативни актове се очаква да привлечем специалисти от държави във фокуса на геополитически конфликти, като например Украйна. Знаете, че има достатъчен брой хора с български произход в Украйна, които, вместо да бъдат призовавани в редовете на армията, могат да дойдат в България и да програмират, коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции. Това са хора с висока степен на образование и опит и ще получават над средната работна заплата, допълни той.


Промените в подзаконовата нормативна база са свързани с улесняване на процедурата за придобиване на "синя карта" във връзка с възможностите за отпадането на т.нар. пазарен тест, провеждан от Агенцията по заетостта. "При срещите ми с представители на бизнеса в сферата на високите технологии бе изразено желание този тест да отпадне", обясни изпълнителният директор на агенцията.
По данни на Българската аутсорсинг асоциация България е атрактивна за правене на бизнес, и то в сектори с висока добавена стойност, каквито са изнесените услуги в сферата на финанси и счетоводство, както и на високите технологии, отбеляза Янев.


Според изследване на организацията само в София има потенциал за разкриване на над 80 хил. работни места в тази сфера. "Дори и да е твърде завишена тази прогноза, дори да приемем, че половината
от тази прогноза се осъществи - при разкриване на 40 хил. нови работни места можем да направим калкулация какъв би бил директният и индиректният потенциал на този тип инвестиране", коментира изпълнителният директор на БАИ.


Стратегията за привличане на инвестиции е в процес на изготвяне. В подготовката й ще бъдат привлечени неправителствени организации, държавни институции, местна власт, както и международни одиторски и консултантски компании. Основен двигател на процеса ще бъдат агенцията и Министерството на
икономиката. Стратегията трябва да бъде готова в рамките на 6-9 месеца, каза Янев.


Според последните данни, които не са окончателни, на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България за 2014 г. са 1.181 млрд. евро. Янев напомни, че през периода януари - декември 2013 г. неревизираните данни също бяха по-ниски, но след окончателното им остойностяване инвестиционните нива достигнаха 1.275 млрд. евро. "Нашите очаквания са, че с ревизираните данни стойността на инвестициите за 2014 г. ще бъде по-голяма", заяви изпълнителният директор на агенцията.


Той се аргументира с декемврийските данни на БНБ, които показват нарастване на инвестициите през последния месец, което говори за успокояване в бизнеса и позициониране на страната ни като по-благоприятно място за инвестиции, особено след формирането на стабилно управление на страната.


В дългосрочен план се обсъждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Една от тях е свързана с това да се определя проектен мениджър, когато потенциален инвеститор заяви
намерение да реализира инвестиционен проект в страната.


Мениджърът ще се занимава с проекта и ще подпомага инвеститора, като улеснява контактите с други институции и облекчава административните процедури при осъществяването на инвестицията. Проектните мениджъри ще са служители на агенцията.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 606 Неутрално

  И не само програмисти. Също така ни липсват инжинери, че и лекари напоследък.

  Моралът не е порок!
 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Добри инициативи, но трябва да се действа по-бързо, и да не се изгубят идеите по пътя на обсъжданията и накрая да се приемат някакви кухи и наработещи мерки.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия специалисти си остават в Украйна или заминават другаде. У нас ще пристигнат "невисоки" специалисти. И къде ще живеят? От какво ще се хранят?
  Бързо ще се ориентират да вземат "европейски" паспорт - и към баш Европата, която ще ни се скара за "незаконни емигранти".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Ще привличат програмисти? Звучи несериозно. А и как ще ги разпознавате кои са българи и кои украинци?

 5. 5 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В края на мандата този глупи да отчете колко точно е привлякъл.

  На стратегии са силни, иначе...

 6. 6 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Програмисти.... Те строители да внесат по-добре. Един тротоар с добре подредени плочки няма в София.

  nègre littéraire
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard":

  Българите са тези, които пият боза.

 8. 8 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това не е ли безумната администрация, която командирова 15 души да обиколят света и да върнат "изтеклите мозъци"?
  Когато и да ги закрият все ще е късно.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Абе направете така ,че който е българин от Украйна да си получава българско гражданство без проблем и за няколко години интеграция тук да си става пълноправен гражданин !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Искаше ми се да направя комплимент за идеята, но някак не мога - прекалено много недомислици и откровени глупости са забъркани в едно с иначе нелоша идея.

  Наистина, в ИТ бранша не достига работната ръка. И, наистина, в Украина (а и не само там) има много подходящи специалисти. Но не виждам какво общо има с това българският произход? Първо, етнически българи би следвало да могат да дойдат в България и без да са квалифицирани, не ли? Второ, повечето високо-квалифицирани специалисти в Украина не са българи - значи ли това, че не ги искаме?

  Мисля, че това с етническия произход и това с високата квалификация са 2 съвсем различни бири, които гениалният чиновник волно или неволно е смесил. И двете са важни, но следва да се решават поотделно - всеки етнически българин би следвало да може да живее и работи в България без оглед на квалификацията си и всеки високо-квалифициран специалист (дори и да не е българин) би следвало да може да дойде стига да има фирма, която да го наеме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Точно пък в сферата на високите технологии етническите българи в Украйна са ..., абе я стига глупости.
  Нашите са основно земеделци и полза от тези "сини карти " ще има(и за тях и за нас), ако ги привлечем за трактористи, комбайнери, агро инженери и т.н., по селата. Там и без това има недостиг на такива кадри...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Етнически българи от бившите съветски републики ли?
  Те са си баш руснаци! По-добре да не идват.

 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  А защо да се отнася само към етническите българи? Да не дискриминираме останалите украинци — добре са дошли!

  Кой знае, може пък да ни заразят с вируса на отвращението към корумпирани мутро-милиционери с близки връзки със Путин.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  И си закопчават дюкяна, като излизат от тоалета.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Дано няма такова изискване за етнически българин в тази концепция. И да има, на тях да се дава приоритет за кандидатсване директно за БГ паспорт, какви са тия сини карти?

  Няма нищо лошо да дойдат и малко украинци насам (дано са повече украинките де) специалисти по нещо ралично от организирана престъпност.

  И все пак похвално намерение - показва че се мисли по въпроса.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Аман от чиновнически простотии. Защо само специалисти от високите технологии? Сигурно стругарите и фрезистите при нас с лопата да ги ринеш?

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Весело

  [quote#1:"dnk"]И не само програмисти. Също така ни липсват инжинери, че и лекари напоследък.[/quote]
  -Че и политици българи да дойдат.

 18. 18 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Според изследване на организацията само в София има потенциал за разкриване на над 80 хил. работни места в тази сфера."

  Може ли някой да обясни защо трябва да се разкриват нови работни места само в София, та вече и от чужбина да внасяме хора за да набъбва населението на София ...
  Какво ще правим с останалата територия на България, която е разсипана и обезлюдена ?!
  България вече прилича на креатура на държава.
  Тук ще перифразирам поговорката на Радой Ралин - В главата лъснат(София), в краката блъснат(провинция)

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Тук горните форумци малко са се пообъркали - става дума за привличане на ИТ специалисти а не на етнически българи. Това за съжаление съвсем не са синоними ... Колкот одо предложението - няма лошо, проблемът е, че България се конкурира с целия свят и най-добрите специалсти както у нас така и в целия свт отиват там където се плаща най-добре. У нас остават средният ешалон и надолу. Същото е и при украинци, индийци, китайци и прочие ... т.е. то при сегашните доходи у нас е трудно да се задържат най-добрите специалисти. Просто няма как...

 20. 20 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard":

  И сега има система за разпознаване. Хората с български произход имат право на български паспорт.
  Аз обаче викам да не гледат на националност, когато става въпрос за Украйна конкретно, също и за Белорусия и Молдова. Ако избират само от някои страни, тогава може да добавят и ЮАР, Русия, Сърбия, Македония, може и някоя и друга латиноамериканска страна - но там специалистите взимат големи пари и надали ще ги примамят с нещо

 21. 21 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "sqrt":

  Това не значи, че някой няма да остане и в България, за нас не са нужни милиони специалисти ...

 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  То е направено, но се чака една - две години кака Марги (Маргарита Попова) да си начеше прическата и да подпише указ!

 23. 23 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Николов":

  Имаше една руска фирма, не мога да намеря линк - искаха изцяло да се изместят в България заедно с работещите. Но няма как, ние не даваме визи за такива мераци.

 24. 24 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#23:"cuauhtemoc"]Имаше една руска фирма[/quote]
  Руска ИТ фирма

 25. 25 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пешката":

  Специалистите по високи технологии или учените по принцип не са специалисти по организирана престъпност.
  Между другото, и българите в Украйна поради бедност и изостаналост са потенциални носители на престъпност.

 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Европеец":

  Защото тука Росен Плевнелиев си е построил Бизнес парк, Резиденшъл парк (жк. Плевнелиево) и вече строи втори Бизнес парк на четвърти километър. Не го интересува родното село на баба му.... А би било добре тия неща да се изнесат в Плвдив, Варна, Русе, Бургас ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK