Националните субсидии за тютюна вече са определени официално (допълнена)

Националните субсидии за тютюна вече са определени официално (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевСлед като миналата седмица след дълги преговори между производителите на тютюн и земеделското министерство бяха договорени националните субсидии за тази култура, днес те са утвърдени и от Консултативния съвет.


От справката се вижда, че междувременно не е настъпила промяна.


За реколтата от 2014 г. ще бъдат платени общо 107 млн. лв. помощи. Остава въведения сега за пръв път принцип, че по-малките производители ще получат по-големи суми на килограм, макар и разликата да не е драматично голяма.
Така за сорта "Басми", за който сумите са най-високи, при производство до 1000 килограма ще се дават по 3.09 лв. на килограм, а в диапазона от 1000 до 2000 кг - 3 лв. на килограм. Над тези обеми помощта намалява на 2 лева.


За сорта "Каба Кулак" стопаните ще получат по 1.58 лв./кг, за "Бърлей" - 1.15 лв./кг, а за "Виржиния" – 0.91 лв./кг. 


От справка на производители, публикувана във "Фейсбук" след заседанието на Консултативния съвет, се вижда, че най-много пари ще бъдат дадени за сорта "Басми" - 81.9 млн. лв., следват за "Кулак" - 10.4 млн. лв., а за широколистните "Бърлей" и "Виржиния" ще бъдат изплатени съответно 7.9 млн. лв. и 7 млн. лв.


В края на миналата седмица, когато тези суми бяха договорени, министърът на земеделието Десислава Танева напомни на производителите, че парите, отделяни от националния бюджет, не са субсидия за производството на тютюн, а за преориентиране към алтернативни култури. И също, че възможностите на държавата за подпомагане на тютюневия сектор намаляват с всяка година, а производителите могат да кандидатстват за финансиране на новите си проекти и по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.


На следващото заседание на Консултативния съвет по тютюна ще бъдат разгледани и промени в Закона за тютюна.


Сдружението на производителите на ориенталски тютюн настоява държавната субсидия за произведен тон тютюн да не пада под 3 лева в следващите 2 години, стана известно вчера по време на конференция. Така производителите смятат, че отчасти ще бъдат компенсирани заради намаляването на преходната помощ за преориентиране на производството.


Едва 10% от производителите на тютюн са преориентирали производството си в последните години, посочи Армен Мименов, председател на сдружението, което представлява  дребните производители и дългогодишен кмет на Сатовча.


"Перспективите еа дребния производител са никакви. Ние през годините сме опитвали много култури, няма алтернатива, която да може да преориентира тютюнопроизводителя, дребния", смята Мименов, цитиран от БНР.


От Министерството на земеделието обаче отчитат ръст на смесеното производство, предимно на тютюн, комбиниран с развитие на животновъдството.


Преди 3 години отпуснатата субсидия за животни в тютюнопроизводителните райони е била усвоена 50 на сто, през втората и третата година усвояването е било почти 100 процента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  ... за сорта ДПС??? колко е “субсидията“?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 217 Неутрално

  как тези хора оправдават факта, че държавата субсидира производството на наркотик?

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  "В края на миналата седмица, когато тези суми бяха договорени, министърът на земеделието Д.Танева напомни на производителите, че парите, отделяни от националния бюджет, не са субсидия за производството на тютюн, а за преориентиране към алтернативни култури."
  Крайно време е тези пари да не са почти партийно-субсидирана борба за електорат.
  А какви са парите за домати,ябълки и др.,изискващи целогодишни грижи и наистина важни култури?Щото хем борба с пушенето,хем субсидии за тютюн,хем те обвързани с кметове,договори и всякакви зависимости си е ДПС-рска отживелица.

 4. 4 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  за ДПС, както обикновено

 5. 5 Профил на fes
  fes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  за нормалният производител даже малко

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Националните субсидии за тютюна въобще не трябва да съществуват.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#2:"kombainera"]как тези хора оправдават факта, че държавата субсидира производството на наркотик?[/quote]

  Държавата нищо не субсидира. Има пушачи, които са над 45 процента от населението. Те плащат за 1 бр. кутия 5 лв., чиято производствена цена е 20-30 ст. И от тези пари, които те дават над себестойността плюс печалба и дистрибуция, се отделят тези пари за производителите. Проста е сметката. Отделен е въпроса как се разпределят през кого минават и до кого стигат.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 8. 8 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 543 Разстроено

  Стига с тези субсидии за тютюн ,по-важни неща няма ли ?
  Да субсидират овце , кози , билки , но тютюн - защо ?

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Или да отменят забраните за пушене, или да спрат тез субсидии. Двете заедно показват леко раздвоение на личността на управляващите.
  И да не ми разправя министъра, че били за преориентиране на производителите. Никога няма да се откажат щом държавата им плаща за тютюн.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8306 Неутрално

  "За реколтата от 2014 г. ще бъдат платени общо 107 млн. лв. помощи."
  Тези пари се дават,за да могат тютюнопроизводителите да се преорентират към други култури.ЕС вече не дават пари за тютюна и това са само национални доплащания.Както се вижда,никой няма намерение да сменя поминъка си.Тогава и държавата трябва да спре да дава пари за тютюн.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8306 Неутрално

  "министърът на земеделието Десислава Танева напомни на производителите, че парите, отделяни от националния бюджет, не са субсидия за производството на тютюн, а за преориентиране към алтернативни култури. И също, че възможностите на държавата за подпомагане на тютюневия сектор намаляват с всяка година, а производителите могат да кандидатстват за финансиране на новите си проекти и по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г."
  Това е казано миналата година. Тази година, пак същото.Всяка година лъжем Европа, че тези пари не са субсидия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах