Тази вечер ще бъде обявен ресторантът на годината на "Бакхус"

Тази вечер ще бъде обявен ресторантът на годината на "Бакхус"

© Бакхус



Тази вечер ще бъдат обявени победителите в конкурса "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino".


Конкурсът е сред целогодишните инициативи на "Бакхус" за утвърждаване на гурме културата в България. Класацията на най-добрите ресторанти у нас започва за първи път през 2001 г. и днес е престижно отличие за ресторантьорите, готвачите и сомелиерите, което екипът на списание "Бакхус" и неговите читатели им присъжда всяка година.


Ще бъдат обявени награди в следните категории:




"Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"
Категория "Авторска кухня"
Категория "Най-добра селекция на напитките"
Категория "Най-добър хотелски ресторант"
Категория "Вкусно място"
Категории "Млад готвач"
Категория "Дебют 2014 METRO"
Допълнителни категории "Любител готвач" и "Ресторант на читателите".


Целта на конкурса е насърчаване и развитие на високи професионални стандарти в българските ресторанти. Той допринася за създаване на критерии сред клиентите за оценка на качествени храни, напитки и обслужване и прави по-лесен избора им на заведение за хранене, посочват организаторите.


В конкурса участват всички заведения, които през последната година са привлекли вниманието на екипа на "Бакхус" и мрежата от независими автори, консултанти и приятели на медиата.


Специален екип на "Бакхус" наблюдава и оценява ресторантите чрез анонимни посещения. Той се състои от анонимни наблюдатели в София и различни градове на страната, които са избрани от редакцията на списанието заради познанията си и опита си.


Като конкурс на редакцията на списание "Бакхус", конкурсът отразява личните мнения на свързаните с изданието гурме критици и наблюдатели.


Основен критерий е качеството на предлаганата храна - доколко са пресни продуктите, доколко храната в чиниите отговаря на категорията на заведението и в крайна сметка доколко е вкусно.


За всички оценявани заведения се следят бързината, ефективността, дискретността и прецизността на обслужването.


Винените листи се преглеждат за добра организираност, добра селекция спрямо предлаганата храна. Предимство е, когато повече добри вина се предлагат на чаша или в малки разфасовки.


Там, където е приложимо, се оценява стилът на готвене - ако кухнята е авторска, доколко е талантлива. Ако е традиционна, по какъв начин и доколко спазва автентичните вкусове.


Имат значение и поредица съпътстващи елементи от цялостното впечатление, което прави едно заведение: интериор (удобен ли е, отговаря ли на претенциите, оригинален ли е и добавя ли или отнема от преживяването), хигиена (тук критерият е универсален независимо от категорията заведение), прибори (доколко са адекватни на категорията на заведението) и дори озвучаване, достъпност.


Към всичко това се добавя и факторът Х - удоволствието от преживяването да попаднеш в заведението и да се нахраниш в него, което в крайна сметка е основната цел на добрия ресторант.

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  2. 2 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 740 Неутрално

    До коментар [#1] от "Никола Георгиев":

    На http://www.bacchus.bg/

    Аз ще ходя. После може и да разкажа.

    @)----,--'--
  3. 3 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1133 Неутрално

    [quote#2:"MyTwoCents"]Аз ще ходя.[/quote]

    Ама вЕрно?
    Ще дадеш 119 лева за 5 блюда?

    [quote#2:"MyTwoCents"]После може и да разкажа. [/quote]
    Наблегни моля те на аромата на
    "Чауанмуши от гъши дроб и пушено магре"

  4. 4 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 740 Любопитно

    [quote#3:"Да бе да"]Ще дадеш 119 лева за 5 блюда? [/quote]
    С напитките е ОК (друг е въпроса, че са спонсорски, демек не влизат в себестойността на мероприятието). Още повече, че говорим за авторски неща, където се набляга на качеството, а не на количеството. А цената е 110,50 ама по две заради жената.

    Честно казано много малко са ресторантите, които могат да ме изненадат. И затова в ресторант предпочитам да ям нещо, което няма как да си приготвя вкъщи.

    Чауанмуши звучи несъвместимо с гъши дроб (дали е гъши или патешки ще проверя на място) и патешко магре, така че съм любопитен.

    @)----,--'--
  5. 5 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    Успех и победителите да издадат каталог, за да ги видим





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK