Румъния може да намали данъци още тази година

Виктор Понта

© Reuters

Виктор ПонтаОбнадежден от солидния бюджетен излишък, румънският премиер Виктор Понта заяви във вторник, че може да започне намаляване на данъците още през тази година и пак да се вмести в договорения с МВФ бюджетен дефицит от 1.8%. Освен това след няколко месеца ще бъде направено първично предлагане на дялове в рамките на 15-25% от столичното летище, пристанището в Констанца и енергийната компания "Хидроелектрика".


На среща с журналисти той обясни, че през първото тримесечие първичният бюджетен излишък е почти 1 млрд. евро. По-добри от очакваното са и преките чуждестранни инвестиции и износът за този период.


Попитан да уточни дали не обмисля да изтегли напред планираните за 2016-2019г. данъчни реформи, Понта отвърна: "Ако фискално можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим".
Пакетът за данъчни промени бе представен през февруари и ще бъде внесен в парламента следващата седмица, допълни премиерът. Според него правителството ще успее да убеди МВФ, че понижаването на данъците няма да дестабилизира финансите.


Фондът има с  Румъния поредица от споразумения за оказване на помощ след спукването на имотния балон през 2009г. и потъването на страната в рецесия. Последното от тези споразумения изтича през септември и довършва програмата за съкращаване на дефицита и провеждане на реформи.


"Изобщо не изключвам идеята през годината да стимулираме икономическия растеж. Но всички фискални мерки през 2015г. ще бъдат в рамките на договорения дефицит от 1.8% от БВП", каза Понта без да посочи кои данъци би могло да бъдат намалени.


При представянето на 18 февруари на новия данъчен кодекс правителството предложи:


- да се свали догодина ДДС от 24% на 20%.


- диверсифицираната ставка от 9% за някои храни да бъде разширена и върху други хранителни и основни стоки, включително месо и зеленчуци


- да бъдат понижени акцизите върху горивата и да бъдат премахнати акцизи от някои потребителски стоки, но пък да бъдат вдигнати данъците върху имотите


- местните медии съобщиха, че правителството обмисля и отмяна на някои данъци върху върху земеделската техника, но тази мярка не присъства в законопроекта


- предвижда се намаляване и на социалните осигуровки. Вноската на работодателите се понижава от 15.8% на 13.5%, а тази на работещите - от 10.5% на 7.5%.


Опозиционни политици казват, че данъчната реформа трябва да е още по-амбициозна и да има силен акцент върху събираемостта – в момента, според тях, тя е едва около 41%. Понта обаче демонстрира решителност и казва, че ще прокара проекта си, дори ако трябва да мине през вот на доверие в парламента. Редовните избори в страната би трябвало да са в края на 2016г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK