Нестабилността и решенията на управляващите плашат инвеститорите, обявиха посредници

От 25 европейски страни само в пет водещите борсови индекси са на загуба от началото на годината, показват данните, представени от БАЛИП. Дори тези в Русия и Украйна показват двуцифрени ръстове.

© Георги Кожухаров

От 25 европейски страни само в пет водещите борсови индекси са на загуба от началото на годината, показват данните, представени от БАЛИП. Дори тези в Русия и Украйна показват двуцифрени ръстове.Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) предупреди, че фалитът на КТБ и няколко законови промени, предложени и приети при сегашното управление, оказват силно негативно влияние на капиталовия пазар. Предупреждението се съдържа в съобщение, изпратено до медиите днес.


От организацията посочват, че основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) - SOFIX, от началото на годината е загубил 7.8 на сто от стойността си. Това го прави и най-зле представящия се показател в цяла Европа. Това се вижда и от представените данни от асоциацията. Според тях от водещите индекси в 25 страни, сред които и Украйна и Русия, само в пет основните индекси на капиталовите пазари имат загуби от началото на годината. В никоя от тях загубата не е толкова голяма.


"Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници е сериозно загрижена относно влошената среда и загубата на доверие в българския капиталов пазар, което пряко засегна стойността на водещия борсов индекс SOFIX", пише в съобщението.
От него се вижда, че инвестиционните посредници са категорично убедени, че основните причини за негативното представяне на капиталовия пазар са новоприетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, предложените промени в пенсионното законодателство и фалитът на Корпоративна търговска банка.


"Тези фактори доведоха до спад от 7.8% от началото на 2015 г. на стойността на основния борсов измерител SOFIX, като за последната една година индексът е загубил близо 20% от стойността си. В пряка връзка с това са негативните последици за всички инвеститори чрез загубата на над 500 млн. лева пазарна капитализация от началото на годината. Показателни са и данните за чуждестранните портфейлни инвестиции в акции, които до септември 2014 г. се свиват с 50 млн. лв. и достигат най-ниското си ниво за 10 години назад, считано от 2004 г.", допълват от асоциацията.


В допълнение - според скоро изнесени в медиите данни преките чуждестранни инвестиции в България са намалели със 7% през 2014 г., запазвайки тенденцията за слаб интерес към българската икономика от последните пет години. Още по-негативен сигнал дават данните за 50% срив в чуждестранните инвестиции в дялов капитал, като те достигат най-ниското ниво от 1996 г. насам, допълват от асоциацията.


"Това показва, че чуждестранните граждани и фирми трайно са загубили интерес към инвестиции в страната ни, което е пряко следствие от продължаващата вече две години политическа нестабилност, несигурността в банковия сектор и слабия ръст на икономиката", посочват от организацията.


Според нейните членове при така описаната влошена икономическа обстановка и заявено намерение за  приватизация на БФБ-София АД и Централен депозитар АД ще се снижи потенциалната им пазарна оценка.


Към негативните фактори, които влияят зле на българския капиталов пазар, посредниците допълват още несигурността в банковата система, предложената пенсионната реформа, а в настоящия момент и новоприетите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. От там допълват, че при нито една от приетите или готвените промени не е искано мнението асоциацията.


Апелираме за спешни мерки с цел повишаване доверието на инвеститорите, между които – да се изготвят оценки за въздействието на всички бъдещи нормативни документи, касаещи капиталовия пазар, да бъдат приети промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които да изключат от ограниченията публичните дружества или да бъдат приети рестрикции само по отношение на мажоритарни собственици от зони с преференциален данъчен режим, и не на последно място – да стартират процедурите по набиране на средства чрез приватизация през БФБ-София на миноритарни държавни дялове, допълват от организацията.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Случило се е това,което се е очаквало да се случи,когато са приемани тези поръчкови антипазарни поправки в законите.Този,който ги е поръчал доволно потрива ръце.

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  ... че основните причини за негативното представяне на капиталовия пазар са новоприетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, предложените промени в пенсионното законодателство и фалитът на Корпоративна търговска банка.......

  Еее,...коалицията работи..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Тогава по-най бързия начин да поправят,каквото е поправимо.

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.

  Посредникът е лайно!

  Модераторите явно не са гледали "Синьо лято" или нямат чувство за хумор. Или и двете.

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Текстовете ще пречат не само на дружествата със специална инвестиционна цел, които купуват и управляват земеделска земя, но и на всички публични компании, които притежават земя, подчерта изпълнителният директор на фондовата борса Иван Такев. Той припомни, че публичните дружества нямат контрол над това кой купува акциите им."
  Та значи, офшорки и страни извън ЕС могат да станат собственици и на половин България така, щото цитирам пак:
  "...публичните дружества нямат контрол над това КОЙ купува акциите им."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Гневно

  "несигурността в банковата система, предложената пенсионната реформа, а в настоящия момент и новоприетите промени в Закон за собствеността и ползването на земеделските земи"

  "спад от 7.8% от началото на 2015 г"

  "загубата на над 500 млн. лева пазарна капитализация"

  За тези неща тръбя от сума време, но овцете си блеят и блъскат минусчета. А трябва протест, революция, политици в затвора и връщане на всички откраднати милиарди от 1990г. до сега обратно на данъкоплатеца. Сметката вече отива на към 100млрд. сегашни левчета!

 8. 8 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "Кремена":

  Кремена, не си права, защото целта може да се постигне чрез забрана на изплащане на задължения към кредитори извън ЕС под формата на земя. Много просто решение, което не удря точно определените фондове. Последните поправки не решават проблема със собствеността, а са лобистки текстове, които удрят точно определени компании с цел да се декапитализират и да се наложи бърза ликвидация (скоростна разпродажба на над 550000дка.). Така цената на земята вече се оценява на под 600лв, а беше близо до 1000лв. до преди 10 дена. Мафията иска да изкупи земята на безценица, фалирайки 20% от най-добрите ни публични компании, използвайки откраднатото от КТБ. Начина, по който направиха промените в закона е показателен за целите му! Няма нищо общо с офшорки и т.н.

 9. 9 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз бих рекла, че този спад се дължи на недобрата регулация, липсата на защита на малките инвеститори и на ниските приходи от акциите.

  Но може да са виновни и Гришата, кишата и ланският сняг.

 10. 10 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И да добавя, същите тези хора целят да купят и борсата за нищожни пари. Методите са като с Кремиковци, БТК, БДЖ и т.н. - целенасочено се разсипва предприятието, после се купува за 1лв. и се препродава за 1млрд. Наблюдавайте развитието! Много ми се иска да не съм прав, но шансовете са нищожни. А хората, които правят това сега са същите, които го направиха през 1990, 1997, 2001, 2006 и сега през 2014г. И офшорните пари са всъщност нашите откраднати пари от ДС и комунистите за последните 25 години!

 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonymous_":

  ако следиш борсата ще видиш корелацията между гласуването на закона, количествата продадени акции на ударените компании и спада в цените. За една седмица затриха горе-долу половин милиард. Това е видимо и с просто око!

 12. 12 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "kki":

  Аз само знам, че ако отида на сайта на американския регулатор, мога да намеря финансовите отчети на всяка фирма, чиито акции са се търгували на финансовите борси в САЩ, а ако отида на сайта на КФН, мога да намеря някакви списъци на поднадзорни лица дори без линк към сайтовете им. Иди, че се информирай.

  Чудя се как в КФН знаят дали отчетите са подадени навреме, дали имат чисти одиторски мнения и какво става ако нямат.

  Между другото, виждала съм отчет на Кремиковци, в който мнението на одиторите е, че някои сметки са такава каша, че те не могат изобщо да се произнесат по тях, а Кремиковци спокойно си се търгуваше на борсата. В нормална страна предприятието щеше да е отписано и щеше да се разследва за потенциални измами.

  Чудя се и дали някой се сеща, че отчетите са за инвеститорите и трябва да са достъпни именно за тях.

 13. 13 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#12] от "anonymous_":  отчетите се публикуват на www.bse-sofia.bg

  Там си ги има заедно с междинните отчети на тримесечие за всички публични компании. На сайта на КФН няма нищо особено интересно

 14. 14 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно, ако се съди по броя на публикуваните отчети, на борсата се търгуват под десет фирми.
  Е, кой ще се заинтересува от такава борса?

 15. 15 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonymous_":

  е, сега! То ако се сравнява нашата борса с другите по света направо не може да се нарече борса. Обороти от по 100000лв. на ден и 7млрд. капитализация. Но все пак преди 10 дена успешно затриха 7-8% от тези 7млрд.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Ако нотирана на борсата фирма има растеж на приходи, печалба и дивиденти, ще се намерят купувачи на акции (от страната и чужбина).
  Повишеният интерес води до покачване на курса на акциите.
  В дългосрочен план един хубав възходящ чарт на определена акция привлича (сам се маркетира) нови и нови приятели-купувачи.
  Нещата са по-прости отколкото изглеждат.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#10] от "kki":

  Поредният, който не е разбрал, че от сделката за БТК загубиха купувачите и кредиторите му, с не държавата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":
  Макар че си прав, аз бих се изразил по-възпитано:
  Откога Дневник започна да вярва на посредници, а не на самите инвеститори? Нима не разполагат с обективни данни за ръста на инвестициите след идването на коалицията на власт, че прибягват до съмнителното мнение на един посредник? Съмнително е, защото не се вързва с един елементарен факт: откак коалицията, водена от ГЕРБ е на власт, в България са влезли повече пари отколкото за целия период от злочестото управление на Олигарски.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 19. 19 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#6] от "Кремена":

  "значи, офшорки и страни извън ЕС могат да станат собственици и на половин България така"

  Това може да се избегне ако просто се забрани на офшорки да купуват земя или да са акционери във фирми, които притежават земя. Ако не - глоба за офшорките, а не за компаниите, в които стават акционери.

  Сегашният закон е като с пушка да убиеш комар, кацнал на челото ти.

  С него се глобяват българските компании на борсата, в които някоя чужда офшорка си е купила 1 акция. Резултат: българската компания или трябва да спре да се търгува на борсата (там няма контрол кой купува акциите ти), или трябва да си продаде земята.

  Промените са приети просто, за да може да се изкупи на безценица земята на публичните компании от няКОЙ. В резултат от тях, обаче, намаляват инвестициите, а поради това нараства безработицата, емиграцията, намаляват парите за пенсии и здраве.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 20. 20 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonymous_":
  Някои хора забравят, че ние все още нямаме нормален пазар на реалния капитал( стоки, техника, технологии, работна ръка, земя и др.), а какво да говорим за имагинерния капитал(ценни книжа, акции и т.н.)...
  Може ли да се търси под вола теле, т.е. при все още комуноидни обществени отношения да се говори за капиталов пазар?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonymous_":

  Какви инвеститори, какви публични компании с по-малко от 30% фрийфлоут? Може ли да обявяват за публична компания, в която мажоритарният собственик държи повече от 50% от акциите? Кой нормален инвеститор ще вложи пари в държава, в която съдебната система е в услуга на мафията и с няколко процедурни хватки могат да му вземат компанията?
  ЗАШО ИВАН ИСКРОВ И МАВРОДИЕВ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА В ЗАТВОРА?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално
 23. 23 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Гробари за Евтино Разграбване на България.

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  Посредник е една степен по-добро от "офшоркаджия"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Новата коалиция добре се оправи. Ще изтегли готовите пари, ще ги раздаде на "другарите" ... какво й пука за народа, пък какво остава за инвеститорите .....

  Оставка!

 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не се мъчете да обяснявате на гербери.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonymous_":

  Осъзнавате ли колко сте смешни в опитите си даа защитите герб?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 28. 28 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 225 Неутрално

  http://www.x3news.com/-тук има отчети,новини за интересуващите се,но вие си го знаете.

 29. 29 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 225 Неутрално
 30. 30 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "fwf35308248":

  Сега само остава да обясниш защо отчетите трябва да се търсят по апокрифни сайтове, известни само на няколко посветени.

 31. 31 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ами как да не се повлияе борсата от фалита на КТБ. Това не е нещо неочаквано. Важно е да се вземат мерки и да се стабилизират нещата. България има нужда от стабилност повече от всякога. Ако се направи нужното може до края на годината нещата да се подобрят. Това обаче изисква политическа воля от страна на всички партии, а като гледам какво става - комунистите няма да дадат кокала как да е...

 32. 32 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  Всъщност нещата не са чак толкова прости. Това, което казвате, важи за интегрирани капиталови пазари. Българският капиталов пазар е сегрегиран, ниско ликвиден, рисков (политически, законово, икономически) - той не е част от инвестиционната вселена на добре диверсифицираните инвеститори.

 33. 33 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  хехе, БТК нямаше кредитори тогава, освен народа! Цената, на която беше продадена беше около 10 пъти под реалната цена. Както се случи с цялата българска индустрия - имаше оценки от МВФ преди 1999г, но приватизацията се направи на 20-25% от тези оценки. БТК беше подарена на ДПС за жълти стотинки. И не само, няма да казвам за другите индустрии, медии, злато и каквото още се сетиш.

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Нестабилността и решенията на управляващите плашат инвеститорите, обявиха посредници" Това е вярно, ама, ако им обещаят голям % печалби, безнаказани далавери - изкушени има! И, така си става!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK