България иска "Уестингхаус" да участва с 49% в 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" (видео)

България иска "Уестингхаус" да участва с 49% в 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" (видео)

© Министерство на енергетикатаОсновното, което българското правителство иска, за да бъде реализиран проектът "7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго. Това съобщи пред журналисти министърът
на енергетиката Теменужка Петкова, след като откри Международна конференция в София, посветена на ядрената енергетика.


Основно искане на България е да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, отбеляза Петкова, цитирана от БТА. В "Уестингхаус" са запознати с нашите искания, надявам се съвсем скоро да имаме техния отговор, добави тя.


Министър Петкова припомни, че в последните дни на предишното правителство бе взето решение да бъде подписано акционерно споразумение за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но споразумението е под условие и трябва да бъде потвърдено от сегашното правителство. Крайният срок за това е 31 март,
дотогава продължаваме да водим разговори с "Уестингхаус", каза Петкова.
Помолили сме нашите партньори от "Уестингхаус" тяхното участие в проекта да бъде с 49 процента дял със съответстващото на това финансиране, посочи министърът на енергетиката. На въпрос откъде страната ни ще намери пари, за да финансира своя дял от 51 процента, Петкова каза, че трябва да изчакаме и да видим как ще се развият преговорите с "Уестингхаус".


Основен приоритет на правителството в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и този процес върви по график, подчерта Теменужка Петкова на форума.


Валентин Николов, заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание, каза на форума, че според ядрената стратегия до 2020 г., приета през 2010 г., България е трябвало да изгради 2000 мегавата нови ядрени мощности. Вече е ясно, че това няма как да се случи до 2020 г. поради финансови и икономически причини, посочи Николов. Според него обаче съществуват варианти, по които 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" би могъл да бъде изграден.


Заради кризата цените на електроенергията се върнаха на нива 70 лв. на мегаватчас, която не е привлекателна за ядрени проекти, коментира Николов. По думите му обаче, ако се удължи животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и запазят ниските си цени на произведената енергия, би могло техните цени да се миксират с цената на енергията от 7-ми блок и така тя да бъде конкурентна на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Аз таз любов към ядрените самовари у нас така и не я сфанах.
  То сигур щот съм прозд.
  Ма мое ли умните да ми обяснят. Онзи самовар дето си го платихме за беляне и вече си е наш и у нас нъл него боцето по едно време спрягаше за 7-ми блок?
  Кво стана? Или давай да трупаме самовари. Може и ич да не ги ползваме.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Моля спрете с тия ядрени мощности! Не разбрахте ли, че цената е твърде висока - непосилно; че заробвате поколения напред да се чудят къде да държат наши ядрени боклуци?
  Бъдещето не е в АЕЦ! Напротив АЕЦ може да ни остави без бъдеще!

 3. 3 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Абсурдно е да говориш за ядрени централи на фона на падащи производствени цени и нови технологии за добиване на електроенергия от ВЕИ проекти. Вече дори и камионите ги правят със слънчеви колектори. Огромен потенциал от гледна точна на средните слънчеви дни (2.5 пъти повече от колкото Германия, където бъка от слънчеви панели), а ние пак за милярдни проекти бълнуваме. Това което се иска от държавата е да бъде в услуга на гражданите посредством максимално опростяване на процеса на добив на зелена енергия от възобновяеми източници. На пазара да продават само тези, които са ефективни и не товарят с цени потребителя - т.е. пазара да е свободен - този който е неефективен отпада от него. В тази посока трябва да се мисли, а не за разни заробващи проекти. И от къде ще намери държавата изобщо другите 51% финансиране. Не беше ли същата картинката и за АЕЦ Белене. Аман вече от политически абсурди!

 4. 4 Профил на val2
  val2
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само в БГ за ядрена енергетика може да говори баничар !

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Аз пък продължавам да питам за какво са ни тия нови мощности?
  Какво ще ги правим, бе?
  И в момента имаме поне 2 мегавата инсталирани мощности, които не работят, защото няма пазар.

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Весело

  Dear comrades, дорогие товарщи.

  Предлагам , за да има мир, на всеки 4ти километър по Дунава да плякнем по един ядрен самовар! Един за Ухауз, един за Арева, един за АСЕкспорт. Е така да има. Токът-ще си го носим в кофи!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 546 Неутрално

  2 000 мегавата, извинявам се!

 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  По принцип съм против, но, ако ще се строи, по-добре мисля от американците, а не от руснаците. Че там, все не е това, което е, и сметката, все народа я плаща.

 9. 9 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Много смешно изглежда гражданското общество - който най-силно вика той е прав. Всякакви колхозници-аграрии приемат решение за АЕЦ и финанси, а тълпата (гражданското общество) кима с глава според изсипаната в главата му реклама/пропаганда.

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Весело

  Освен това - ако някой е против можем да направим референдум с тъп въпрос от рода на Искате ли KLETA MAJKA BALGRIQ да е богата ядрена страна. Ще го комбинираме с референдума за космодрум в Харманли и писта за Ф1 . Баба пена от Рударци има най-компетентно мнение по въпроса!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Де да искаше България... а не американския посланник(респ.янки-корпорациите) реално яхнал "исканията на независима БГ". Позор!

 12. 12 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#8:"Додо"]по-добре мисля от американците,[/quote]

  Естествено че е по-добре. Те американците са нещо като Господ и няма никакво значение че такъв работещ реактор в света няма, в Китай го забавят много сериозно, но Ганьо е перфектен за експерименти, хем ще е щастлив, хем ще си и плати за гяволъка.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А дали по проекта ще има изискване за задължително изкупуване на електроенергията, по какви цени и за колко години?


 14. 14 Профил на radkoss
  radkoss
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "mapuhcku":

  Нали трябва да пуснем някаква аванта на американците....иначе за чий им е подкрепата към нас?
  Атомни централи, топлоцентрали, газови проекти....всичко трябва да е под контрола на нашите задокеански приятели и партньори

 15. 15 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#8] от "Додо":

  Аз пък съм против, а срещу Уестингхаус - съвсем.
  Защото през последните 20 г. не са построили нито един блок.
  Не ми се ще точно ние да сме опитното поле.

 16. 16 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ни трябва нито 7-ми блок на Козлодуй, нито Белене. никакви нови ядрени мощности, поне не в близките 20-30 години, през които ще работят модернизираните и много по-евтини пети и шести блок на Козлодуй.
  България има генериращи мощности за над 13 000 мегавата, а върховата ни консумация е около 7000 мегавата и то за доста малко дни и часове в годината.
  Обикновено се движим в интервала 4-5 000 мегавата консумация.
  А в Марица Изток, както в държавната, така и в частните централи се хвърлиха доста пари и тези ТЕЦ-ово имат още много експлоатационен ресурс. А и тока от тях не е много скъп, особено от държавната, тъй като разполагаме със собствен ресурс - лигнитни въглища, което ни осигурява и малко повече независимост. Тепърва ще ставаме все по-малко хора, по-ефективни енергийно, транспорта ще се промени, ВЕИ ще станат по-конкурентни.

 17. 17 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А това изречение чупи тъпометъра, някой може ли да ми го обясни:

  Заради кризата цените на електроенергията се върнаха на нива 70 лв. на мегаватчас, която не е привлекателна за ядрени проекти, коментира Николов. По думите му обаче, ако се удължи животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и запазят ниските си цени на произведената енергия, би могло техните цени да се миксират с цената на енергията от 7-ми блок и така тя да бъде конкурентна на пазара.

 18. 18 Профил на val2
  val2
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "fras":

  Построиха един и фалираха . БНФЛ ги купиха .

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Чакам да се произнесе лаборантът Иван Иванов. Да ми обясни за "Беля-No", "Козло-Yes". А инак, всички постове преди този са много по-адекватни от "...България иска "Уестингхаус"...". Нищо такова не иска България, искат го шепа шлиферни апаратчици.

 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#14] от "radkoss":

  Тавариш мурзилка - причината , поради която хората вярват повече на САЩ е , че БеляНЕ повиши цената си пет пъти за пет години. Бизнес по руски!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#15] от "fras":

  Разбира се, защо да не си против. Реакторът е минал всички тестове последно поколение, но по добре руски на 20 години. Не че ни трябва АЕЦ де ако ме питаш мен

  15.02.1989 - 07.02.2018
 22. 22 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#14] от "radkoss":
  Дали ще са американци или руснаци няма значение. Тука целта е да се каже "Строим нещо" и електората да лелее. После да се наеме консултант, който да изчисли проекта дали е рентабилен (а повярвай някак си ще бъде) и да му се плати нещо. През това време в учреденото вече дружество УЕСТИНГХАУС ЕНЕРДЖИ СИСТЪМС ООД да се налее някаква пара и всичко да се замита под килима. Впрочем дружеството вече има печалба от 656 хил. през 2013-та - от какво не мога да ти кажа... но както и да е. Въртенето на пари продължава с пълна пара от моя и твоя джоб в нечии друг.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Турция няма АЕЦ,купува ток,пък има много по-висок икономически ръст от нас.Тука много ток и много мафия,държавата все на минус.

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  А Еврокомисията ще трябва да допусне Росатом като доставчик на ядрено гориво за чайника на Уестингхаус... Каквито въртели правеха на Унгария...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Посещенията януари месец са дали резултат. Конкурсче нещо няма ли да има ?

 26. 26 Профил на ragnos
  ragnos
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой би ли ми казал коя е последната ядрена мощност, която Уестингхаус са построили?

 27. 27 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#17:"simo87"]би могло техните цени да се миксират с цената на енергията от 7-ми блок и така тя да бъде конкурентна на пазара[/quote]

  Ами как да се коментира това, точно така и ще стане, ще се плюе "савецкото" и то ще субсидира новото и великото, както е сега с Мариците, държавния ТЕЦ и държавния АЕЦ яко субсидират американските централи и ВЕИ.. за сметка на това на всяка статия има умници заявяващи че сме имали 13 гигавата генериращи мощности... и колко от тях са на конкурентна цена?

 28. 28 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#21] от "Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!":

  Всъщност не е минал всички тестове.
  Има забележки от съответната агенция в САЩ.
  Но по-съществения въпрос е, както съм писал по-горе, дали въобще ни трябват нови мощности.
  И отговорът е НЕ!

 29. 29 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#21:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]Реакторът е минал всички тестове последно поколение[/quote]

  Как може да мине тестове нещо, което не съществува?!

 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Любопитно

  Се ми е пълна загадка какво разбират под "свеж финансов ресурс" ? Ако някой земе да плати с омачкани стари банкноти сигурно го гонят? И какво става със "свежия ресурс" като увяхне - дали го изхвърлят , киснат и простират, или що?

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#0:"инфото"]ако се удължи животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и запазят ниските си цени на произведената енергия, би могло техните цени да се миксират с цената на енергията от 7-ми блок и така тя да бъде конкурентна на пазара.[/quote]
  -Демек, за да може да се привлече "най-стратегичския" инвеститор, АЕЦ-Козлодуй ще трябва да продава на по-ниска цена електриката, за да се гарантира печалба на Уестингхаус. 5 и 6 блокове на АЕЦ Козлодуй ПОД пазарната, а Уестингхаус НАД пазарната. А какво ще става с доставката на горивото, съхранението и преработкатра му? Пак ли цените им ще са в такова съотношение? Това мяза на онзи, който правел кайма смес-конско и заешко- 1:1, ама била от един кон и един заек.

 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#17:"simo87"]А това изречение чупи тъпометъра, някой може ли да ми го обясни:
  [/quote]
  Е, нема как да се обяснят изказванията на баничаря. По неговата логика ако направим холдинг между АЕЦ "Козлодуй " и всички волтаици пак ще имаме евтина енергия...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#27:"ceci_"] ще се плюе "савецкото" и то ще субсидира новото и великото, както е сега с Мариците, държавния ТЕЦ и държавния АЕЦ яко субсидират американските централи и ВЕИ..[/quote]
  -Затова май гласят Иван Иванов за шеф на КЕВР, той ги умее тези работи.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цецо":

  Беленския самовар го продадоха за жълти стотинки през 2010 г. на руснаците/ реакторът е строен от "Шкода" по руска поръчка/ и от две или 3 години работи на около 300 км от Москва.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Боже Валентин Николов ?! Няма ли енергетици, икономисти и ядрени физици в тази държава, та баничари ще дават акъл за върхова технология като ЯР.

  Нужен ли е този проект. Има ли нужда от нова базова мощност.

  А реакторът от Белене какво ще го правим ? Нали е платен и техническият проект чака одобрение от АЯР. Толкова ли е трудно да се преправи проекта с този ВВЕР 1000 за 7и блок на Козлодуй.

  Или е важното да се вземат едни пари и комисионни.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#28] от "fras":

  При инсталирани над 12 гигавата мощности и натоварване в най-студеното време около 7 гигавата/нормално зиме около 6 гигавата, а лете 4.5 гигавата/ строежът на нови мощности е абсолютно безсмислен.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 850 Весело

  [quote#26:"ragnos"]Някой би ли ми казал коя е последната ядрена мощност, която Уестингхаус са построили? [/quote]
  -Седми блок в АЕЦ Козлодуй. Ако няма да е последният поне ще е първият. Ама е все тая, така ще ги минем американците, щото те още си нямат такъв блок при тях.

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Аз за новия говорех. дето вече е доставен у нас.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... хм, опитна площадка за АР 1000... 49% собственоС на Уестингхаус(Белене е 100% българска)... уй моШностите ни са два пъти по-големи от ползването(повод за спиране на Белене), но т'ва не вАжи, ако мерак да ни пра'и блок има САЩ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 40. 40 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#21:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]Реакторът е минал всички тестове последно поколение, но по добре руски на 20 години.[/quote]
  ... я кажи де е построен тоА опитен образец... де пра'и ток това чудо невиждано... За твое сведение, АР 1000 го има само кат' чертеж... ЗАпри с пропагандата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 41. 41 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#26:"ragnos"]Някой би ли ми казал коя е последната ядрена мощност, която Уестингхаус са построили? [/quote]
  ... хм, то нЕкои коментиращи сА родени по-късно, от датата на тоА строеж.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 42. 42 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Интересна работа. 49% за Уестингхаус в Козлодуй може, а 49% за Россатом в Белене не може. Защо така? Нещо не ми се струва много реформаторски демократично.

 43. 43 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Любопитно

  То, че ще строят Уестингауз е ясно, но да вземат да кажат какво ще правим с отработеното гориво после, че американците не са като руснаците да си го прибират. Да не стане, да строим и хранилище за дълготрайно съхраняване, че сметката ще стане една. Или да не питам за такива подробности, че уронвам авторитета на големия задокеански брат?

 44. 44 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#20:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]причината , поради която хората вярват повече на САЩ е , че БеляНЕ повиши цената си пет пъти за пет години.[/quote]
  ... и тък удряш греда... Иванов, бъдещия шеф на КЕВР, последно зАпря на 10 млрд лева за двата блока... после и той спря да говори глупости. Тук, веке имаме първоначална сума от 7 млрд долара- 14 млрд лева са един блок... Да не мислиш, че тук нЕма да са смЕта оскъпяването... И дай да сА разберем: нали беше протиФ нови моШности, щот' сегашните ни стигат и 'артисват.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 45. 45 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#43:"abee"]Да не стане, да строим и хранилище за дълготрайно съхраняване, че сметката ще стане една. [/quote]
  ... т'ва за хранилището си го има кат' условие за 7-ми блок... Отработеното гориво си оста'а тук. Т'ва аФтоматично добавя нЕкоко милЯрда към цената... Чекам радоСни възгласи на 'ора, борещи сА на тЕхните ниви да сА напра'и т'ва хранилище.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 46. 46 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "simo87":

  Това изречение носи смисъла в цялата ни енергийна политика от 10 години насам. Прекалено сме евтини, за да сме конкурентни. Парадоксите на свободния пазар са комични и в същото време - канон. Съгласяваш се, че е така и плащаш... На ти капитализъм, съседе!

 47. 47 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#13] от "ijj": Щом е за американците, ти как мислиш? Ще е същата като с американските ТЕЦ и ВЕИ.
  Не виждаш ли баничаря как още отсега обещава да миксира цените на 5 и 6-ти блок с този" евтиния".
  А от Уестигхаус казват че до края на срока на експлоатация ще се наберат пари и за извеждане от експлоатация. Затова не били сметнати сега. А по въпроса къде има работещ такъв блок не казва нищо. И какво да каже ,като няма.

 48. 48 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#43] от "abee":
  Ти питай има ли този реактор на Уестингаус лиценз за Европа.

 49. 49 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#43] от "abee":
  А не е зле и да се напише от колко години за Китай го преправят този реактор реактор и колко забележки имат китайците всеки път,когато им дадат следващия"окончателен" вариант. С колко нули е числото. Щото са много. Не ги пиша, да не се объркам.

 50. 50 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#34] от "mitko11": Я, ти за кой реактор говориш. Първият отдавна работи в Калининградската АЕЦ. А Калининград не е на триста км от Москва. Вторият кога сме го продали?

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Интересно защо никой не отчита постоянно намаляващото население на България с по около 60 хиляди на година-отрицателен естествен прираст плюс емиграция Значи след 10 години 600 хиляди по-малко ще употребяват електроенергия За чий ни е нов ядрен реактор

 52. 52 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да разбера защо се натискат всички правителства да имат собственост в атомните централи и далекопроводи и газопроводи? Не съм чул в Германия атомните централи да са с държавно участие. Като иска Уестингхаус да строи, разрешавайте му, контролирайте сигурността и законността и толкоз. Той да си носи икономическия риск, а не да му смесвате цената с тази на стрите реактори и да ни лъжете.

 53. 53 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Наесен, вместо да се чудят какъв референдум да правят, да тупнат въпроса за Козлодуй - искаме ли номер 7 или не и ако да - кой да плати.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 54. 54 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Весело

  На въпрос откъде страната ни ще намери пари, за да финансира своя дял от 51 процента, Петкова каза, че трябва да изчакаме и да видим как ще се развият преговорите с "Уестингхаус".Хитро.Бай Ганьо прави бизнес.

 55. 55 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Най-бедната страна си строи АЕЦ. Хор'та минават на дърва и въглища... шопите да си я плащат...

 56. 56 Профил на atadero
  atadero
  Рейтинг: 409 Весело

  Аз пък съм за Европата, френската. Да има френски ядрен реактор, петролна рафинерия на "Тотал" или "Елф", завод за сглобяване на "Ситроенчета" и "Пежаци", българо-френски винарни без гнили ябълки, съвместни мандри за сиренца, "Ален мак" да се съюзи с "Шанел". И Чуждестранния Легион да .....

 57. 57 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Тц тц...това е все едно да строиш завод за черно бели телевизори .

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 58. 58 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Американците може и 100% да приемат, ако им се предложат преференциални цени за изкупуване като при Мариците

 59. 59 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Приятели,произведените в Чехия два атомни реактора за Белене ,които купиха руснаците на безценица, работят отдавна в Кьонигсберг.Двата нови атомни реактори произведени в Русия за Белене ,сигурно след арбитража ще отидат във Виетнам или Иордания.Тъй ли сме най-големите простаци в света, че да не си знаем интереса а само да инкасираме загуби, досега 2 млиарда вложени в Белене.Може би проектите се командват от другаде,не знам

 60. 60 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Гневно

  До коментар [#7] от "fras":

  В България има инсталирани мощности за 13 000 МЕГАВАТА, а потребяваме около 4000-5000 МЕГАВАТ ЧАСА! Абсурдно е да се строят нови мощности.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 61. 61 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ето го и моментният товар http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 62. 62 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "ceci_":

  Погрешно е да имаме толкова много генериращи мощности, това ни се лепи на сметката. Аз не го соча с гордост, че имаме такива производствени мощности, просто отчитам факта със съжаление. Голяма част от мощностите са излишни. Голяма част от тях са и много скъпи. Евтини са само държавните - АЕЦ Козлодуй, държавната ТЕЦ Марица Изток и държавните ВЕЦ-ове, или общо около 3500-4000 МВ базови мощности и още около 1000 компенсиращи от ПАВЕЦ и ВЕЦ.

 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "
  "Помолили сме нашите партньори от "Уестингхаус" тяхното участие в проекта да бъде с 49 процента дял със съответстващото на това финансиране, "

  Правилно - като се молиш , Господ чува молбите ти и може да се смили към молителя . А атеистите не се молят - поставят условия за сделка .Но с партньорите е друго, особено ако у тях е и хляба и сиренето . 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#62:"simo87"] Голяма част от мощностите са излишни. [/quote]

  Въпроса е защо са излишни . Икономика е имало и преди , и след 89- та . Съпостави инсталираните производствени мощности и преди , и сега . И тогава ще се разбере от какво има нужда .
  Макар че и за кьоравите е видно .

 65. 65 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#64] от "papyre":

  Защото икономиката се ориентира към ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ, т.е за песетене на енергия при увеличване на производителността, а не за увеличние на енергията при съществуващите.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 66. 66 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#62:"simo87"]Голяма част от мощностите са излишни. Голяма част от тях са и много скъпи. Евтини са само държавните - АЕЦ Козлодуй, държавната ТЕЦ Марица Изток и държавните ВЕЦ-ове, или общо около 3500-4000 МВ базови мощности и още около 1000 компенсиращи от ПАВЕЦ и ВЕЦ. [/quote]

  Да това е което може реално да се ползва, останалата плява единствено оскъпява, всичко което изброи обаче, с изключение на някои ВЕЦ и ПАВЕЦ е много-много старо и ако сме нормална държава трябва да почне да се заменя, но то ще се изтиска докато не се срине съвсем и после ще трябва хем да строим нещо на "юруш" хем да сме на "евтината и изживяваща дните си" ВЕИ. защото нито сегашните перки, нито фотоволтаиците ще работят след 20г.
  Освен това, може каквото си искаме да си говорим, но ако текущите евтини източници не изпълняват социални функции - ще има бунт, ако обаче няма разумна енергийна алтернатива - няма да се появи промишленост, защото това е фундамента.

 67. 67 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... има статия с цитат от Цецо, за "смислен дебат" у ГЕРБ... Дебат у тайфата - т'ва е оксиморон. Знаем кой у таА тайфа казва кое-как да стане. А на Него кой му нарежда, сА досещаме. Мерак за строеж на реактор у тайфа, дет' гласувА протиФ АЕЦ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 68. 68 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#62] от "simo87":


  До коментар [#64] от "papyre":

  papyre много правилно поставя въпроса тези мощности винаги ще са "излишни", заради цената си. Все едно да подпишем договор за доставяне на хляб по 1000лв. килото и да казваме ама то, за какво ни е още хляб - е го в магазина, имаме предостатъчно, никой не го купува. Народа не иска хляб!... Да, ама това е само половината истина - народа не иска/не може да си позволил хляб по 1000лв/кг, ако е по 2лв/кг ще си го позволи, ако е по 0,2лв/кг не само ще си го позволи, но ще започне отново да храни прасетата с него.

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#30:"dosetliv"] И какво става със "свежия ресурс" като увяхне - дали го изхвърлят , киснат и простират, или що?
  [/quote]

  Изваждат го от употреба . И го освежават като инвестиция в друг проект . Като имот в чужбина . Примерно .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#65:"oligarha"]Защото икономиката се ориентира към ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ, т.е за песетене на енергия при увеличване на производителността,[/quote]

  Айде , айде , все едно слушам каролевци . Ами що не се увеличава тая пуста производителност вече четвърт век ? Защо ли
  ? Защото изобщо като цяло икономиката загива , не - загина . Ами първо я създайте , па после я реформирайте , както е модерно сега . Енергийната ефективност е идологема на Главата . Но напоследък я остави за дъвка на лаиците . Ами какво ще увеличавате - производство , за което трябва да строите складове , поради липса на търсене ? Да не подхващаме въпроса за конкуренция. До там едва ли ще стигнем скоро .

 71. 71 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ами да, то затова в Уестингхаус България вървят масови съкращения... И Американци и Руснаци са един дол дренки. Хем уж искат да ни помогнат, хем искат това да стане, така че да не поемат никакъв риск!

 72. 72 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#40:"ДЗВЕР"]За твое сведение, АР 1000 го има само кат' чертеж... ЗАпри с пропагандата... [/quote]
  Китайците се борят с него, почти изгониха Уестингхаус от трендовете за оборудването, заради некадърност. Първо грешно изчислени топлинни потоци в реактора, затова докараха помпи чудовища, после половината от тях се оказаха брак, хайде обратно в щатите на ремонт...Накрая китайците си ги дадоха да се правят в китай

 73. 73 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Най интересното в АР-1000 е, че има неща, къде са неремонтируеми и щели да работят капсуловани.... И то бе за имат опит за това. Руснаците са ошашавени от такъв проект и от сега пишат къде и как а се реже....

 74. 74 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#73:"."]

  Най интересното в АР-1000 е, че има неща, къде са неремонтируеми и щели да работят капсуловани.... И то бе за имат опит за това. Руснаците са ошашавени от такъв проект и от сега пишат къде и как а се реже.... [/quote]

  За Китай и БГ - става. Едните се надяват да откраднат технологии, вторите имат мазохистичен сърбеж да кажат "ДА" на новия Господар.

 75. 75 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Старата схема продължава - високи цени за изкупуване от новите играчи миксирани със ниските цени на досегашните държавни централи АЕЦ и ВЕЦ .
  Как така при по висока производителност на новите мошности пък по високи цени трябва да им се осигуряват, че и със задължително изкупуване на енергията.
  Трябва ли да дойде Тодор Живков да ни построи централи които произвеждат евтин ток ?
  Този 7 шоколадов блок е последната издънка на Лешников ли Бадемов ли Орешарски ли беше.
  И как избират инвеститор нещо като състезание с един кон.

 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  С нетърпение чакам да чуя позицията по въпроса на спрягания за евентуален шеф на ДКЕВР Иван Иванич?!😄

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#34:"mitko11"]Беленския самовар го продадоха за жълти стотинки през 2010 г. на руснаците[/quote]

  То това не е толкова лошо, защото поради 20 годишното забавяне светът отиде напред и по този начин БГ щеше да получи модернизирания вариант с редица същестествени подобрения в сигурността. Това щеше да е добре и за посрещане на европейските регулации, за да не се налага да се затваря и този реактор след 20-на години. Може и да са намазали нещо в финансов смисъл преговарящите, но ползата за България от тази смяна е била доста по-съществена... но на Ганьо му трябва сеир... и си го получава

  От друга страна в Русия този реактор може да се експлоатира спокойно, по състояние, защото така или иначе има значително количество стари реактори и специалисти които да ги поддържат във всеки един смисъл. Освен това регулациите в Русия се определят от Русия, а не от Брюксел, а това е много важно за експлоатацията на такова съоръжение.
  Утре как меркел като измисли че трябва да имаш минимум 5 доставчика на гориво или сервизна организация на територията на ЕС ... и отиде коня у ряката.. то със съхраняването на радиоактивни отпадъци Брюксел вече успя да "нахлузи" страни като БГ много сериозно, защото нямат капацитет (интелектуален) за преработка и само ще съхраняват нещо, без никаква идея и перспектива... а преди Русия си го взимаше.

 78. 78 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#75:"Ернесто"]И как избират инвеститор нещо като състезание с един кон. [/quote]

  На мен друго ми е интересно, да видя публични преговори, конкурс(търг) и съответно договорите на сайта на министерския съвет... без скрити клаузи, както ГЕРБ разправя че трябва да е за руските проекти, да видим хамериканските дали ще са така.

 79. 79 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 536 Весело

  От построяване до използване разликата е доста голяма.

  Най важното е има ли все още кой да плаща за подобни експерименти и понеже ние искаме да минем без държавни гаранции цялото упражнение е само словестно.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Парен каша духа." Опитът от Мариците си казва думата. Само дето още не са разбрали, какви тарикати стоят насреща. Той живота учи.

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Според предишното споразумение Westinghouse имаше 30% от проектното дружество и свобода да прехвърля своите акции по време на строителството и особено след първото зареждане на реактора. Сега чуваме, че искаме от тях 49% и да останели акционери за дълъг период.

  С посредничеството на Уестингхауз US Export-Import bank може да отпусне 1-2 млрд. банкови гаранции, а при добро стечение на обстоятелствата компанията може да докара и сериозни външни инвеститори, но дългосрочната съсобственост в ядрени централи не е приоритет на Уестингхауз и е непродктивно да искаме точно това.

  Ако това не е нескопосан опит да прекратим проекта, то поне е опит за извиване на ръце.

 82. 82 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#78] от "ceci_":

  Договорът от орешарско време е публикуван отдавна. Заличени са някои поверителни части, но все пак доста се разбира.

  http://www.kznpp.org/uf//Novini/2014/08_2014/SHA%20Kozloduy%207%20Executed%20(Redacted).pdf

 83. 83 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#47] от "чобанмахала":

  То е ясно, че себестойността на електроенергията от нов блок ще е по-висока в сравнение със съществуващите. Въпросът е - колко по-висока?

  Например за новостроящите се два блока VVER-1200/V-491 във финландската централа Fennovoima се предвижда да се предвижда цената на електроенергията да е 5 евроцента за киловатчас (за участниците в консорциума, който строи новите блокове). Тези блокове започват сега да се строят и се предвижда да са готови в 2024 г.:

  http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-A-F/Finland/

  Тази стойност би могло да се разглежда като реперна точка за сравнение с други подобни проекти, включително и с проекта за 7-ми реактор в Козлодуй.

 84. 84 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#83:"ijj"]Тази стойност би могло да се разглежда като реперна точка за сравнение с други подобни проекти,[/quote]
  Ако беше реактор на Росатом,щеше да е така, защото има построени и се знае кое и колко.
  А как ще изчислиш нещо, което е само в проект. Виж и колко е била началната стойност на проекта в Китай и колко е пораснала стойността. Това е само икономическата страна. И можем ли ние да кажем на "стратегически" американски инвеститор да си промени проекта,защото не отговаря на някакви условия. Та веднага тия условия ще бъдат сменени.
  А какво стана с въпроса за лицензирането на реактора на Уестингхаус от европейски регулаторни органи?
  Какво става и с реактора за Белене,който сме платили?/Не става въпрос за реактора на Шкода, а новия- на Росатом/
  Коя е тая страна в света дето плаща два реактора за АЕЦ и след това ги продава за скрап?

 85. 85 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#83] от "ijj": И защо блоковете,като тези, които затворихме в Козлодуй,построени през 1977 година във Финландия, а нашите ги спряхме преди десетилетие?

 86. 86 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Разстроено

  [quote#55:"Хи-хи"]Най-бедната страна си строи АЕЦ.[/quote]
  Не строи. Само плаща реактори, които след това продава за скрап. Затова хората са на хляб и когато може и сирене, както и на дърва и въглища. Ако тия хора бяха граждани,досега да са поискали сметка на купуващите реактори за милиард и продаващи ги на цената на старо желязо. И на тези,които в спрян проект вкарват 300 милиона евро.

 87. 87 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#82] от "Lemmy":

  То това първо е на Ореха, така че не се брои
  Второ, не е договор, а някакви намерения.
  Трето какви са тези поверителни части, то с поверителни части е лесно.

 88. 88 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#86:"чобанмахала"]Не строи. Само плаща реактори, които след това продава за скрап.[/quote]

  Дългостроите винаги излизат скъпи.

 89. 89 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#80:"judjuk"]Той живота учи. [/quote]

  Някои учи, други не

 90. 90 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#85] от "чобанмахала":

  Не са точно същия тип реактор. У нас реакторите бяха от типа ВВЭР-440 В-230.

  Финландските реактори в Ловииса са ВВЭР-440 В-213 с бетонна херметична конструкция около реактора, която би предотвратила изпускането на радиоактивна пара. Т.е. финландците тогава са си поръчали по-скъпия тип реактор. След аварията в централата "Три майл айлънд" в 1979 г. такава конструкция вече имат практически всички нови реактори.

  У нас на реактори 3 и 4 е била допълнително инсталирана друга система (струйно-вихрев кондензатор), за която от чисто техническа гледна точка се твърди, че осигурява същата степен на безопасност. Но това беше след като вече бе поет политически ангажимент да се спрат реакторите.

 91. 91 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#15] от "fras":

  Аз съм малко далеч от ядрената енергетика , но предполагам, че това е така и в такъв случай, наистина, по-скоро няма смисъл цялото упражнение по строителството на нов блок

 92. 92 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#84] от "чобанмахала":

  "А какво стана с въпроса за лицензирането на реактора на Уестингхаус от европейски регулаторни органи?"

  Засега е направен опит за лицензиране във връзка с проекта за 3 реактора AP1000 в Мурсайд, Англия. Британският ядрен регулатор е отбелязал 51 въпроса, които да бъдат изяснени преди да приключи процедурата.

  Иначе първият такъв реактор се очакваше да влезе в експлоатация в ядрената централа Санмен в Китай в края на 2014 г., но не съм сигурен дали това вече е станало.

 93. 93 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#92] от "ijj":Английският ядрен регулатор отказа лицензирането на реактора на Уестингхаус,а в Китай още го дооправят и както писах по-горе, всеки "окончателен вариант" получава хиляди забележки. Затова няма как да е достроен.

 94. 94 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  [quote#88:"ceci_"]Не строи. Само плаща реактори, които след това продава за скрап.- цитат на коментар #86 от “чобанмахала”
  Дългостроите винаги излизат скъпи. [/quote]
  Какъв дългострой, когато не строи?

 95. 95 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#94] от "чобанмахала":

  Сега вече не се строи... но се строеше, поръчваше се оборудване, после отново - търг, проект, подготовка, изработка на оборудването и отново прекъсване, този път по политически причини. т.е. това е дори по-лошо това дългострой докаран до 40-50% готовност и захвърлен на съдебните инстанции, той ще е доста по-скъп от "просто дългострой" не само няма да изплаща вложеното в него, но ще се плащат и неустойки тепърва, а после поръчаното оборудване ще се продаде добре ако на половин цена.
  За това може да благодарим на ББ, а като дойде време за закриване на 5 и 6 блок, ще му благодарят още веднъж.

 96. 96 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#95] от "ceci_":След решението на кабинета ГРОБ 1 наляха няколкостотин милиона в гьола. Какви лакърдии развиваш.
  Ти на буда колкото искаш,толкова и му благодари. Такова крадене не е имало,няма и да има.

 97. 97 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#96] от "чобанмахала":

  това

  "За това може да благодарим на ББ, а като дойде време за закриване на 5 и 6 блок, ще му благодарят още веднъж. "

  Беше сарказъм.

 98. 98 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#97:"ceci_"]Беше сарказъм. [/quote]
  Май само ти си го разбираш така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK