България ще поиска помощ от Брюксел заради отпадането на млечните квоти

Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан Димитров, заместник-министър на земеделиетоБългария и още десет държави ще поискат подпомагане от Европейския съюз заради отпадането на млечните квоти. Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитиров. Той предупреди, че заради отпадането на квотите има сериозна опасност от фалити в млекопреработвателния бранш у нас.


"Има неблагоприятни тенденции, пазарни, които ги следим. Голяма част успяваме било то по административни, било то по финансови пътища да предотвратим, надяваме се да не допуснем криза", заяви Цветан Димитров.


От първи април 2015 г. отпадна квотното ограничение в производството на краве мляко в рамките на Европейския съюз, което до момента спираше свръхпроизводството и задържаше цените на сравнително нормални нива.
Очаква се производството в Ирландия, Холандия и Германия да се увеличи значително. Фермерите във Великобритания обаче коментират, че премахването на квотите ще доведе до спад в цената на произвежданото от тях мляко.


В България изкупната цена на млякото вече спадна значително - с около 30-40 на сто през есента. Наскоро пък животновъди обявиха, че се внася евтино мляко от други страни в Европейския съюз, което засяга тяхната продукция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK