Депутати от различни групи поискаха одит на банковия надзор

Депутати от различни групи поискаха одит на банковия надзор

© Анелия НиколоваПроект за решение, което предвижда Сметната палата да направи одит на изпълнението за ефективността на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода 1 януари 2012г. до 31 декември 2014г., заради случая "КТБ" внесоха група депутати, начело с Мартин Димитров (Реформаторски блок), Менда Стоянова (ГЕРБ), Румен Гечев(БСП), Емил Димитров(Патриотичен фронт) и Петър Славов (Реформаторски блок). Това потвърди пред "Дневник" Мартин Димитров.


"Очевидно е, че проблемите на КТБ не са настъпили изведнъж, а са резултат от процеси, които са продължавали с години. Поставя се въпросът доколко ефективен е бил банковият надзор, дали е бил в състояние да установи своевременно състоянието на банката, лошите практики на банковия мениджмънт при управлението на кредитния й ресурс, които са поставяли под заплаха интересите на вложителите и на банковата система като цяло", гласят мотивите на народните представители, цитирани от Сдружение "Граждански блок" към Реформаторския блок.


Според депутатите е важно да се разбере предприети ли са своевременно надзорни мерки, насочени към предотвратяване и преустановяване на незаконосъобразните практики в банката, които бяха установени от одиторите и квесторите и очевидно са довели до неплатежоспособност. Как БНБ е реагирала на влошаването на качеството на кредитния портфейл на КТБ? Очевидно е, че не инцидентно, а системно и продължително са нарушавани правилата на разумното търговско банкерство, установени в Закона за кредитните институции и актовете по прилагането му. Това довело ли е до налагане на мерки, преди режима на специален надзор, поради опасност от неплатежоспособност и какви са тези мерки?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK