Енергийният регулатор прогнозира поскъпване на тока от юли, но не с 20%

Енергийният регулатор прогнозира поскъпване на тока от юли, но не с 20%

© Юлия ЛазароваВъпреки натрупания дефицит в енергийната система няма да има поскъпване на тока от порядъка на 20%, както е тиражирано в публичното пространство, каза членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, цитирана от БТА. Тя уточни, че в регулатора все още не са постъпили заявления от енергийните дружества и затова не се ангажира с прогноза за цените.


От 2016 г. предстои пълна либерализация на енергийния пазар и Харитонова коментира, че вероятно затова от 1 юли цените на тока за битовите потребители ще бъдат бъдат определени за срок от още една регулаторна година (до 1 юли 2016 г.), но това ще зависи вече от новия състав и новата структура на ДКЕВР.


По думите й пълната либерализация от 1 януари догодина означава, че и битовите потребители ще трябва да си потърсят добри търговци на ток. "Ако не си намерят такива, то може и да нямат по-ниски цени на електроенергията, отколкото на регулирания пазар", допусна Харитонова. Тя добави, че много фирми проявяват интерес да станат търговци на енергия, но не всички искат да продават на битовите потребители. "Ако битовите потребители не успеят да си намерят търговци, те ще останат при доставчици от последна инстанция, чиято цена в момента е 171 лв. на мегават час, а върху тази цена трябва да се добавят и таксите за пренос и достъп, така че тази цена не е ниска", коментира членът на ДКЕВР.
Според нея на практика още от 2007 г. няма ограничение за никого да излезе на свободния пазар, но все още няма такива условия за битовите потребители. Отбеляза, че вече всички дружества на високо и средно напрежение са на свободния пазар, а има и много ВиК дружества, които са на ниско напрежение и са също на свободния пазар.


Евгения Харитонова коментира и промените в Закона за енергетиката, които ще наложат определяне на нови цени на производителите на енергия от възобновяеми източници, дори и за тези, които имат предварителни договори. Топлофикациите пък ще могат да продават по преференциални цени само високоефективната си електроенергия. "Не е високоефективно производството на електроенергия в топлофикациите в Русе, Сливен, Перник. "Топлофикация София" в момента също не е високоефективна, но понеже има инвестиционно намерение за нови мощности, тя няма да бъде ограничена", каза членът на енергийната комисия.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Браво , благодарим ви .Няма да е с 20% а с 15% , колко сте добри и справедливи.

 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"Харитонова"]По думите й пълната либерализация от 1 януари догодина означава, че и битовите потребители ще трябва да си потърсят добри търговци на ток. "Ако не си намерят такива, то може и да нямат по-ниски цени на електроенергията, отколкото на регулирания пазар", допусна Харитонова. [/quote]

  Накратко - може и да има либерализация, но само на книга, защото търговията с ток е в ръцете на монополите, които са сключили помежду си картелно споразумение.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Рекетирането продължава. Не знаех, че му казват "прогнозиране".

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  кой разсипа енергетиката-Борисов, Трайчо, Р.ОВЧ. Кой присъедини ВЕИ-тата и сключи дългосрочните договори с офшорки? КОй загроби милиарди в Белене и Цанков Камък? Въпросните лица СОЛИДАРНО да плащат! И да се изнизват към затвора!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Не хвърляйте в огънчето на комунистите съчки.Цената на тока вкара"Атака"в парламента.Без да се правят никакви реформи в енергийния сектор пак да се вдига цената на тока означава победа на популистките партии на местните избори.

 6. 6 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  "те ще останат при доставчици от последна инстанция, чиято цена в момента е 171 лв. на мегават час, а върху тази цена трябва да се добавят и таксите за пренос и достъп"

  Туй значи, че либералния ток за матряла ше е не повече от триесе стотинки.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Токът от КОзлодуй-за вътрешния пазар! Изнасяйте на вън тока от ВЕИ-тата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Честито!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#0:"статията"]битовите потребители ще трябва да си потърсят добри търговци на ток[/quote]
  Подслушано в хоремага:
  - Стрино, по колко даваш токО?
  - От 220 волта или по-малко?
  - Е, 220, писна ми да сменям втори телевизор...
  - Е, па нема от 220! Мини утре...

  Ония че ни се подиграват, подиграват ни се, но докато стадото търпи, ще го стрижат, ако и да блее жално...

 10. 10 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Няма да е 20,а 19%най вероятно поскъпването,а идват избори...............

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Хора казват, че "врътката" с няколко доставчика на ток не е в полза на дребните потребители. Защото срещу мижав % отстъпка, ти декларираш и плащаш потребление, независимо дали си го консумирал. Ем ни взимат парите, ем ни правят живота по-сложен! Либерастия на ен-та степен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#9] от "Чат Пат":

  При мене имам от 240 - електромера върти като на Ф1 . Ама уредите пак си гърмят . "Пазарна" икономика - стимулират потреблението .

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Явно изкушението е много голямо, защото ГЕРБ пак се канят да настъпят същата мотика...! И много срамежливо го усукват и не казват нищо конкретно, повишение някакво си щяло да има...! И бате Бойко нещо забрави за лицензите на ЕРП-тата, ама да не лежи пак със студен компрес в правителствена болница...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на tt60
  tt60
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Бъдете сигурни, че от 01 юли 2015 няма да има повишение на цената на тока и поради промените в закона и поради политич.причини, но няма да има.Готов съм да се обзаложа.

 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  "Тя добави, че много фирми проявяват интерес да станат търговци на енергия, но не всички искат да продават на битовите потребители. "

  Е как може още в зародиша на закона да е заложена корупционна схема????
  Ми като няма да продават на тоз или онзи няма да търгуват!
  Български -Свободен пазар на електроенергия -Оксиморон!

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Ще имаме от догодина значи "либерализирано" поскъпване на тока.. Всеки "свободно" ще може да се избира дали да плащаш 40 или 50% по-висока сметка от сегашната...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Е, еПИЧне преговори, жертви, страдания, на преговарящи и енергийни БГ любимци, но поне нЕма да е и без ич де, поне ще свети и топли по места, по-твърдо, по-крепко.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Хегеловата диалектика, която е залегнала в основата на ''Капиталът'' от Маркс включва 4 компонента: 1.Теза, 2. Антитеза, 3. Компромис, 4. Синтез. Комуноидите, като добри марксисти я прилагат на практика до днес. Например от т.н. ''регулатори''. Но, за да ме разбере и жена ми, ще дам следния пример. Искам да си купя обувки струващи 80 лева. Обяснявам на булката, че съм харесал много удобни обувки, но струват 120 лева/ТЕЗА/. Тя се хваща за главата и ми казва, че в режим на бюджетен дефицит може да отпусне не повече от 60 лв./АНТИТЕЗА/. Аз след сверка със семейните финанси се съгласявам да купя по евтини, само за 80 лв./КОМПРОМИС/. Така накрая и двамата сме доволни, аз съм си постигнал целата, а тя се радва, че си е спестила 40 лв./СИНТЕЗ/. Същата игра на надлъгване пактикуват и с цените на ток, вода парно, данъци и др. нашенските последователи на Хегел, нищо че много от тях не са го и чували.

 19. 19 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  изобщо не го усукват- вдигат си тока и както и тази кражба на държавен дълг-хич не им пука за тъпото стадо.То,стадото даже няма дума и на изборите-там чувалите с изборни бюлетини и циганите ги избират.Тъпото стадо е да изкара парите за кражба и за циганите,за да не вдигат врява.

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  На 18 % ще се спре - не повече ...

 21. 21 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нищо ново под слънцето!

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... и 'айде на еФтиния и либерализиран ток...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 925 Весело

  Вдигайте заплатите и пенсиите същевременно.

 24. 24 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 459 Любопитно

  "Енергийният регулатор прогнозира поскъпване на тока от юли, но не с 20%"

  Защо? Не може ли да се вземе заем и да се намали цената с 50%??

  Аз не получавам грант!А ти?
 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Гневно

  А не - трябва да се намали!
  Пари има!

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Тоя номер го знаем,плашат ни с 20 % и накрая уж се преборят и ни зарадват само с 18 % и ние сме щастливи

 27. 27 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#11] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  в кой договор го видя това с декларираното и платено потребление, независимо дали си го ползвал или не?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 28. 28 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Весело

  Е, щом не казаха че няма да е 50%, да се радваме и да чакаме "ново двайсе".

 29. 29 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Пак ще им капичне правителството, ама милиционери са горките, по няколко пъти една и съща мотика настъпват....

 30. 30 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колкото повече вдигат цената на тока, толкова по-енерго ефективно го потребявам и гледам сметката ми да си остане почти същата. Енргийната ефективност им разказа играта на производителите на ток. Вдигайки цената си мислят, че ще събират повече пари, но просто им пада потреблението и те са в нов гърч, за вдигане на цената.

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И, що така? Няма ли късче от заема за НЕК? Или, що да има, като ние можем да се понапънем? Късчето ще си го поделят други!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK