Субсидии за тютюн, без да се отглежда, се взимат заради дефект в системата, твърдят от ДПС

Субсидии за тютюн, без да се отглежда, се взимат заради дефект в системата, твърдят от ДПС

© Красимир ЮскеселиевХора, които не произвеждат тютюн получават субсидии за отглеждането му заради предишни дефекти на системата, по която се определят помощите. Това обяви в ефира на "Нова телевизия" Ферихан Ахмедова, зам.-председател на парламентарната група на ДПС и заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие.


Тя обясни, че преди влизането на България в ЕС стопаните са получавали държавни помощи, а след това през 2010 г. с одобрението на Еврокомисията са били определени три референтни години, въз основа на произведените количества през които се определя размерът на помощите.


Обяснението й идва ден след като в репортаж на телевизията се видя, че хора, които изобщо не произвеждат тютюн, в момента получават субсидии, като предават количествата от името на други хора.
Ахмедова подчерта, че не е имало как преди 2010 г. земеделците да знаят, че ще се определят тези референтни години (2007, 2008 и 2009 г.) и по този начин да са предвидили, че ще получават помощи на база на произведеното тогава.


Вчера в ефира на телевизия бившият земеделски министър, който преди години напусна и ДПС, Мехмед Дикме обясни, че още преди две години е подал сигнал в ДАНС, че се получават пари от хора, които изобщо не отглеждат тютюн.


По негова оценка годишно се източват над 40 милиона лева от държавния бюджет по тази схема, която е била направена още през 2007-2008 г. и е била с участието на ръководството на съществуващия тогава фонд "Тютюн" и съответния министър на земеделието.


Цялата схема стана обществено достояние, след като малки производители на тютюн изразиха публично недоволството си от малкото пари, с които са подпомагани, за сметка на по-големи производители. Причината е, че тази година земеделското министерство предложи по-различен модел на разпределение на субсидията - единичната сума, изплащана на килограм продукция, да бъде по-висока за дребните фермери (с обеми на производство под 2 тона) и по-ниска за едрите производители.


Ахмедова се съгласи, че не е справедливо помощите днес да са на базата на отглеждани площи в периода 2007 - 2009 г., но посочи, че няма друг механизъм. Тя не можа да обясни защо все пак с днешна дата хора получават субсидии, без да отглеждат тютюн. Според нея това, че една година не си садил тютюн, не значи, че нямаш намерение да садиш, и обратното.


"Кой може да твърди идиотски, че някой е знаел, че ще се определи този тригодишен период", попита риторично тя и в рамките на разговора използва още няколко подобни определения.


Ръководството на Министерството на земеделието и храните ще се срещне днес с тютюнопроизводители в опит да се постигне съгласие за начина на разпределяне на националните доплащания за сектора. В противен случай производителите заплашват с национален протест в петък.


Тъй като политиката на Европейския съюз е да не подкрепя производството и употребата на тютюн, България трябваше да прекрати изплащането на субсидии на производителите още с влизането си в съюза през 2007 г. Страната ни обаче поиска и получи удължаване на този срок с мотив, че няма алтернатива за заетите в този сектор от икономиката, припомня "Капитал daily".


Отсрочката бе до 2010 г. без опция за допълнително удължаване. България обаче успя да защити друг тип схема за производителите пред Брюксел. Тя предвижда фермерите, които са отглеждали тютюн в периода между 2007 и 2009 г., да получават субсидии от държавния бюджет, чиято цел е да им помогне да се пренасочат към производство на алтернативни култури. Според тази схема средствата се разпределят според обема на производството от този период - с определена ставка за килограм тютюн от всеки сорт. Реално обаче никога не е имало контрол дали това "пренасочване" на тютюнопроизводители в действителност се случва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK