АБВ пита Горанов има ли планове за пенсионните фондове, които не разкрива пред обществото

Владислав Горанов.

© Анелия Николова

Владислав Горанов.Подкрепящата кабинета на ГЕРБ партия АБВ разпространи отворено писмо, в което задава на финансовия министър Владислав Горанов въпроси, свързани с рекордния заем от 3.1 млрд. евро, който страната ни изтегли наведнъж. Ратификацията на договора с четири банки за дълг от общо 16 млрд. лева, бе подкрепен в Народното събрание през февруари с гласовете и на АБВ, което доведе до заявката на лидера на партията Георги Първанов, че напуска поста си.


Сега АБВ заявява, че Министерството на финансите е решило да емитира наведнъж много по-голяма сума от това, което беше първоначално оповестено. Индикациите според формацията са били за около 1.75 млрд. евро веднъж и още 1-1.5 млрд. през септември и партията пита: Защо се получи така.


"Това е огромно по обем предлагане на дълг за нашата страна, което изненада инвестиционната общност и наложи по-високите нива на доходност. Какво стана с обещанията за прозрачност и предвидимост по отношение процесите за управление на държавния дълг", се пита в писмото. В него се отбелязва, че програмата на Европейската централна банка по изкупуване на правителствени облигации ще действа и през септември, според "мнозина от сериозните финансисти са на мнение, че ако дългът беше взет на два пъти чрез стандартизирани емисии обем от по 1.5 - 2 млрд. евро през пролетта и есента, можеше да се постигнат по-изгодни условия.
"Взимането на целия дълг сега наведнъж, въпреки че държавата няма нужда от всички тези средства в момента, означава, че за периода от сега до есента (когато по план трябваше да се емитира вторият транш) ще се плащат излишни лихви (които възлизат на още близо 40 млн. евро). Излиза, че от необяснимото (а може би умишлено?) ударно теглене на дълг държавата е ощетена с близо 150 млн. Евро", заявяват от АБВ. Според формацията доходностите по взетия дълг са били допълнително умишлено завишени, от което са се облагодетелствали инвеститори и синдиката от банки-поематели.


"И тук идва следващият много сериозен въпрос към министър Горанов. Защо по негово лично разпореждане не са били допуснати до участие в първичното предлагане най-големите български институционални инвеститори – пенсионните фондове, въпреки че те са пуснали поръчки за стотици милиони евро", питат от АБВ. Според партията това означава, че фондовете са били пренебрегнати в полза на международни инвеститори, а фондовете са могли само да опитат да закупят от новия дълг на вторичния пазар, при по-високи нива, от което са ощетени бъдещите пенсионери.


"С това се повтаря порочната практика, стартирана от Симеон Дянков, който през 2012 г. изобщо не допусна български инвеститори до участие в аукциона, на който бяха пласирани 950 млн. евро и отново ощети българските инвеститори", се казва в писмото.


В него се пита още: "Има ли той (Горанов) други планове за средствата на фондовете, които не са огласени пред обществото? Продължават ли плановете за де факто национализация на индивидуалните партиди на хората? Има ли планове фондовете да бъдат принудени да инвестират парите на осигурените в правителствени инфраструктурни проекти с много по-висок риск и ниска доходност?


В писмото си формацията заявява, че очаква публичен отговор от министъра на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да питат Доган, авери са си и ще получат информация от извора.

 2. 2 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Опс ... докато рИформаторите вършат услуги на Пееф и запорират фирмите на Цветан Василев, АБВ ще им свършат работата за пенсионните фондове. Радане, Радане ....

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 3. 3 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трети месец изтича, откак щяха да оправят безумната рИформа за пенсионните фондове, от рИформторите ни вопъл, ни стон по темата.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Горанчето наваксва загубеното време в парламента. Неговите съученици отдавна са милионери. Кое по-точно не им е ясно на АБВ-то ???

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Да питат собствения си министър защо готви геноцит за работещите по 3-та категория. Защо в БГ средната пенсионна възраст е около 56г. Кои и колко хора се пенсионират на 45-50 за да сметка на 3-та категория, за които тази възраст е около 63-64г.
  ДОКОГА ПРЕВИЛЕГИИ? Докога едни хора ще работят по 27г и после ще получават висока пенсия още толкова, а други ще работят по 40г, а ще получават пенсия средно 7-8г.?

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОЙЛ, ГАЗПРОМ, ОМВ, ПЕТРОЛ, ШЕЛ И ЕКО.
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Въпросите са интересни,нищо,че са зададени от АБВ.
  С още по-голям интерес чакаме отговори.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#5] от "acarid":

  Много добър въпрос. Вече и работническата класа се усети, че левичарството е политика, която поставя работника във фокуса на грабежа

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще ви кажа скъпи читатели че от АБВ изобщо не се интересуват от плановете на Горанов. Гоце и компания се опитват да внушат че финансовия министър действа задкулисно( скрито от обществото).

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":
  Присъединявам се, особено към отговора на въпроса защо "по негово лично разпореждане не са били допуснати до участие в първичното предлагане най-големите български институционални инвеститори – пенсионните фондове, въпреки че те са пуснали поръчки за стотици милиони евро"
  Ако това е истина, Борисов би трябвало още през следващата седмица да обяви името на новия фин.министър.
  Не, че ще го направи.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#5:"acarid"]
  ДОКОГА ПРЕВИЛЕГИИ? Докога едни хора ще работят по 27г и после ще получават висока пенсия още толкова, а други ще работят по 40г, а ще получават пенсия средно 7-8г.?[/quote]
  Не си излизал от соца. В цял свят(може би без Русия и Северна Корея) има професии с особен статут. Не привилигия. Нали не се опитваш да сравниш нивата на стрес и риск за живота при някои професии с работник в производствен цех? Не омаловажавам ничий труд, дори и на чистачката в училище.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  Антъкаа! Кат ви разпраям от 4 години, че мафията си е купила дръжавата, вий ми бийти минусите, нале? Ае сега да видим Горанов как ше се измъкне от "неудобните" въпроси, пък били то зададени от пребоядисани комунета. Защото това, което се озтъкна в статията по-горе е очеизваждащата истина. Ние отдавна сме я видели. На краденето е даден ход още с идването на Дянков и цялата пасмина съмнителни "специалисти", откърмени от самия него. За сетен път обвинявам тези, които са гласувале за ГЕРБ в пълно "дърводелство". Да ма прости Господ

 12. 12 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Индикациите според формацията са били за около 1.75 млрд. евро веднъж и още 1-1.5 млрд. през септември и партията пита: Защо се получи така."

  Писаха, че 1.5 млрд. вече са разплатени за мостовия заем, ама кой да чете. Що се касае за пенсионната реформа, слушайте Калфин, не Гоце. Гоце по навик прави театро за наивници.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Известно ми е пристрастието на Дневник към темата за пенсионните фондове. И с риск пак да ме баннете за обдни квалификации и прочее, ще си позволя да кажа че Горанов яко пораздруса този така уютен бранш. Всичко на полутъмно, с неизвестни инвестиции и дивиденти и засега в ущърб на бъдещите пенсионери. Идеята е да се поразмърдат малко и да поработят наистина за гарантиране на капиталовите вложения на българските граждани. От 1998 съм вписана в някакъв фонд, без един път да съм получила известие за натрупаната сума. И сега понеже съм в чужбина, все едно да очаквам от умрял писмо. Така че Гоце да не пита много, ами да каже на аверите си да се стягат в кръста. Щото след КТБ хората няма да предпочетат несигурните високи % за втора пенсия пред тази от НОИ.
  Продължавам да смятам, че това е най-перфидната измамна схема в пенсионната система. Нали Костов?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":
  [quote#8:"oporna_to4ka"]Ще ви кажа скъпи читатели че от АБВ изобщо не се интересуват от плановете на Горанов. Гоце и компания се опитват да внушат че финансовия министър действа задкулисно( скрито от обществото).[/quote]

  Няма как да е задкулисно, защото фигурите на Борисов и особено на Пеевски са достатъчно едри за да не могат лесно да се покрият от кулисите.

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#5] от "acarid":

  много си прав ,ама младите пенсионери са по право членове на червената партия ,а всички други работим за тях

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кремена":

  не се коси , аз съм редовен платец и получавам справките си редовно , по миналата година сумата ми падна с едни 1600 лв , защото съм имал да плащам не знам какви такси и удръжки ,при все ,че си внасях парите редовно ,не можаха да ми кажат защо ми удържат 1600 лв ,та и на вас ,не се безпокойте ,ще ми дойде писмо ,даже може да има и да давате още за услугата да ви удържат 2 % от заплатите и да ви ги управляват така ,че нищо да не остане накрая

 17. 17 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Любопитно

  АБВ пита Горанов има ли планове за пенсионните фондове, които не разкрива пред обществото "

  Е, как да няма планове ?

  Докато не откраднат и тия пари, няма да мирясат.

  )

 18. 18 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Гневно

  Е*..м Ти и пенсията, е*..м Ти и чудото..

  Ай сиктир от тука...

  (

 19. 19 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако трябва да избирам между Калфин и Горанов, защо ли предпочитам Калфин?

 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сиянието на Мрака":

  Шииу...сега чак те забелязах че я караш през просото. Къде тръгна по гости?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#19] от "механозавър":

  И аз така.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Със сигурност има.Голяма лисица е той.

 23. 23 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кремена":

  Госпожа,
  опитвам се да сравня труда на лелята която раздава табелите в кат с тази която ми дава домати на пазара. Особено зимата.
  Колкото до професиите. Да тази на един работник в частна мина е тежък, но не разбирам защо НОИ (Аз) ще му плащаме ранната пенсия а не частният пенсионен фонд или работодателя му който е спечелил от труда му. Хората първа категория и тези в МВР, МО и т.н. внасят в НОИ 5-6 пъти по малко отколкото получават в последствие.
  Справка от НОИ: 100 000 пенсионери по чл. 69 получават около 600 000 000 мил. лв като пенсии. Толкова в момента са и работещите в двете министерства МО и МВР. А сега сметнете колко насрещни пенсионни осигуровки им плаща държавата (пак Аз) при средна заплата от 1000 лв.
  Да правилно сметнахте, около 4пъти по-малко!

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОЙЛ, ГАЗПРОМ, ОМВ, ПЕТРОЛ, ШЕЛ И ЕКО.
 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "acarid":

  Тя госпожата, вероятно е от тези, които дават табелите и живее в постоянен стрес, дали след поредните избори няма да сложат някоя друга госпожа да дава табели вместо нея.
  Тогава трябва да ходи на пазара.
  Това си е истинска мъка, избори след избори ...

 25. 25 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така ще е. Докато избираме за началници подобни гащници, които откровено и безсрамно заповядват на служебни лица да покровителствуват контрабандисти, нема се бунтувами! Ние сме превърнали себе си в безгръбначни статисти.

 26. 26 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Как ще се оправяме и след това бедствие "Горанов"- направо не ми се мисли.

  Все по-хубаво става :)
 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кремена":

  Ако става въпрос, трудът на 1 лекар, например хирург, е много по-стресов от труда на 1 администратор в полицията или следствието или военните.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кремена":


  [quote#10:"Кремена"]В цял свят(може би без Русия и Северна Корея) има професии с особен статут. Не привилигия. Нали не се опитваш да сравниш нивата на стрес и риск за живота при някои професии с работник в производствен цех?[/quote]
  Не става дума за тези професии, макар че и при тях има различни нива на натоварване и риск, а става дума за десетки хиляди хора, които се пенсионират в МВР,МО, ДАНС, следователи и други служби, въпреки че по съществото на своята работа, не се различават от кой да е чиновник.
  И още става дума за стотици хиляди фалшиви инвалидни пенсионери ( общия брой върви към милион).

 31. 31 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#23] от "acarid":

  Поздравления за коментарите Ви, дано бъдат забелязани и допълнително развити в програма за отстраняване на тази несправедливост!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#31] от "NicK":

  Другото интересно е че половината от пенсионерите в Бг стават такива прди да навършат необходимите за 3-категория възраст

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОЙЛ, ГАЗПРОМ, ОМВ, ПЕТРОЛ, ШЕЛ И ЕКО.
 33. 33 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  http://www.nssi.bg/aboutbg/st/statistic/152-pensions/3409-stbulpensii2014

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОЙЛ, ГАЗПРОМ, ОМВ, ПЕТРОЛ, ШЕЛ И ЕКО.
 34. 34 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Да им е честито на гласувалите за АБВ, ГЕРБ и РБ ))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK