Кампанията за втори лифт - антиреклама на Банско

Рекламата и антирекламата съжителстват успешно с преимущество на второто

© Юлия Лазарова

Рекламата и антирекламата съжителстват успешно с преимущество на второтоЕкип на "Дневник" беше в Банско през миналата седмица, за да проучи и разкаже какво се случва там.Тази седмица публикуваме серия от текстове. В понеделник разказахме какво се случва с опашките на кабинковия лифт, във вторник за местния бизнес, а в сряда за състоянието на пазара на недвижими имоти. Днес разказваме как антирекламата на Банско взима превес над рекламата.


"Чухме, че има противоречия дали да се строи втора гондола", казва англичанката Нанси Сорборо, с която пътуваме в една кабинка на лифта над Банско. Тя работи на Халкидики и е в Банско за първи път с приятелки от Англия. Разказва, че предната година са карали на писти за начинаещи в Гърция, където не са чакали на опашка. 

Дори и Нанси изглежда е разбрала, че в Банско


има някакъв проблем за втори кабинков лифт и опашките
(макар самата тя да минава през т.н. ВИП опашка). Даже и в дните, в които пред съществуващия лифт не чакат стотици хора, проблемът витае във въздуха. А случващото се в Банско кънти епизодично и в София, където трябва да се вземе крайното решение.

Двама министри открито подкрепиха изграждането на лифта и определиха случващото се в Банско като антиреклама за курорта и страната с пряк ефект върху туристическия бизнес. "Банско е утвърдена марка в ски туризма – част от календара на ФИС за провеждането на състезания по ски-алпийски дисциплини, но се превърна в антиреклама за България с километричните опашки, които се образуват пред кабинковата линия в курорта", каза преди две седмици министърът на туризма Николина Ангелкова. Подобна теза за "антирекламата" разви и спортният министър Красен Кралев. 


Само ден след изразената тогава публична министерска подкрепа, защитниците на новото строителство в националния парк, начело с кмета на Банско Георги Икономов и на Добринище – Китан Галчев, направиха бърза лобистка обиколка със срещи на високо ниво - с държавния глава Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и шефове на няколко парламентарни комисии. Без визита остана само министърът на екологията Ивелина Василева, в чието ресорно ведомство е редно да постъпи подобно инвестиционно намерение за строителство. Самата Василева уверява нееднократно, че подобно инвестиционно намерения не е внесено до момента.

За чуждоговорящите, разбира се, е малко по-трудно да вникнат в детайлите на спора. Но за българските посетители антирекламата е навсякъде из града. Още на влизане в града вместо "Добре дошли" или Welcome ви посреща транспарант с надпис "Отворете пътя към планината". Влизате в някой от хотелите на "Балкан холидейз" и попадате на безплатния вестник "Банско утре" - 16-странично издание на висококачествена хартия, което има не един, а два девиза: "Защото не сме вчерашни" и "Седмичник за града и хората".


Протестите с блокирането на пътища обикновено продължават кратко

© Юлия Лазарова

Протестите с блокирането на пътища обикновено продължават кратко


Основна тема в тези издания е проблемът с еколозите от София и глухата власт, която не чува гласа на "народа под Тодорка". "Безкрайните опашки от чакащи скиори пред лифта, които могат да бъдат сравнени само с тези за хляб и мляко в най-тежката за страната Луканова зима, вече влизат в световния информационен обем и са на път да неглижират Банско на картата на най-добрите зимни дестинации, въпреки водещото му място в много световни класации от последните години", се казва в уводния материал на брой 5.  

Вероятно неслучайно основните му рекламодатели са хотел "Кемпински Гранд Арена" и магазините за спортни стоки "Максспорт", които индиректно се свързват и с човека, който стои зад концесионера "Юлен". Извън тях има две страници реклама на два вида шампанско. Ако се съди по рекламната тарифа двете цели страници реклама и двете половинки (общо четири реклами) би трябвало да излизат на "Макс спорт" по около 3500 лева на брой, а на "Кемпински" по около 2000 лева без да се брои карето до главата, което е по цена на договаряне. 

В този вестник преди седмица се появи интервю със "старата школа" на ските в Банско Иван Хаджипопов и Михаил Страков, които развиват тезата, че "еколозите са виждали орли само на Орлов мост". После то е препечатано на официалния сайт на Банско banskoski.com и в агенция "Блиц". Това очевидно има ефект. Когато разговаряме с представители на различни бизнеси поне още два пъти чуваме репликата за орлите от Орлов мост (превърнала се е в "опорна точка").

В дискусиите казусът се свежда то това, че столичните зелени (за разлика от местните) без основание пречат на развитието на потенциалните възможности за ски туризъм в Пирин. От това ще последват редица неблагополучия - ще има отлив на туристи и ще умре поминъкът на местните хора. След което градът ще се върне там, където беше преди 1990 г. и появата на инвеститора и концесионер на ски зоната "Юлен". За хората, които живеят, развиват бизнес в града или просто изкарват прехраната си под някаква форма там това изглежда неприемливо. Както ни каза един съдържател на ски гардероб и бивш общински съветник, който се определя като "антицековист": "Каквото и да си говорим, ако не беше Цеко, щяхме да си останем едно село. Щяхме да сме като Добринище".


Протест за пет минути 

"В Пиринския край туризмът и спортът са основната прехрана на населението. Изпълнителната власт в България кого предпочита да слуша - няколкостотин зелени рекетьори и професионални манипулатори на обществото или няколко милиона българи, които се опитват да свържат двата края, работейки в различни браншове", намираме този текст в брошурата, която се раздава на присъстващите на ежеседмичните протести. Те започнаха първо пред входа на града, следващият се проведе на разклона на главния път към Разлог, а миналия вторник беше край Симитли с концепцията да стигне до София. 


Следващата седмица ще бъде най-голямото рекламно събитие на зимния туризъм в България - стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени

© Юлия Лазарова

Следващата седмица ще бъде най-голямото рекламно събитие на зимния туризъм в България - стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени


Техен организатор е инициативният комитет за развитие на ски зоната. За човек, който не живее в Банско и се информира от телевизията е малко трудно да разбере какво реално се случва там. В действителност протестите изглеждат точно като събитие за пред медиите. Телевизионният зрител обикновено вижда в новините максимум едноминутен репортаж с кадри от блокирането на пътя и представител на комитета, който дава изявление. Трудно може да се изгради представа какъв е мащабът, но всички разбират, че банскалии и хората от региона имат своите искания и са готови да стигнат до "жълтите павета пред парламента".

На място протестът от миналия вторник изглеждаше по следния начин: изказването на водещия на протеста и кмета Георги Икономов (който определи срок до края на месеца за решение на казуса за "нашата планина, нашия регион") продължиха точно 3.30 минути. Блокирането на пътя около пет. Още около пет минути се даваха индивидуални интервюта за телевизиите и се уточнява колко са били присъстващите (в онзи вторник официалната версия беше за 500 души при видимо поне два пъти по-малко). На 13-ата минути там беше останала само колата на нашия екип, дори и полицията си беше тръгнала. 


Реклама за нуждата от лифт, антиреклама за курорта

Темата Банско се върна на дневен ред след разпространяването на няколко снимки с безкрайна опашка от чакащи пред лифта (3 февруари). Парадоксално, но това се превърва и във върха на антирекламата на курорта. Както писахме в материала "Казусът "Банско": Колко са опашките?" кадърът няма как да бъде направен от тази гледна точка без допълнителна техническа помощ - на дрон или хеликоптер. Снимката обаче беше услужливо разпространена и след това стана популярна в социалните мрежи. В седмицата, когато нямаше опашки на лифта в Банско, подобни снимки от въздуха не се появиха никъде. Тогава природозащитници разпространяваха кадри от уебкамерите, в които се виждаше, че ситуацията е по-спокойна. 


Попитани защо не правят реклама на периодите с по-ниска заетост, т.е. да се промени трендът от негативен към положителен, маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков отговори за "Дневник": "Не можем да знаем в кои дни ще има хора или няма да има. Ние сме краен продукт, а не туристическа агенция и да знаем броя на посещенията. Не знам курорт в света, който го прави и как всеки може да планира почивката си в такива дни".

Следващият напрегнат период за лифта в Банско се очаква да бъде следващата седмица, когато ще се проведат стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. В града се очакват зрители, състезатели и журналисти, които ще се присъединят към обичайните туристи. Пътят към ски зоната ще бъде затворен за нуждите на организаторите. Тези състезания биха могли да бъдат използвани като добра възможност за положителна реклама на България и частност Банско и вече има сигнали за това - из цялата страна са разположени билбордове, а по "Евроспорт" се върти телевизионна реклама. Остава да се види какви снимки ще бъдат по-популярни - на щастливи и доволни гости или на недоволни скиори на опашките пред лифта. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Банско първо си постройте Автогарата и ако останат пари тогава лифт.

 2. 2 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Пука им от антиреклама. Далаверата да стане.

 3. 3 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Направете ски зони на Берковица и др места
  Бе катили

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Неистово алчна ни е ръчичката ...

 5. 5 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Опорната точка за орлите на "Орлов мост" наистина е "съкрушителна"
  Но този път медийната машина е на подозрително ниски обороти в сравнение с 2012 (годината на зловещия "Зелен октопод". Като че ли са си подложили добре в партиите и министерствата и са сигурни в успеха на лобистката инициатива..

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Те не искат реклама на курорта , а да си продадат празните апартаменти

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Жал ми е за планината, иначе бих им пожелал всичките им простотии да се сбъднат. Да осерат всичко както те искат, да се отвратят туристите от клоаката в която мечтаят да превърнат прекрасната природа, да се образуват свлачища и срутища вследствие обезлесяването, да ги влачат порои при всеки по-силен дъжд, за да разберат, че само с алчност не става. Че трябва и акъл. Поне малко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Банско първо си постройте Автогарата и ако останат пари тогава лифт. [/quote]
  Абе преди си имаха автогара какво стана с нея ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Точно така, кмета в Банско да оправи улиците от дупки и канали и когато градът заблести тогава да попита хората какво искат!
  Ши.ани лобисти цековисти!
  При текущото положение не може да се карат спокойно ски защото гъмжи от народ. И какво правим тогава удвоявяме пистите, но преди това построяваме втори лифт с който да обосновем следващи претенции.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Даже и това не искат. Искат пак да дойде големият перач на пари и да им излее бала пари.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Що се отнася до Добринище, там е супер приятно. Запазено автентично. Трябват малко пари да се стегнат улиците и да се боядиса и ще се превърне в перлата на Пирин. А идиота Икономов нека си кметува в града на празните хотели!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Весело

  [quote#5:"vasco"]Като че ли са си подложили добре в партиите и министерствата и са сигурни в успеха на лобистката инициатива.. [/quote]
  защо "като че ли"... да не би да има непредставена групировка

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Екип на "Дневник" беше в Банско през миналата седмица, за да проучи и разкаже какво се случва там.
  _______
  Браво вече и от мястото на събитието !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Банско ли е единствения зимен курорт в България.За другите и дума не се издумва.Там няма ли нужда от лифтове.Или който е най-гръмогласен ,той печели.

 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  "Ако не беше Цеко, щяхме да сме едно село като Добринище" !
  Ами преименувайте го на Цековград !

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#11] от "grozmaistor":

  Трудна работа...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  директорът на "Юлен" Иван Обрейков отговори за "Дневник": "Не можем да знаем в кои дни ще има хора или няма да има. Ние сме краен продукт, а не туристическа агенция и да знаем броя на посещенията. Не знам курорт в света, който го прави и как всеки може да планира почивката си в такива дни".
  -Вижте само какви болни мозъци ръководят концесията - тази ватенка живее с идеята, че е продукт и се прави на незнаещ кога можели да му дойдат клиентите - е, кретени ли правят ски-туризма в Бг?

 18. 18 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":Преди автогара Банско трябва да си направи ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ за отходните води и европейско сметище. Станицията се строи 15 години и няма изглед скоро да е готова! Всички отпадни води на 400-те хотела, 200 кръчми и сигурно 4000 къщи и блокове се изливат ДИРЕКТНО в реките през града. ПРЕЗ ЛЯТОТО ВОНЯТА е навсякъде. На никой в Банско не му пука за това. Виждал съм и хотели изградени до СВИНАРНИЦИ в самия град! За такава свинщина в зимен курорт чували ли сте някъде по света?

 19. 19 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 381 Весело

  Време ви е да се успокоите,втора кабинка ще има .Ха сега си налейте по една студена вода от чешмата

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на pye
  pye
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разгледахме надълго и нашироко проблема с Банско и най-вече с намеренията за втория кабинков лифт. Обаче аз днес цял ден чакам да видя от Дневник, дали ще споменат за запалената вила на шефа на горсктото в Разлог, но не би. И все повече почвам да се съмнявам дали точно кабинката е големия проблем или някой се опитва да отклонява вниманието от истинския - а именно - безразборната сеч в ЦЯЛА България и неспособността/нежеланието на държавата да се справи с него.
  "
  Според Николай Нусторов, началник участък към ДГС - Разлог служителите на Горското стопанство са подложени на непрекъснат тормоз от дървената мафия в района.

  „Ние сме постоянно в конфликт с дървената мафия, ежедневно, ежесекундно. Имаме списъци с най- проблемните хора, занимаващи се с незаконен добив на дървесина, и десет години никой нищо не прави по въпроса. Няма колега, който да не е пострадал. Колите им изпочупиха, почти всеки ден някой осъмва със срязани гуми“, ядосваше се Нусторов."

 22. 22 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 381 Весело

  Добре . А сичките ви 20 члена ша додат ли на протеста ?

 23. 23 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 381 Неутрално
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  юлен не е инвеститор, а офшорка, дето държи на ведомост сума ти народ в държавата, за да може на спокойствие да осира планината и да плаща под 1/20 от справедливата цена за концесията.

  редно е да се намесят европейските служби за да ни защитят от проституиращите ни институции.

 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  освен това все още има закони в тази обиталня (макар и само на хартия), Пирин не е на банскалии, а национален парк е различно от място за строеж, лов, ски, спа, сра, голф и т.н.

 26. 26 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#25] от "хм":

  Разбрахме .Още нещо има ли ?

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#19] от "tenevski":

  То проблемът е основно ваш. След време планината вас ще ви издави. Природата има навика да се справя лесно и бързо с кърлежите върху ѝ. Лошото е, че с това ще си заминат и красивите стари постройки, заради които си заслужава посещението на това градче.
  И като за капак, втори лифт обрича местните селяндури на още по-голяма мизерия и рев, че някой им бил виновен..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Очаквам някаква сериозна офанзива в следващите дни от цековите подлоги в местната власт, държавната власт, МЕДИИТЕ и т.н. Гаси, няква гадна офшорка и банка с нашите невърнати държавни помощи искат да ни ликвидират НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК от световно значение.

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#28] от "tenevski":

  Щото, ако не си забелязал, лифтът не е в родното ти село, а в планината, която далеч не е твоя. Нещо неясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Теневски, хубаво са те извадили от село, ама не са извадили селото от теб.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Цеко е бесен и гладен. Подчинете се на него, веднага!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  krastitel
 35. 35 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Софиянците, които са близки до всички еврофондове и държавните служби ( ерго източвания ) не им пука дали хората в страната живеят 3-4 пъто по-бедно от тях. А иваче, не дай си Боже някой да има шанс също да реализира печалби:

  "Те не искат реклама на курорта , а да си продадат празните апартаменти "

 36. 36 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Някъде излезе ли инфо колко са продадените карти за, или основния аргумент за втори лифт е снимка от час пик? Вчера мой приятел се върна от там ... за 5 дни не е попадал на задръстване

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 37. 37 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#5] от "vasco":

  Това дето викаш прилича направо на отчаян щурм. Но ще се защитаваме, няма друг начин.
  А като чуя за някой от "стара школа" и ме напушва смях щото обикновено са некви дедовци дето мислят, че са видели всичко на тоя свят.

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Антиреклама е статията за "икономедия".
  Спрете с личната вендета срещу Юлен и Цеко Минев!!
  Искаме европейски модерен курорт и не искаме Пирин да се изсече повече от Алпите или Колорадо.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#11] от "grozmaistor":

  Ами ходете в Добринище, Паничище, Говедарци, има достатъчно курорти от автентичен селски тип. Банско няма да е такъв.
  Впрочем в центъра на Добринище има един хотел, най-хубавия там, който е целогодишно празен. Говорих със собствениците. Мъчат се вече десет години.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До като говорим за кампании и анти кампании, няма как да развиваме туризъм!

  goblenka
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Дори да има спокойни дни там, ТОВА НЕ Е МЕРИЛО. Капацитета на съоръженията трябва да е такъв, че да се справя и в дните, в които е напечено. Изключително смешно и нагло е разни пролетарии псевдоеколози да дават акъл на собственика на лифта как да го експлоатира и с какво работно време. Изключително нагло и глупаво е някой да дава акъл на кмета или на инвеститорите или на не знам си кой, НА ОНИЯ - вие първо си оправете улиците, канализацията или напълнете хотелите, пък после искайте лифт. Така могат да се изказват само тъпанари, които не са създали нищо, нищичко през живота си, не са поемали никога отговорност за други хора, а най-вероятно не умеят да се грижат дори за себе си.

 43. 43 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Преди години, като студент в Германия, работех в един ресторант. В нашия град се играеше финал за купата на УЕФА и градът беше пълен с английски и испански фенове. Старите келнери ни събраха и ни казаха - дайте да дадем най-доброто от себе си ЗА ДА ПРЕДСТАВИМ НАШИЯ ГРАД ПО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН. ОТ ТОВА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ГРАДА, ТУРИЗМА, ГЕРМАНИЯ. Това бяха най-обикновени хора, сравнително млади, нямаха още 30, келнери, не интелектуалци, лидери, политици или не знам си какво си. Те знаеха, че нашия успех е успех за града, за Германия, а също и наш личен. Искам да добавя, че нямам и никакви илюзии за разни безскрупулни инвеститори, които са способни на големи бели. Нямам съмнения и за местната власт, местните политици и инструментите, с които разполагат за влияние. Само дето дебатите по разни спорни теми са малоумни и на много ниско ниво. Всичко се превръща някакъв фарс, в който разумът отсъства.

 44. 44 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Един масив в Алпите с размерите на Пирин се обслужва от ... един кабинков лифт. На тази площ, естествено има ски писти, доста повече от тези на Банско. В зоната над горите, обаче. В зоната на горитите, обикновено има само една широка писта, слизаща до долу. Ясно и точно планиране. На съседния масив, обикновено няма писти, най-много в долната част да има "екстремен парк", т.е. място за сноубордисти и екстремни ски.

  Защо няма опашки? Просто хората имат много опции.

  Естествено, това е в общия случай. Всичко е планирано, съобразно особеностите на местноста. Може да има ситуация писти-писти-писти-свободен пасив-екопарк-писти-.... Но всичко е направено след сериозно и дългогодишно планиране, започнало преди ... стотина години.

  Та вижда се разликата, разликата между стила "Краваров-Цеко" и стила "хер Мюлер".

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#7] от "Pray for BG!":
  И нека кмета на Банско да не си присвоява планината. Тя не е само на Банско!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Всичко това е така. От друга страна, ако планината си стои като планина сама за себе си и никой не ходи там, какъв е смисъла? Ако искаме да пазим ценните неща, дайте да разрушим и София, понеже някога е имало гъсти гори? Няма еднозначно решение. Животът продължава.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "В Пиринския край туризмът и спортът са основната прехрана на населението."
  Именно затова туризмът трябва да се развива устойчиво, с мисъл за бъдещето, а не на принципа "Ден година храни".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "еколозите са виждали орли само на Орлов мост". После то е препечатано на официалния сайт на Банско banskoski.com и в агенция "Блиц". --------------------------------------------От няколко години наблюдавам една колония малки корморани, на един малък остров на река Марица. Колонията е добре- поне наброява, почти еднакъв брой птици. Но покрай нея, наблюдавам в района и грабливите птици. За последните няколко години, след като започнаха масово да се строят разни предприятия, се стигна до там, че да не остане нито един орел, сокол, ястреб, или керкенез. Мишките миналата година изгризаха посевите, а ловците, които се хранят с тях ги няма! Банско е само един частен случай! Всички ние ще понесем ЩЕТИТЕ!

 49. 49 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Банско е най-богатата планинска община в България, а ние се вайкаме за липсата на поминък.
  В една Словения (Юлийските Алпи са по големи от Пирин) има два курорта с по 20 км писти, Кр. Гора и Бохин, и никой не мисли да строи нито нови хотели нито да прави мега ски-курорти.
  В същото време лятно време е невъзможно да се намерят места по хотелите, а в хижите дори има ограничения за броя на нощувките.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Все повече се набива на очи ,че хората зад тези искания не са банскалии.Тези които са местни от тези места все повече разбирата ,че парите малки и големи не са за тях.Изкупиха им кръчмите ,подбиха цените на квартирите и малките хотелчета и все повече ги рпинуждават да са обслужващия персонал. В добавка забрана за пиене на вода от чешмата ако поливат с нея си набавят всеки вреден елемент от менделеевата таблица и прах до небето от непочистени опесачени улици.Скоро тези проблеми ще доведат до болести ... и скоро всичките мечти за собствен бизнес ще отлетят Но това е Бг.държавата на дребното мислене.Територията на тарикатлъка да сме излъгалиа пре@@али другите.И това не е теория на конспирацията това е днес ситуациата ,утре ще бъде и по-зле.
  Сбогом Банско аз отдавна предпочитам други зимни куорти ...за съжаление малко по-далеч.

 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#48] от "Гражданин":

  За съжаление не всички ,Цеко вече се устройва във Виена м/у врпочем повечето БСП и ДС дружки отдавана се радват само на твърдия немски с австрииски диалект.С набраното от тук там се живее доста по-добре и хиените не са един или двама.

 53. 53 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#3] от "gl_avatar":

  Стига дее, ще осерат хубавото място

 54. 54 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#43] от "the_european":

  Предполагам, че точно същото ще направят и келнерите в Банско предвид предстоящите стартове от СК по ски - ще дадат всичко от себе си, за да представят Банско по най-добрия начин. От това ще спечели града, туризма, България.
  Какво общо има тук с втората кабинка - да не би в този германски град да са построили втори стадион за финала. Не, просто са решили с добро обслужване да рекламират това, което имат.

 55. 55 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Според собствениците какви са причините хотела им да стои празен? Ще ми бъде интересно да разбера, честно.

 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#49:"rattrack"] В една Словения (Юлийските Алпи са по големи от Пирин) има два курорта с по 20 км писти, Кр. Гора и Бохин, и никой не мисли да строи нито нови хотели нито да прави мега ски-курорти.
  В същото време лятно време е невъзможно да се намерят места по хотелите, а в хижите дори има ограничения за броя на нощувките. [/quote]--------------------------Поради тази причина от 20 години не съм стъпвал в Сл. бряг и Елените, а го наблюдавам с бинокъл от нос Емине. А в Банско не съм ходил и нямам намерение да ходя, от както започна строителната вакханалия! Но моя индивидуален отказ не решава екологичните проблеми на България!

 57. 57 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "the_european":

  Мисля, че грешиш. Ако при такова мащабно строителство, което означава страшно много пари за общината, инфраструктурата на града не е оправена (отпадни води, улици и прочее) не знам кога ще бъде. А това, че не е оправена говори лошо за Стопанина на града. Е, как да имаме довери на този Стопанин и да му поверим бъдещето на Планината или да следваме идеите му, след като е доказал, че е лош Иконом.
  И преди съм писал по темата, но ще се повторя: за качетсвото на ски-пистите се гледа не зимата, а лятото. Това важи и за самия курорт - показателен е "слабия" сезон, макар, че има планински курорти, където слаб сезон няма. Ако си ходил на Банско лятото и видиш какво представляват пистите, въпреки вложените средства и усилия да са оправят (полагане на мрежи за спиране на свлачищата и задържане на почвата, премахване на камъните и т.н.) ще разбереш какво имам предвид. Стопаните на пистите трябва да докажат, че се грижат добре за повереното им национално богатство, за да получат мандат за нови инвестиции в писти и ски-съоръжения.

 58. 58 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#52:"!D !"]За съжаление не всички ,Цеко вече се устройва във Виена м/у врпочем повечето БСП и ДС дружки отдавана се радват само на твърдия немски с австрииски диалект.С набраното от тук там се живее доста по-добре и хиените не са един или двама. [/quote]---------------------------------------В два съседни коментара, като че ли двама души са коментирали? Екологичните проблеми нямат нищо общо с българската "партизанщина"!

 59. 59 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#49:"rattrack"]В Словения ... има два курорта с по 20 км писти, Кр. Гора и Бохин, и никой не мисли да строи нито нови хотели нито да прави мега ски-курорти.
  В същото време лятно време е невъзможно да се намерят места по хотелите[/quote]
  Ами да - пазят си хляба хората. В Америка също е така на много места - съществуващите собственици избират общ. съвет, който решава какви ограничения в новото строителство да наложи. Много трудно е направиш нещо ново, ако старите не искат.
  Та в Банско като желаят да си пазят хляба и поминъка, да си бяха турили кмет и главен архитект, които да наложат ограничения да не може да идват Цековци да ги конкурират и подбиват. Сега техните къщи за гости, механи и семейни хотели щяха да се пълнят, а не да стоят празни.

 60. 60 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако ще има 2-ри лифт на Банско - то трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е собственост на фирма, нямаща нищо общо със сибствениците на 1-ия лифт. За да има конкуренция и по-добро каество на обслужването.

 61. 61 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 425 Неутрално

  В Банско може би за последно ходих да карам ски 2009-10. Преди бях редовен, почти всеки уикенд.
  Ако искат и 50 кабинки да построят - капацитета на пистите е константа. Там нормално ски не можеха да се карат още през онези години, толкова народ имаше.

  Бойко е зависим
 62. 62 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#58] от "Гражданин":

  Да може така да изглежда ,но аз просто представих картина с която описвам, защо тези хора не се трогват от еко или каквито и да е тук локални интереси.С тези доводи ,че всички страдат те само се забавляват и доказват на себе си ,колко са "далновидни"-като вместо тази дума се ползва обнародваното "тарикати".
  Мисля си,не пречи да се покаже грозното лице на бъдещето -днес.

 63. 63 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Банско първо да си подобри визията.Който е бил там знае за какво говоря.Улици, торотари всичко е ужасно.Няма достъчно паркоместа.То хубаво хотели ама няма къде да паркираш!Някой по горе каза за автогарата.Подкрепям го.Другият проблем, отпадните води.Да претендираш да си сред големите а в съшото време да нямаш най -елемтарна пречисвателна станция.Кажете, в кой от другите курорти с които постоянно срявняват Банско фекалиите се изливат в реката?

 64. 64 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#38] от "hope":

  В Алпите защитените територии заемат 23% от планината, в Рило-Родопският масив защитените територии заема 8 %

 65. 65 Профил на orrpheus
  orrpheus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Освен инвестиции за втори лифт, хубаво би било да се инвестира в инфраструктурата и на самият град, за да има по голям ефект от инвестициите.Трябва да се мисли по-мащабно за развитието на курорта,

 66. 66 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Аз така и не съм видял един смислен пост или довод СРЕЩУ втората кабинка. Има някакво цитиране на закони, спасяване на единични дървета (които очаквам да започнете да кръщавате) и много критика към Цеко Минев, но нещо реално така и няма аргументи против развието на курорта.

 67. 67 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#44] от "irons":
  За съжаление няма как да ти сложа повече от един минус. А заслужаваш 100 за стоте лъжи, които казваш в сто думи. Нещо повече, с такива като теб трябва да се занимава прокуратурата и съда за лъжлива пропаганда в ущърб на държавните интереси.

 68. 68 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Пак да ви светна уважаеми!
  Еколозите се бият с Цеко Минев. Сър Джон може да строи квото си поиска.
  Кат гледам коментарите то си личи бре, "Екотата" викат Цеко Минев е кап.т!
  Битка на едни олигарси с други. Когато гледаш високо отстрани и се вижда всичко. Олигарха Минев иска лифт и още писти за да си пълни хотелите.Сър Джон иска да седне на местото на Минев. И за разлика от Минев ще засади неколко фиданки и ще рече" ето видите ли пазим гората, но тези опашки наистина правят проблем, та нека да измислим нещо съобразно за природата, ама и туристите да доволни..
  Помните ли израза: Совите не са това което са..!

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Впрочем, на 300 метра от центъра на Добринище, има хотел, който пък е целогодишно пълен, а ресторанта му събира и гостите от Банско. Та май не е въпрос на лифт, а на хотелиер. Никой не е виновен, че в банско живеят неграмотни селтаци, които не знаят как се прави бизнес, и искат да го правят за сметката на всички ни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Банско първо си постройте Автогарата и ако останат пари тогава лифт.[/quote]

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Подкрепям мнението ви. За първи път.

  Щастлив съм, но не знам защо?
  Защото явен социалист казва, че нещата не трябва да се случват, както на Цецо му е кефа.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 71. 71 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По тази тема позицията на редакцията е ясна - Прокопиев е против всичко свързано с друг олигарх освен него. Но балъците в този форум просто са уникално много за толкова малко количество читатели.
  Браво на the_european!

 72. 72 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някои от тия дето са против втори лифт или не стъпват на ски, или работят за конкуренти, или са природни мазохисти да им харесва висенето с часове по опашки за да се пуснат веднъж със ските. Пълен ужас

 73. 73 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Истината е, че там има доста работа и все от някъде трябва да се започне. Все пак според мен разума трябва да надделее над личните пристрастия и да се погледне по-голямата картина, а именно, че районът има нужда от облагородяване.

 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanalex2":
  [quote#60:"ivanalex2"]Ако ще има 2-ри лифт на Банско - то трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е собственост на фирма, нямаща нищо общо със сибствениците на 1-ия лифт[/quote] те не са глупави-ако има нов лифт, ще е собственост на друга офшорка....за да не разберете, че сбоственикът е един и същ! Дано да няма, разбира се!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 471 Неутрално

  манипулативно е написано. Банско има нужда от лифт, защото хората там наистина с това се изхранват, а и туризмът е важно перо за хазната

 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#75] от "tmax500":

  Хората се изхранват от лифт? Това е новост в хранителната индустрия, признавам. Бих казал - местните печелят парите си основно от туризъм. С втория лифт убиват туризма си. Не е много логично.  До коментар [#72] от "bono":

  Колко е лесен живота на банския селтак - всички са мафия, насочена срещу него, искат да му вземат хляба.. И готово.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Прогноза:
  Ке има искания за свързване на зана Банско със зона Добринище- през Конарево.
  Има риск и за нова зона над Кремен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#55] от "sbk":

  Няма туристи. Пистата над Добринище не става. Така виждат те нещата.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ако не строят, очаквам епизод "Цветан Василев2". С малко по други "фърст" имена..

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#64] от "toma_belev":

  Ако питате мен цялата природа трябва да е защитена територия. Трябва да намерим баланс м/у интересите на човека и опазването на околната среда. Няма никакви доказателства, че втората кабинка ще навреди повече от строежа на магистрала Струма. Икономическата полза ли трябва да е критерия според вас, по който да унищожаваме природата?

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Може да има такъв хотел, даже повече от един.Добринище обаче не процъфтява, най-вече нямат работа хората!!

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#44] от "irons":

  Това са абсолютни глупости !!!

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Не мога да разбера защо нашествието на простотията е точно в Банско? Има безброй места, където могат да се карат ски и няма забрана да се строи лифт.

 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#81] от "hope":

  Някъде не достиган инвестиции и реклама, другаде се удавят в такива. И в двата случая резултатът е негативен!

  goblenka
 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#80] от "hope":

  +++++++ Баланс, баланс и пак баланс! Викат му още " златната среда"! Не знам кога ще уврат главите, да проумеят това понятие и да го използват в практиката!

  goblenka
 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "bono":

  Не е въпроса дали стъпват на ски, или не противниците на втория лифт! Защото, аз например, не съм против самия лифт конкретно, а против това, че проектите не са съобразени с еко възможностите, а само с печалбите! Първо нямало бази - направиха. Дървата са скъпи - покрай базите и законната сеч, изсякоха сумата му и гори. Сега пък - лифта не стигал. Трябва нов лифт, нова просека - нова сеч. После, на туристите им трябва здравен пункт, търговски център, паркинг - нова сеч. Айде, пак се закъсва с леглова база, ресторанти и места за забавление. До кога? Нали хората излизат от града заради природата? Къде е тя? Колко остана? Освен това, тя си има и друго значение! Тия наводнения, свлачища, суши не са от Бога! Помислете!

  goblenka
 87. 87 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#71] от "bono":

  Защо се правиш на интересен? Изобщо не става дума за един, или друг олигарх! Най-малко за Прокопиев! Става дума за нещо много по-голямо и по-важно! Да опазим природата такава, че тя да не ни убива, а да ни пази! Да прави същото и за бъдещите поколения!

  goblenka
 88. 88 Профил на Т. Георгиев
  Т. Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът с опашките доста се раздува без да е необходимо. Ако си наистина запален скиор, няма да идеш баш на Нова година да караш ски, ами ще си взимаш 2 седмици отпуск и ще караш през делничните дни. Тогава всичко е спокойно, няма опашки, няма блъсканица, пък и пистите не са толкова изорани.

  Отделно едва ли има българин скиор, които да е щастлив от факта, че плаща за лифт "само 57лв на ден" и "само 5лв" за обикновена пилешка супа. Сами може си направите сметката колко струва карането на ски за едно 4-членно семейство. Сметнете спането, сложете храната и 8 карти за лифта - 600 лв не те оправят. Това за един уикенд - просто страхотно!

  Така че лично за мен като скиор няма абсолютно никаква полза от строежа на нов лифт.
  Първо - това по никакъв начин начин няма да засили конкуренцията между зимните ни курорти - дори напротив - Цеко ще стане абсолютен монополист.
  Второ - аз и семейството ми и без това ходим да караме или нощно, или през делничните дни - за нас проблем с опашките няма.
  Трето - в момента на Банско ходят главно чужденци. Според лични мои наблюдения българите скиори там са не повече от 15-20%. Максимум. Не виждам как построяването на нов лифт ще позволи на повече българи на ходят там. Вече споменах - цените са непосилни за повечето българи.

 89. 89 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо да няма втори кабинко лифт?Защо хората да се блъскат като луди ?Това не е нормално!

 90. 90 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Весело

  Банскалии са по-тъпи, дори и от самоковци.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 91. 91 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#89] от "melani_simeonova":

  Защото няма как целият свят, имам в предвид природа и природни закони да се грижат на хората да им е лесно! Животът е борба! Така е сътворен! Това, че хората имат стремеж да си улеснят живота и го правят, е за сметка на природата! Но, човекът е част от природата и не може да прави това си упражнение до безкрайност, защото унищожава обиталището си, част от което е. Ние отдавна сме прекрачили линията на поносимост от страна на природната си среда! А, това не остава без последствия! Надявам се, че съм била достатъчно ясна и си ме разбрала.

  goblenka
 92. 92 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Има доста хотели в самото Банско, които са празни - сигурно и те се оплакват, че няма туристи. При това "пистата не става" при тях отпада като оправдание. Добринище е добра дестинация, различна от лъскавото Банско неговите претоварени писти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK