И митничарите ще могат да разследват измами с ДДС, валута и акцизи

И митничарите ще могат да разследват измами с ДДС, валута и акцизи

© Анелия НиколоваМинистерството на финансите предлага и митничарите да могат да разследват измами с ДДС. Това е записано в проект на ведомството за промени в Закона за митниците, публикуван на сайта му. В него се посочва, че приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос се контролират от митниците. Когато се установи престъпление, свързано с двата данъка обаче, по сега действащия НПК митничарите не могат да се занимаят с разследването поради липса на компетентност.


Според вносителите с предлаганото изменение се цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери, поради взаимодействието между контролния и разследващия орган, които са в едно и също ведомство, мотивират предложението си вносителите.


С промените се предлага още на митническите органи да могат да издирват занимаващи се с контрабанда, извършващи валутни престъпления и продаващите акцизни стоки без бандерол.
"Липсата на такива правомощия създава непреодолима пречка дейността по възлагането на разкриването на извършителя в досъдебни производства, водени срещу неизвестен извършител, да бъде възлагана на митническите органи", посочват вносителите.


Те допълват, че по този начин ще има по-ефективно взаимодействие между издирващия и разследващия орган. В момента в хода на разкриване на престъпленията, митничарите имат разследващи правомощия, а право да извършват оперативно-издирвателни дейности - служители на МВР. Това обичайно води до забавяне на производството.


С измененията се предлага още да се съкрати процедурата по събирането на неиздължени публични вземания. Действащата в момента процедура при принудително събиране на задължения към бюджета предвижда митничарите за разлика от данъчните издават два документа, които представляват отделни административни актове - (решение и постановление, които се обжалват поотделно.


С проекта се предлага издадените решения от митниците, с които се определя длъжника и размера на публичното държавно вземане да служи като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания. Предвижда се освен това решенията да подлежат на предварително изпълнение и обжалването им да не спира тяхното изпълнение.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ало Ваньо, разследвай тези, не пипай онези...

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Цитирам някой, но не се сещам кой: "А кой проверява проверяващите!?"

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело

  Ох бабачко.Още един капчук за митничарите.

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Контролен и разследващ орган с един началник! Малко размазано взе да става, ама да видим.
  Щом износът на горива намаля (декларираният износ) при едно и също натоварване на рафинерията, може би по-малка част от продаваните на вътрешния пазар горива са без акциз и ДДС.

 5. 5 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как ще стане като те трябва да разследват сами себе си!?

 6. 6 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прав е 2
  Цитирам някой, но не се сещам кой: "А кой проверява проверяващите!?"

  Рушвет ми искаха, понеже митничаря си имал право да завиши митническата стойност по свое усмотрение??
  Абе льольо, аз ако искам занижена стойност ще си вкарам стоката с карго бе мухъл...
  Естествено направих панаира и не им дадох за да не стана абонат в последствие, обаче ми костваше доста ходене в митницата и обяснения-загубен един цял работен ден.
  И що не назначат още 1000 митничари, полицаи, държавни и общински служители да им плащаме и на тях заплатите и осигуровките, че са ми малко другите хрантутници!?

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Като не станало с тикви, да се опита и с кратуни...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Митничар да разследва измама е същото като проститутка да контролира морала. И двамата знаят доста по въпроса, но от погрешната страна.

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Това е голяма мъгла, как така ще се саморазследват, това не ми е ясно.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  А тях кой ще го разследва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK