Георги Ганев: Има 4 възможности да не се емитира 8 млрд. евро дълг

Георги Ганев: Има 4 възможности да не се емитира 8 млрд. евро дълг

© Надежда Чипева, КапиталИкономистът Георги Ганев, който е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, е сред основните коментатори по темата за формирането на нов държавен дълг през следващите три години, която предизвика ожесточени спорове между управляващи и опозиция. Стигна се и до там, че половината от партиите в коалицията, обявиха, че не са съгласни с това. Според Ганев все пак има възможност да не се емитира нов дълг за 8 млрд. евро или поне не в този размер. Публикуваме поста му от неговия профил във "Фейсбук" с негово съгласие.


Понеже вече се спуках да коментирам темата с плановете на МФ за емисия на държавен дълг през следващите три години по всякакви медии, рекох и тук да сложа едно просто наблюдение.


Има само четири възможности през следващите три години да не се емитира нов държавен дълг, или поне да не се емитират 8 милиарда евро, а по-малко. Някои от тези възможности си имат и подвъзможности.
1. Да се намалят разходите на държавата. Искрено си признавам, че съм ярък привърженик на точно тази възможност. Подвъзможностите тук са безкрайни - просто изумително е количеството тотално обществено неефективни държавни разходи, които обслужват тесни конюнктурни интереси и се правят само защото са се правили и миналата година.


2. Да се увеличат приходите на държавата. Основните възможности тук са по-добро събиране на съществуващите данъци без промяна в данъчната система; разширяване на данъчната основа (в близкото минало пример за това е въвеждането на данък общ доход върху лихвите по депозитите); увеличаване на ставките на съществуващите данъци; кражба на финансови активи на фирмите и домакинствата (например опитите на държавата да сложи ръка върху индивидуалните сметки на хората в частните пенсионни фондове).


3. Да се продадат нефинансови активи на държавата за пари. Викат му още приватизация. Искрено си признавам, че в моите предпочитания това е втората по привлекателност възможност. Примерно неща като НЕК, Козлодуй, Булгаргаз, БДЖ (цялото, не само товарни превози), концесии и прочие.


4. Зануляване на фискалния резерв. Разбира се, от гледна точка на нетния държавен дълг (демек разликата между финансови активи и финансови пасиви на държавата) това не променя нищо. Но от гледна точка на избягването на емисията на нов дълг (поемане на нови финансови пасиви) е възможност.


Разбира се, възможни са всякакви комбинации на тези четири подхода. Но е най-малкото честно противниците на емитиране на нов дълг, или поне на емитирането му в планираните размери, да си кажат коя точно комбинация предпочитат и защо. Аз горе съм си посочил предпочитанията, "защо"-то го спестявам, че постингът ще стане нечитаем


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 826 Неутрално

  И аз съм привърженик на първия вариант, но точно тогава най-много ще реват точно партиите, които сега реват за обратното. Това са партиите, които разчитат чрез популизъм да печелят избиратели - БСП и другите около нея, и, разбира се, АТАКА.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз съм твърдо за първият вариант!

  Моралът не е порок!
 3. 3 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  Аз бих сложил в този списък всички партии в парламента, без една

 4. 4 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Георги Ганев за сетен път доказва, че е икономист с визия. Първият вариант е най-полезен за страната в ситуацияте на перманентна криза. Спасението е в него, защото колкото и заеми да взимат управниците, те ще потъват в блатото на неработещата икономика, корупцията, безхаберието и непрофесионализма.

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Аз съм за 3-тия в комбинация с 1-вия.
  Колкото повече се намали държавата в транспорта и енергетиката толкова по-бързо ще се либерализира пазарът им и ще се намалят дтржавните трансфери към тях

 6. 6 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не знам далинякой нормален човек в бг се съмнява, че ние сме не пазарна, а планова икономика - държавата е най-големият работодател и източник на средства за частния сектор и всичко това следва да се планира и включи в държавния бюджет. Реална икономика на практика почти няма - огромен брой хора разчитат да цуцат от държавата чрез обществени поръчки или европейски средства (със съответната обратна комисионна) или чрез нереално раздутия държавен апарат - до ден днешен "не" мога да разбера от кого точно ни пази или може да ни опази армията или защо сме на първо място в Европа по брой милиционери на глава от населението и на 7мо в света и защо сме държавата на социално слабите и инвалидите (съответно на тяхната издръжка). Същевременно за образование няма пари - защо ли то не е приорите - надали е за това, че образдованият се манипулира по-трудно или защото като образован има по-голям шанс за по-добри доходи и съответно ще стане финансово независим и няма да може да го менипулираме на изборите.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Аз съм привърженик на 5 петия вариант :
  Со кротце, со благо и со много кютек да се възстановят 4 четирите милиарда отмъкнати от КТБ и след това една яка чистка в Държавната Администрация и МВР.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Весело

  Ако едно правителство има за цел нещо друго освен Ганевите точка едно 1 и точка две 2 си го тури на пулата !
  Другия вариант е да вземе заем по-голям или равен на 8 млрд юро.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Заема ще се изтегли,след като парламента гласува другата седмица.

 10. 10 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Дъжавата ние е СКЪПА и НЕЕФЕКТИВНА.Контролните органи са зависими а Съда изцяло придобит за лично ползване.
  Ако се почне дори с бюджета възела ще започне или да се затяга до скъсване или да се разплете ненадейно.Ако няма лапане и без голям бюджет няма да е ипривлекателно и уреждането на нашите О"ра интересите силно ще се редуцират.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Без административна реформа и 50 млрд . ще потънат

 12. 12 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Точка 3 вече я играхме - и то много усърдно ... Резултатът е - поредно искане за нов заем.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Аман от трикчета бе, юнаци!

  Усещате ли и тук как ви пързаля Ганев?
  Пробутва ви и ви фикссира в подсъзнанието, че сумата от 8 млрд. евро е толкова, че е читава.
  А тя не е! Мамят ви!

  В тази сума влиза и "оня милиард" на Орешарски. Демек ви ги пишат двойно. Чисто мошеничество!
  В тази сума влизат и дефицитите за 2015, 2016 и 2017. Но е одобрен само един дефицит - този на 2015. Останалите искат да им се гласуват "по прогноза"! Това е тежко нарушение, защото дефицита се гласува само в закона за бюджета и ратификацията после за заема е на база закона за бюджета, а не по "прогнози" на МФ.
  В тази сума влизат и милиардите за заемите към банковата система и гаранционния фонд за депозитите поктай труса с КТБ. Дали да се преоформи и как - това е въпрос на специално решение на НС, специално по въпроса. А това "омешване в общия кюп" на преобразуване на дълг поставя въпроса дори колко е законно като процедура!
  В тази сума е "скрит" и милиарда за санирането. Което си е мошенически подход.
  Въобще цялото омешване в един кюп на рефинансиране, дефицит и бъдещи дефицити, целеви програми и преобразуване на дългове на фондове е само с цел да се скрие от мат'ряла картинката какво се прави и да му се пробута без да се усети в тагадъка. Което е грубо посегателство срещу самата идея на демокрацията и функционирането на държавата и управлението и.

  И най-лошото е, че обясненията на Горанов и компания пред дупетатите и мат'рял е, че им трябвали резерви и буфери.
  Никое нормално управление не работи без буфери и резерви, но всяко нормално, демократично управление, си залага и защитава буферите открито и в бюджета, а не с умишлени лъжи в сметките и мошенически номера на прокарване на круши и ябълки накуп и на тагадък, та да не се усети к'во правят! И това не предизвиква възмущение у дупетатите!
  А и мат'рялът масово "проявява разбиране"!
  Е, ще го стрижат и доят до посиняване тогава!

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Аз бих гласувал за първата + втората, защо не направим референдум за това, вместо за АЕЦ-и, цигари и илюминатите?

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Предпочитам първия вариант в комбинация с втория, в по-малка степен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  До коментар [#2] от "dnk":
  До коментар [#4] от "yorddj":

  Имате ли бегла представа за това колко процента от БВП харчи държавата в България, колко в Германия, колко в Норвегия, Швеция, Белгия, Дания и прочее добри за живеене дестинации?!

  Очевидно нямате! А този ... просто плямпа това, което публиката иска да чуе от него!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  И само да обърна внимание, че държавата освен да дава има и да взема!

  И имам усещането, че даже и опозицията пропуска тази малка подробност, когато разсъждава по въпроса, кой дълг трябва да се рефинансира.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Държавите които си изброил едва ли теглят заеми, за да връщат стари, по-скоро ги ползват за развитие на икономиките си.

 19. 19 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 559 Весело

  [quote#16:"tribiri"]Имате ли бегла представа за това колко процента от БВП харчи държавата в България, колко в Германия, колко в Норвегия, Швеция, Белгия, Дания и прочее добри за живеене дестинации?! [/quote]
  Я да те видим какво ще ми отговориш на следния въпрос: дали Германия, Норвегия, Швеция, Белгия и Дания са по-добри места за живеене от България, понеже харчат по-голям процент от БВП спрямо България, или причината е нейде другаде?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Заема ще се изтегли,след като парламента гласува другата седмица. [/quote]
  Разбира се, че ще се ратифицира.
  Въпроса е каква точно сума и как ще я гласуват.

  Не мисля, че ще им гласуват всичко поискано.
  А дали ще ратифицират само заложеното вече в бюджет 2015, (рафинансиране + дефицит), дали към него ще гласуват преобразуването на дълга по банките, дали ще пуснат фандък за "буфер" връз бъдещи дефицити, дали ще включат и бъдещите рефинансирания ... това ще е лакмусчето.

  А ако прокарат всичките 8 милиарда както искат накуп ... за мен ще е сигнал, че българите ги е налегнала остра имунна недостатъчност. Именно имунна вече, щото за менталната отдавна нямам съмнения ...

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Там харчат ,но си вършат работата, а тук едни лемури чакат да стигнат до пенсия на топло.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Там си вършат работата, защото това, което получават ед достатъчно за да привлекат свестни хора. А тука държавната работа блазни само некадърниците и крадците или крадливите некадърници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":
  Това вече са подробности, които биха били на дневен ред едва когато се подреди, изчисти и попълни с конкретни данни по всяко перо списъчето от топтан сметката на Борисов и Горанов.
  Борисов, защото без неговото ОК това не може дори да бъде споменато, камо ли задвижено.
  Горанов е дребна фигура за такъв "самостоятелен" замах ...

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#18] от "chepokalipsis":

  Няма държави, коиъо да не покриват заемите си със заеми. Или поне не през последните 5 години.

  Апропо преди 5 години и Орешарски погаси предсрочно едни 200 милиона долара по брейди облигациите, които падежираха тази година на 15.01.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван Арнаудов":

  Ами причината е, че понеже харчат повече, ги управляват умни хора, а нас ни управляват крадливи некадърници, които се учудват даже, че някой им плаща и заплата при положение, че могат да си крадат на воля.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":

  На страницата на Мин. Фин има достатъчно информация, както за средносрочната прогноза, така и за падежите по дълга.

  Има едни 800-900 милиона, които държавата има да взема, които не могат да се видят там.

  Като се вземат и те предвид и се вижда колко е ршил Боце, че му трябват за джоб параса.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Съкращаваш администрация, облекчаваш условията за правене на бизнес, почваш да търсиш чуждестранни инвестиции, създаваш бизнес инкубатори в училища и университети, където младите хора да се учат как да правят собствен бизнес и само след 10 години ще имаме 3-4 млрд излишък. Но това се нарича икономическа политика, а повечето дебили в парламента и правителството не знаят за какво става дума.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално

  Много ми хареса така развита тезата на икономиста Г. Ганев и определено избирам първия вариант, може и от останалите да се ползват по някои под точки.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  “Понеже вече се спуках да коментирам темата с плановете на МФ за емисия на държавен дълг през следващите три години по всякакви медии, рекох и тук да сложа едно просто наблюдение.”

  Само какъв увод!
  В целия “спукан” коментар не виждам нещо, което да не повтаря в последните няколко години. Та, кой плаща за съществуването на т.нар. Ц-р за Либерални стратегии?!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":
  Със сигурност.
  Но не бих ги нарекъл просто джоб парасъ.
  Погледнато в общ контекст лично аз съм на мнение, че се отива на една качествено нова и съвсем не еднозначна ситуация, която вкарва България да балансира върху ръба на острието зависима прекалено силно от външни и не чак толкова сигурни фактори в комплект с вътрешна нестабилност.
  Неслучайно пробваха по този начин да го пробутат ...

  А ако ще смятаме дупките в обосновката на Горанов - да вземем предвид и това, че в сметките за БВП и дефицити са включени и еврофондовете.
  Които ама хич не са сигурни ни за 100% усвояване, ни дори за 100% предоставяне.

 31. 31 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#27:"Darcas"]...почваш да търсиш чуждестранни инвестиции....[/quote]

  Съгласен съм с мнението ти, само като допълнение - ако има върховенство на закона, подходяща инфраструктура и данъчна политика, чуждестранните инвестиции няма нужда да бъдат търсени. Те поникват сами като срещнат благодатна почва.

 32. 32 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  "България на три морета"-сигурно си чувал израза,но едва ли знаеш как е станало!Българската държава е събирала 1% данък.Дори по-малко,но това са подробности.Бях ученик когато заявих на родителите си ,че държавата не може да продължава така.Прахосваше много.Сега 35г по-късно казвам Ви фантазията ми е била твърде ограничена.ГЕРБ имаха някаква стойност с Дянков.Не твърдя ,че и с него са били годни да управляват държава.Без Дянков обаче са луди за връзване.И никой не се осмелява да им го каже в очите.Усмирителната риза "Валутен борд" отдавна е пробита.Нека да го кажа направо-ГЕРБ начело с Б.Б. са на власт защото не осъзнават собствените си действия.Тия са по зле от Виденов.Последния беше с вързани ръце от собствената си партия.Тия са ги пуснали от Карлуково съзнавайки какви ще ги свършат.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Номер 1 е много добър ,даже препоръчителен за държавата,за да може тя функционира по-добре и най-вече да се спасим от навлизането в дългова спирала!Вариант 3 също би могъл да повиши чувствително парите в бюджета,стига приватизацията да е направена както трябва ,а не подаръци за жълти стотинки на определени хора и кръгове!Повишаването на данъците/номер 2/ е силно неподходящ!

 34. 34 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Вчера тук в "Дневник"четох статия за Момчил Кюркчив.Млад българин с необходимото образование и опит и т.н.Та този човек с огромни усилия успява да събере под 1млн. за проект от който очаква добра възвращаемост.Прочетете статията,след това сложете на кантар този млад човек от една страна и пасмината от НС от другата страна и ми обяснете как така тези от НС /ГЕРБ/искат да им разпишем полица за 16млрд.Давах прогноза ,че ще изкарат до местните избори.Май съм бил оптимист.

 35. 35 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#33] от "bat_plamen":

  1 и 2 е ясно за всички и спор едва ли ще има.По 3.Полковник или ............се пенсионира на 50 с пенсия на мах.и си намира/ползвайки връзките си,създадени на топлото местенце преди/ държавна работа със заплата на мах.Е сега ми отговори защо не трябва да има прогресивен подоходен данък.В соц. държавата беше така:Пенсията или заплата, двете заедно не.

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трупането на държавни дългове е типично дясна, неолиберална политика. Изплащането им, и то двойното, от страна на бедните, също.

  Георги Ганев беше с Муравей Радев един от най-яростните противници на Орешарски по отношение на взетия от него през лятото на 2013 година държавен дълг от 1.5 милиарда лева (750 милиона €). Тогава казаха, че това е огромен, непосилен дълг.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#32] от "jelev_jelqzko":

  Сериозно! 1% данък! Ама това всичкия данък ли е било или е било един данък? Или е било един друг данък?

  Та с този 1% казвате сме изхранвали армията, с която сме направили България на три морета!

  Ами да бяхме събирали по 2%, тогава можеше да сме и на 2 океана!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#35] от "jelev_jelqzko":
  Аз не съм защитник на плоският данък,но във времена на криза не е хубаво да се пипат данъците нагоре,защото изяждат разполагаемия доход на населението!Специално за плоският данък мисля,че трябва да се премахне и да се въведе прогресивен такъв както е масовия модел по света!А най-добре е да се премахнат колкото се може повече всички синекурни длъжности у нас!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#36] от "socialen":
  Трупането на дългове е типично и за лявото политическо пространство!За пример виж БКП-то у нас как през 80-те години натрупа сериозен държавен дълг или пък ПАСОК в Гърция ,когато беше на власт!И изобщо няма ляво или дясно тука ,а властта трупа дълг по принцип..................и оставя следващите кабинети да се оправят с него!

 40. 40 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Напълно сериозно!Не е било необходимо да се водят войни.Народите сами се присъединяват.Пример за ефективна държава.Не си ли задаваш въпроса-как така изниква Бг.държава в сърцето на Византия по-добрия модел на великата римска империя?

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Едно време в училище по литература беше голем зор като требаше да се пише съчинение "Какво е искал да ни каже лирическият герой в творбата?" Щото излизаше че не е казал, каквото е казал, ами некаква съвсем различна дивотия.

  Тука обаче веднага познах, какво е искал да ни каже др Ганев : "Ако искаме кравата да дава повече и по - евтино мляко, тя треба да се храни по - рядко и да се дои по - често"

 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "bat_plamen":

  В историята на България никой досега не е взимал и е искал да взима 8 милиарда € дълг на куп. Това е типична дясна политика на Борисов и неолибералите и либертарианците от Реф. Блок, барабар с Ганев и Радев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"]Имате ли бегла представа за това колко процента от БВП харчи държавата в България, колко в Германия, колко в Норвегия, Швеция, Белгия, Дания и прочее добри за живеене дестинации?! [/quote]
  Естествено, че имаме. В Германия са над 50% от БВП. Да ама Германия и останалите изброени страни имат корупционен индекс от 9 (от 10 възможни) нагоре, а ние кретаме на 3,5.

 44. 44 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 559 Весело

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Хайде сега изведи ми житейския закон, по който тъпаците крадат само ако имат по-малко пари на разположение, и когато парите станат повече (да речем, над 45% от БВП...), отнякъде чудодейно се появяват умните и некорумпирани управляващи.

  Байно, нещата вървят точно наобратно на това, което си мислиш. Когато управлението е разумно, обществото само позволява да разпределя повече средства, понеже вижда ползата и резултата! С повече харчене на моите и твои пари от данъци Цар Тиква няма да стане Маргарет Тачър или Ангела Меркел!

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  А може би е най-добре комбинация от четирите възможности.

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#42] от "socialen":
  Не съм привърженик на Борисов и не го защитавам!Но това да се твърди ,че само десните вземат заеми,а левите не хич не се връзва с реалността!Всички правителства по света вземат непрекъснато заеми без значение от това дали са леви или десни!А относно размера на заема и аз смятам,че е много голям и "благодарение"на него ще влезем в дългова спирала!А най-шокиращо за мене е ,че тавана на лихвата е посочен от 10%,което е прекалено голям!

 47. 47 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  демек ,????
  преведи го бе.!!!!!!!
  ПО т. 1 ,ПРАВ СИ , ,ДА ПОЧНЕМ ОТ ТВОЯ ПАРАЗИТ ,,ИНСТИТУТ" .!!!!!!!!!!
  ПО т. 2 ,ПАК СИ ПРАВ , НО БЕЗ НОРМАЛНО ЕВРОПЕЙСКО ОБЛАГАНЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ , НЕМА ДА СТАНЕ.

  САМО НА ДУМИ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ .!!!!!!!!!
  А НА ПРАКТИКА МОШЕНИЦИ .!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 48. 48 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До трибири и др.:
  Да минем в по-близката история.Турската империя-десятък.Урън Бъфет "Инвестирам в компанни които имат переспектива.Рано или късно те се управляват от идиоти"
  По аналогия-всяка държава рано или късно ще се управлява от идиоти/при нас винаги/.Колкото по-малко им се дава/на идиотите/толкова по-малко ще прахосат.Горните разсъждения се разминават в един съществен елемент с неоливерализма,но това е друга тема.

 49. 49 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Зануляването на фискалния резерв е възможен вариант, но тогава трябва да сменим борда с друга валута.

 50. 50 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Тези пари тъй и тъй вече ги дължим. Отдавна. И да вземем нов заем и да не вземем. Лошото е че идат падежите. Новият заем осигурява евтин финансов ресурс за замяна на едните банкноти с други. От тази операция дългът на България нито става по-малък, нито по-голям. Най-добре да го вземем и успоредно с това да се вслушаме и в съветите на г-н Ганев. Така изглежда реалистично и намаляването на дълга.

 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#46] от "bat_plamen":

  Това беше иронично. Точно десните! Но истината е, че досега никой не е взимал 8 милиарда € наведнъж.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 388 Гневно

  Марксисти, Болшевики, Неокомунисти, Либерали. като тоя горе на снимката, Масони и всякаква друга човеко подобна ИЗМЕТ са се впили, като кърлежи !

  (

  Трябва !

  Наложително е да се обяви тотална и безпощадна война на тези вътрешни врагове !

  Иначе умираме , като нация !

  ((((

 53. 53 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Това трябва да приложат и реформаторите. Ако са десни и въобще антикомунисти.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#51] от "socialen":
  Специално за тази огромна сума за нашата малка и бедна икономика е почти непосилна!И аз съм против този огромен дълг,но съм сигурен ,че ще се вземе нов дълг/в какъв размер е друг въпрос/,защото идват нови падежи на старите дългове и те трябва да се плащат!

 55. 55 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "bat_plamen":

  Старата песен - с нов дълг покриваме стари задължения и пак сме в кереча с двата крака .. )))

 56. 56 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чакам момента на истината - когато спреме да обслужваме изобщо дълга !

  Въпрос на време е да се случи византийския сценарий...

  Ама пак няма да го направиме като хората, мамка му...

  ))

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ерих Хартман":
  +++++++++++++++++++
  Реално погледнато така стоят нещата в нашия случай!А горницата над покриването на старите задължения не е ясно как точно ще бъде похарчена и това поражда много съмнения у нас - редовите граждани и данъкоплатци!

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 862 Весело

  Соросоидни приказки от типа на тези на Флик... които доведоха до февруари 2013.....
  За разлика от соросоида обаче, Бат Бам не е балама, признава си грешките, лесно учи и най-важно грешки не повтаря...... просто казано не настъпва два пъти една и съща мотика....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЙЕИ":

  Как ще се либерализира енергийният пазар след като има дългосрочни договори за задължително изкупуване на ел.енергия от фотоволтаици, ветрогенератори на високи цени нямащи нищо общо с пазара?Същото и за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.Там договорите мисля, че са 20 годишни.

  ZeroOne
 60. 60 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "bat_plamen":

  Приватизацията в България винаги е била форма на грабеж на държавни апетитни активи, примери много: БТК, Авиокомпания " Балкан", "Нефтохим" и т.н. и т.н.Така ,че като чуя приватизация ми е ясно, че олигархията е опукала парите от предишните гешефти и прави планове за нови кражби, вижте например случая с белодробна болница в Пловдив.

  ZeroOne
 61. 61 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Ганев, Ганеев, нищо не си научил, брато. Само с четене не става... Ти си "нещото", което превръща реформаторския блок в "реформаторски". Не че лукарски и тем подобни са по-свестни...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK