Парламентът одобри новия състав на енергийния регулатор

Иван Иванов и другите кандидати бяха изслушани в енергийната комисия миналата седмица.<br />

© Велко Ангелов, Капитал

Иван Иванов и другите кандидати бяха изслушани в енергийната комисия миналата седмица.Народното събрание избра Иван Иванов за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране, съобщи БНР.


Кандидатурата на Иванов бе издигната от групата на Реформаторския блок и бе единствена за този пост. Иван Иванов бе подкрепен от 142 народни представители, 10 бяха против, а 5 се въздържаха. Зад него застанаха групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ. Срещу Иванов гласуваха двама депутати на БСП, седем от "Атака" и един независим депутат.


Иванов е магистър по електроизмервателна техника от Техническия университет в София, където по-късно става доцент. Съучредител е на ДСБ и депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. По време на кампанията за референдум за строителството на АЕЦ "Белене" Иван Иванов обявява инициативен комитет срещу строителството. През ноември 2014 година Иван Иванов се оттегли от ръководството на ДСБ с мотива, че иска да съхрани "принципите, които е носил и са го ръководили през годините - в живота и в политиката".
Минути преди гласуването на състава на КЕВР, от БСП изненадващо поискаха оттегляне на издигнатите от тях кандидати за членове на регулатора. Това предложение не бе допуснато от председателя на парламента Цецка Цачева, а малко след това голяма част от групата на БСП напусна залата и не участва в гласуването.


За членове на регулатора парламентът избра  Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в "Техенерго" ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект "Енергия 1", финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още в първия й мандат от създаването й.


Светла Тодорова - досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор.


Единственият одобрен кандидат на БСП е Димитър Кочков, но от партията съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка, съобщи агенция "Фокус". Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 година заместник-директор на ВиК Плевен. Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.


От ДПС предложиха за председател на комисията Ремзи Осман, който в последствие беше и одобрен за неин член. Той е народен представител в седем последователни мандата от 1900 до 2013 година. Член е на Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. Активно е участвал в подговката и приемането на нормативните актове в областта на регионалната политика, местното самоуправление, благоустройството и водния сектор.


Двамата от предложените общо петима кандидати от Патриотичния фронт бяха гласувани за членове на КЕВР. Това са Александър Йорданов, заемал е длъжността началник отдел "Вътрешноведомствен контрол" в "Електроразпределение – Столично" ЕАД, началник отдел "Вътрешнофирмен контрол" в "Електроразпределение – Столично" ЕАД, ЧЕЗ Груп и Владко Владимиров, работил като директор "Технико – икономически въпроси" в "Мини Марица Изток" ЕАД, директор "Икономика и финанси", търговски директор в "Мини Бобов Дол" ЕАД.


От Реформаторския блок предложиха не само избрания вече за председател на КЕВР – Иван Иванов, но и Валентин Златев, който също влиза в новия състав на енергийния регулатор.


Преди да бъде обявено гласуването и новоизбраните членове на КЕВР, от "БСП лява България" представиха пред медиите състава, още преди да е гласуван.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Уестингхаус е задействал дипломатическите сили за бързо реагиране. Борисов още не е успял да каже че България няма да строи 7 блок на АЕЦ Козлодуй с реактор на Уестингхаус и американска делегация веднага прави извънредна среща с енергийния министър. Дали Маккейн ще пристигне скоро?

 2. 2 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Айде честито,това си е истински реформатор,очаквам да има само добри новини от този състав!

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 532 Весело

  Ай,ай, ай, Еленко Божков хартисал! Акакав капацитет е, почти като Таско Ерменков и Куюмджиев!!!

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Иван Иванов е добро попадение. Разбира от материята, педант, работоспособен, коректен в отношенията. Само трябва да проявява твърдост при отстояване на идеите. И да задълбочи промените. Сегашните са само плахо начало.

  Миша
 5. 5 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Странно поведение на БСП, странно писание на Кадиев във фейсбук:

  "Няма да гласувам за новия състав на КЕВР заради потенциален конфликт на интереси. Но ако гласувах, щях да подкрепя Иван Иванов заради една-единствена причина:
  ДО ОКТОМВРИ ТОЙ ЩЕ СВАЛИ ГЕРБ ОТ ВЛАСТ.
  Помнете ми думата. Борисов и ГЕРБ не съзнават какъв автогол си вкарват.
  Тази моя вяра
  е бронирана здраво в гърдите.
  И бронебойни патрони за нея
  няма открити.
  Няма открити!"

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Човеко си взе беля на главата.....Няма да му е лесно с тая хайдушка пасмина. Дано успее....

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#5] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Хахахахах, верно ли така е писал демократа комунист?!?

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Пожелавам успех на г-н Иванов.

 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тази комисия парламентарна ли е, че трябва всички партии да са преставени. Не тряба ли да са хора разбиращи от материята?

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Гневно

  "Реформаторът" Иванов, председател на "независимата" Комисия за енергийно и водно регулиране, каза, че първи приоритет ще му е оздравяването на държавната НЕК!!!

 11. 11 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Има надежда за нормализация в тази държава !До този извод стигам след прочит на новите членове на регулаторния орган!А когато същото се случи и в останалите регулатори то без съмнение държавата ни ще е излязла от постсоциалистическата летаргия.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 12. 12 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#5:"Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!"]Тази моя вяра
  е бронирана здраво в гърдите.
  И бронебойни патрони за нея
  няма открити.
  Няма открити!"[/quote]
  Същински Павлик Морозов е този Кадиев!

 13. 13 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Опс, грешка в клавиатурата.
  Имах предвид - Александър Матросов.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  За първи път в прехода-свестен човек на място!
  Дали, до колко и кога ще предложи законодателни промени в защита на потребителя и конкуренцията?
  Дали и до колко монзинството ще ги приеме?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#10] от "V.Iliev":

  беше задавал въпроси, неудобни за ЧЕЗ и ТЕЦ"Варна"(затворена в момента. Неудобни до степен,тук да ги премълчават.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на v.dimov
  v.dimov
  Рейтинг: 221 Гневно

  Кажете ми как лицето Георги Златев(БДЦ) който е безмълвен слуга на Ковачки от над десет години, ще бъде полезен там. Това е тежък конфликт на интереси и истинска излагация за тези които го избраха. Срам и позор, а уж реформи щяхме да правим.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Иван Иванов е достоен човек и специалист.Той беше и най-подходящ за поста.

 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Най - накрая намериха работа на лаборанта. Костов добре осребрява участието в управлението. "Дясната" ГЕРБ и Борисов ще се усетят, но късно.

 19. 19 Профил на bat_sali
  bat_sali
  Рейтинг: 221 Неутрално
 20. 20 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поредно политическо назначение. Със счетоводител за министър на енергетиката и политик за шеф на "независимия" регулатор нещата могат само допълнително да се забатачат.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 21. 21 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Иванов е магистър по електроизмервателна техника от Техническия университет в София, където по-късно става доцент."

  Според позитанчетата , ако такъв човек "за нищо не става" и "са му намерили работа" , то какъв трябва да е претендента за този пост??? Знам къде ви боли, че е от ДСБ, че оборваше в ТВ дебатите всяка опорна точка за Белене и ЮП, че може да посегне на Ковачки, Кадиев, Кутев , Курумбашев и още знайни и незнайни червени енергийни барони. Затова столетницата прави циркове и хвърля къчове. Иванов не мож го излъга, а не мож го и купи, мъкааа... Пожелавам му успех , ще му е нужен като гледам от какви зависими хора е обграден. Има да хаби нерви... поне всичко ще е на показ , не е от тия дето си траят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK