L'instant е "Ресторант на годината" на "Бакхус"

L'instant е "Ресторант на годината" на "Бакхус"


"Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino" за 2014 г. в традиционния конкурс на списание "Бакхус" е L'instant. Това стана известно на церемония снощи. Френското заведение в центъра на София се представя с пресни и сезонни продукти, на които акцентира в кухнята си.


Призът бе спечелен в конкуренция с "Преди 10", който е носител на тази награда от миналогодишното издание на конкурса, DiWine, Rosé, Бургас, Lazy и Chef's.


В категория "Авторска кухня" наградата отиде при трима готвачи - на първо място при Петър Йоргов от DiWine, следван от Ивайло Петков от Lazy и Виктор Ангелов от Chef's. Сред номинираните тук бяха още готвачите от "Таланти" и" Щастливото прасе".
Журито прие, че "Най-добра селекция на напитките" предлага работещият от малко повече от година винен бар Grape Central. В тази категория претенденти бяха още столичния ресторант DiWine  и пловдивският "Хеброс" в едноименния хотел.

За "Най-добър хотелски ресторант" беше определен Shades of Red, хотел "Гранд Хотел София". В тази надпревара участваха още  ресторант "Хеброс", Пловдив и " Амброзия", хотел Premier Luxury Mountain Resort, Банско.

Наградата в категория "Вкусно място" отиде при Sage. Тук се надпреварваха още "Мармо", L`etranger, "Клуб на архитекта" и Atelie.


"Млад готвач" стана Стоян Караиванов от ресторант Lazy. Тук конкуренцията беше между него и колегите му Любен Койчев от "Таланти", Ваня Найденова от DiWine и Теодор Тодоров от "Бодега".


В категория "Дебют 2014 METRO" беше отличен ресторантът "Щастливото прасе", който бе предпочетен от журито пред Grape Central и "33 гастронавта". "Щастливото прасе" завърши вечерта с още една награда - в категорията "Ресторант на читателите.




В тази категория конкуренцията беше най-силна заради големия брой номинирани участници. Заведението е собственост на шеф Джун Йошида, който обича да готви свинско и много карантия. Освен че има кулинарни достойнства, използването на всички части за Джун е и израз на уважение към животното. Сигурно затова и неговото Прасе е "щастливо", писа неотдавна за него "Бакхус". На Джун принадлежеше и едно от шестте ястия, поднесени на вечерята, съпровождаща церемонията - "Чауанмуши от гъши дроб и пушено магре", поднесено изящно в съд, представляващ черупка на яйце. По традиция чауанмуши се приготвя с пилешко месо, но авторът на това ястие предложи собствен прочит на рецептата.
В категорията "Любител готвач" на 2014 г. журито беше сериозно затруднено заради достойнствата на всички претенденти, затова наградата отиде при спечелилия с жребий - Бисер Боев, който си тръгна от вечерята с галон уиски "Чивас регал". Негови достойни опоненти във вечерите на любителите-готвачи, представяни през година от "Бакхус" бяха още Бояна и Борис, Филип Харманджиев, Надя Петрова, Мария Пръмова и Деница Стефанова, Дафаар Шабан, Анастасия Алпатикова, Ани Шакарян-Маринова.


Гостите на церемонията имаха възможност да се насладят на авторските ястия от шестима готвачи водещи ресторанти, обединени от темата "Вечеря от бъдещето". Освен споменатия вече деликатес на Джун Йошида, ценителите на вкусната храна, имаха възможност да се насладят на пресни аспержи в пармезанови такос и шот  от грах и мента, приготвени от Юри Велев, шеф-готвач на МЕТРО Академия. В менюто също беше включен див лаврак в собствен сос, опушен, с булгур, лимец и пресен спанак, крем от черни миди, сепия и фенел, приготвен по технологията, известна като no waste (при която се използват всички части на съответния продукт), от шеф-готвач Петър Йоргов от DeWine.


Андрей Стоилов от "Кемпински хотел Маринела" поднесе на гостите запечена сфера от пилешко с пълнеж от гъши дроб и фин микс от телешко. Към това бе добавен сос с гъби смръчкула, които феновете на Родопите са виждали сред природата. Кулминацията на гастрономическата част от вечерта настъпи при поднасянето на десерта Cosmos, държан в тайна до поднасянето му от авторите шеф-готвач Милен Панев и шеф-сладкар Александър Иванчев от ресторант "Магус". Гледка от слънчевата система беше пресъздадена чрез мус от млечен шоколад и малибу, кора от лайм и портокал, манго с шафран, кондензирано и кокосово мляко, кокосово пате сабле...Тази презентация е трудно да пресъздаде космическия вкус на този десерт, за консумацията на който гостите получиха ръкавици.


Не един от връчващите награди снощи отбеляза, че през последните години са се появили най-добрите ресторанти, които някога България е имала.

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 1132 Неутрално

    Този избор е добра илюстрация как се прави избор и бизнес у нас: ПР и нищо друго. Ако авторката на статията (а и хората от Бакхус) се занимаваше с журналистика, тя нямаше да разказва за гъбки-смръчкулки, а щеше да се запита колко часа годишно трябва да работи едно заведение за да се нарече ресторант, хеле пък "Ресторант на годината". Колко клиенти трябва да обслужи, колко литра вино да разлее, колко пари да изкара. Ама т.н. журналистическо разследване се прави единствено по поръчка, когато някой падне от власт, но не и за ресторантите, които си плащат и са "модерни".

    Когато и да мина покрай този "ресторант" - сутрин, обед, следобед или вечер - в него не само че няма клиенти, но и жива душа. Кога е работил за да стане "Ресторант на годината" - всеки втори четвъртък на всеки нечетен месец от 22:30 до 24:00?

  2. 2 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 1132 Неутрално

    Моля за извинение, горното се отнасяше до един бивш "Ресторант на годината" - L`etranger. За L'instant обяснявам че е празен само до 18:00, че и оттам минавам доста често.

  3. 3 Профил на Mark Twain
    Mark Twain
    Рейтинг: 434 Любопитно

    До коментар [#2] от "john_3volta":

    Скъпи Джон , виждам, че взимате нещата присърце, но наградите у нас (най-често) са платени, не се впрягайте. Подобни раздава и БХРА - ами платени са и не бих се учудил и тези да са така.

    "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
  4. 4 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#2] от "john_3volta":

    в последните 3-4 месеца съм водил гостуващи ми от чужбина колега поне 2-3 пъти в L`etranger, и винаги е бил пълен и съм виждал да връщат клиенти (не че е много голям де, около 30-40 места мисля). L'instant е по-просторен, минавам от там по няколко пъти в седмицата и пълен не съм го виждал никога.

    И в двата храната е много добра, но лично за мен находката е Щастливото прасе. Bloody Mary-то им е задължително да се пробва от всеки падащ си по коктейли!

  5. 5 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 516 Гневно

    " кокосово пате сабле..."

    Това какво е? Пясъчен пастет?
    Дневник, направете си труда да проверите как се четат думите, особено на френски, където всяко ударение има значение.

  6. 6 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 516 Неутрално

    До коментар [#2] от "john_3volta":

    L'Etranger е по- скоро "занаятчийски" ресторант, който работи от почти 15г. Това означава, че успява да поддържа добро ниво и то в доста трудни моменти, в които доста ресторанти фалираха.
    В L'instant не съм ходил (още), но да видим колко ще просъществува.

  7. 7 Профил на Bai Stavri
    Bai Stavri
    Рейтинг: 217 Весело

    Миналата година наградата ресторант на годината отиде при "Преди 10". Не е лош ресторанта, опитват се хората, но се сещам за поне 2-3 други които заслужават наградата. В гореспоменатите не съм бил и не мога да коментирам

  8. 8 Профил на ial
    ial
    Рейтинг: 427 Неутрално

    Не съм собено впечатлен от "L'instant", но не беше в никакъв случай лош ресторант - приятно обслужване и приятна храна.
    Нещо, което не мога да кажа за "Щастливото прасе" - добро обслужване, но с нищо забележима храна.

  9. 9 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1363 Неутрално

    Аз мога само да поздравя Антоан и Карин, които стоят зад успеха на L'instant! Лично аз смятам, че наградата е напълно заслужена и им пожелавам да поддържат същото ниво на предлаганите блюда и на обслужване!

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  10. 10 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1939 Неутрално

    [quote#8:"ial"]добро обслужване, но с нищо забележима храна. [/quote]

    Това е доста странно за мен твърдение. Храната там е доста особена и със сигурност е забележима - дали е добра или не е повече въпрос на вкус. Но незабележима може би е последното, което бих казал за нея.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5205 Неутрално

    [quote#10:"Darth Plagueis"]Но незабележима може би е последното, което бих казал за нея[/quote]
    Съгласен. Още с влизането ударно започват с кани с течèн азот и обелки от краставици.

    Gunter glieben glauchen globen
  12. 12 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 479 Неутрално

    До коментар [#4] от "Yomega":

    Щастливото прасе????Блъди Мери със соев сос вместо йоркширски сос лютеница вместо дом сок без пири пири или чийен пипер,туршия целина вместо селер(и) морска сол вместо сол от целери а и без бульон и т.н.?Някаква тяхна версия на въпросният коктейл.А в какво ще ми сервират за Строубери Маргарита ? ??"Прасето" не е за изтънчени сноби разбира се но са едно тотално недуразумение обстановка,интериор
    ,асортимент....Неразбирам неможаха ли да бъдат малко по взискателни и към себе си а и към клиентите (си).L'instant за София е окей-цените им са добри обстановката не е кой знае каква но става за вечеря/обяд.

  13. 13 Профил на nacionalka
    nacionalka
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#11] от "Blood Red Skies":

    и един мармот увива шоколада в станиол....

    Технически това, което използват се нарича сух лед и по химичен състав е въглероден диоксид....
    За останалото сте абсолютно прав - добри или лоши, "Щастливото прасе" показват нагледно какво значи концепция в храните и коктейлите, рядкост за софийската ни действителност.

  14. 14 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 782 Неутрално

    До коментар [#12] от "the_fat":

    е именно заради версията на коктейла, която е доста свежа! Стандартната рецепта си я знаем!

    за храната - стейка не става (то къде ли става у нас, та затова колегите ми от САЩ просто знаят да не поръчват) но бях много впечатлен от свинските гърди с фъстъчен 'релиш' и даши сос - поздравления за това ястие! Салатите (тази със запечен фенъл!) и стейка от карфиол с индийски twist също не са за подминаване. Десертите им съм ги пробвал всичките и са също интересни. Интериорът е ок, но малко кънти, когато увеличат музиката.

  15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1421 Весело

    DiWine е на първо място заслужено Най добрия ресторант тези дни в София по параметър "value for money" Другите споменати (бил съм само в още 3-4 от тях) са далеееч след него. На второ място в мойта класация бих споменал Shades of Red, ама дерат кожата с цените!!!

    Другите са...'аре нЕма нужда Вероятно са свестни, ама на тези цени...'аре нЕма нужда

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  16. 16 Профил на id5
    id5
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Не знам кой маркетинг гений е измислил концепцията за космическа вечеря от бъдещето на своеобразен космически кораб ама едно такова малко тъпо и провинциално звучи ...

    Иначе тая награда отдавна е банкрутирала, макар че участват най-хубавите ресторанти, голяма част от номинациите звучат като леко недоразумение ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK