Синдикатът в КТБ поиска да се провери пригодността на квесторите й

Синдикатът в КТБ поиска да се провери пригодността на квесторите й

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Синдикатът на служителите в КТБ поиска от временната анкетна комисия в Народното събрание да провери квалификацията на двамата квестори в институцията. По-конкретно се иска да се провери дали двамата - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, отговарят на изискването в Закона за кредитните институции. В него се казва, че квестори в банки могат да бъдат хора с петгодишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или сравнимо с банка дружество или институцията по критерии, определени от БНБ.


Искането на синдиката е формулирано в писмо до комисията с копите до медиите.


Служителите посочват, че на заседанието на комисията, проведено във вторник, се видяло, че квесторите са превърнали "лъжата и безпринципността" в свой стил на поведение. И също, че нямат потенциала да ръководят банка, особено такава, която е трябвало да оздравят.
В писмото се дава "един пример за некомпетентността на квесторите", при който след отнемането на лиценза на КТБ те не са открили специални сметки за всеки кредитополучател, по които да се осчетоводяват вноските по кредитите. Така погасяването им е продължило по действащия преди това ред - с прихващане на дължимите суми от разплащателните сметки на клиентите. Крайният резултат от това е, че изрядни длъжници са превърнати в неизрядни. Грешката е била поправена едва два месеца по-късно.


За целия период на пребиваването си в КТБ тези лица така и не разбраха, че не са синдици, които трябва да ликвидират банката, а квестори, които трябва да положат усилия да възстановят жизнеспособността на банката, се посочва в писмото.


Служителите на банката с отнет лиценз са конкретно възмутени от изявленията на квесторите пред временната комисия за това, че при предприетите масови съкращения е спазен законът.


Според синдиката освобождаването на служители е ставало на принципа "наши" и "не наши" хора, като квалифициран персонал е подменян с хора без опит в банковото дело. Служителите не са съгласни и освобождаването им да се извършва от квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции.


Квесторите не са съгласили и с предложените от синдиката обезщетения на освобождаваните служители.


За "многобройните нарушения" на квесторите  служителите изпратили писмо както до временната анкетна комисия, така и до Агенцията по заетостта, омбудсмана, представителството на Европейската комисия, ръководството на БНБ, на КНСБ.


Служителите определят като "откровена лъжа" и твърдението на квесторите, че не им е оказвано съдействие и даже нямало и два дни да оцелеят, ако служителите не им помагали. Допълва се, че квесторите назначили "наши" хора на несъществуващи длъжности като "помощник-квестори" с месечна заплата от 8-10 хил. лв., като към днешна дата договорите им били формулирани в трудови.


При управлението на квесторите наистина е имало изтичане на информация, но това е заради неположените от тях усилия да не изтича информация, се посочва още в писмото. Част от теча се дължал на достъпа до кредитните досиета на служители, наети от други банки, на одитори, адвокати.


Служителите са особено впечатлени от "наглостта и безочието" на квестора Лютов, който делял хората на "наши" и други и казвал, че служителите на КТБ получавали заплати, без да са ги заслужили. Според синдиката незаслужили парите си са тъкмо квесторите и назначените от тях.


Работата на квесторите в банката в близките дни ще бъде прекратена с влизането в КТБ на временни синдици.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK