България има право да спре разходите по "Южен поток", заяви Делян Добрев

България има право да спре разходите по "Южен поток", заяви Делян Добрев

© Sergei Karpukhin, ReutersБългария е в правото си да преустанови разходите или да не одобри проекта "Южен поток" за 2015 г, докато няма ясна позиция от страна на руските партньори по проекта. Това заяви председателят на Комисията по енергетика на Народното събрание Делян Добрев по време на заседание на обща комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде агенция "Фокус".


Спирането на проекта беше изненадващо обявено от президента на Русия Владимир Путин по време на посещението му в Турция в началото на декември 2014 г. По същото време беше обявен и така нареченият "Турски поток", който трябва да пренася природен газ от Русия към Турция.


"За съжаление, наистина няма официално писмо за спирането на "Южен поток". Говорил съм и с министерството, и с Българския енергиен холдинг за това като акционер в "Южен поток", дали са направили официални постъпки да получат отговор на корпоративно ниво какво се прави с проекта оттук нататък и да се замразят разходите, ако "Газпром" има намерения да прекрати проекта", обясни Добрев. Той посочи, че е изпратено такова писмо, но няма отговор.
По-рано този месец Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви търг за възлагане на обществената поръчка, свързана с българския участък от "Морски газопровод Южен поток".


Спечелилият търга, който е на стойност близо 66 хил. лв.ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа "Паша дере" край Варна и да направи оценка на правото на строеж върху морското дъно.


В началото на 2015 г, директорът на компанията "Южен поток-България" Димитър Гогов обяви пред БНТ, че има има започнати процедури по проекта, които не могат да бъдат спрени, докато няма официално съобщение от руска страна за прекратяването на проекта


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK