Лукарски ще се срещне със синдикатите в "Дунарит" заради отнетия лиценз

Божидар Лукарски

© Анелия Николова

Божидар ЛукарскиИкономическият министър Божидар Лукарски ще се срещне в понеделник с представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" във военния завод "Дунарит", съобщи пресцентърът на министерството.


Уточнява се, че поводът е възникналото социално напрежение след отнемането на лиценза на завода, а в разговорите ще участва и зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова.


Отнетият лиценз
Лицензът на завода, който е тригодишен и включва износ, внос и трансфер на оръжия и удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието, беше отнет в края на февруари за срок от 6 месеца. Той е ключов за това предприятието самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, посочва вестник "Капитал".


Решението за отнемането е подкрепено от доклад на министър Божидар Лукарски, който е съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, и с мотиви, посочени в доклад от директора на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев.


Мотивите - секретни


Мотивите не бяха огласени, тъй като са секретна информация. В последната седмица изпълнителният директор на "Дунарит" АД Кръстю Кръстев заяви, че дори той не е успял да се запознае с тях и изрази недоумение защо се стига до подобен акт, тъй като икономическите показатели на завода бележели възход. В съобщението на министерството днес се цитира Лукарски, който посочва, че решението е продиктувано "от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната". 


"Междуведомственият съвет е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в "Дунарит", като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно", се казва в съобщението на икономическото министерство. 


Решението за отнемане на лиценза предизвика протести от бранша и синдикати. Сдружението "Българска отбранителна индустрия", което обединява оръжейните заводи в България, настоя за преразглеждане на решението на Междуведомствения съвет. Синдикатите КНСБ и "Подкрепа" пък обявиха стачна готовност, за да защитят 750-те работни места в завода.


"Дунарит" и други примери


В новия си брой седмичникът "Капитал" коментира, че решението за лиценза вероятно е част от по-голяма тема - войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски за разпределяне на наследството на Корпоративна търговска банка. Вестникът посочва, че Василев овладява пълния контрол над завода, вероятно с намерение да го продаде. "Но изглежда не и без ответен удар, тъй като "Дунарит" е атрактивен, продължава да работи добре и има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му. А самият Василев твърди, че преди затварянето на КТБ е бил изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени фирми, зад които стоят определени хора", пише "Капитал".


Седмичникът посочва, че изглежда старата схема за отнемане на лиценз, ключов за работата на едно предприятие, докато то не смени собственика си, явно се задейства отново и допълва, че случаят "Дунарит" зловещо напомня този с отнемането на лиценза за производство на цигарени гилзи на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин".  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK