Бизнесът поиска драстично намаление на цените на природния газ

Бизнесът поиска драстично намаление на цените на природния газ

© Associated PressКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отново настояха за по-голямо намаление на цените на природния газ.


През февруари КРИБ и БФИЕК изразиха очакванията на бизнеса за чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22.7%.


"Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни в региона, при подобни цени на електроенергия и природен газ", аргументират се двете организации в отворено писмо, разпратено до медиите.
Не постъпи корекция от страна на Булгаргаз ЕАД в заявлението и индикацията е за предложено намаление от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона. От началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%. Украйна купува природния газ на цена 265 долара/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325 долара/1000 куб.м. Очаква се в България след 1 април 2015г., в следствие предложението за  поевтиняване с 13%, цената да се установи на 283 долара/1000 куб.м, което ще е значително над ценовите нива в региона, гласи съобщението .


От двете организации настояват за "незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ".


КРИБ и БФИЕК напомнят, че цените на петрола са достигнали най-ниските си нива за последните 5 години, но това все още не е се отразило ефектнивно на цените на природния газ в страната.


В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата. В края на месец февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо до министерството на енергетиката, министерството на икономиката, КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране - бел.ред) и "Булгаргаз" ЕАД, но проблемът не влезе в политическия дневен ред, гласи съобщението.


Организациите настояват за обяснение защо цените на природния газ в страната не реагират на спада на цените на петрола на световния пазар, защо "Булгаргаз" ЕАД не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск, докога бизнесът ще поема дефицитите на управлението и регулаторната рамка за определянето на цените, липсата на газови интерконектори и алтернавни доставки, и перспективите за разработването на националните находища на природен газ.


На фона на огромните разлики в цените на природния газ в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна.


"Очакваме чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, което да отрази развитието на цените в съседните страни.


Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности.


Настояваме за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната, като неотменна част от националната ни сигурност", завършва съобщението.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  БУЛГАРГАЗ кога най-сетне ще си смени името на РУСГАЗ, та да сме наясно всички поради що плащаме тези цени? Смело, дУругари! Свалете маските и си турнете будьоновките.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "защо цените на природния газ в страната не реагират на спада на цените на петрола на световния пазар"

  Защото може!! Не е ли ясно?!

  Долу евроатлантическите ценности!
 3. 3 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#1:"moriarti"]БУЛГАРГАЗ кога най-сетне ще си смени името на РУСГАЗ, та да сме наясно всички поради що плащаме тези цени?[/quote]
  Русия ли е виновна?Тя на колко продава на границата и на колко Булгар газ продава на потребителите?

  Долу евроатлантическите ценности!
 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Весело

  Ах тия сорсоиди !
  Изкат " брадската" газ да поевтинее.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]защо цените на природния газ в страната не реагират на спада на цените на петрола на световния пазар [/quote]

  Защото има монопол, затова.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1041 Весело

  Аааа, да не чувам оплаквания! Всички съседни страни получават нормални доставки, а ние "братски".
  Това да си русофил е признак на сериозни психични отклонения.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 7. 7 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "deepblue":

  Мръсни предатели!
  Аз за братската россиянска газ съм готов и последната стотинка да си дам!
  Ура!

  Every cradle is a grave.
 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#3] от "Сова":

  Сакън! Русия е свята и велика държава и всички дружно сме длъжни да я тъпчем с блага и амброзия. Тукашните руски подлоги не се договарят с Москва, а с Марс. Те не лочат нашата кръвчица със стотици проценти надценка (защото така са се договорили с руските си господари) за наше зло, а защото са добри и патриоти.

  Не разбрахте ли вече??? Българите все повече мразят Русия и вас - руските проводници.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Този път позицията на КРИБ и БФИЕК е в десетката.
  КЕВР и чиновниците от Булгаргаз ЕАД живеят в някакъв свой измислен свят, в който цените на горивата стоят на равнищата от 2012 г.
  Частните интереси на Булгаргаз ЕАД в частност и на НЕК изобщо не могат да бъдат поставяни над интересите на потребителите.
  Един от малкото позитиви за страната от украинската криза е могат да се появят заради срутването на цените на енергоносителите, поне ако вярваме, че тези цени са продукт на политики. КЕВР трябва да даде на потребителите им справедливите цени колкото се може по-бързо, вместо да калкулира други сметки в уравнението.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"Сова"]Тя на колко продава на границата[/quote]
  На 396- 400 $ за 1000 куб.м. газ. След като гъзпром заяви средна цена на руският газ от 233 $ за 1000 куб.м. газ за 2015г., а сега сме средата на м.март, защо булгаргаз не иска цена от 230 $ за 1000 куб.м. газ за 2015г., след като точно сега е времето да предоговори цената на руският газ за България? Крепят на рф/ газпром газа- нали така- и си делкат комисионните от газпром....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Съгласен напълно. Стига са ни драли!

 12. 12 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тя цената се се определя по формула, свързана със световната цена на нефта. Само че в цената на Булгаргаз е включано и субсидирането на Топлофикация София и лошите и вземания взети заедно.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  Булгаргаз раздава квази-държавни помощи, напълно забранени и наказуеми с дебели глоби от ЕС. Хроничното неплащане на едни абонати се компенсира с надценки за други, а скъпият природен газ се смесва с евтиния местен добив и с приходите от транзитни такси, за да се върже сметката накрая.

  Тежко бреме се оказа това еврочленство. Делим европейците на уседнали и неуседнали, раздаваме забранени субсидии за тутуна и то министър ги чете самохвално пред камерите, делим стоката на "изпратена" и "неизпратена" в общото икономическо пространство. Мъка, мъка голяма...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#10] от "logika":

  Да ти имам логиката, но като четеш само заглавието

  то си го пише Булгаргаз продава на 325 в момента с печалба,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK