Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?

Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?

© Анелия НиколоваНаселението на Централна Европа и балтийските страни застарява по-бързо и се смалява в сравнение със старите страни - членки на Европейския съюз. Това показват данни от изследване на Световната банка "Застаряващата Европа". В България тези процеси са с най-лоши показатели.


Раждаемостта в изследваните страни е по-ниска от тази в еврозоната (без страните от Централна Европа и балтийските републики - бел. ред.) - с 1.3-1.4 деца на жена. Този показател е 2.1 в страни като Великобритания, Дания, Финландия, Франция и др.


Продължителността на живота в двата региона също е по-малка с 4 до 7 години в сравнение със старите страни в ЕС. Тези данни донякъде се обясняват с по-ниската възраст, на която приключва животът на бедните хора. В допълнение младите хора мигрират, което допълнително влошава картината, се посочва в анализа.
България се нарежда на четвърто място по ръст на миграцията след Латвия, Естония и Литва в периода 1990 - 2010 г. При нея обаче естественият прираст има най-голям спад дори ако в класацията се добавят Унгария, Румъния и Хърватия. Това е и групата страни, при която са най-лоши данните за едновременно висока емиграция и нисък естествен прираст.


На практика се получава така, че Централна Европа и балтийските републики остаряват заради изтичането на млади хора навън, а старите членки на ЕС се подмладяват по същата причина. Единствено Чехия, Словакия и Словения успяват да привлекат млади имигранти, което компенсира броя на напусналите родината си. Останалите изследвани страни губят население.


В доклада се посочва, че тенденцията в тези два региона на Европа е да продължи да се увеличава населението на средна възраст – на фона на емигриращите млади хора и спада в раждаемостта. Така към 2050 г. близо половината от населението – 47 на сто, ще е на възраст 50 и повече години. В същото време процентът на хората на възраст 80 години също ще расте – от 3.5 на сто сега до 8 на сто към 2050 г.


Какво се случва на пазара на труда


По критериите заетост и производителност в България, Румъния, Унгария и Хърватия се наблюдава най-слабо участие на хората на пазара на труда дори и сред възрастното население, при тях се отчита и голяма разлика във възрастта за пенсиониране между мъже и жени, за България и Румъния конкретно се отбелязва слабо представяне по Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


В Централна Европа и балтийските републики повече жени, отколкото мъже, се пенсионират, преди да навършат 60 години. В същото време жените в региона са натоварени едновременно с отглеждането на деца и грижа за възрастни членове на семейството. В допълнение те получават по-ниски заплати.


България очаквано попада и в групата страни с най-големи проблеми, свързани със здравеопазването, което в крайна сметка води до по-ниска (с 5 до 7 г.) продължителност на живота в сравнение с развитите страни от ЕС. В тази група са още Унгария, Словакия, Латвия и др.


България попада и в групата страни, в които са най-ниски сумите спрямо БВП, харчени за здравеопазване и пенсии – по-малко от 15% от БВП на страната към 2010 г.


Основните предизвикателства


На фона на представените данни авторите на доклада определят няколко основни предизвикателства, пред които са изправени страните от Централна Европа и Прибалтика:


- Свиване на обема на работната сила, което може да постави в риск растежа на икономиката


- Фискални проблеми, което може да ограничи усилията на страните да осигурят адекватни услуги на тяхното застаряващо население


- Предизвикателства пред по-нататъшния ръст на производителността, ако фирмите не се адаптират към застаряващата работна ръка.


Как страните могат да се справят с тези проблеми


Една от възможностите според експертите на Световната банка е да се осигури по-гъвкаво работно време – както за хората, на които предстои да се пенсионират, така и за младите, които имат малки деца. Освен това хората в пенсионна възраст е по-вероятно да продължат по-дълго да работят, ако се ограничат възможностите за ранно пенсиониране. Това ще направи по-стабилен пазара на труда.


Повече участници на пазара на труда означава по-голям икономически растеж, повече приходи в бюджета и по-малко разходи, а оттам и по-малко бедност. В документа се отбелязва, че Чехия, Естония и Латвия вече са взели мерки висок процент от по-възрастното население да продължава да е участник в пазара на труда.


Втората важна мярка е здравната превенция, която ще осигури по-голяма продължителност на живота. Както и мерки за това да се намали консумацията на цигари и алкохол, които са предпоставка за заболявания. Това ще намали и разходите за здравеопазване, се напомня в доклада.


В него се цитират данни, според които, ако през 1970 г. в България, Полша, Гърция и Германия хората е можело да очакват да доживеят 71 години, то през 2012 г. гърците и германците могат да очакват да доживеят 82 години, докато българите – 74.


Данните също така показват, че по-образованите хора живеят по правило по-дълго, независимо в коя част на Европа. В България разликата в двата случая достига до 10 г. по данни към 2010 г.


Смъртта по причини, свързани с сърдечно-съдови проблеми, разделя на две развитата част на Европа от региона. В България тези случаи са най-много сред общо 25 страни, обхванати от тази статистика. Освен това хората от този регион прекарват по-малка част от старините си здрави в сравнение с другите.


Експертите на Световната банка виждат като решение инвестирането в хората, за да им се позволи да остаряват, живеейки активно. За разлика от страните от еврозоната (с 15 членки) тези в региона извън нея нямат натрупани средства, които да използват на старини, което на практика ги обрича на бедност. Съветът тук е да се разширят схемите, които определят границата на гарантираното минимално заплащане, и да се насърчават на младите да спестяват.


Очевидно разходите, свързани с пенсии, здравеопазване и политики, осигуряващи по-дълъг и по-качествен живот, ще растат, се посочва в анализа. Затова от ключово значение са политиките, свързани с това. Препоръчва се да се преодолеят предубежденията спрямо възрастните служители и да се въведат политики, които да увеличат тяхната продуктивност на работното място.

Коментари (214)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Какво да се прави?"

  Деца.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Голяма лицемерие, голямо чудо! Загрижила се Световната банка за България.

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да си внесем истински управници!

  ... а грамотните българи - да се захващат с правенето на деца!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 434 Неутрално
  Повече секс, сънародници !!! 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Очевидно разходите, свързани с пенсии, здравеопазване и политики, осигуряващи по-дълъг и по-качествен живот ще растат, се посочва в анализа. "

  Само Москов не го разбра това!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?"

  Да продължават да насърчават детската раждаемост до 14 годишна възраст - това е пътя към подмладяването! Увеличавайте и детските надбавки, а за тия с поне 5-6 деца, да се осигури и каса мастика всеки месец. Това спомага за плодовитостта още повече . И за подмладяването...

 7. 7 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":
  [quote#1:"civis_eu_sum"]Деца.[/quote]
  За отглеждането са им нужни и пари,не само голи обещания и призиви за увеличаване на раждаемостта.

 8. 8 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Правете деца, за да има кой да ви плаща пенсиите.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#5] от "mr.wonderworld.":


  [quote#5:"mr.wonderworld."]Само Москов не го разбра това![/quote]
  Той го е разбрал...за да растат разходите трябва първо да пораснат приходите.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  Как няма да е зле България.За 25 години 2 милиона млади българи напуснаха държавата и родиха децата си в чужбина.Тука само циганите поддържат раждаемостта.

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#8] от "grand funk railroad":

  Тия, които ги правят, бягат на запад - за да не им се налага заедно с пенсиите им децата им да плащат още на един цигански катун, който не се знае кога ще пребие някой, направил им забележка (справка Правец)

 12. 12 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Внесете си млади чужденци, които да ви оправят прираста !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това е характерно за цяла Европа. Само дето в Западна Европа приръста се дължи на големия брой деца в семействата на новите, по-мургави европейци, и на имигрантите от Източна Европа.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "- Свиване на обема на работната сила, което може да постави в риск растежа на икономиката"
  Добър ден....Иван Костов неслучайно посочи като огромен риск за икономическия растеж демографската катастрофа, в която се намира България.
  АКо искаме да се спре с изтичането на млада сила, трябва да се хвърлят всички усилия за увеличаване на растежа и подобряването на образованието,които са в пряка връзка.
  Съдебна система,която генерира адекватно правораздаване е задължителна...и всички тия неща,ги дъвчем,дъвчем,дъвчем...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Единственият начин да се преодолее демографската криза е икономическият просперитет на страната. Това, обаче, изисква работеща пазарна икономика, стимулиране на частната инициатива, реформа в съдебната система. Тези критерии могат да бъдат изпълнени само при едно условие - пълна лустрация и изчистване на трите власти от окупиралите ги антибългарски комунисти-задунайци. Така че нещата са навързани и опират до един фундаментален акт.

 16. 16 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако държавата е наред и деца ще има. Винаги е било така. До тогава всички ще се притесняват, защото останеш ли без работа с 5 деца, адът идва бързо независимо от спестяванията (както и да си ги направил с 5 деца).

  Леко обезчовечен...
 17. 17 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#9:"Добрин ВЕЛКОВ"]за да растат разходите трябва първо да пораснат приходите. [/quote]
  Явно Горанов и Боко не са го разбрали.
  Боко - бетер социалистите стана.Само знае да харчи,харчи,харчи като грък.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 18. 18 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#7:"europa_bg"]За отглеждането са им нужни и пари,не само голи обещания [/quote]

  Дали ще имаш или нямаш деца е въпрос на нагласа, не толкова на пари. Познавам хора, които вече чакат трето дете. Работи само мъжа, под наем са, жената си ги гледа - справят се добре.

  От друга страна, знам двойки, материално по-добре осигурени, собствени жилища, с едно дете или изобщо без...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 586 Неутрално

  И за хиляден път пак ще повторя , намаляване на данъците спрямо броя на децата а не раздаване готови пари на калпак .
  Признаване на образованието на децата като разход и съответно намаляване на данъците .
  Смяна на възгледите на обществото, че децата са богатство а не бреме .
  Издаване на зелени карти на милионите ни съотечественици в чужбина .

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4875 Разстроено

  [quote#15:"GreenEyes"]Единственият начин да се преодолее демографската криза е икономическият просперитет на страната.[/quote]

  +++

  Само това е начинът, но отнема много време! Особено, когато необходимите реформи дори и не са започнати!

 21. 21 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#13:"Magen David"]Само дето в Западна Европа приръста се дължи на големия брой деца в семействата на новите, по-мургави европейци, и на имигрантите от Източна Европа.[/quote]
  Само едно ми е чудно,когато се обезлюди Източна Европа(България до 50 години ще е демографска пустош, с тук-таме някой шаващ пенсионер и група заблудени, неемигрирали роми) откъде ще се "внася" работна сила на Запад в Европа,защото африканците и имигрантите от Близкия Изток са в болшинството си неграмотни,за разлика от повечето имигранти от Източна Европа.....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 22. 22 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#13] от "Magen David":

  Грешиш. В Англия и Франция, местните правят по 2-3 деца.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  [quote#21:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]България до 50 години ще е демографска пустош[/quote]
  Бабо Ванге, ти ли си?

 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 586 Разстроено

  До коментар [#21] от "Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан":
  Както казва един професор от селото на баща ми , тези географски ширини с този чудесен климат никога няма да останат незаселени .Жалкото е че при тези малоумни политици и този глупав народ ,това няма да е от българи .
  Дано да греша .

 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#22:"grand funk railroad"]Грешиш. В Англия и Франция, местните правят по 2-3 деца. [/quote]
  Местни от колко време? И затова ли най-популярното име, вече няколко години поред, е Мохамед!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Държава, която може да си позволи да загуби 4 млрд. от КТБ?

  За това ли говорим?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 27. 27 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#21:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]България до 50 години ще е демографска пустош[/quote]
  В природата, колега, пусто място не остава. Има ново преселение на народите.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 28. 28 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#18:"civis_eu_sum"]Дали ще имаш или нямаш деца е въпрос на нагласа, не толкова на пари. Познавам хора, които вече чакат трето дете.[/quote]
  Ти работи за 800лв.,работодателя ти нека те осигурява на 450лв.,жената ти нека да не работи,бъди на квартира,пък чакай второ еле пък трето дете.
  Аджеба КАК ще стане тая работа че не се сещам?
  До коментар [#18] от "civis_eu_sum":

 29. 29 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#28:"europa_bg"]Ти работи за 800лв.,работодателя ти нека те осигурява на 450лв.,жената ти нека да не работи,бъди на квартира,пък чакай второ еле пък трето дете. [/quote]

  Аз ти казвам нещо съвсем различно. Хора, чиито общ семеен бюджет месечно надвишава 2000 лв. понякога повече, избират да нямат деца или едно дете. Други, с по-скромни средства имат три.
  Примерът който си дал го разбирам, но в България има много хора от средна и нагоре класа, които избират да не правят деца, не защото не могат да ги отглеждат. Факт.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 945 Неутрално

  В краткосрочен план - това което правят Германия и Англия - внос на млади хора.
  В дългосрочен - реформи, реформи, и пак реформи.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#26] от "mr.wonderworld.":


  [quote#26:"mr.wonderworld."]Държава, която може да си позволи да загуби 4 млрд. от КТБ?

  За това ли говорим? [/quote]
  Не, говорим за Москов и разходите.
  А темата е демографския срив...
  А сега се фърли па на КТБ...
  Пак Москов е виновен...

  Извинявай, рейтинга ли мислиш да му смъкваш? Недей моля те, ставаш като някои, дето за каквото и да е статията, вкарват Путин веднага в играта...

 32. 32 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трябва да се смени състава на КС,ВАС,ВСС и Главна прокуратура,след което да се премине към съдебни дела и присъди за корумпирани политици и магистрати.Съдебен епилог да има и за политици,които действат в полза на чужди разузнавания и държави-против ЕС и НАТО,на българска територия.Да се изгонят всички руски агенти от България и да се спре руската колонозация на страната.Да се отворят нови работни места,предимно за млади и образовани българи,след което безработицата да бъде сведена до еднцоцифрен процент.Да подобри климатът за чужди инвестиции,работа на средните фирми и фамилния бизнес.Предимство при търсещите рабоиа да имат българските граждани,което да се уреди със закон.Да се отворят всички досиета и да се извърши лустрация в изпълнителната власт.Комунизмът да се изучава в училище и да бъдат поправени щетите,нанесени от БСП и ДПС,в българското образование.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Едно кардинално решение е ЕС да вземе политическо решение за изтегляне на производствата от Китай и прехвърлянето им в Европа, особено в Източна Европа. Някой ще каже- това е частен бизнес. Частен, но зависи и от държавата. Навремето производствата се изнесоха в Китай след политическо решение и междудържавни споразумения. ЕС има достатъчно лостове да върне голяма част от производствата в Европа.

 34. 34 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 929 Весело

  Явно и мургавите в България не ги бива в дисциплината правене на деца. Щом и те въпреки полаганите усилия не могат да обърнат тенденцията, значи положението е наистина лошо.

  heruvim
 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Много са назад с материала в Световната банка. В България политиците са намерили решението - вдигане на пенсионната възраст докато хората почнат да умират преди да се пенсионират. Това решава проблемите с плащането на пенсиите, а в пенсионните фондове се трупат едни пари, дето могат да си ги прехвърлят и използват за най-различни цели.

 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#33:"gozambo"]Едно кардинално решение е ЕС да вземе политическо решение за изтегляне на производствата от Китай и прехвърлянето им в Европа, особено в Източна Европа. [/quote]
  Нещата може да се случат по съвсем естествен начин. Фирмите скоро ще са повече заинтересовани да се произвежда тук. Стига да остане квалифицирана работна ръка, щото нещата с образованието хич не са розови и израсна едно неграмотно поколение, а вече е на път и второ - още по-неграмотно.

  http://www.blitz.bg/news/article/324026

 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Едно време точно в ей такива държави са идвали хуните да ги завладеят.
  Сега не знам какво чакаме... доста съвременно хуни вилнеят по света, ако не си използваме потенциала на територията те ще се заселят тук. И може ли да ги вини някой - да остане да буренясва ли?

 38. 38 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Истината е че трябва да се направи нещо за доходите, не може масово хората да работят за 500-600 лв това е смъртоносно

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 39. 39 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Както някой спомена по горе - добре функционираща икономика и демографска политика , с лек евгеничен привкус, защото не количеството а качеството е важно. Последното може да звучи грубо но го знам от личен опит. Наскоро британски учени го потвърдиха най-малкото трябва да се забрани да се правят деца преди 16 и след 35 години !!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 40. 40 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Истината е, че на българският икономически и политически елит не му пука. Целта им е докато могат, да се награбят. Да изнесат награбеното заедно с наследниците си на Запад, а като спрат да работят и те да се преселят там. Така се получава с назначените капиталисти. А на другите им се пречи всячески, щото иначе са конкуренция на некадърните назначенци.

 41. 41 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#38] от "Stavrogin":

  Ако ги питаш тия ,,отгоре'' и това ни е много в гетото България.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 42. 42 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1356 Разстроено

  Има и трети вариант бежанци от Сирия.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 43. 43 Профил на val2
  val2
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?

  Да се гласува за ГЕРП , ДПС и БСП и този проблем ще изчезне от само себеси !

 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1003 Весело

  Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?"-да продължава в същия дух да следва сляпо съветите на СБ и останалите "инстиути" финансирани от чужбина!
  Целата е почти постигната! Българите ще бъдат заменени от цигани!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Какво да се прави ли? Ами например да си създадем работеща икономика. Населението намалява, а поминък пак няма. Хората мигрират. Никой не може да ги вини. Децата освен да се правят, трябва и да се отгледат така, че да станат хора. А не като някои други. Освен това като са емигрирали, да не би да са престанали да съществуват? Просто в собствената им страна не може да им предложи приемливи условия.
  Свиването на населението корелира с мизерията, корупцията, недоверието... След 25 години още сме на нивото "мантри". Например тази - "съдебна реформа". Ами направете я. Само със заклинания не става. Дела трябват.

 46. 46 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Световната банка: България се смалява и старее. Какво да се прави?

  Да се прави това, което се е правило, когато България не се е смалявала и не е стареела. След Освобождението 1878-ма г., България е била 4 милиона. И тази 4 милионна България, извършва Съединението, против волята на Русия и разгромява Сърбия при Драгоман и Сливница. Малко по-късно, превзема Одрин и помита цялата 800 хилядна турска армия. Успява да закове Гърция и Сърбия, но губи Междусъюзническата война, заради удара в гръб от Румъния, който пак е инспириран от "освободителката" ни Русия. България отново тръгва на реванш през Първата световна война, която също губи. И от това време са думите на генерал Владимир Вазов, който помита Англия и Франция при Дойран: "Аз елеминирах гърците, смазах сърбите, разгромих французите и англичаните при Дойран. И понеже твърдите, че съм загубил войната, кажете ми на кой да се предам? Защото всички избягаха.."
  И тогава животът на българина не е бил лек. Дори е бил много по-труден. Но нацията е нараствала, защото е имала надежда. Социализмът уби надеждата в българина и демографската криза се усети още в 80-те години, въпреки панелния рай. Последните 25 години са само следствие.. Те не са причината.

 47. 47 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Щом при наличието на толкова много роми, се пада само по 1,4 деца на един "български гражданин от женски пол", значи етническите българи са абсолютно незаинтересовани в правенето на семейство и деца. Трагична статистика.

  Every cradle is a grave.
 48. 48 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 681 Весело

  Хм.....ми тия от ''Световната банка'' незнаят ли ,че в Б-я останаха само пенсионери или на пенсионна възраст и малко братята роми....Кой ще ражда деца ? Младите забегнаха ...по целия свят !!!!

 49. 49 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#29] от "civis_eu_sum":

  Проблемът опира и до ценностната система. В България докато семейството не вземе кола и апартамент на изплащане не мислят за деца. По идея обаче трябва да е обратното. Половината ми съученици израстнаха в гарсониери. Сега това се смята за немислимо. Напоследък е модно да се плюе по Русия, обаче там от раз вдигнаха драстично раждаемостта. При второ дете дават еднократно няколко хиляди евро + обработваема земя или безлихвен кредит за квартира с безвъзмездна част. При трето дете кредитът се заличава.

 50. 50 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 681 Любопитно

  [quote#47:"Light Side Jedi"]значи етническите българи са абсолютно незаинтересовани в правенето на семейство и деца. Трагична статистика. [/quote]

  ПАри нЕма и секс нЕма.....деца от де шъ има ?Как се издържа семейство с две ,три деца в сегашно време?????

 51. 51 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  [quote#49:"kykyyy"]При второ дете дават еднократно няколко хиляди евро + обработваема земя или безлихвен кредит за квартира с безвъзмездна част. При трето дете кредитът се заличава. [/quote]
  Източник ще дадеш ли за тая измислица?

 52. 52 Профил на Dimitar Grigorov
  Dimitar Grigorov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не вярвам нещата да се оправят,за сьжаление след време Бьлгария ще има 3 млн население

 53. 53 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Както и да го въртим и усукваме - най - големия проблем на нашата страна е демографията. От 9 млн души станахме 7.1 население, от които поне един милион са в чужбина, един милион са роми и други негодяи,2.3 млн сме пенсионери, около 1млн са деца -то не останаха хора за работа. Както и да го погледнем демокрацията се отразява зле на демографията у нас! (за1944-1989 населението на страната се увеличава от5.8 млн до 8.992млн, а от тогава пада до грубо 7 млн). Пък и като матриал май станахме по-кофти, както се изрази премиерът=слънце...
  А бе за 2млн души проблем ли ще правим? Важното е, че сме "свободни " в ЕС и НАТО и ударно сме започнали да я освобождаваме тази хубва територия за "нашите приятели" от югоизток!

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 54. 54 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#53] от "Йосиф Давыдович":

  Какво смело боравене с неверни цифри.

 55. 55 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Повечето от селата в България замират. Може би вече около почти 200 са заличени от картата. Защо ?
  Според мене по две основни причини, които са взаимосвързани.
  - Защото няма поминък.
  - Защото България е безправова държава.
  Докато няма върховенство на Закона, няма да има икономика, поминък и бъдеще за Голямото село България.

  Stupid people make me sick
 56. 56 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#54:"Yard"]Какво смело боравене с неверни цифри. [/quote]
  Незнам колко прецизни са посочените числа, но тенденцията е повече от очевидна, което ни казва, че ако не днес, то съвсем скоро числата ще бъдат реалност. За съжаление.

  Stupid people make me sick
 57. 57 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Всичко, което прави държавата е в полза на ускоряване на процеса.
  Недостиг на детски градини и ясли;
  Лошо и на места отсъстващо здравеопазване;
  Опасна за децата училищна среда;
  Некачествено образование;
  Вредна и опасна обществена среда;
  Безпросветна чалга и занемарена култура;
  Политическа безотговорност;
  Липса на дългосрочна визия за развитие;
  и т.н. и т. н..............

 58. 58 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Казаното от банката в две думи: стягайте коланите. А към анализа на проблема с намаляването е добре да се добави детската смъртност до 5 г. възраст, която в България и изт.европейските страни е около 15% - до 3 пъти по-висока от запада. Така че колкото и да се пънете да правите деца, като има недобра неонатална профилактика и мърляви педиатрични грижи, нискокачествени болнични услуги и мръсни градове - няма да се увеличи населението.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 59. 59 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#54] от "Yard":
  Май почти всички цифри, които съм цитирал са много близо до официалните.Само една по -сериозна грешка, която оправдавам с 76 годишната си възраст, е че около 6 млн сме били на преброяването през 1934, а не през любимата ми 1944. Данните за пенсионерите са абсолютно точни, а за циганите и негодяите просто няма как да има точни данни, защото се счита за дискриминация да бъдат събирани, но през преброяването през 2001 за цигани са се самообявили770 хил души. Децата са повече от милион 18г*60-70 хил на година.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
  Важни са тенденциите а не детайлите..

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 60. 60 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Само че Световната банка не е отчела едим милион паразита, които никога не са работили през живота си, та поне да внесат нещо.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#59] от "Йосиф Давыдович":Добре, данните Ви са доста точни. Бихте могли да прибавите, че България е единствената страна в света, която има по-малко население отколкото през 1950-та година!
  Но не сте цитирали, че още в края на 1930-те /след 1937/ тоталният коефициент на плодовитост в България пада до 2,7 деца на жена /има го в Уикипедия/, което при тогавашната смъртност /продължителност на живота 52 години/ вече е осигурявало само простото възпроизводство на населението. При около 15% турци, цигани и помаци, при които тогава тоталната плодовитост е била все още около 6 деца на жена, при останалите 85% тоталната плодовитост е била към 2,2 деца на жена и при тогавашната детска смъртност и продължителност на живота вече не е осигурявала простото възпроизводство на населението. Т.е. още поколението на Вашите родители /щом сте на 76 години/ се е ориентирало към постепенно намаляване на населението... Е, като се е изчерпала т.нар. демографска инерция към 1979 година смъртността при етническите българи вече започва да превишава раждаемостта... Т.е. вече няколко поколения са отраснали в условията на малодетност и е трудно да се променят репродуктивните им нагласи, т.е. да бъде накарана значителна част от тях да раждат по три деца, та тоталната плодовитост да надхвърли заветните 2,1 деца на жена...

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#61] от "Yard":Неотговорили на въпроса за етническата си принадлежност - 700 хиляди - 2011 година. Концентрирани в Сливенско, Родопите и СЗБ. Кои са аджеба тези, а?

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#58] от "aeiou":Не 15 %, а 15 о/оо , т.е. 1,5%. Разликата е значителна. 15% смъртност до 5 години в България е достигната към 1950-та година, а в околиите със само българско население като Габровска или Тревненска още към 1930-та година.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Като гонеха народа след 1989 г.трябваше да го мислят това

  Bukalemun
 66. 66 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Благодаря и на Свецкия Съюз, че си ни отгледа прости и тихи и на Запада, който приема лицемерно умните ни деца и ни оставя "сами да се оправяме" с дс-арската сган, дето се окопала във властта!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 67. 67 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#63] от "patsis":

  Може да са всякакви. В Сливен и Северозапада има много цигани, а в Родопите малко. По каква логика неотговорите и на трите места са цигани?

 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Българинът най-много обича да се изкарва жертва и все някой друг да му е виновен, че нещата не се случват. Пълно е с двойки с програмистки заплати(3000+ на месец), които имат по едно дете или дори нямат деца.

 69. 69 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 737 Разстроено

  За да се създадат условия за нормален живот на младите и работоспособни българи и да спре изтичането им от страната, трябва да бъде отвоювана държавата ни от корпоративно-търговската мулташко-рубладжийска ДС мафия. Не само защото тя задушава развитието на малкия и среден бизнес и обслужва антиевропейската политика на Кремъл. Чрез ДПС тя корумпира държавата, етнически дезинтегрира, капсулира и противопоставя (не само с цел изборен резултат) нашето общество, създавайки условия за и малцинствена битова престъпнос, за верско-етнически сепаратизъм и за разграждане на българската държавност. Тя вече цели 25 години тласка държавата ни към установяване на Босненски модел, с който се облагоприятстват имперските амбиции на определени съседни държави.
  Ето защо България има нужда от дългосрочна политико-икономическо-демографска стратегия и от пълна мобилизация на родолюбивия граждански и политически авангард, включително на целокупната българска емиграция, за нейното изпълнение ! Първата стъпка е да се стесни полето за изборни манипулации, по-конкретно - изчистване на избирателните списъци от мъртви души и предоставяне на сънародниците ни зад граница на възможност за дистанционно електронно гласуване !

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#9] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Странно е че американците и европейците, ама истинските са на по-различно мнение!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Единственият начин за справяне с проблема е създаване на условия, при които младите хора да имат перспектива тук. Не се случва вече повече от четвърт век. Възмущават ме съвети от "техническо естество" - начин на пенсиониране, разпределение на работно време и пр. глупости, целящи да докажат, че просто трябва да се примирим със ситуацията и всички да работят до гроб за жълти стотинки. Политиците ни, в голямото си мнозинство, са просто за убиване. Прогонват всичко не само младо и кадърно.

 72. 72 Профил на 101010101
  101010101
  Рейтинг: 8 Неутрално
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#46] от "dombi":Нараствала е, защото още не е била преодоляна репродуктивната нагласа, добре характеризирана от Каравелов: "За българката мечтата е да роди колкото се може повече деца - 10-12 и да ги отгледа здрави телесно. Идиоти може да бъдат, защото тия са нужни само за оране и копане."
  А когато свободната земя за оране и копане се е изчерпала и е започнало раздробяването на имотите репродуктивната нагласа бързо е била променена. Това в демографията е известно като "българско демографско чудо" - към 1939 година брачната раждаемост в България е по-ниска от тази в Швеция /въпреки 15% турци, помаци и цигани, които все още раждат по 5 до 7 деца/.

 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#69] от "objective":

  Да попитам, Заахариев дето фалира половината ни тежка промишленост депесар ли беше или рубладжия или може би ДеСАр?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#28:"europa_bg"]Ти работи за 800лв[/quote]

  Ами изваждаш си, аджеба, ръцете и главата от изотзад и се научаваш да правиш нещо, което струва няколко пъти по 800лв. Елементарно търсене и предлагане, дае.

  Нито аз, нито обкръжението ми, имаме вуйчовци владици или митничари, пък никой не работи за 800лв. Далеч не сме "баровци", ама далеч не сме и прост кеч!

  P.S.
  И за да няма хъката-мъката: имам 3 деца!

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#67] от "Yard":В Родопите неотговорилите на въпроса за етническата си принадлежност са помаци, на които им бе отказано правото да се самоопределят като помаци или българомохамедани. В останалата част на България става думаглавно за дасикане рома /български цигани/ и джоревци /потомци на цигани и българи/.
  Отделно значителна част от циганите се самоопределят като българи и турци, но околното население не ги приема за такива.

 77. 77 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#55] от "Хакуна Матата !":

  Напълно съм съгласен с вас. За съжаление сте напълно прав. Ако през 1946 в селата на България са живели над 5.2 млн души, то сега са малко над 2.2млн с бърза тенденциш на намаляване. Така например в селото, коетоаз съм роден през 1950 г са живели 800 души сега са 130 по избирателен списък като 100% са в пенсионна възраст.
  Българското село винаги е било здравият резерв на нацията като е осигурявало храна, войска и работна ръка за държавата. Сега храна не ни е необходима-имаме си Кауфланд, войска не ни трябва имаме си Нато, а работна ръка не е нужна...

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 78. 78 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Правенето на деца, само по себе си, не е решение на нищо. Първо - има значение как ще бъдат възпитани и второ - дали ще останат в България, като поотраснат. Има млади родители, които отсега знаят, че бъдещите им рожби са потенциални емигранти. Какво решаваме тогава?

  Ако не се направят радикални реформи - особено в образование, здравеопазване, съдебна система, полиция, администрация, всичко друго е пожелателно.

 79. 79 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#73] от "patsis":

  В коментара ти има доста интересни примери, но липсва конкретна теза. Какво искаш да кажеш в крайна сметка? Аз в моя коментар 46 бях наблегнал на качеството на българската нация, а не на количеството. Малобройни, тъпи глупави, ние сме тези, чиято армия всяваше ужас на Балканите. Точно затова бях подчертал, че през Балканската война, българският народ е бил 4 милионен.

 80. 80 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#76] от "patsis":

  Т.е. няма факти, а твои лични предположения.

 81. 81 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#76:"patsis"] значителна част от циганите се самоопределят като българи и турци, но околното население не ги приема за такива.
  [/quote]

  Те и днешните гърци са покръстени цигани, но досега не съм виждал грък, който да си го признае. Мислят се за "елини".

 82. 82 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#79] от "dombi":

  Отчиташ ли демографските процеси - и особено в ромската общност? Къде е базата за сравнение в това отношение между сега и първата половина на 20-ти век?

 83. 83 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Ква раждаемост бе, кви деца? Да покажат и другата статистика, че в БГ има най-много стерилни мъже, най-много стерилни жени (за белите хора говоря, циганите са ясни че там това не важи).

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1015 Весело

  Да станем руска република?

 85. 85 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#82:"Читател"]Отчиташ ли демографските процеси - и особено в ромската общност? [/quote]

  Ромската общност е изключително нежна и ранима субстанция. Тя не прави нищо повече от това, което нацията гостоприемник и позволява.

 86. 86 Профил на maori_turtle
  maori_turtle
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Как можело да се справят с проблема? Ми начините са два, ама и двата не харесват на расистите, затова проблемът ще се задълбочава.
  Първият е да престанете да пречите на имиграцията, а да почнете да я насърчавате, особено имиграция на м#с#лмани, които по принцип имат повече деца.
  Вторият е да престане дискриминацията и сегрегацията срещу ромите, да почнете да ги пускате в нормалните училища и да ги взимате на нормална работа. Тогава ще има кой да работи и да се плащат пенсии.

 87. 87 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#15:"GreenEyes"]Единственият начин да се преодолее демографската криза е икономическият просперитет на страната.[/quote]

  До коментар [#15] от "GreenEyes":

  Хм, не мисля, че икономическият просперитет ще помогне много. Ще помогне, но не така както си го представяме - и проспериращите страни от ЕС разчитат на имигранти за да се справят с отрицателния си прираст...

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 88. 88 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#86] от "maori_turtle":
  Избиртелна имиграция - чудесно: нека да идват китайците и индийците

  Който първи прекрачи границата, губи.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#85] от "dombi":

  Нима? А какво ще кажеш за факторите ДПС и БХК?

 91. 91 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#89] от "maori_turtle":

  Ти къде живееш, ако не е тайна?

 92. 92 Профил на maori_turtle
  maori_turtle
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#91] от "Читател":

  тайна е.

 93. 93 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 539 Неутрално

  да се раздават ваучери за храни на маиките с деца и на пенсионерите

 94. 94 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#90:"Читател"]Нима? А какво ще кажеш за факторите ДПС и БХК? [/quote]

  И те са като ромската общност. Лесно раними. Навремето откъдето е минела четата на Караджата, кадъните са се напикавали три месеца, след като си е тръгнала.

 95. 95 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Без инвестициите в образованието, здравеопазването и създаването на нови работни места, без по-добри доходи и с голямата корупция където сме начело няма как да стане с фокус подобряването на демографската картина.

 96. 96 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Ау, трагедия... Дайте да правим деца за държавата...
  Ха. Ха. Ха.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#21:"Cherrie: Буда, Радан и Местан са новия Бостан"]Само едно ми е чудно,когато се обезлюди Източна Европа...откъде ще се "внася" работна сила на Запад в Европа,защото африканците и имигрантите от Близкия Изток са в болшинството си неграмотни[/quote]
  Ще положат усилия да ги образоват. Насила, ако трябва. Не е толкова трудно. Високи заплати на учителите. Пълен пансион за учениците, задължително присъствие, ако ще й полицията да ги докарва от вкъщи. Сега не полагат усилия да ги образоват, защото все още могат да си го позволят. През тоталитарните години как нямаше цигани, които да не говорят български? Много гадно беше като цяло, но циганите си траеха за културните си особености, включващи неходене на училище. И не бяха ценни като платен електорат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 381 Весело

  въобще не се смалява и въобще не старее...просто в момента не е в България.

 99. 99 Профил на maori_turtle
  maori_turtle
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#88] от "aeiou":

  Също става.

 100. 100 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#43:"val2"]Да се гласува за ГЕРП , ДПС и БСП и този проблем ще изчезне от само себеси ![/quote]
  Новата ви опорна точка не хваща ред! ГЕРБ никога не са били в коалиция нито с БСП, нито с ДПС. За разлика от СДС, по-късно комунистическата фракция ДСБ, които са в неофициална коалиция с тях от 1997-ма, а от 2013 вече напълно официализираха коалиционните си взаимоотношения:

  http://parlamentarniizbori.blogspot.cz/2013/04/pregled-na-pechata-dnes.html#axzz3U0dMy2he

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK