За потреблението до 300 квтч да не се вдига цената на тока, предлага кандидатът за шеф на КЕВР (видео)

За потреблението до 300 квтч да не се вдига цената на тока, предлага кандидатът за шеф на КЕВР (видео)

© Юлия ЛазароваКандидатът да оглави Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов предлага да не се повишава цената на тока за потребителите, които ползват до 300 киловатчаса месечно. Това се разбра при изслушването му в парламентарната комисия по енергетика. Следващата промяна в цената на тока се очаква да бъде направена от 1 юли, като в близките дни изтича срокът за предложения за новата цена.


В концепцията си за дейността на комисията Иванов предлага още повишаване на прозрачността в работата му, нови правила за пазара на енергия и по-ниски цени за ВиК услугите.


Иванов, който е единствената номинация за председател на регулатора, издигната от Реформаторския блок, бе изслушан от комисията по енергетика в парламента. Изслушват се и предложените от различните парламентарни групи кандидати за членове на КЕВР, сред които бившите председатели на ДКЕВР Боян
Боев, предложен от БДЦ, Светла Тодорова и Евгения Харитонова, предложени от ГЕРБ, както и Елена Маринова, Валентин Терзийски, Еленко Божков и други номинации от различни политически сили.
Иван Иванов, който разполагаше с най-много време за представяне на изложението си, посочи, че с промените в Закона за енергетиката държавният регулатор вече е много по-независим и доказателство за това е днешната процедура. Чрез открития вот на всеки член на регулатора обществото вече ще може да знае дали интересът му е защитен, а всички решения и становища ще са публични, каза Иванов, цитиран от БТА.


Той отбеляза, че ако на КЕВР му се даде възможност да бъде финансово независима чрез събираните глоби, такси и други приходи, това ще повиши капацитета на комисията. В момента всички събирани от регулатора такси отиват към държавния бюджет.


Да се надяваме, че още днес ще завършат преговорите с американските централи и ще бъде постепенно намалена цената на тези централи, като се използват ясни механизми, каза още Иванов. Тези механизми по думите му са натоварване на централите на 100 процента, износ на произведената от тях енергия към Турция, както и използването им за балансираща общност. За нови мощности от ВЕИ ще има преференциални цени само за инсталации от оборски тор и за малки покривни конструкции от слънце и вятър.


НЕК пък ще може да бъде частично компенсирана за високите цени на енергията от ВЕИ чрез приходите от продажбите на въглеродни емисии, които за 2015 г. се очаква да са 120 млн. евро за 2015 г, каза още Иванов.


При либерализацията на енергийния пазар трябва да се проведат две основни мерки - да се създадат нови правила, които не поставят НЕК в привилегирована позиция спрямо останалите търговци, както и да се въведе енергийна борса, до която да достига цялото количество произведена енергия, а след това да се начислява добавката задължение "към обществото" за покриване на преференциалните цени за зелената енергия, енергията от когенерации и американските централи, смята Иванов.


Иванов посочи, че България е единствената страна, в която няма лицензионен режим за ВиК операторите. Изискванията към качеството на предоставянето на ВиК услугите се налагат от наредби, които обаче не могат да обхванат всички необходими изисквания както в една лицензия, отбеляза той и прогнозира, че
няма да могат да бъдат спазени сроковете за приемането на наредбите за регулиране цени на водата и за качеството на ВиК услугите.


Трябва да бъде променена пределната цена на водата, която в момента е 4 процента от месечния доход на домакинствата, а по настояване на Световната банка този процент не трябва да е повече от 2.5 процента, посочи Иван Иванов.


Той очерта и проблемите в сектор топлофикация - неефективност на централите, лошо обслужване, пропуски в управлението, както и монополно положение спрямо клиентите. Трябва да се направят промени в общите условия на топлофикациите и в закона за защита на потребителите, смята Иванов. При
природния газ проблем има при развитие на преносната мрежите - преносна и разпределителна, посочи Иванов. Той подчерта, че липсват стимули за газификация на населението заради сравнително
високата цена на природния газ, сравнително ниската цена на електроенергията и високите начални разходи за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Този проблем предстои да бъде
решен постепенно, като се изградят бъдещите интерконектори със съседните страни и има истинска диверсификация на доставките на газ, смята Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK