Кабинетът реши, че няма да приватизира АДИС

Кабинетът реши, че няма да приватизира АДИС

© Иван ГригоровВъпреки че "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС) беше включена в програмата за раздържавяване на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за тази година, правителството на днешното си заседание взе решение дружеството да влезе в забранителния списък. Това ще стане с промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.


"Промяната ще гарантира възможността на България да изпълнява задълженията си по членове от Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения", мотивират решението си министрите.


Според него АДИС ще продължи да отдава под наем недвижими имоти и принадлежащите към тях технически съоръжения за жилищни, търговски или административни нужди на членовете на Дипломатическия корпус в България, както и извършване на други дейности за гарантиране на добри условия за работа на дипломатическите мисии.
През годините позицията на управляващите за това дали АДИС трябва да се приватизира се променяше между двете крайности. През 2011 г. дружеството беше извадено от тогавашния кабинет "Борисов" от забранителния списък за раздържавяване и беше започната процедура. Тя беше спряно през 2013 г.


През февруари тази година депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесоха промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се предлагаше точно това - АДИС да се върне в забранителния списък. Социалистите предупредиха тогава, че евентуална приватизация на дружеството може да създаде сериозни правни и международни проблеми, които да внесат напрежение в двустранните отношения на България с редица страни, които имат представителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK