България зае трето място по предпочитана аутсорсинг дестинация в света

България зае трето място по предпочитана аутсорсинг дестинация в света

© Георги КожухаровБългария заема трето място по привлечени аутсорсинг инвестиции в годишната класация на компанията "Кушман и Уейкфилд", за 2015 г. Страната се нарежда на тази позиция след Виетнам и Филипините, които са лидери, и следвана от Румъния и Перу.


По критерия риск той е по-нисък от този в първите две страни, но цената е по-висока.


България се придвижи с 11 позиции в класацията, се посочва в анализа на компанията. Там се казва, че утвърждаването й като привлекателно място за аутсорсинг страната дължи на ниските данъци и евтината работна ръка както и това, че е член на Европейския съюз. Допълва се, че годишно от местните университети се дипломират 60 хил. студенти. Близо половината от завършващите получават дипломи по специалности, подходящи за работа в аутсорсинг компании, се допълва в анализа.
Посочва се, че 98% от от учениците в средното училище учат чужд език, а 73 на сто - два.


За Румъния, която е веднага след България в новата класация, се посочва, че нейните предимства са в достъпните цени на офисите, високата скорост на интернет, като по последния показател тя се нарежда на седмо място в света. В същото време обаче високата годишна инфлация изяжда част от приходите и това е довело до изпадането на Румъния от първото място, което е заемала през 2014 г.


Аутсорсинг индустрията се оценява на 100 млрд. долара по последни данни и расте с 5 на сто всяка година.


От "Кушман и Уейкфилд" посочват, че и тази индустрия все още е под натиска на глобалната рецесия и търси начини да намери конкурентни предимства.


Анализаторите подчертават, че компаниите в сектора при избора на дестинация трябва да се водят от три критерия: цена, риск и енергийна сигурност. Последното е свързано с кризата в Украйна. "С възможността Русия във всеки момент да прекъсне газовите доставки за Европа поставя страните от ЕС в групата на тези, които се оценяват като ненадеждни по отношение на енергията и съответно по-рискови", се посочва в документа.


Без изненада балтийските страни и тези в Източна Европа са по-зависими от руските газови доставки. Данните за 2012 г. показват, че страни като Финландия, Латвия, Естония и Литва разчитат 100 процента на руския газ. Зависимостта на Полша от тази суровина се оценява на 59 на сто, а на България, Унгария и Словакия тя е над 80 на сто.


"Много от тези страни в момента приемат стратегии за намаляване на тази зависимост като планират да изградят тръбопроводи, по които да диверсифицират източниците на доставка или възнамеряват да купуват втечнен газ, отчитат от компанията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK