Раздор във властта отложи гласуването за дълга

Раздор във властта отложи гласуването за дълга

© Анелия НиколоваРаздор между участниците в управляващата коалиция доведе до това, че не се стигна до гласуване в Народното събрание на  договора между правителството и 4 банки, които ще отговарят за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите 3 години. Опит за събиране на широка подкрепа на разговор утре в Министерския съвет отлага гласуването на ратификацията за другата седмица.


Обект на покупко-продажба


Въпреки искането на опозицията работата на Народното събрание днес да се удължи до гласуването по предлаганото споразумение управляващите успяха да се наложат и заседанието приключи в обичайния му час.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити тезата за удължаването на работата с това, че в един ден ще се приключи с този въпрос и ще се спестят пари, а освен това предупреди другите парламентарни групи, че ще бъдат денонощен обект на покупко-продажба, при която ще бъдат изнудвани от управляващите да подкрепят споразумението с четирите банки.


Междувременно извън пленарната зала от АБВ и Патриотичния фронт обявиха, че няма да подкрепят ратификацията на споразумението. По-късно пред журналисти съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов даде да се разбере, че въпреки решението на парламентарната група от снощи да гласува "против" има шанс тя да го промени. Според него едно решение на парламента трябва да бъде обсъдено както с депутатите, така и с българското общество. По един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават бързо и трябва обществото да има яснота, за да няма спекулации и съмнение, че депутатите в това Народно събрание носят отговорност, каза той.


Вариант, в който някой ни казва в последния момент "или - или" няма и за това от снощи решението на парламентарната група e, че няма да подкрепим тази ратификация, допълни Каракачанов. Според него точно поради тази причина днес финансовият министър Владислав Горанов дойде в парламента, за да обяснява за тази ратификация и да води разговори. Няма как нещата да се случат за кратко време и обществото и парламентът трябва да бъдат убеждавани, каза още той.


Нов заем в момента не се взима


Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че целта им е консенсус по определени политики. Търсим максимално широка подкрепа за всяка една законодателна промяна, която трябва да бъде направена, или за всяко решение, което трябва да се приеме, каза още Цветан Цветанов.


Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пламенно защити от трибуната предлаганото споразумение, като си отстоя възражението за начина, по който финансовият министър е сключил споразумение - тайно от коалиционните партньори и парламента.
"Най-същественото в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме натрапчива лъжа, която има опасност да стане истина. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Това може да стане с обсъждането на предстоящите бюджети или ако гласуваме актуализация на дълга, а това няма да се случи, защото България има стабилно управление, което по това се познава, че не си актуализира бюджета 3 пъти годишно", обяви Кънев, като думите му бяха освиркани от опозицията.


Кънев обяви, че когато до пленарната зала стигне следващият държавен бюджет, тогава финансовият министър ще бъде изстискван като мокър парцал, за да се настоява за по-малък от искания нов дълг, но сега Горанов предлагал добър финансов инструмент, използван от години от страни като Полша и Румъния.


Кънев обясни, че такова споразумение с банките дава възможност за по-добро и гъвкаво управление на външния дълг, което освен това ще повиши доверието на инвеститорите. Той подчерта, че е очевидно, че в тази ситуация премиерът и финансовият министър ще понесат политически загуби от взимането на решение, което е трудно да се обясни на хората.


"За нас стои изборът дали да пожънем огромен политически дивидент, като се включим в хора на лъжците и наречем това нов дълг, но на другото блюдо е отговорното политическо поведение и нещата да се наричат с истинските им имена", обясни позицията на групата си Кънев.


Той подчерта, че безспорно мястото за дебати по тези въпроси е в парламента и затова групата настоява дебатът между парламентарните групи да продължи, а не да се обявява за пазарлък или нещо срамно.


Йордан Цонев от ДПС репликира Кънев с негово изказване отпреди година, когато се обсъждаше увеличаване на държавния дълг с 1 млрд. лв., че тогава е говорел за "огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец". А сега, когато ставало дума за 16 млрд. лв., не говорел така.


Да се изберат други банки


От името на групата на АБВ Кирил Цочев обяви, че няма да влиза в популисткия тон на някои от своите колеги, и посочи, че подписаните договори с четирите банки имат и положителни страни като това, че осигуряват предвидимост във времето по обслужването на дълга и осигуряват по-ниски транзакционни разходи. Той обаче подобно на основния говорител на левицата по темата - Румен Гечев, посочи, че има много неизвестни и затова предложи да се проведе публичен за обществото конкурс по избор на обслужващи банки. Така по думите му ще се постигнат и по-изгодни за България условия. В момента не е известно колко ще струват на България услугите на тези банки. Според Цочев безспорно депутатите трябва да подкрепят взимането на нов дълг от 6 млрд. евро, защото е ясно, че с него ще се погасяват предишни задължения, а частта от около 2 млрд. евро, която е за финансиране на бюджетния дефицит, да се подкрепи само ако парите ще подкрепят икономическия растеж.


Независимият в момента депутат Велизар Енчев разпалено съобщи от парламентарната трибуна, че днес швейцарската прокуратура започна разследване срещу HSBC - една от банките, с които е подписано споразумението на обслужването на дълга.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Мда просто ще ги купят както преди... 16 милирда лева по 10% са по 1,6 милирда на година само лихви... има достатъчно да изкупи много дупетати... После внуците на внуците на простия материал ще го плащат, ако въобще има такива.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Незабавна оставка на Горанов и Стоянова. Недемократично, нагло поведение, изтеглени вечерни заседания, спешни сбирки и натиск, натиск.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Айде, разтурай седенката, че само като слушам и чета за такъв борч ми се изправят ушите.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Неутрално

  За Влади Горанов, това е сделката на живота му...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  ГЕРБ все за консесус,говорят,но само когато вече опре до гласуване.Иначе решенията искат сами да си ги вземат и забравят,че са коалиция.

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Кънев обяви, че когато до пленарна зала стигне следващият държавен бюджет, тогава финансовият министър ще бъде изтискван като мокър парцал, за да се настоява за по-малък от искания нов дълг, но сега Горанов предлагал добър финансов инструмент, използван от години от страни като Полша и Румъния.


  О ти да видиш, Рамадан го смятах за дребен тарикат, но ме изненада момчето, тарикат отвсякъде е станал. А как лъже , циганка би се изчервила на подобни откровени лъжи.

 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хората на Бареков са поискали много пари.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  измамата не успя да мине ,баце да подава оставка още днес ,ако е мъж ?

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Бяха я подкарали от вратата за краката, точно както стана с пенсионните фондове и както има изгледи да ни натресат 10 стотинки за километър извънградско. Прав е Красимир Каракачанов:

  "Едно решение на парламента трябва да бъде обсъдено както с депутатите, така и с българското общество. По един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават бързо и трябва обществото да има яснота, за да няма спекулации и съмнение, че депутатите в това Народно събрание носят отговорност, каза той.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 10. 10 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Винаги като поуправляват комунетата ни връщат в първи клас и резултатите са винаги едни и същи - не можем да се оправим с години.

  Hamster
 11. 11 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "...Радан Кънев пламенно защити от трибуната предлаганото споразумение"

  Радане, излагаш се яко. Лъсва кой е бил обект на покупко-продажба, наред са следващите "партньори."

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  В "Преса" има подробно и смислено интервю с Муравей Радев по въпроса за дълговата програма. За съжаление статии и интервюта, в които се говори по същество за въпросните "16 милиарда" и какво всъщност се планира, се броят на пръсти. Включително в Капитал и Дневник.
  Очевидно българската журналистика предпочита да грачи в тон с Мая Манолова и да оставя не-икономистът Кънев да се мъчи да обяснява за какво става дума.
  Не ви ли е малко срам?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#4:"palav_nik"]За Влади Горанов, това е сделката на живота му...[/quote]

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Вече да, но преди това се пробва да "захлеби" с 8 милиарда от пенсионните фондове.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бopмар":

  Хората на Бареков са резерв, важното е първо да купят ПГ и АБВ за да имат политически гръб, ако не успеят следват боклуците на Бареков, а накрая остава и ДПС... Т.е. загробването е сигурно... борбата е да не се разкрие , че ДПС стои зад Боко Тикввата.

 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Оставка!!!
  Вече не знаем кого чакаме...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  Мда мног осмислено как при 2,5% -3% пазарни лихви са предвидили 10% хахаха - то не всички са баламурници да не разбират, че това е пладнешки грабеж...

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  ОСТАВКА на Горанов веднага!!!!!!!!!!!

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "sqrt":

  Човекът ясно е обяснил защо и е обяснил също, че това е присъствало като стандартно ограничение през последните 5 години.
  И да, слава Богу не всички са баламурници, прав си.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А тези които ще дават заема да си поискат здрави гаранции.
  Например по едно малко дете на всеки 100 семейства.
  Защото след 5 години може да дойде времето на Българската СИРИЗА, която ще каже:
  „Да сте мислили като сте давали заема. Форумите показват, че народа е бил против“

 20. 20 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#1:"sqrt"]Мда просто ще ги купят както преди... 16 милирда лева по 10% са по 1,6 милирда на година само лихви... има достатъчно да изкупи много дупетати... После внуците на внуците на простия материал ще го плащат, ако въобще има такива. [/quote]

  Кой да му се не знае тиражира тея 10% лихва?? Къде е написано 10% лихва?? Ако при сегашните пазарни условия някой наистина иска да емитира дълг с 10% лихва, то да си ходят всички начело с министъра...

  Писах и в друга статия - доходността към днешна дата е ДАЖЕ е 2.328% ... 2.414 % по 10 годишния ни сега. КОЙ ЩЕ ПУСКА ДЪЛГ ПРИ 10% ЛИХВА И ОТКЪДЕ ДОЙДЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 21. 21 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#1] от "sqrt":

  Абе докога с тая тъпа пропаганда, за 10-те процента и 30-те години...Чудовищно е с каква лекота се разпространява тая лъжа..и колко хора се връзват!

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Мда стандартно ограничение ама в лудницата - да покажат един договор за посредничество, където да пише 10% лихва, което било стандартно да получиш 3% . Това само за идиоти лалялки. Как ви клатят не е истина...

 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#21] от "Софиянец":

  Ем итази чудовишна лъжа е в решението - що като е лъжа са я написали?

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Цветан Цветанов, Валери Стоянов, Волен Сидеров , Мента, Горанов и Борисов ще спасяват България?!
  Бог да ни е на помощ!

  klimentm
 25. 25 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#20] от "puhpuhan4o":

  Ми в договора кой то сега обсъждат - рамката с посредниците за кяото искат разрешение от пар,амента пише 10% . черно на бяло.

 26. До коментар [#4] от "palav_nik":


  [quote#4:"palav_nik"]За Влади Горанов, това е сделката на живота му...[/quote]

  Тук 99% сте така: един неразбрал, друг недоразбрал...

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#22] от "sqrt":

  Пише ДО 10 %. Като не можеш да четеш, що се мъчиш да пишеш?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "sqrt":

  Може и да си прав.
  Но си мисля, че ББЦ няма какво да губят. Те си знаят, че няма да влязат в следващото НС.
  А Реформаторите (СДС и ДСБ)ги видяхме при Първото правителство на ББ.
  Тогава пак ги заплашиха с избори и те гласуваха за правителството. Даже подкрепиха Мавродиев, а само един беше срещу Искров.

 29. 29 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#27:"dogwoman"]Пише ДО 10 %. Като не можеш да четеш, що се мъчиш да пишеш? [/quote]


  Линк, моля.

  Благодаря.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 30. 30 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#22] от "sqrt":

  Да видим какво казва по въпроса с 10-те процента бивш финансов министър....който какъвто и да е, все пак е финансист и разбира повече от твоята кратуна:

  - Добре, но защо в параметрите на новия дълг е записана лихва до 10%? Не е ли много висока?
  - Точно затова е записана, защото е много висока. Между другото, от 5 години насам тези 10% фигурират във всички български емисии. Ако поставиш таван до 5%, пазарите се ориентират за възможностите и капацитета на емитента и може да се насочат към близка база - да кажем, 4,5%. Кажеш ли обаче 10%, все едно не им казваш нищо - толкова е широк диапазонът. Тогава отиват към реалните пазарни стойности, валидни към момента. Сега те са малко над 2%.

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Мда пише до 10% ама това било стандарт да се постигнело 2,5% хахаха - дори и обясненията им са за идиоти.

 32. 32 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Срам ме е от тая държава. Въпроси за огромни невиждани пари се дискутират от икономическите експерти Сидеров, Каракачанов, Енчев и големия "финансист" Данчо Ментата. А цялата идея е на добричкия некадърник Горанов. Тея нямат понятие от нищо в живота, случайни цървули в политика, но мирисът на 18 млрд. лева ги влудява.

 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Какво е социализъм - даваш на гладния риба.
  Какво е капитализъм (така, както ни го обясняваха преди четвърт век) - на гладния не му даваш риба. Даваш му въдица, да се научи, сам да си я лови.
  Какво е капитализъм (реално) - на гладния не му даваш риба. Не му даваш въдица, а му даваш кредит да си я купи. Тогава той разбира, че както водоемите, така и рибите в тях са собственност на онзи, на когото вече дължи и въдицата и той не го пуска да припари до тях без да си плати хванатата риба - ако не може нов кредит!
  От този заем нашата държава нищо няма да спечели, само ще утежни положението на потомствата ни!!! Например като длъжници ще ги принудят всички да си имплантират чипове...в гъза за да им знаят състава на изпражненията - затова дълг само за рефинансиране и спиране на дефицитите чрез :
  - легализиране на сивата икономика;
  - изясняване собствеността в страната (преливат язовири, оказва се, че не се знае, чии са);
  - пресичане на корупцията;
  - да се накарат данъчните да проверяват монополистите така, както проверяват дребните търговци;
  - да се спрат помощите на онези, които крадат и не си плащат децата на училище, пребиват медицински екипи и трошат влакове,
  Тогава ще имаш достатъчно пари!!!

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#20] от "puhpuhan4o":

  Има огромна разлика м/у 10 годишни и 30 годишни ДЦК.
  За десетгодишни български пазарната лихва е известна, докато за 30 годишните още няма данни (може само да се правят предположения), защото таквоз животно май нито РБ, нито НРБ, нито Царство България някога е емитирало....

 35. 35 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Идеята е добра, тъй ката държавата ви е в плачевно състояние. Кредитите се предлагат с много добра лихва. Ще трябва да плащате? Да! Но не предпочитате ли да живеете по-добре ?

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 36. 36 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Момчето си има мечта ,да стане милионер като другарчето от ДПС.И ще си я осъществи,сега започва големия пазар на народни ''избраници''.

 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#30] от "Софиянец":

  Да де ама какъв да е ама е мошеник про това доказан... сега собственик на 2 хотела на Обзор и кой знае още на какво... с такива каквито и да са компетентни мошеници сме в батака в койт осме. Щом се учите от мошеници, при това доказани , но извадени от нафталина какво да говорим за глупостта/ морала ви ?

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#29] от "puhpuhan4o":

  Съжалявам, но след 7 неуспешни опита да убедя Дневник, че не съм "спам-робот", се отказвам. Опитвах се да копирам линк към сайта на МФ, лесно ще намериш информацията в "Новини".

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Любопитно

  [quote#35:"InmoInvestments"]Но не предпочитате ли да живеете по-добре ?[/quote]
  Предпочитаме да работим за нормални европейски заплати. Те това предпочитаме...

 40. 40 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 648 Весело

  Лошо Радане лошо Боко май те надхитри. РБ пое ДПС функциите без много много да се дърпа

 41. 41 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има хора ,които в 2015 година се ''информират'' от''Преса''.Некъф ужас,некъф ад!

 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре де, ГЕРБ вярват ли си, че с такъв начин на комуникация с партньорите си ще се задържат дълго?
  Защото аз не...

 43. 43 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  -Имам натрапчивото чувство, че накрая ще се разберат!

 44. 44 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Поредната каша забъркана от Горанов!
  Колко още простотии трябва да натвори този финансов колос, за да просветне под шапката на Баце, че това момче не става.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 45. 45 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мдааа... след като министъра на икономиката нямало нужда да разбира от икономика, министъра на на финансите дали разбира от финанси?

  Тези хора дали някога в живота си са изкарвали честно пари? Когато една фирма започва да взема кредити за да си плати тока, водата, заплатите и лизинга на машините, и няма приходи от продажби... дните й са преброени докато има кой да дава (нови) заеми.

 46. 46 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#34:"Ф.Нинов"]Има огромна разлика м/у 10 годишни и 30 годишни ДЦК. [/quote]


  Да, прав си, че разлика по принцип съществува. И си прав, че България не е емитирала 30 годишен дълг на международния пазар

  Само че забравяш, че разликата не е толкова голяма, особено при СЕГАШНИТЕ пазарни условия. Yield Curve-a намаля драстично след 10 годишен матуритет, т.е. ако емитират 30 годишен дълг разликата няма да е 4 пъти.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 47. 47 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Стига паника, 6 млрд. евро отиват за рефинансиране на стар дълг, включително такъв на бай Тошо, другите 2 млрд. ЕВЕНТУАЛНО ще се изтеглят за дефицитите по бюджетите за 2016 и 2017, които трябва да се гласуват от НС. Грешката на гераджиите е мутренския подход, липсата на комуникация и обсъждане и записването на 10% таван на лихвите, при положение, че реално ще съм към 2%.

 48. 48 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не се научиха българските политици, че времето на тайните договорки и всезнаещите и всеможещи министри изтече. Финансовият министър трябваше да ни обясни за какво става дума, а не да се крие като престъпник. И ако трябва хиляда пъти да ни обяснява, ще го прави без да мърка, защото ние сме му работодателите и ние ги плащаме тези дългове. Това му е работата. Като не му харесва да си ходи. Същото се отнася и за Борисов. Едва от изказването на Кънев ми стана ясно, че те не увеличават дълга, а го преструктурират, защото идват падежи.

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Как не са се сетили да забъркат и президента в тази работа.В рамките на КСНС,например.Самият той,още преди изборите,повлече крак по темата,като страстно защитаваше актуализацията на бюджета за 2014 год.Предполагам че и сега е на страната на Горанов,но се пази от непредизвикани грешки,както се казва в тениса.

 50. 50 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Момчета и момичета, няма лошо да се тегли заем. Но да излязат и да кажат, ще правим тази и тази реформа. За тази ще ни трябват толкова, пари, за онази толкова. Пари нямаме, ще теглим дълг. А сега искат да им разпишат празен чек, за да имали финансов конфорт, както се изказа Черешаря. То бива наглост, бива, ама това вече ...

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#46] от "puhpuhan4o":

  При 30 годишните ДЦК инвеститорите си задават съвсем други въпроси, като например как България би могла да върне главницата през 2045 год. , когато работоспособното население ще бъде на половината на сегашното?
  България е на второ място в света (след Украйна) по намаляване на работоспособното население.
  Така, че може да се окаже пазарът наистина да поиска 10%-това номинална лихва за 30 годишни български ДЦК?

 52. 52 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 872 Любопитно

  [quote#47:"bastaa"]Стига паника, 6 млрд. евро отиват за рефинансиране на стар дълг, включително такъв на бай Тошо[/quote]
  Дългът на бай Тодар го изплатихме точно преди месец...

 53. 53 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#37] от "sqrt":

  Той може да е всякакъв , но финансист...какъвто междувпрочем съм и аз, което допълнително ми предизвиква диария, като чета цялата тая манипулация и как масово глупавият народ се връзва..

 54. 54 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#53] от "Софиянец":

  Мда то от финансисти от УНСС със съмнителни качества и деградирали морално сме на този хал - Орешарски, Искров, Мравояда, че сега и Влади Горанов са доказателство, че от УНСС финасистите са такива професионалисти, че стават само за долнопробни крадци и мошеници.

 55. 55 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#46:"puhpuhan4o"]Yield Curve-a намаля драстично след 10 годишен матуритет,[/quote]

  Намаля стръмността* забравих да спомена, сиреч нещо подобно:

  http://www.bankofengland.co.uk/statistics/pages/yieldcurve/default.aspx

  И да преди да скочите, че това е Великобритания, тяхната 10 годишна доходност СЕГА е 1.81% срещу 2.33% нашата СЕГА.

  В задачата се пита колко по-различна ще е 30 годишната НАША ПОТЕНЦИАЛНА (ако изобщо ще имитарт 30 годишен заем) от тяхната сегашна 30 годишна - 2.53%

  Разгледайте и доходността на други Европейски държави. Лихвите са на най-ниските си нива от завинаги насам... Ефектът от QE ще бъде усетен СВЕТОВНО, камо ли с възможност да подмине България. А програмата още не е започнала...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 56. 56 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#54] от "sqrt":

  Благодаря, но нито съм завършил в България, нито живея в България, така че УНСС си го коментирай ти. А и честно казано, най-дебилния финансист да си, ситуацията тук е пределно ясна!!!

 57. 57 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 616 Неутрално
 58. 58 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Муравей Радев какво могъл направил... Има нови хора/мутри - да видим те кви ще ги сътворят
  Не че възлагам много надежди - даже последно време гледам какъв е теста за немски граждани (макар и на майтап за сега...)

  www.soundcloud.com/x2805
 59. 59 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Абе можеше да е Гей, Бей и Змей и да влезем в Евразийския съюз - не, че от Вас са стока!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 60. 60 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#51:"Ф.Нинов"]Така, че може да се окаже пазарът наистина да поиска 10%-това номинална лихва за 30 годишни български ДЦК? [/quote]


  Така ли мислиш? Че инвеститорите си представят какво ще е положението след 30 години? И те купуват този дълг и чакат 30 години той да се изплат? И никой никйога не го продава когато пазарните условия се променят?

  Тоест когато Септември гърците имаха доходност по двугодишния дълг от 2.14%, всички тези рискове са били оценени в това? Или когато сега 2-годишния дълг когато Гърция е на прага съвсем реално да фалира, то 4.55% доходност е напълно съотговаряща на пазара?

  ...

  Пазарът се определя от това какво обективно и фактологически се случва ПЛЮС очакванияа на участниците ПЛЮС очакванията на участниците за това какви са очакванията на другите. Рефлексивност.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#55] от "puhpuhan4o":

  Когато става дума за 30 годишни ДЦК - сравнвние на България със страни кати САЩ или Великобритания е абсолютно неуместно.
  Трябва да се търсят страни като Румъния, като Унгария... и да се види дали те имат 30 годишни ДЦК и колко им е лихата.

  Иначе нека се върнем 30 години назад.
  - Какво имаше тогава? -> НРБ!
  - Какво щеше да получи инвестоторът ако беше купил тогава ДЦК от НРБ? -> среден пръст!

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#60] от "puhpuhan4o":

  Добре сега, ти някога купувал ли си ДЦК със собствени пари на борсата? <- изглежда не!


 63. 63 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#61:"Ф.Нинов"]Когато става дума за 30 годишни ДЦК - сравнвние на България със страни кати САЩ или Великобритания е абсолютно неуместно.
  Трябва да се търсят страни като Румъния, като Унгария... и да се види дали те имат 30 годишни ДЦК и колко им е лихата. [/quote]


  30 Годишна доходност на Държавен дълг по страни:

  USA 2.727%
  Canada 2.125%
  Brazil 5.565%
  Colombia 4.801%
  Mexico 4.568%
  UK 2.536%
  France 1.437%
  Germany 1.004%
  Italy 2.697%
  Spain 2.642%
  Portugal 3.506%
  Netherlands 1.060%
  Switzerland 0.521%
  Greece 8.554%
  Japan 1.477%
  South Korea 2.714%


  Харесай си някоя уместна страна. Кажи ми също така, че ние ще плащаме повече от Гърция и как ние всъщност сме много зле и нищо не става в България (редовното оплакване)

  Това са всички страни с емитиран 30 годишен дълг БТВ.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 64. 64 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#56] от "Софиянец":

  Ми да много ясна - ти откъде си чел договора, че ти е станало ясно ? Колкото до шарлатани - те не сасамо в УНСС - вярно. Въобще повечето финасити са си шарлатани съм забелязал.

 65. 65 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#61:"Ф.Нинов"]- Какво щеше да получи инвестоторът ако беше купил тогава ДЦК от НРБ? -> среден пръст! [/quote]

  Аз като чукна хронологията веднага мога да ти кажа какво е трябвало и не трябвало да правя преди 5, 10, 15 и 50 години. Нещата изглеждат много очевидни от дистанцията на времето. Само че не са толкова очевидни, когато трябва да предвидиш какво ще стане утре. А този коментар:

  [quote#62:"Ф.Нинов"]Добре сега, ти някога купувал ли си ДЦК със собствени пари на борсата? <- изглежда не! [/quote]


  ...даже не знам как да го коментирам. Нещо от рода на: "А ти някога емитирал ли си държавен дълг? < - изглежда не!"

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#63] от "puhpuhan4o":

  ами щом са толкова ниски лихвите в момента за калпави държави - тогава България без проблем би трябвало да може да шитне 30 годишни бондове на 5% до 6%.
  Убедих се!

 67. 67 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#21:"Софиянец"]Абе докога с тая тъпа пропаганда, за 10-те процента и 30-те години...Чудовищно е с каква лекота се разпространява тая лъжа..и колко хора се връзват! [/quote]

  I want to believe! аКО ИСКАШ да повярваш, ще повярваш не, ами пушек ще се вдига. Хората обичат да мразят.Просто.

  Hamster
 68. 68 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#66:"Ф.Нинов"]ами щом са толкова ниски лихвите в момента за калпави държави - тогава България без проблем би трябвало да може да шитне 30 годишни бондове на 5% до 6%. [/quote]

  Дори и на по-ниска лихва може да ги шитне.

  И да, точно сега е моментът да се шитва каквото има да се шитва.Защото когато лихвите се покачат, вместо 3-4% ще плащаме 7-8%. За дълг който ако не тези, то следващите или който и да е ще тегли така или иначе.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 69. 69 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  След 4 три тройни коалиции НДСВ - ДПС - БСП - 2001 - 2005; БСП - ДПС - НДСВ - 2005 - 2009; ГЕРБ - РЗС - Атака 2009 - 2011; ДПС - БСП - Атака 2011 - 2013 да идват Иван Костов и Муравей Радев да оправят нещата, защото са го правили и през 1997 - 2001 година и знаят как.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 70. 70 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#12:"dogwoman"]В "Преса" има подробно и смислено интервю с Муравей Радев по въпроса за дълговата програма.[/quote]
  Да четят и осмислят!Абсурд,те знаят,че това само Наполеон го може.

  http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%9C%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B9-%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%98%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%B8-_l.102_i.10185618.html#.VOSfYyxMLK8

 71. 71 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Това може да стане с обсъждането на предстоящите бюджети или ако гласуваме актуализация на дълга."

  Това са фактите. Набийте си ги най-после в главите, другарЕ! Да се пенявиш из форумите, без да имаш представа от бюджет и финанси, си е някак в реда на нещата за българите. Обаче да се изтъпаниш като Р. Гечев и след като си "написал" сума ти учебници и си си издействал професорска титла, да се излагаш толкова елементарно... Румене, засрами се бе! И ти и аз знаем, че това което говориш са глупости. Пардон, глупотевини

 72. 72 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#51:"Ф.Нинов"]При 30 годишните ДЦК инвеститорите си задават съвсем други въпроси, като например как България би могла да върне главницата през 2045 год. , когато работоспособното население ще бъде на половината на сегашното?
  България е на второ място в света (след Украйна) по намаляване на работоспособното население.
  Така, че може да се окаже пазарът наистина да поиска 10%-това номинална лихва за 30 годишни български ДЦК? [/quote]

  +++++ съгласен но на мен друго ми се върти в главата а то е дали тези хубавци не искат да направят дълга така и след време да го преструктурират по подобие на Милен Велчев и да гепят едни сигурни милиард и от горе ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#68] от "puhpuhan4o":

  Би било чудесно ако може да се шитне 30 годишен дълг на 4% и по-малко, защото като се качат лихвите ще падне стойността на ДЦК ...държавата би могла да го изкупи обратно буквало на половин цена, ако има кинтите в кеш, а не са профукани.

  Иначе през 2012 г. успях да направя хубава кинта със шортене на iShares 20+ Year Treasury Bond отвряйки през юни 2012 г. следния букет:
  - шорт $135 колопции
  - лонг $120 путопции (*2)
  - шорт $110 путопции
  И след 10 месеца бях яко в джаза: http://finance.yahoo.com/echarts?s=TLT+Interactive#

  След това обаче го зарязах този TLT без да го следя, та сега гледам как през януари 2015 пак е бил почти на $140.
  Иначе надолу може спокойно да падне на $90, дори още повече..

 75. 75 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#64] от "sqrt":

  Договорът е наличен в интернет от първия ден!!!!!! И даже съм го давал като мой коментар в Дневник...

 76. 76 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#74:"Ф.Нинов"]Иначе през 2012 г. успях да направя хубава кинта със шортене на iShares 20+ Year Treasury Bond отвряйки през юни 2012 г. следния букет:
  - шорт $135 колопции
  - лонг $120 путопции (*2)
  - шорт $110 путопции [/quote]

  Радвам се, че butterfly-a ти се е получил успешено

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 77. 77 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#57:"krummm"]И ти ли Кънев?! [/quote]

  Какво и той! Веднъж да се изкаже подготвен човека...

  Hamster
 78. 78 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#76] от "puhpuhan4o":

  TLT ще го дебна ако пак стане $135 - ще повторя със същия трейд с най-дългите опции (в момента това са януари 2017 год.)

 79. 79 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#69] от "Танас":

  Не може ! Костов е лош и яде деца.

 80. 80 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#72] от "Танас":

  Някой иска да повтори врътката на Велчев, само че историята се повтаря като фарс

 81. 81 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#79:"hodounski"]Костов е лош и яде деца[/quote]

  Деца не, защото са от месо, а той е вегетерианец като Хитлер, но бъдещето ви го изяде без да му мигне окото и го подри на комунисти и руснаци.

  Hamster
 82. 82 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#69] от "Танас":
  Това сериозно ли го мислиш и казваш ?

 83. 83 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#2] от "grayeagle":
  Когато в една държава се шири безизходица и се умува по смяна на комунистическата система с друга по цивилизована ,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА на собственоста и богатствата на комунистическите и агентурни пресъпници следва насилствено да се отнеме ,защото е крадена и престъпно натрупана .Така ,че на т.н.Елит трябва да се отнеме всичко до стотинка.Според Евростат това са повече от 600 хил.червени и агентурни бандита 7-8 % от нацията ,всички до един комунистически наследници с престъпен червен корен ,които държат в крадливите си ръце повече от 100 милиарда долара ,90% от националното богатство на държавата.Само Национализация на краденото ,вместо нови заеми ,които ще бъдат отново откраднати.Спасението е в Германския модел на тотлна декомунизация на обществото ,Лустрация на т.н.елит от обществения живот за срок от мин.40 год.,Национализация на всичко откраднато от тези червени бандити и Народен съд по германски модел ,мез милост и сантименти.,с наказания Труд и само ТРуд ,като в Белене,където копой бяха бащите на днещните пребоядисани комунета с най-различни имена и цветове.

 84. 84 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#69:"Танас"]да идват Иван Костов и Муравей Радев да оправят нещата, защото са го правили и през 1997 - 2001 година и знаят как[/quote]

  По-скоро червената армия ще мине дунава и ще те направят отново партиен секретар, отколкото Костов да оправи нещо, освен собствените си финанси.
  Е, ако направи национализация и след нея - приватизация, може, ама за такива като теб ПАК няма да има, той раздаде на специални другари, не на общи партийни работници.

  Hamster
 85. 85 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  парите на бьлгарите са в коли втора употреба
  500 000 коли по 1000 евро ето 5 млрд

 86. 86 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално
 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":
  Това с Муравей Радев два пъти го поствам, но народа не му се чете, иска опорна точка и да грачи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#16] от "sqrt":

  Какви 10% бе, защо не четете преди да коментирате. Цялата дандания не е въобще за взимане на заем, тя е само за сключване на договор с банка, която да посредничи ако и когато се стигне до взимане на заеми, а 10-те процента са просто пределни. Реалният процент се определя от пазара и в последните емисии беше 1-2

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK