Временният синдик в КТБ ще има право да отменя сделки

Временният синдик в КТБ ще има право да отменя сделки

© Юлия ЛазароваПредвижда се временният синдик, който предстои да бъде назначен в КТБ, да има право на отменителни актове. Това означава, че той може да издава актове за отмяна на вече сключени сделки за цесии между клиенти на банката. Това съобщава в интервю пред "Стандарт" председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в коментар на готвените промени в Закона за банковата несъстоятелност.


"И той (синдикът - бел. ред.) вероятно ще предприеме в определени случаи тези действия, но аз съм скептична за резултата", допълва Стоянова. Причината за това е, че дори отменителните искове да бъдат потвърдени от съда, то вероятно съответното имущество вече ще се окаже продадено, и то може би многократно.


Според нея по-надеждно е наемането на международна компания с опит във възстановяването на активи на банки. Самата Стоянова вече е провела срещи с две такива компании. Те предлагали заплащането им да се обвърже с резултата от тяхната дейност.
Срещата е била в края на годината като Стоянова отказва да назове имената им. Допълва, че представители на двете компании са обиколили всички парламентарни групи, за да разкажат за опита и постигнатите резултати.


Заради това в готвените промени в Закона за банковата несъстоятелност, които се очаква да бъдат приети на второ четене в сряда, е предвидена възможността Фондът за гарантиране на влоговете или временният синдик да сключват такива договори с подобни компании.


За сключването на такъв договор не се изисква специален текст в закона, но сега се записвал "нарочно, за успокоение".


Решението да спешните поправки в закона бе оповестено миналата седмица, след като премиерът от парламентарлната трибуна обяви, че КТБ се разграбва, докато съдът се бави с процедурите. Управляващите потърсиха и получиха съгласието на други парламентарни групи за предлаганите поправки, които се очаква да бъдат окончателни гласувани след два дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Синдикят ще ги отмени, а после съдът ще ги възстанови. Като знам кои са се възползвали от цесиите и кои са ощетените от тях, то никой няма да си мръдне пръста.

  Само прах в очите на електората!

  @)----,--'--
 2. 2 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 288 Неутрално

  ГЕРБ е част от разграбването на КТБ така че всякакви законодателни инициативи са абсурдни след като активите на КТБ вече са намалели с повече от 70%
  а оценката от мафиотските схеми на ГЕРБ и ДПС ще си получите на местните избори

 3. 3 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1717 Любопитно

  "....Временният синдик в КТБ ще има право да отменя сделки...."

  Така се прави - промяна на закони с ОБРАТНА СИЛА. Да се разбере, че Бандата е оплела в мрежите си цялата държава, без изключение...

 4. 4 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това беше втората цел, макар да съзнават, че с отмяна на вече сключените цесии ще ударят на камък.
  "Причината за това е, че дори отменителните искове да бъдат потвърдени от съда, то вероятно съответното имущество вече ще се окаже продадено, и то може би многократно."
  По първата цел - все ще е останало нещо от активите на банката за крадене.

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  то вероятно съответното имущество вече ще се окаже продадено, и то може би многократно.
  -------------------------------
  Не вероятно, вече е направено.
  Ипотеките са заличени, имотите са продадени....
  Малкото , които още не са, ще се прехвърлят до влизането в сила.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Не вероятно, вече е направено.
  Ипотеките са заличени.
  --------------------------------
  Макар че много ще ми е интересно ако съда потвърди решението на синдика и отмени заличаването на ипотеките.... Честито на "купувачите"....
  Ако се случи, ще повярвам, че нещо започва да се променя.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Цацаров: "Трябва да се надскочи закона в случая с КТБ"...
  Цецка Цачева: "Ситуацията с КТБ е извън общите рамки на правото"...

  Какво ли не приложиха към КТБ - потъпкване на закони, промяна на закони, надскачане на закони ... Всичко в името на личните интереси на #КОЙ и компания. Лоша новина - следите остават, а в световните и европейски съдилища се осъждат тия, дето не ги спазват.

 8. 8 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Временният синдик само ще утежни ситуацията около КТБ, коментира адвокат по търговско право и несъстоятелност. "В момента КТБ е с отнет лиценз, тя не може да извършва банкови сделки, т.е. няма никакви приходи...а се извършват разходи. Представете си колко клонове има тяа банка, колко помещения под наем има, колко служители, колко заплати, колко здравни и социални осигуровки. Това е причина за намаляване на активите".
  Припомням, че квесторите поискаха от съда да харчат месечно 2,5 млн. лв. от парите на банката. Добре, че не им разрешиха.
  http://fakti.bg/biznes/135051-advokat-vremenniat-sindik-ne-e-reshenie-za-ktb

 9. 9 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Тази дама, а и журналистите, които я отразяват правят ли разлика между отменителни актове и отменителни искове?!?

  В крайна сметка от текста не става ясно дали синдикът самостоятелно ще отменя сделки, което ще е прецедент до момента, или ще може да предявява искове за такава отмяна пред съда по несъстоятелността, какъвто е принципът понастоящем...

  Не е лошо да има новини, но насипаното с лопатата не е новина. Съжалявам. Дори не става ясно дали авторите на закона са глуповати или само авторът на новината...

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Аз да попитам! За какво имущество става въпро? В случая става дума само за пари.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мафията си има държава":

  Това не е точно така! Основният приход на банката е от лихви и такива продължават да се начисляват, докато разходите за лихви, вече ги няма.
  За справка, към март миналата година, приходите от лихви за 3 месеца са били 123 милиона, разходите за лихви са били 103 милиона, а административните разходи са били 16 милиона.
  Колкото и да е странно в момента КТБ дори и десетократно намален портфейл би трябвало да отчита доста големи печалби.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на teodeo
  teodeo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  МенТа нещо взе да лобира за чужди разследващи компании, водила вече разговори, % ли вече й се присъни?

 13. 13 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 509 Неутрално

  ДА ДА АМА НАДАЛИ!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мафията си има държава":

  Можем да разсъждаваме още по конкретно. Какво сме имали в баланса на КТБ към крЯ на юно. Пари в БНБ и каса 0 (или почти 0), ценни книжа 0, други активи около 150 милиона и кредити обезценени след одита до около 2-2.5 милиарда.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Затова ли е цялата работа, КОЙ да разграби КТБ?!?

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Продължавам нататък. Дори ако приемем, че само по тези кредити се е начислявала лихва от по 0.5% месечно, то приходът е бил над 10 милиона месечно, напълно достатъчно за да покрие редуцираните административни разходи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Временният синдик в КТБ ще има право да отменя сделки-до тук добре, а какво ще каже съдът по въпроса? Това е малко по-важно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#10:"tribiri"]За какво имущество става въпро? В случая става дума само за пари. [/quote]

  Х дължи на банката 75 млн. по кредит и с ипотекирано имущество (или цяло предприятие). У има да взима 100 млн. депозит. Х купува вземането на У за 75 (а защо не за 50 или 100). Х си погасява задължението от 75 към банката с (вече неговото) вземане от банката и му остава да взима още 25(!). След това погасяване се вдигат ипотеките от обезпечението.

  Междувременно Х дължи на У 75 (или колкото са се договорили), за което прави нова ипотека (на активи или дялове/акции) или директно продава активите си на У. У след това ги продава на трети, четвърти и т.н.

  Може и да не се продават активи, а направо дялове и акции. Ако това стане чрез ЧСИ (заради неплатеното задължение по цесията), то няма такси и данъци по прехвърлянето, а прехвърлените нетни активи може многократно да надвишат вземането. Това е заграбването на активи, които преди това са били заложени в полза на банката.

  По принцип веднъж прехвърлени активите през ЧСИ е на практика невъзможно да бъдат оспорени предшестващите сделки.

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#11:"tribiri"]Основният приход на банката е от лихви и такива продължават да се начисляват, докато разходите за лихви, вече ги няма. [/quote]

  Само че тези приходи не са паричен поток и много вероятно ще бъдат обезценени впоследствие така, както бяха обезценени главниците, по които се начисляват тези лихви – съобразно вероятността да се платят тези главници и лихви в обозримо бъдеще.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"]напълно [/quote]

  С начислени лихви (но неполучени/несъбрани) не могат да се платят ток, данъци и заплати (реално платими).

  Отделно тези разходи задължително следва да се лимитират, защото иначе накърняват масата на несъстоятелността. И това трябва да го решат кредиторите ѝ.

  @)----,--'--
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#19] от "MyTwoCents":

  Аз калкулиръм върху балансовата стойност, т.е. върху вече обезценените кредити.

  Доколкото познавам Силвия Пенева от Делойт със сигурност в случая обезценките са по-големи от реалните.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#20] от "MyTwoCents":

  А защо мислиш, че не се плащат!? Има си кредити, по които си вървят погасителни вноски. Ако това не беше така отдавна вече кредити щяха да бъдат 0.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#18] от "MyTwoCents":

  Как се вдигат ипотеките? Сами ли?

  Ипотеките могат да се вдигнат, само ако банката кредитор издаде удостоверение, че кредитът е погасен. Същото се отнася и за вписванията по ЗОС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Пардон ЗОЗ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#23:"tribiri"]Ипотеките могат да се вдигнат, само ако банката кредитор издаде удостоверение, че кредитът е погасен. [/quote]

  В случая, който описах, кредита е погасен.

  Има и друг вариант. Имаше една платена публикация преди преди седмица как се вдигат ипотеки зад гърба на банките кредитори:
  http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2015/03/09/2487693_oshte_edna_porochna_shema_za_ograbvane_na_banki_ili/

  @)----,--'--
 26. 26 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#22:"tribiri"]Има си кредити, по които си вървят погасителни вноски. [/quote]

  А, дано! Щото в тая мътна вода всеки реален длъжник би се ослушал да спретне далаверата с цесията и да плати („преструктурира“, а защо не и принуден?) по-малко отколкото дължи реално.

  Другите дето са само SPV с цел източване на средства ги пиши бегали.

  @)----,--'--
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Със синдика да не стане като с квесторите.

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Държавата мощно на страната на Делян и Бойко срещу Василев в битката за уж никаквите активи!

 29. 29 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Истината! Само тя има смисъл, когато говорим за КТБ!

 30. 30 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да ,вече никой не говори за Цветан Василев и екстрадирането му в България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK