Не е уточнена нито цена, нито срок за въвеждане на тол таксите, успокои Павлова

Лиляна Павлова

© Георги Кожухаров

Лиляна ПавловаМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че все още не са утвърдени нито цена, нито срок за въвеждане на тол такса в България. "Гражданите могат да бъдат спокойни", каза тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.


Павлова посочи, че със съдействието и експертизата на Световна банка ще бъде направен цялостен финансов анализ, бизнес модел, анализ на трафика и анализ на това какъв вид тол система може да бъде въведена. Ще се анализира и уточнява и какъв ще е видът електронно заплащане за използване на републиканските пътища.


В интервю за "Нова телевизия" тази сутрин Лиляна Павлова заяви, че според първоначалните разчети около 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли. 
Един от вариантите е да се използва преход от винетки към тол такси плавно, т.е. в първите години за леките автомобили да се запазят винетните стикери, а тежкотоварните автомобили да заплащат такса за движение не за време, а за преминаване на километър по републиканската пътна мрежа.


Павлова поясни, че ще бъде направено и предложение как да се направи цялостното въвеждане на GPS-базирана тол система. "Има два много важни нюанса, от където ще дойдат изчисленията за това колко ще плащат леките и товарни автомобили", заяви тя и призова да се прави разграничение за вида тол такси.


"Ако имаме ново строителство на тунел, например, или нова магистрала от точка А до точка Б с дължина 100 км, изградена от частен инвеститор, за преминаване по нея ще се плаща тол такса, която е на база изминато разстояние, обясни Павлова и добави, че в този случай в цената на тол таксата влиза инвестицията, направена за строителство на съоръжението, неговото управление и поддръжка.


Павлова заяви, че при това положение цената може да бъде примерно 10 ст. на км за леки коли. "Когато обаче ние въведем тол такса за цялата изградена републиканска пътна мрежа и магистрали, то тогава цената ще е много по-ниска и може да е под 10 ст. за автомобилите, защото в цената няма да влиза сумата, отделена за строителство, а единствено разходите за поддръжка и ремонт", разясни още тя.


По думите й цената трябва да е справедлива и е редно товарните коли над 3.5 т. да заплащат по-висока такса за преминаване, защото пътуват най-много и рушат повече пътната настилка. Павлова каза още, че леките коли е възможно да пътуват с електронна винетка и да продължат да заплащат по-ниска цена за време на преминаване.


Според Павлова с публично-частно партньорство могат да бъдат изградени пътищата София- Калотина, София- Видин, Велико Търново- Русе, доизграждането на магистралите "Хемус" и "Черно море". "Ако дадем шанс да се правят с публично-частно партньорство, тогава за тях ще има тол такса, в която ще са изчислени и разходите за строителство на инвеститора. За старите пътища обаче, които сме изградили и строим в момента, ще има друга цена", каза тя. 


По думите й през 2017 г., ако се вземе решение и се намери инвеститор, който да изгради съответната система, тя реално ще започне да се прилага от 2018 г. за товарните автомобили, като се промени и законът. "Чак след 2020 г. можем да говорим и за леките автомобили", подчерта тя.


Павлова обяви, че до края на 2015 г. трябва да бъде разработен финансовият анализ, бизнес модела, анализа на трафика и тогава правителството ще реши кой от предложените модели ще приеме – да се въведе частично такава система само за тежкотоварния трафик, а леките автомобили да останат на винетки.


До края на годината ще бъде реализиран и проект за въвеждането на иновативни електронни услуги в пътния сектор, информира още Павлова. "Това ще позволи замяна на хартиения винетен стикер с електронен, който ще действа на принципа на SMS заплащане", каза По проекта до края на есента ще се внедрят и специални приложения за смартфони, които ще дават информация какво е състоянието на пътя. По проекта по магистралите ще се монтират електронни информационни табла, по европейки образец, обяви още Лиляна Павлова.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK