Няма опасност за енергийната система, въпреки наводнения рудник в мини "Марица изток"

Теменужка Петкова

© Анелия Николова

Теменужка ПетковаСитуацията в "Мини Марица-изток" ЕАД, където е спрян добивът на въглища в рудник 1, тъй като е наводнен от преливащия язовир "Ковачево", е тежка, но овладяна. Няма опасност за енергийната система на страната, е обявила в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БТА, като се позова на пресцентъра на дружеството.


Днес тя е била на работно посещение в Раднево, за да се  запознае на място с въгледобива в рудниците.


През изминалата нощ водите на язовир "Ковачево" се повишиха рязко с 40 см и достигнаха нива над котата на преливане - 132,67 см, което доведе до заливане на част от жп-инфраструктурата на  дружеството по направление към ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД.
При посещението си днес Теменужка Петкова се е свързала с министъра на транспорта Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп-трасе. Така ще се доставят въглища към ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, докато се отстранят щетите, нанесени от обилните валежи в рудника. Подаването на въглища ще става от рудник "Трояново-север" през гарите "Трояново", "Разделна", "Любеново", "Раднево", "Ковачево" до централата.


"Ситуацията е тежка и щетите тепърва ще се оценяват. Най-важното в този момент е, че няма пострадали хора и енергийната система на страната не е под заплаха", е изтъкнал изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Андон Андонов.


За последните 44 часа /от 6 март сутринта до вечерта на 7 март/ са паднали средно 70 литра дъжд на кв. метър на територията на трите източномаришки рудници. Част от съоръженията в добивния участък на рудник "Трояново-1" през нощта са залети с вода и добивът на въглища от този рудник днес е  преустановен, създадена е своевременна организация и няма опасност за работещите там.


Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на "Мини Марица-изток" ЕАД. Наличните хидротехнически съоръжения продължават да работят с максимално натоварване. Заявката на "Брикел" ЕАД ще бъде изпълнена стопроцентово, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" нямат заявки за днес. Складовите наличности на държавната централа са достатъчни, за да работи нормално до възстановяване на въглеподаването по редовен маршрут.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK