Парламентът е на път да върне измервателните уреди в данъчните складове за горива (видео)

Парламентът е на път да върне измервателните уреди в данъчните складове за горива (видео)

© Надежда Чипева, КапиталПочти единодушно парламентът върна измервателните уреди в данъчните складове за горивата. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Реформаторския блок и предложени също от тях в дневния ред на парламента, бяха приети на първо четене от Народното събрание със 142 гласа "за" и един "въздържал се" от БСП.


Измервателните уреди на всеки етап от производството на горива - на входа, изхода и в данъчните складове, бяха въведени при първия кабинет на Бойко Борисов. Правителството на Пламен Орешарски обаче премахна измервателните уреди в средата на производството и остави контрола само на входа и изхода с обяснението, че се събирала ненужна информация, обясни един от вносителите на поправката Мартин Димитров.


Тази промяна обаче дава възможност на производителите на горива да оправдават разликата в количествата в двете точки с това, че те се намират в тръбите в данъчния склад. Там обаче липсват измервателни уреди и не може да се установи какво е цялото количество.
"Със създаването на тази разпоредба митническата администрация ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи. Спецификата на такива данъчни складове обуславя необходимостта от въвеждане на изисквания към средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от местата за производство и складиране в данъчния склад", се посочва в мотивите на вносителите на поправката.


"Целта на разпоредбата е ефективен и своевременен контрол на дейността на данъчния склад и пълен контрол върху акцизните стоки и начисляването на дължимия акциз. С прилагането на разпоредбата ще се даде точна и ясна информация на контролните органи за движението и складирането на акцизните стоки под режим отложено плащане на акциз и спазването на лицензионния режим по Закона за акцизите и данъчните складове от данъчно задълженото лице", посочват вносителите.


Според тях разпоредбата ще доведе до реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели като мярка и начин за определяне размера на дължимия акциз. Стриктното изпълнение на изискванията, заложени в разпоредбата, гарантират осветляване на сивия сектор в областта на акцизните продукти, равнопоставеност на всички икономически субекти, опериращи с акцизни стоки, и не на последно място, гарантиране на събираемостта на дължимия акциз, смятат от Реформаторския блок.  


Опозицията отбеляза, че три месеца след внасянето на поправката няма становище на водещата комисия по бюджет и финанси, както и на Министерството и финансите. Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов (ДПС) посочи, че не помни за толкова години данъчен закон да е разглеждан по средата на годината. Всеки данъчен закон оказва влияние върху приходите на бюджета, следват тогава промени и в самия бюджет, и то с ясна оценка на ефектите, добави той.


От Патриотичния фронт поискаха същия контрол и за производството на другите акцизни стоки като цигари и алкохол. За измервателните уреди все още се чака нотификация от Европейската комисия, а вносителите от Реформаторския блок умуват как може да бъде заобиколено това.


В началото на декември бяха приети промени в Закона за акцизите и данъчните складове, като с приетите текстове беше решено, че контролът върху горивата се запазва в съществуващия дотогава вид - тоест с измервателни уреди само на началната и крайната точка. За цигарите и алкохола беше прието, че производителите им ще трябва да въведат нови измервателни уреди 6 месеца след като България ратифицира нова евродиректива за тях.


Първоначалната идея на ГЕРБ беше от началото на 2015 г. да се въведат уреди, които в реално време да отчитат към Агенция "Митници" колко точно тютюн в колко цигари се влага, какви питиета и с какъв градус се произвеждат, както и колко и какво гориво се рафинира. При обсъжданията на тези текстове в бюджетната комисия шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов посочи, че връщането на контрола върху данъчните складове няма да вкара бизнеса в разходи, а освен това ще повиши приходите в хазната.


С гласуваните окончателно текстове обаче излезе, че този затегнат контрол се отлага най-малко с година. Причината за това е, че вносителите на промените са установили междувременно, че не може да се въвеждат нови уреди, които още не съществуват на българския пазар и не са одобрени от Агенцията за метрологичен надзор. Така вносителите от ГЕРБ отговориха на коментарите, че всъщност само симулират затягане на контрола. Вносителите на законопроекта тогава бяха предвидили, че новият контрол ще бъде въведен 6 месеца след получаване на нотификация за уредите от Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK