Фабрика за преработка на миди ще бъде построена край Каварна

Кметът на Каварна Цонко Цонев (в дясно на снимката) и Джон Конконън по време на първата копка за строителството на фабриката за преработка на миди.

© Община Каварна

Кметът на Каварна Цонко Цонев (в дясно на снимката) и Джон Конконън по време на първата копка за строителството на фабриката за преработка на миди.Дружеството "Бляк сий шелс" възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на мощности за преработка на миди. Това съобщиха от общинската администрация в Каварна с публикация на официалната си страница в Интернет. Според нея бъдещата фабрика ще може да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско Черноморие.


"Бляк сий шелс" е сред най-големите производители на т.нар. черна мида в България. Нейната "плантация" беше създадена през 2004г. в залива на Каварна и след разширението си през 2010г. достигна капацитет от около 1000 тона миди годишно.


Част от модернизацията на мидената ферма е извършена със субсидия по прлограма САПАРД. Второто й разширение е извършено със средства по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство". Инвестицията в него е около 1 млн. лв., от които 60% са безвъзмездно предоставени средства.
Фабриката, за чието строителство бе направена символичното първа копка в края на миналата седмица трябва да влезе в експлоатация до края на оември, т.г. и да осигури работа на 50 души. Веднага след това, по информация на "Бляк сий шелс" трябва да започне и ново разширение на плантацията, което да осигури производството на до 3 хил.т. миди годишно.


В проекта за изграждането на фабриката е включено и строителството на укрепителна стена под н. Чиракман с дължина 250 м. Тя трябва да предпазва носа от срутване при евентуални земетресения. Това изискване според кмета на Каварна Цонко Цонев е било предявено към инвеститора от общинската администрация.


Както проектът, така и теренът за изграждането на фабриката за преработка на миди край Каварна са общински. Тя ще се намира на брега на морето, защото за преработката на мидите е необходима морска вода, която след като бъде използвана ще се връща в морето пречистена.  Сладката вода, необходима за работата на фабриката ще се влива в пречиствателната станция за отпадни води.


При представянето на проекта през октомври 2013г. управителят на "Бляк сий шелс" Найден Станев обяви, че инсталациите на компанията ще преработват продукцията от мидените ферми в цялата страна, в това число и на рибата от Северното Черноморие.


Дружеството "Бляк сий шелс" е регистрирано през ноември 2004г. с капитал 5 хил. лв. от ирландските граждани Ноел Макгреал и Даниел Макнолти с по 40% от дружествените дялове и Найден Станев, собственик на останалите 20%. Станев е и управител на компанията. На 5 януари т.г. като мажоритарен собственик на дялове в "Бляк сий шелс" е записан Джон Конконън, също ирландки гражданин.


През месец март в Каварна трябва да влезе в експлоатация и фабриката за преработка на рапани. Инвестицията в нея е на стойност 2 млн. лева, осигурени от варненската фирма "Електа 03" ООД и финансирана със средства по проект, одобрен от Местна инициативна рибарска група "Шабла – Каварна – Балчик". Задължението, поето от "Електа 03" по проекта е да поддържа 157 работни места.


В момента по информация на Басейнова дирекция по Северното Черноморие работят 21 ферми за миди, а по южното 27. Общата им площ е приблизително 12 хил. дка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK