ОПЕК призова производителите извън картела да се обединят за вдигане цените на петрола

ОПЕК призова производителите извън картела да се обединят за вдигане цените на петрола

© Thomas Peter, ReutersПроизводителите извън Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), трябва да сътрудничат за вдигане на цените на петрола, след като членките на петролния картел отказват сами да поемат отговорността, заяви саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ан Нуейми, цитиран от АФП.


"Ние отказваме да поемем сами отговорността, защото (ОПЕК) осигурява само 30 на сто от предлагането на пазара, а останалите 70 процента идват извън ОПЕК", посочва Ан Нуейми в изявление, предадено днес от официалната саудитска информационна агенция САП, уточни АФП.


Котировките на петрола са спаднали с близо 60 на сто между юни 2014 и февруари 2015 година, теглени надолу от свръхизобилно предлагане и спад на търсенето.
Тенденция на понижение на котировките на черното злато се изостри допълнително през ноември миналата година, когато ОПЕК отказа да намали предлагането си в подкрепа на цените, заявявайки, че иска да защити пазарния си дял.


На 12-те страни от картела се пада една трета от световното производство, но други големи производители, сред които е Русия, не са длъжни да спазват решенията на ОПЕК.


На въпрос дали ОПЕК е готова да преговаря с другите производители, за да бъде намалено предлагането и да се повишат котировките, Ан Нуейми припомни, че по време на краха на петролните цени през 1998 година картелът е имал добро сътрудничество с другите производители.


"Днес положението е трудно. Ние се опитахме, срещнахме се с тях (другите производители извън ОПЕК - бел. ред.), но не успяхме, защото те настояха ОПЕК да поеме съвсем сама цялата отговорност", допълни саудитският министър, имайки предвид срещите с производителите на черно злато извън ОПЕК, преди
срещата на картела през ноември миналата година във Виена.


"Всички трябва да дадат своя принос, ако искаме цените да се подобрят, защото това е в интерес на всички", подчерта Ан Нуейми.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK