"Газпром" е купилa дяловете на Eni, EDF и Wintershall в "Южен поток" за 1 млрд. долара

"Газпром" е купилa дяловете на Eni, EDF и Wintershall в "Южен поток" за 1 млрд. долара

© Associated PressГазпром" е изплатилa на европейските си партньори Eni, EDF и Wintershall 1 милиард долара за дяловото им участие в South Stream Transport B.V., съобщава агенция "Интерфакс". В отчета на фирмата се посочва, че стойността на изкупуването на дяловете на западните фирми е била 56.12 милиарда рубли.


Руската фирма не е била задължена да изкупи дяловете на партньорите си, тъй като рискът по проекта е споделен. Източник на агенцията посочва, че "Газпром" иска да запази договора на South Stream Transport с италианската строителна фирма Saipem за доставка на тръби, особено предвид наложените от ЕС санкции върху руския петролен бизнес.


Регистрираната в Амстердам South Stream Transport има разрешението на Холандия за строителство на тръби. Италианските власти дадоха и разрешение на Saipem да строи тръби по дъното на Черно море. Тръбите за строителството на подводната част на газопровода вече са произведени, доставени и складирани във Варна.
Данни от системи за контрол на местоположението на плавателни съдове сочат, че флотът на Sapiem, ползван за полагането на тръби и нает за изпълнението на "Южен поток", все още е разположен в бургаското пристанище. При това "Газпром" плаща на Saipem за това по стотици хиляди евро на ден в очакване да започне изграждането на "Турски поток".


Фирмата обаче все още не е получила разрешението на Турция да започне проучвателната дейност. Анкара иска пакетно споразумение: разрешение за начало на дейностите срещу отстъпка, увеличаване на обемите и разширяване на "Син поток".


Въпреки че проектантна компания за "Турски поток" вече е създадена, South Stream Transport все още може да бъде ползвана в проекта. "Газпром" продължава да прави вноски в уставния капитал на фирмата, като през март са били преведени 569 милиона евро, а след седмица трябва да се отпусне още един транш на финансиране. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK