Спор за отстъпка пречи на газовите преговори между Русия и Турция

Спор за отстъпка пречи на газовите преговори между Русия и Турция

© Associated PressПреговорите между руската "Газпром" и турската петролна компания Botas за предоставяне на отстъпка на Турция за покупка на газ са пред срив, съобщава РБК. Отстъпката беше договорена като част от споразумението за изграждане на газопровода "Турски поток".


Турският вестник "Хюриет" и руският "Комерсант" потвърждават, че преговорите между двете фирми са блокирали. Според руското издание, независимо че в началото на март министърът на енергетиката на Турция Танре Йълдъз съобщи, че на Botas е била предоставена 10.25% отстъпка от цената на газа, споразумение така и не е било подписано. Турската страна настоява отстъпката да бъде включена в базовата цена, докато "Газпром" иска това да се случи в договорната цена на газа.


Отстъпката беше част от споразумението между Москва и Анкара за строителството на газопровода "Турски поток". "Комерант" пише, че до този момент руската фирма не е получила разрешение от турските власти за изпълнение на проекта в турските териториални води, което е необходимо за полагането на подводните тръби на газопровода. "Газпром" е поискал от Анкара такова разрешение още през януари.
В началото на март беше съобщено, че заедно с определената отстъпка от 10.25% цената на руския газ, купуван от Botas в първото тримесечие на 2015 г., ще спадне от 370 до 332 долара за хиляда кубически метра. В момента синьото гориво достига до Турция по газопровода "Син поток", разположен по дъното на Черно море, и през Украйна по Трансбалканския газопровод. През 2014 г. износът на руски газ за страната е достигнал 27.4 милиарда кубически метра.


Решението за строежа на "Турски поток" беше взето в края на 2014 г., след като Русия се отказа от изпълнението на проекта "Южен поток", който трябваше да мине през територията на България, Сърбия, Унгария и Словения. Вместо това Москва се договори с Анкара за строителство на газопровод, който ще преминава през територията на Турция до границата с Гърция. Очаква се обемът на газопровода да е 63 млрд. кубически метра на година, като първата отсечка от него трябва да бъде готова през декември 2016 г.


През декември турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че за Анкара приоритет е не "Турски поток", а Трансанатолийският газопровод (TANAP), който ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция. TANAP е част от Южния газов коридор, който ЕС определи като приоритетен след спирането на "Южен поток".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK