Синдикатът в КТБ поиска да се провери пригодността на квесторите й

Синдикатът в КТБ поиска да се провери пригодността на квесторите й

© Анелия НиколоваСиндикатът на служителите в КТБ поиска от временната анкетна комисия в Народното събрание да провери квалификацията на двамата квестори в институцията. По-конкретно се иска да се провери дали двамата - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, отговарят на изискването в Закона за кредитните институции. В него се казва, че квестори в банки могат да бъдат хора с петгодишен професионален опит на ръководна длъжност в банка или сравнимо с банка дружество или институцията по критерии, определени от БНБ.


Искането на синдиката е формулирано в писмо до комисията с копите до медиите.


Служителите посочват, че на заседанието на комисията, проведено във вторник, се видяло, че квесторите са превърнали "лъжата и безпринципността" в свой стил на поведение. И също, че нямат потенциала да ръководят банка, особено такава, която е трябвало да оздравят.
В писмото се дава "един пример за некомпетентността на квесторите", при който след отнемането на лиценза на КТБ те не са открили специални сметки за всеки кредитополучател, по които да се осчетоводяват вноските по кредитите. Така погасяването им е продължило по действащия преди това ред - с прихващане на дължимите суми от разплащателните сметки на клиентите. Крайният резултат от това е, че изрядни длъжници са превърнати в неизрядни. Грешката е била поправена едва два месеца по-късно.


За целия период на пребиваването си в КТБ тези лица така и не разбраха, че не са синдици, които трябва да ликвидират банката, а квестори, които трябва да положат усилия да възстановят жизнеспособността на банката, се посочва в писмото.


Служителите на банката с отнет лиценз са конкретно възмутени от изявленията на квесторите пред временната комисия за това, че при предприетите масови съкращения е спазен законът.


Според синдиката освобождаването на служители е ставало на принципа "наши" и "не наши" хора, като квалифициран персонал е подменян с хора без опит в банковото дело. Служителите не са съгласни и освобождаването им да се извършва от квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции.


Квесторите не са съгласили и с предложените от синдиката обезщетения на освобождаваните служители.


За "многобройните нарушения" на квесторите  служителите изпратили писмо както до временната анкетна комисия, така и до Агенцията по заетостта, омбудсмана, представителството на Европейската комисия, ръководството на БНБ, на КНСБ.


Служителите определят като "откровена лъжа" и твърдението на квесторите, че не им е оказвано съдействие и даже нямало и два дни да оцелеят, ако служителите не им помагали. Допълва се, че квесторите назначили "наши" хора на несъществуващи длъжности като "помощник-квестори" с месечна заплата от 8-10 хил. лв., като към днешна дата договорите им били формулирани в трудови.


При управлението на квесторите наистина е имало изтичане на информация, но това е заради неположените от тях усилия да не изтича информация, се посочва още в писмото. Част от теча се дължал на достъпа до кредитните досиета на служители, наети от други банки, на одитори, адвокати.


Служителите са особено впечатлени от "наглостта и безочието" на квестора Лютов, който делял хората на "наши" и други и казвал, че служителите на КТБ получавали заплати, без да са ги заслужили. Според синдиката незаслужили парите си са тъкмо квесторите и назначените от тях.


Работата на квесторите в банката в близките дни ще бъде прекратена с влизането в КТБ на временни синдици.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 680 Любопитно

  А! Откога се появиха синдикати в частните дружества?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Квесторите не са съгласили и с предложените от синдиката обезщетения на освобождаваните служители.
  Естествено че няма да се съгласят - не че е най-големия проблем, но обезщетения не са необходими.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Тука е така, служителите. Никой не става за нищо, нито Цветан беше банкер, нито квесторите квестори, няма как да очаквате нещо добро. И вместо да пишете писма до медиите, напишете, как се стигна до тук.

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2218 Весело

  [quote#1:"majorman - Чао, Гоце!"]А! Откога се появиха синдикати в частните дружества?[/quote]
  Че то дружеството не е частно, а е само крадното от частни акционери. А там, където има крадци, има и синдикати.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman - Чао, Гоце!":

  Що за "интелигентен" въпрос ???
  Това ли е важното, или че квесторите, назначени от БНБ, са без ценз ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Абе ,те че квесторите бяха поръчкови сигурно е вярно,но и тези синдикати,като са толкова компетентни,да бяха се намесили преди да се забърка кашата.Или и те са спечелили в суматохата.

 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Банкови служители синдикалисти, звучи много добре.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  Да се намесят ?
  Не става ли с всеки изминат ден все по-ясно, че банката беше "убита" от прокуратура, БНБ и МФ /всичките като подизпълнители на КОЙ/ ... какви синдикати да се "намесят", и като как по-точно срещу тия горните ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  А относно пригодноста на новоназначените синдици?
  Или за това другата пролет - като оглозгат и скелета?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK