За потреблението до 300 квтч да не се вдига цената на тока, предлага кандидатът за шеф на КЕВР (видео)

За потреблението до 300 квтч да не се вдига цената на тока, предлага кандидатът за шеф на КЕВР (видео)

© Юлия ЛазароваКандидатът да оглави Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов предлага да не се повишава цената на тока за потребителите, които ползват до 300 киловатчаса месечно. Това се разбра при изслушването му в парламентарната комисия по енергетика. Следващата промяна в цената на тока се очаква да бъде направена от 1 юли, като в близките дни изтича срокът за предложения за новата цена.


В концепцията си за дейността на комисията Иванов предлага още повишаване на прозрачността в работата му, нови правила за пазара на енергия и по-ниски цени за ВиК услугите.


Иванов, който е единствената номинация за председател на регулатора, издигната от Реформаторския блок, бе изслушан от комисията по енергетика в парламента. Изслушват се и предложените от различните парламентарни групи кандидати за членове на КЕВР, сред които бившите председатели на ДКЕВР Боян
Боев, предложен от БДЦ, Светла Тодорова и Евгения Харитонова, предложени от ГЕРБ, както и Елена Маринова, Валентин Терзийски, Еленко Божков и други номинации от различни политически сили.
Иван Иванов, който разполагаше с най-много време за представяне на изложението си, посочи, че с промените в Закона за енергетиката държавният регулатор вече е много по-независим и доказателство за това е днешната процедура. Чрез открития вот на всеки член на регулатора обществото вече ще може да знае дали интересът му е защитен, а всички решения и становища ще са публични, каза Иванов, цитиран от БТА.


Той отбеляза, че ако на КЕВР му се даде възможност да бъде финансово независима чрез събираните глоби, такси и други приходи, това ще повиши капацитета на комисията. В момента всички събирани от регулатора такси отиват към държавния бюджет.


Да се надяваме, че още днес ще завършат преговорите с американските централи и ще бъде постепенно намалена цената на тези централи, като се използват ясни механизми, каза още Иванов. Тези механизми по думите му са натоварване на централите на 100 процента, износ на произведената от тях енергия към Турция, както и използването им за балансираща общност. За нови мощности от ВЕИ ще има преференциални цени само за инсталации от оборски тор и за малки покривни конструкции от слънце и вятър.


НЕК пък ще може да бъде частично компенсирана за високите цени на енергията от ВЕИ чрез приходите от продажбите на въглеродни емисии, които за 2015 г. се очаква да са 120 млн. евро за 2015 г, каза още Иванов.


При либерализацията на енергийния пазар трябва да се проведат две основни мерки - да се създадат нови правила, които не поставят НЕК в привилегирована позиция спрямо останалите търговци, както и да се въведе енергийна борса, до която да достига цялото количество произведена енергия, а след това да се начислява добавката задължение "към обществото" за покриване на преференциалните цени за зелената енергия, енергията от когенерации и американските централи, смята Иванов.


Иванов посочи, че България е единствената страна, в която няма лицензионен режим за ВиК операторите. Изискванията към качеството на предоставянето на ВиК услугите се налагат от наредби, които обаче не могат да обхванат всички необходими изисквания както в една лицензия, отбеляза той и прогнозира, че
няма да могат да бъдат спазени сроковете за приемането на наредбите за регулиране цени на водата и за качеството на ВиК услугите.


Трябва да бъде променена пределната цена на водата, която в момента е 4 процента от месечния доход на домакинствата, а по настояване на Световната банка този процент не трябва да е повече от 2.5 процента, посочи Иван Иванов.


Той очерта и проблемите в сектор топлофикация - неефективност на централите, лошо обслужване, пропуски в управлението, както и монополно положение спрямо клиентите. Трябва да се направят промени в общите условия на топлофикациите и в закона за защита на потребителите, смята Иванов. При
природния газ проблем има при развитие на преносната мрежите - преносна и разпределителна, посочи Иванов. Той подчерта, че липсват стимули за газификация на населението заради сравнително
високата цена на природния газ, сравнително ниската цена на електроенергията и високите начални разходи за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Този проблем предстои да бъде
решен постепенно, като се изградят бъдещите интерконектори със съседните страни и има истинска диверсификация на доставките на газ, смята Иванов.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ... те да видим, какъв ще е резултата!
  ... на думи и хартия - докарва се, ама ... на дела и сметки - да не е друго да излезе!?
  Да не “плъзнем“ пак по улиците?!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  300 кв часа са приблизително около 12 кв на денонощие. Струва ми се, че много малко хора ще се поберат в тоя лимит и той трябва да се завиши!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Нали беше ДКЕВР, а сега КЕВР? Вече на не е частна? Или пък защото вече няма държава....

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Първо да отиде да пита Бойко, че той лежа със студен компрес на челото в правителствена болница по тоя повод...! Преди има-няма две години! Може още да си спомня някои работи...

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Цената на тока трябва да е еднаква за всички. Крайно бедните да получават ваучери, това е по-справедливо.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Там, където работи икономическата логика, повече закупена стока води до по-голяма отстъпка. Там, където работи "политическата логика" е точно обратното. Аз отдавна ви разправям, че в България дясна партия няма. В РБ са се събрали етатисти, на които някой е подшушнал навреме, че СССР/Русия са пътници, затова далаверата е да се подвиква "Ура за САЩ, НАТО и ЕС!". Но иначе като идеология разликата с другите партии е много малка - общо социалистическо ядро и малко грим за лицето.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoplast":

  Не, единствено ще почне ирационалното потребителско поведение, характерно за пазарните изкривявания. Примерно сега климатикът е в оптимален режим и работи с коеф. на трансформация 1:4 до 1:5. Вместо да го оставя да работи, ще дебна долу на електромера кога ще покаже 300 квч, за да си пусна отново парното, което гори руски газ и цялата провинция покрива загубите на бедните софиянци.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#6:"cinik"]Аз отдавна ви разправям, че в България дясна партия няма.[/quote]
  +++ Камо ли антикомунистическа!

 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Претоплена комунистическа манджа.В Швеция, Дания и Финландия, колкото повече електричество потребяваш толкова по малко плащаш. За да има растеж трябва да се стимулира потреблението а не да се ограничава. За целта доходите на хората трябва да бъдат такива, че разходите за ток, отопление, храна, дрехи и лекарства, да не са проблем. В нормалните държави е така. В Швейцария разходите за ток и газ на четиричленно семейство живеещо в къща с общ доход над 4000 франка на месец са около 80 франка. В Германия, Франция, Италия, Австрия,....... ситуацията е същата. Но за подобни неща българските управляващи/без значение кои са/ аристократично мълчат.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Иван Иванов е най-подходящ за поста и поне ще свърши работа.Не е човек,на който може да се нарежда.

 11. 11 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Брааво...на поредната недомислена простотия. В цял свят колкото повече потребяваш, толкова по-малко плащаш за единица. В БГ естествено обратното.

  Няма да е лошо ЕС да започне да дава пример с България как да не се правят нещата. Така смятам, че най-накрая държавите в съюзът ще имат полза от нас.

 12. 12 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има и симслени неща в статията, но основното предложение, изведено и в заглавието, освен, че не лежи на икономическата логика, както правилно бе отбелязано по-горе е и откровено дискриминационно! Някои абонати са едночленно семейство, други са с доста повече, някои нямат достъп до топлофикация, как така ги слагат под общ знаменател с тези, които имат и т.н.

 13. 13 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Весело

  Иванов е компетентен , но дали ще му "разрешът" да приложи идеите си? Искам да го видя шеф на КЕВР, защото не е като назначаваните досега - обвързани, напълно некомпетентни... Но като прочетох имената на заместниците му, най-много да се изхаби напразно. Енергетиката е в мъртвата хватка на мафията и няма пускане. Само си спомнете кои дейци са на енергийния фронт - Ковачки с ТЕЦове, Кадиев -препродава ток, Курумбашев - с ВЕЦ, Кумджиев - упс,той е с ВИКа, но пък Кутев и той е затънал до лакти в тока. Все хубави хора,а ?

 14. 14 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е това предложение не е ли дискриминационно спрямо потребяващите ток? У нас всичко е на ток - отопление, бойлер, кухня. А има хора, които се топлят с парно, топлата вода им е от топлофикацията също, готвят с газ. Как ще се отчита тази разлика? Или дай да дискриминираме на признак кой блок е към тплофикацията или газификацията. Да ги въведем тия двете задължително ли?

 15. 15 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Социализъм до шия!
  Докога?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  [quote#9:"subaru"]Претоплена комунистическа манджа.[/quote]

  Погледни как се управлява "Дясна София". Такса смет за "фирмаджиите" е 6 пъти по-висока от тази за "обикновените хора". И това не го е измислил нито Велко Вълканов, нито Нора Ананиева, нито Корнелия Нинова, нито Волен Сидеров, нито Велизар Енчев.

  Това го въведоха и утвърдиха Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова...Те са си говорили как "Шшоом има булстат, значи мърда. Бута нещо, че му е*а майката, да не ми се оплаква, шшшшот иъ и по зле от них..."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Вярно е, че колкото повече потребяваш по-малко плащаш в общия случай, но тук се взема предвид социалния момент. Иначе може въобще да не се определя цената от КЕВР, но тогава цената вероятно ще е двойна на сегашната

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  [quote#17:"dan1"]може въобще да не се определя цената от КЕВР, но тогава цената вероятно ще е двойна на сегашната[/quote]

  Taкива ги разправяше Луканов, когато по ведомствата и ОФ клубовете раздаваха купоните за хляб и кисело.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Комунист та дрънка , и то от простите. Подобна мярка има смисъл , ако има недостиг и който иска да потребява над базовите нужди да си плаща. Примерно в страните със сух климат , са удачни подобни мерки за ограничаването консумацията на вода , който иска да пълни басейна да цака на скъпа тарифа.

 20. 20 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На мен ми се вижда добро предложението от гледна точка на това, че ще се стимулира енергийната ефективност. 300 кв.ч. потребление е приблизително 60 лв. на месец, или това е над средната сметка за ток за януари в Североизточна България, например. Хората, които ползват повече ток, дефакто ще плащат повече за да могат да бъдат стимулирани да търсят начини или за подобряване на своята енергийна ефективност или пък просто ще трябва да пестят - и двете неща намирам донякъде за полезни...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 21. 21 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Не знам какви ги е разправял Луканов, но съм сигурен че цената на тока няма да е толкова ниска, ако не се определя административно.

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoplast":
  на мен пък не ми се е случвало да минавам 300, при все че се пускат духалки защото разни процеси при ремонта удома (зимата) трябваше да вървят по-бързо. Един човек може да живеее пестеливо с 100кВтч/месец, това е просто минимума.

 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално
 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#5:"foxa5"]Цената на тока трябва да е еднаква за всички. Крайно бедните да получават ваучери, това е по-справедливо. [/quote]
  Прав си Въпреки че моето потребление е доста под 300 квч/месец, и ако това се приеме, няма да ми "дигнат" сметките с 10% или колкото там планират.

  До коментар [#5] от "foxa5":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#22:"alabalko"]Един човек може да живеее пестеливо с 100кВтч/месец, това е просто минимума. [/quote]
  Пестеливо ползване май е бая под 100 квч/м, ако се ползва топлофикация за отопление и топла вода Е, да, и хладилникът да не е 20+ годишен, и да не го държат с 5 см' лед в камерата-тогава той работи много повече време. И разбира се зимно време да не се мота в къщи по тениска и гащи, и да ходи бос по керамичен под

  Съдя по себе си: Ползвам топлофикацията. Готвя с електричество. Осветявам се с 4 крушки (енергоспестяващи, с еквивалент по 150 В) които светят десетина часа дневно зимата, друга с еквивалент 75 В-24/7. Паля ел'печката за бързо затопляне за 1/2 час само когато забравя да затворя вратите, отворени за проверяване към 3-4 часа (случва ми се 4-5 пъти месечно). В къщи се мотам пол'вината време по едни по плътни тениски с дълги ръкави над тези с късите, и нещо като тренинг/анцуг.

  Януарската ми сметка е 24 лв (към 120 квч, по памет), фебруарската-21 лв за 114 квч (имам я пред себе си), и не пестя Е, имам късмет че съм с югоизточно изложение, и вътрешен апартамент, ама със стари дограми

  Ако се напъна да спестявам (демек готвя и пера на евтината тарифа, паля крушкатите само там където съм, не ползвам духалката за бързо затопляне, и се обличам по топло) с лекота слизам под 80 квч/месец
  До коментар [#22] от "alabalko":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 26. 26 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#22] от "alabalko":

  Аз имам познат който е газифициран и се вмества в тия киловати, но семейство което изцяло е на ел. енергия не виждам как ще стане това. Плюс това от статията не става ясно тия 300кв за едно лице ли са или за електромер! Защото едно 4 членно семейство, както ти го пишеш 100кв X4 - са 400кв и ако се отчита за електромер си вътрешна гума.

  Имало едно време ссср...
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#21] от "dan1":

  Kaква ще е пазарната цена не знам и аз самият, точно както не знам и бензинът колко ще струва през лятото. Всякакви намаления "наполовина" са всъщност прехвърляне на половината сметка върху някакви други социални групи и за сметка на други разходи, например 70-те км магистрала, по която скоростта ще бъде ограничена на 90 км, с тенденция за 50-60 км след още 2 години

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#27:"cinik"] например 70-те км магистрала, по която скоростта ще бъде ограничена на 90 км, с тенденция за 50-60 км след още 2 години [/quote]
  Да я...таковам и у магистралата

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#17] от "dan1":

  Стига социализъм, 45 години бяха достатъчни. Стига регулиран пазар. Всичко трябва да излезе на свободния пазар и да се продава по реални цени. Каквото и да струва. Ако НЕК фалира кой ще плаща??? Пак ние същите, но този път с лихвите.
  Стига Ковачки и разни други бандити са крали на гърба на хората и бизнеса. Да ги оставят да фалират и да се оправят. Такава простотия никъде я няма.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Kaто развиваш държавно образование, държавна енергетика, държавна медицина, държавна военна промишленост, държавни банки и застраховки, държавно осигуряване, тогава пътната мрежа се разкапва, защото за нея ах, парите били свръшили...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Това за евтиния ток до 300 киловат часа е уж в защита на бедните. Богатите, лошите, харчат много ток, според това мнение.
  Да видим обаче така ли е?
  75 м2 апартамент с парно и топла вода.
  Парно и попла вода - 150 лв.
  Ток общи нужди - 200 кВч - 40 лв.(приемаме тока по 20 ст.)

  75 м2 апартамент без парно.
  За отопление с климатици - да кажем пак 150 лв., т.е 750 кВч.
  за топла вода и др. нужди - пак 40 лв. общи нужди и 30 лв. за вода - 70 лв. - 350 кВч.

  Т.е. за един и същ комфорт Топлофицирания ще харчи 200 кВч, а нетоплофицирания - 1200 кВч.
  С по-високата цена на 900-те киловата нетоплофицирания освен това ще плаща субсидия на топлофикация заради т.н. когенерация.
  Ще плаща и загубите на Булгаргаз, защото топлофицираните, освен че са субсидирани, масово не си плащат парното(справка на Топлофикация София показва, че има да взима от клиенти над 500 млн. лв).

  Е, я ми кажете, след като и сега нетоплофицираните субсидират топлофицирание, защо това трябва да се увеличи?
  Как решават, че собственик на 75 м2 апартамент без ТЕЦ е по-богат и е длъжен да субсидира такъв със 75 м2 апартамент с ТЕЦ.
  Даже напротив - ТЕЦ има в по-големите градове, където и имотите са по-скъпи, и хората са по-заможни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK