Какви права имат служителите и работодателите при бедствия

Какви права имат служителите и работодателите при бедствия

© Министерство на отбранатаУсложнената обстановка в някои части на страната, които вече шести ден бедстват в снега, попречи на някои хора да достигнат до работните си места и създаде затруднения за предприятията. Затова от Главната инспекция по труда напомнят какви са правата за работещите и работодателите, които Кодексът на труда регламентира в случай на бедствие.


Работниците, които не са успели да стигнат до работните си места, имат право на обезщетение в размер на 50% от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната.


Ако работникът или служителят е взел участие в спасителни работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. То се изплаща от работодателя, а причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от съответното кметство, от общинския съвет или от друг държавен орган.
При престой за повече от 5 дни на предприятието пък работодателят може да предостави платен годишен отпуск на работниците и служителите си без тяхно писмено искане или съгласие. Това е едно от трите изключения на общото правило, че платеният отпуск се предоставя само след искане на работещите и бизнесът може да се възползва от него при нарушена производствена дейност заради бедствие.


Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове.


Ако до преодоляването на последиците от бедствия и аварии се наложи да се ползва неплатен отпуск, инспекцията по труда припомня, че независимо от причината за ползването му до 30 дни от него в една календарна година се зачита за осигурителен стаж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK