Три дами начело на големи компании за 8 март, баланса между бизнеса и личния живот

Три дами начело на големи компании за 8 март, баланса между бизнеса и личния живот

© КапиталОсми март в България все още носи смислов заряд от социалистическото минало на страната, но продължава да се отбелязва и става повод да се повдигне темата за икономическата независимост на жените.


Британското посолство заедно с "Дневник" представя позициите по темата на временно изпълняващата длъжността посланик Сара Райли, както и на три дами изпълнителни директори на британски компании в България. Външното министерство в Обединеното кралство насърчава британските посолства по света да популяризират кампанията за икономическа независимост на жените и подкрепата на жените да постигнат пълния си потенциал.


Диана Николаева

© Личен архив, Капитал

Диана Николаева


Диана Николаева, управляващ съдружник в "Ernst & Young Bulgaria"
В България 8 март все още се свързва със социалистическото минало. Какво е Вашето отношение към този ден?


- Работя с колеги от много европейски държави, от които получавам поздравления на този ден и това е индикация, че осми март е международното признат. Този празник се отразява от редица престижни международни издания, които публикуват статии по въпроса за мястото на жените в съвременното общество. Това говори, че обществеността разглежда празника в контекста на актуалната джендър тематика.


На европейско ниво неотдавна гореща тема беше въвеждането на квоти за жени в бордовете на публичните компании. Мислите ли, че това е добър подход?


- В България жените имат по-добра позиция в професионалната йерархия, макар по-често в средните управленски нива, в сравнение с редица развити държави. Напоследък се наблюдава подобряване на присъствието на жените в публичната администрация и в политиката и въпреки това смятам, че все още сме далеч от добрия баланс. Много често има неразбиране по този въпрос, защото се акцентира само на женските квоти. Всъщност правилно е да говорим за gender quotas - квоти за баланс на половете. Авторитетни изследвания показват ползите за обществото от балансирано участие в социалния живот и бизнеса на мъже и жени. Ако сме жертва на несъзнателно прилаган стереотип, законодателството трябва да помогне за създаване на среда, от която всички печелят.


Възможна ли е икономическа независимост на жените и едновременно постигане на баланс между професионален и личен живот?


- Икономическата независимост на жените е неизбежна. Моделът на двама работещи в домакинство се утвърждава и в най-богатите общества. Трудността е как да се съчетаят професионалното израстване и ролята на жените да продължават живота. Според мен зрелостта на една организация се измерва с възможността да създаде механизми за подкрепа за постигане на този баланс.


За да бъде човек пълноценен и доволен от това, което прави, трябва да търси баланс. Разликата между мъжете и жените в кариерата е, че жените вкарват много повече лични емоции в работата, затова те по-трудно се откъсват от професионалното ежедневие. Съвсем скоро четох интервю с една доста успяла американска мениджърка, която съветва, че жените трябва да се научат да защитават личното си пространство.


Зоя Паунова

© Капитал

Зоя Паунова


Зоя Паунова, изпълнителен директор на "Астра Зенека"


В България 8 март все още се свързва със социалистическото минало. Какво е Вашето отношение към този ден?


- Като цяло месец март е дългоочакван, заради празниците, които води след себе си. С голямо вълнение отбелязваме, както Баба Марта, така и най-българския и светъл празник Деня на освобождението на България, красивия Ден на жената и настъпването на първа пролет. Месецът утвърждава силата на женското начало, пораждащо живота, градивната енергия на зачатието, пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието, символ на пробуждането и култа към слънцето.


На европейско ниво неотдавна гореща тема беше въвеждането на квоти за жени в бордовете на публичните компании. Мислите ли, че това е добър подход?


- В динамично развиващия се бизнес свят темата за въвеждането на квоти за жени на ръководни позиции става все по-актуална, както по света, така и у нас. България в това отношение е изпреварила редица страни, тъй като без да бъде утвърден квотния принцип жените активно участват в управлението, както на държавната администрация, така и на бизнес сектора.


На въпроса дали е необходимо въвеждането на квотния принцип, бих отговорила, че по-скоро залагам на качествата на личността отколкото на пола, но от друга страна множество изследвания, проведени през последните години доказаха, че съществува неравнопоставеност между мъжете и жените по отношение на тяхната служебна реализация, което от своя страна доведе до необходимостта от приемането на европейската резолюция за въвеждане на квоти за жени на ръководни позиции.


"АстраЗенека" в глобален мащаб има 25% дамско присъствие във висшия мениджърски състав, докато в България – 65% от членовете на мениджърския екип са жени. В света служителите са разделени в съотношение 51 към 49, в българския екип за цялата организация съотношението е 65% към 35% в полза на жените.


Неравнопоставеността в заплащането между мъже и жени също е актуална тема. Според доклад на Международната организация по труда (МОТ) от декември 2014 г. в Европа има т.нар. пропаст във възнаграждението между двата пола на стойност между 100 и 700 евро. Доколко преодолим е този проблем?


- Напредъкът в елиминирането на половата неравнопоставеност и постигане на равноправие в икономическата независимост на двата пола остава бавен. Жените в ЕС печелят средно с 16% по-малко от мъжете за всеки работен час.


В нашата организация забелязахме, че до 32 години жените са наравно платени с мъжете. Постигат високи позиции в йерархията, успоредно с това създават семейство, деца, градят кариера. За да подпомогне избора и развитието им, компанията създаде в последните години система за подпомагане. Ако майките желаят да се върнат по-скоро на работа, "АстраЗенека" предоставя финансов стимул за наемане на детегледачка до навършване на детето на 1-годишна възраст. Както и да се възползват от гъвкаво работно време или да работят на половин работен ден.


По този начин се повлиява удовлетвореността на служителите от баланса между работа и личен живот. Отсъствието на добрия баланс работа – личен живот възпира жените от по-сериозната амбиция да преследват високи постове в организацията.


Възможна ли е икономическа независимост на жените и едновременно постигане на баланс между професионален и личен живот?


- От всички направени досега изследвания става ясно, че българките като цяло си поставят сами за предел на кариерно развитие, онова равнище, което не заплашва баланса между личния им живот и ангажименти към семейството и професионалната им реализация.


Това, което държавата прави, за да мотивира повече жени, и то не само да са успешни в бизнеса, но и да се стремят към високи управленски постове, е осигуряване на спокойствие и сигурност чрез материална инфраструктура. Като пример - достатъчно детски градини и допълнителни стимули за майките да се върнат на работа, за да инвестират повече усилия в кариерното си развитие. По темата за майчинството може да се разгърне обществена дискусия, на която да се обсъдят различните гледни точки и да се потърси най-доброто решение.


Камелия Славейкова

© Капитал

Камелия Славейкова

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България ЕАД


В България 8-и март все още се свързва със социалистическото минало. Какво е Вашето отношение към този ден?


В България празникът 8-ми март се свързва с уважение към жената като майка, любима, приятелка и в този смисъл в него няма политическа окраска. Няма жена, която да не се радва на внимание и уважение през този ден и ние в компанията се стараем всяка година да изненадваме дамския състав с нещо приятно.


На европейско ниво неотдавна гореща тема беше въвеждането на квоти за жени в бордовете на публичните компании. Мислите ли, че това е добър подход?


В Shell има фокус и стремеж към увеличаване дела на жените, заемащи висши ръководни позиции. Бих искала да подчертая, че в случая не става въпрос за квоти, а за цели, към които компанията се стреми като в същото време се предоставят равни възможности на двата пола за развитие и израстване в кариерата. В нашата компания има специални програми, целящи да подпомогнат професионалното развитие на жените.


Women’s career development programme e интерактивно обучение, предназначено както да подпомогне жените да идентифицират своите нужди в професионалния и личния си живот, така и да успеят да реализират пълния си потенциал.


Организират се 3-дневни обучителни програми (Gender awareness), които подобряват разбирането за различията между половете и ефективната съвместна работа между двата пола. Правят се също и кратки практически сесии (30-90 мин.), в които хората споделят свой конкретен опит - успешен или неуспешен - от съвместната работа между жените и мъжете.


Има менторски програми, в които мениджърите на високи позиции (ниво вицепрезидент) работят активно с жени професионалисти. От една страна им дават съвети в кариерата, от друга ги тестват за бъдеща съвместна работа.


Провеждат сесии и за жени след отпуск по майчинство, които да ги подпомогнат в процеса на адаптация към работната среда.


Shell Women’s network e мрежа от жени професионалисти, които провеждат обучителни и познавателни сесии и организират срещи с цел споделяне на опит с други жени, които са успели да се реализират и заемат високи постове в йерархията на компанията, разпространяват и комуникационни материали.


Те работят съвместно и с други външни организации, например WIN, независима организация на жените лидери, която има, за цел да вдъхновява жените по света.


Възможна ли е икономическа независимост на жените и едновременно постигане на баланс между професионален и личен живот?


Разбирането на жените за икономическа независимост ги кара да имат необходимото образование, умения, да търсят възможности за професионално развитие и за собствена реализация. В този смисъл икономическата независимост се явява като един стимул за развитието на жената в съвременния свят.


Вярвам, че човек може да поддържа, макар и трудно, добър баланс между работата и личния живот. Нашата компания е добър пример за това. Жените при нас могат да се възползват от възможността за работа при намалено или гъвкаво работно време. Фирмата осигурява технически възможности за работа от вкъщи. Компанията предлага и различни програми за управление на времето и справяне със стреса.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  "В България 8-и март все още се свързва със социалистическото минало."

  Оставам с впечатлението, че трите дами също не са чужди на това минало.

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  Първата дама явно много харесва английската дума за "пол" и обича да я използва често. Така и на бай Ганьо му харесваше "фатален" и много държеше да го използва в статиите...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#1:"Един препатил"]"В България 8-и март все още се свързва със социалистическото минало." [/quote]
  ми нормално е това си е социалистически празник, популярен в Русия и България и толкоз

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 4. 4 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поздравления за постигнатото от трите дами в живота, пожелавам им успехи и за в бъдеще! Поздравленията ми за 8ми март са и за всички жени, майки и съпруги, заради това, че всекидневно се справят и борят с всякакви житейски трудности.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 5. 5 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 407 Весело
  Честит празник на всичи дами, девойки и момичета !!!


 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  А кога ще има ден на мъжа, веее?! Така, де, малко да ни поглезят с масажчета, гайди и дудуци...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Бравос за другарки ярки.

  Неподкупни и не гнили,
  сочни ябълки и сливи.

  Бравос дами бизнес "жарки".

  пп
  плачевно смешни картинки по случай 8 март:
  ivo.bg

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Да са живи и здрави и да има повече успели като тях, но тази история с квотите не ми звучи добре. Ако случайно конкретния казус е да избереш между много добър мъж и по задължение за квотата трябва да избереш по-слаба кандидатура на жена само заради квотния принцип, това няма да е бизнес.
  И другото, от което не може да се избяга е, че в част от домашните задължения и особено тази част от тях, която е свързана с децата, трудно може да бъде заместена майката.
  Затова, всеки случай е индивидуален, всяка двойка си решава проблемите според своите конкретни разбирания и да се налага нещо като стандарт не е правилно и няма да доведе до нищо хубаво както за обществото като цяло, така и за нежната половина от хората. И това беше (почти) изпитано в живота, знаете при соца, че жената трябваше да бъде и леяр и ковач ( не че беше често срещано) и аз не виждам никакъв смисъл някой да си поставя такива изкуствени цели.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Един път да се съглася с тебе!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 11. 11 Профил на gargarmel
  gargarmel
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#3] от "stg":

  Най-добре да прочетеш малко повече къде и кога се е зародило и тогава да се върнеш да си коригираш коментара

  Историята:

  На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

  В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

  През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#11:"gargarmel"]Най-добре да прочетеш малко повече къде и кога се е зародило и тогава да се върнеш да си коригираш коментара [/quote]
  прекрасно знам къде се е зародило както и прекрасно знам че такъв празник никой не е чувал в повечето държави, това че един протест на жени за права и условия на труд, някой го е направил на празник, не означава че всеки ще го празнува

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  “В Shell има фокус и стремеж към увеличаване дела на жените, заемащи висши ръководни позиции.”

  Говорейки за равенство между половете, могат да започнат и с по-нисшите позиции - напр. сужителите, които ви зареждат автомобила...
  Нали срамен трруд няма?!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK