Несигурната икономическа среда влияе най-зле на услугите

Мениджърите в сектора на услугите се чувстват притиснати от несигурната икономическа среда.

© Валентина Петрова

Мениджърите в сектора на услугите се чувстват притиснати от несигурната икономическа среда.Мениджърите продължават да са оптимисти за бизнеса си и през февруари с изключение на тези, които са в сектора на услугите, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), според които общият показател за бизнес климата се повишава с 1.2 пункта спрямо януари. Тогава обаче покачването беше с 3.8 пункта.


Данните за февруари се дължат на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и търговията на дребно.


Мениджърите в промишлеността са най-оптимистично настроени като в сектора показателят нараства с 2.4 пункта. Това се дължи на благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, докато в очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.
Основните пречки за развитие на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55.9 и 28.1% от предприятията. Не се очакват промени в цените на промишлената продукция през следващите три месеца.


Оценките на мениджърите в търговията на дребно са положителни за следващите шест месеца, поради което показателят за бизнес климата в тази сфера се повишава спрямо януари с 2.3 пункта.


Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчицитепрез следващите три месеца се подобряват.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават най-сериозните пречки за развитието на дейността в отрасъла.


По-умерен е оптимизмът на мениджърите в строителството за бизнеса им през следващите шест месеца, поради което показателят се повишава с 1.8 пункта. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, като анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.


Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното му влияние. На второ и трето място са факторите "финансови проблеми" и "конкуренция в бранша".


За разлика от останалите три сектора съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 3 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.


Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, чието отрицателно въздействие се засилва през последния месец. На заден план остават факторите "конкуренция в бранша" и "недостатъчно търсене".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Мениджърите продължават да са оптимисти за бизнеса си и през февруари
  _________
  И аз гледам ТВ типичния мениджър оптимист най-често е управител на чужда компания която представялва естествен монопол или част от чуждестранен търговски картел и лее оптимизъм за бизнеса и е прав кой може да го срути ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Кой вижда бизнес среда в България?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Както винаги НСИ-то не са в час. Когато хората се чувстват несигурни, не си купуват нови неща, а си ремонтират старите, така, че услугите дръпват.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  По скоро Алъш -вериш,за някаква бизнес среда е трудно да се говори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK