Над 80 % от работодателите не са подали декларации за условията на труд

Над 80 % от работодателите не са подали декларации за условията на труд

© Юлия ЛазароваЕдва 30 000 работодатели са подали до момента декларация за условията на труд в техните предприятия. До крайният срок, който изтича на 30 април, се очаква декларации да подадат около 207 000 работодатели с наети лица на трудови и служебни правоотношения, съобщават от пресцентъра на Главна инспекция по труда.


Данните от декларациите за условията на труд помагат на Инспекцията  по труда да оптимизира контролната си дейност, като я насочи към по-рискови производства и предприятия, гласи съобщението.


От началото на 2015 г. не се налага работодателите да инсталират специален софтуер на компютрите си, за да попълнят декларациите или уведомленията си. Благодарение на новата информационна система на ИА ГИТ, изградена по проект, финансиран със средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", попълването вече става през интернет портал, достъпен от сайта на ИА ГИТ на адрес: https://public.gli.government.bg/GIT_Public/EAdminService/ServiceIndex.
Изпращането може да става директно по интернет с електронен подпис.


Задължени да подават декларация са всички лица, които са започнали дейност през 2014 г. Декларация задължително се подава и при промяна през 2014 г. на обстоятелства, подлежащи на деклариране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK