Цената на храните на глобално равнище достигна петгодишно дъно

Цената на храните на глобално равнище достигна петгодишно дъно

© Надежда Чипева, КапиталЦената на хранителните продукти на глобално равнище през март достигна най-ниското си ниво през последните пет години, съобщава агенцията по храните на ООН, цитирана от "Ройтерс". Причина за това е стабилното предлагане на повечето хранителни стоки, в това число зърнените култури и месото.


Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), който измерва месечните амплитуди в цените на кошница продукти, която включва зърнени храни, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар достигна средна стойност от 173.8 пункта миналия месец. Това е най-ниското ниво от юни 2010 г. насам и с 2.6 пункта под нивото от януари.


"Наблюдаваме значителни излишъци на предлагането на пазарите, което притиска цените на всички храни надолу, особено що се отнася до млечните продукти", коментира икономистът на FAO Абролреза Аббасиан.
Силното производство на глобално равнище и ниската цена на суровия петрол спомагат за задържането на ръста на цените на хранителните стоки през последната година и по тази причина индексът на FAO спада от април 2014 г. насам.


Организацията повиши прогнозата си за световното производство на зърнени храни до 2.544 милиарда тона през 2015 г. - с 2 милиона тона над февруарската прогноза. В края на сезон 2014-15 г. се очаква запасите на зърно да достигнат най-високото си ниво от 15 години насам, до 645.3 милиона тона.


Според Аббасиан промените в прогнозата на FAO ще укажат допълнителен натиск върху цената на хранителните продукти.


Млечните продукти, обратно, поскъпват за втори пореден месец. Индексът за млечни продукти на FAO достигна 184.9 пункта, увеличение с 1.7% в сравнение с февруари. Причина за това е ограниченият износ на Европа и Азия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK