Възходът на роботите, или как високоскоростната търговия завладя Токийската борса

Възходът на роботите, или как високоскоростната търговия завладя Токийската борса

© Associated PressМалко прилича на историята на филма "Терминатор", казва в интервю за агенция "Блумбърг" вече безработният японски трейдър Юджи Хонкава. "Хората и машините влязоха в конфликт и в крайна сметка машините избиха всички хора", добавя той.


Още през април 2010 г. той е наясно, че хората ще загубят Токийската фондова борса. След 20 години търговия с акции в седем различни брокерски фирми Хонакава днес е безработен. През 2010 г. едва 10% от сделките са били извършвани от машини, но миналата година те са били 72%. Повече от 80% от трейдърите са напуснали бранша.


В САЩ също оценяват високоскоростната търговия като проблем, а според критиците й фирмите с най-бързите компютри имат нечестно предимство пред останалите. В Азия разпространението й обаче не се разглежда като проблем, а според изследване от агенцията едва 28% от респондентите в Азия са против високоскоростната търговия в сравнение с 57% в САЩ.
Търговията се извършва в два големи информационни центъра в Токио, разположени край една от най-големите електрически подстанции в града. В нея са разположени хиляди компютри, собственост на трейдъри на високоскоростна търговия, брокери и токийската борса. Компютрите извършват почти цялата търговия с акции, фючърси и опции в града, сочат данни на фондовата борса.


От 2010 г. насам стойността на акциите, търгувани през компютрите за високоскоростна търговия годишно се е утроила, достигайки 270 трилиона йени (2.3 трилиона долара). За тях се грижат същите фирми, които доминират сектора в САЩ – Virtu Financial, Tower Research Capital и Hudson River Trading. Няколко десетки фирми обслужват Токийсата фондова борса, като в крайна сметка сделките се сключват повече от 1000 пъти по-бързо в сравнение с преди пет години.


Фирмите ползват техники от статистически изчисления до изкуствен интелект и, с благословията на борсите и регулаторите, компютрите правят пари благодарение на способността си да улавят спредове и разлики в цените. Печалбата с тяхна помощ обаче е по-трудна в Япония, отколкото в САЩ, най-вече понеже 90% от търговията се извършва на Токийската борса, за разлика от фрагментираната търговия САЩ, която се извършва на повече от 50 места.


В някакъв смисъл моделът на Токийската борса прилича на този, предлаган от опонентите на високоскоростната търговия в САЩ. Тук липсват протоколите на такса и отстъпки, ползвани за увеличаване на обема на търговията. Според някои обаче би накарало брокерите понякога да работят срещу интересите на клиентите си. Това обаче не е проблем в Япония – средно, високоскоростната търговия е изпълнявала по 1000 задачи на секунда, а в рамките й са се търгували средно 9 милиарда долара на ден.


Както и САЩ възходът на високоскоростната търговия е катастрофа за трейдърите. Независимо че обемът на сделките е нараснал 72% от 2009 г. насам, а печалбите растат, 8262 търговци са загубили работата си през последните 5 години. Някои инвеститори също са недоволни, тъй като компютрите внасят известна волатилност, която от своя страна увеличава загубите им.


За да предотврати прекомерно бързото прекратяване на инструкции за покупки и продажби, токийската борса налага малка такса върху всяка поръчка, независимо от изпълнението й. За да се справят с високата скорост на търговия, брокерските фирми заменят хората си със софтуер.


Хонкава, загубил работа си заради високоскоростната търговия коментира, че играчите може да са се променили, но механизмите на пазара не са. Компютрите просто правят това, което трейдърите са правели в миналото – опитват да действат по-бързо от конкуренцията.


"Печелят онези, които могат да купуват и продават по-бързо от останалите", казва той. "Основният принцип е същият. Единствената разлика е как се извършват покупките и продажбите".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Нещо много започва да ми се губи смисъла - нали по принцип борсата би трябвало да е начин компаниите да набират капитал, хората да си влагат парите в начинания, които по един или друг начин подкрепят и да насърчават развитието на определени технологии, принципи и т.н. А се е превърнала в самостоятелен бизнес, който обаче нищо не произвежда не съм сигурен как точно допринася за човешкото развитие

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Търговия на фондовите борси?! Правиш пари от пари. От Маркс остана само "пари/пари прим". Е, затова твърде скоро ще има много гладни.

 3. 3 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#1:"fpyyh"]нали по принцип борсата би трябвало да е начин компаниите да набират капитал, хората да си влагат парите в начинания, [/quote]

  Така е, но за да може компаниите да набират капитал инвеститорите трябва да са сигурни, че ще има достатъчно ликвиден пазар, където по всяко време могат да продадат купените акции. Компаниите набират капитала за десетки или стотици години, а инвеститорите често имат нужда от пари много по рано. Ликвидността на вторичния пазар е ключова от гледна точка на успеха на първичния пазар.

 4. 4 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#2:"Мърмор"]Търговия на фондовите борси?! Правиш пари от пари. От Маркс остана само "пари/пари прим". Е, затова твърде скоро ще има много гладни. [/quote]

  Всеки човек има право на избор да изхарчи парите си за потребление или да ги инвестира в акции, като рискува. От както стартираха фондовите борси преди 200-300 години бедните не само, че не се увеличиха, а напротив намаляха!
  Няма нищо по демократично от фондовите борси, защотото дават възможност дори на инвеститори с 1000 лева капитал да влезат в големият бизнес на банки, фармацефтични компании и т.н.

 5. 5 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  борсата е място за набиране на капитал, но и вторичен пазар за този капитал. Ако беше само прибирането на парите от ставащите публични фирми, но след това нямаше къде да се търгуват тези дялове все едно не е публична фирмата. Предимството на използването на компютри е, че пазарът е страшно ликвиден, спрямо ситуациите, когато има хора. Отделно ако се сравни с 80-те и 90-те таксите на транзакция са спаднали много, времето за продажба/покупка се е скъсило (за обикновените хора). БФБ е един неликвиден пазар, който с малко пари лесно са манипулира, защото е само място за първоначално набиране на капитал и после нищо...Женският пазар има по-голям дневен оборот от БФБ

 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мърмор":

  ти откъде знаеш, че като купуваш акции на фирмата Х, всъщност не даваш пари на самата фирма (фирмата може да си продава акциите и след първичното предлагане) и след това продавайки ги и може пък тя да ги купи (обратно изкупуване), ама вече извъртяла твоите пари в производство, натрупала повече, давайки ти част от печалбата и останалото за нея. Печелиш само с поемането на риск, без повече от това да нацъкаш с мишката няколко пъти, пък фирмата печели с пари дадени "на заем".

 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#4:"Ал Бънди"]Няма нищо по демократично от фондовите борси, защотото дават възможност дори на инвеститори с 1000 лева капитал да влезат в големият бизнес на банки, фармацефтични компании и т.н. [/quote]
  Възможно е. Не съм чак толкова голям специалист, но съм уверен, че е абсолютно демократично планктонът да бъде изяден. 1000 лв. капитал, а?! Влизане в големия бизнес?! Не зная кое ме развесели повече.

 8. 8 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 434 Весело

  Дневник или неправилно се превели тази част "й фирмите с най-бързите компютри" от статията, или който я е писал не разбира за какво става дума. Фирмите с най-малка задръжка в скоростта на връзката имат предимството, а не на компютрите, алгоритмите са почти едни и същи и въпросът опира до задръжката в скоростта. Какви ли не гимнастики правят, за да намалят загубите в скоростта. Дори миналата година излезе документална книга по въпроса от автора на Покера на лъжците и някой други подобни.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":
  как точно допринася за човешкото развитие
  ----------------------------------------------------------
  Фундаментално погрешно.
  Целта на всеки един бизнес е една и само една - да прави пари.
  Всичко останало са елементи от пейзажа.
  Има и съответното икономическо/философско обяснение.
  Макар че всеки бизнесмен си го знае и без да ме е опаковано.
  Иначе просто не е бизнесмен.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Брокерите роботи вземат ли %? от сделката?

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 11. 11 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  Иновациите и прогресът се извършват на други места, не по фондовите борси. Там естествената човешка алчност е инструмент за развитие, но по друг начин. Светът е сложен.

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  Звучи футиристично,но всъщност реално!Машините изместват хората в сферата на борсовата търговия..................... после и на други места!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK