Калфин: Хората, които защитават сегашното статукво, обричат пенсионерите на мизерия

Калфин: Хората, които защитават сегашното статукво, обричат пенсионерите на мизерия

© Георги КожухаровХората, които защитават сегашното статукво в пенсионния модел, обричат пенсионерите на мизерия. Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. През седмицата той представи обсъжданите от началото на годината промени.


През декември хората не знаеха тази година на колко ще се пенсионират, трябва да изчезне тази непредвидимост, същевременно промяната трябва да е поносима за хората и дългосрочна, и да спазваме трайни политики, обясни още Калфин.


Конкретно идеите за затягане на режима на отпускане на инвалидни пенсии министърът обясни с това, че трябва да се прекратят възможностите за злоупотреби. Този вид пенсии не трябва да се отдушник за хората с ниски доходи, какъвто е случаят в момента. Според него хората с инвалидност имат нужда от по-голяма от сегашната подкрепа, но докато са в трудоспособна възраст, трябва да бъдат насочвани към работни места, подходящи за тях, а не да бъдат изключвани от пазара на труда.
По повод критиките на КРИБ към предложения социален модел вицепремиерът посочи, че председателят на организацията Кирил Домусчиев има един основен проблем – завишаването на осигурителните вноски.


Калфин обясни, че при осигуряване върху 1000 лв. става дума за ръст от 3 лв. на осигуровките месечно. Освен това тези вноски са солидарно плащани от работник и работодател, макар че работодателят поема по-голямата част. Оповестеното през седмицата за тези вноски е за период от 12 г. напред да има увеличение на вноската с 4.5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0.5 процентни пункта вноската за фонд "Пенсии", а на следващата година – с 0.2 пр. пункта вноската за фонд "Безработица".


Вицепремиерът помоли работодателите и синдикатите през този месец, който е определен за консултации по предлаганите промени, да поемат и лични ангажименти с предложенията си, защото има достатъчно консултанти по пенсионната система. "Не може да чакаш всички други да направят нещо, а ти само да даваш съвети", посочи той.


В отговор на несъгласието на министъра на отбраната със затягането на условията за пенсиониране на военните Калфин посочи, че новите изисквания са консултирани с командващи в армията. Към момента работещите в системата се пенсионират по-рано - средно 52 г. и 8 месеца за 2014 г. "Ще вървим към минимална възраст за пенсиониране. Сега няма изискване за възраст, а само за стаж от 27 г., от които 18 г. в системата", посочи вицепремиерът.


Калфин уточни, че на досегашните консултации за промяната в пенсионния модел представителите на парламентарните групи са били доста мълчаливи, а желанието за конструктивизъм при решаването на въпросите у някои от тях липсва.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ами това е целта на другарите - да държат максимален брой в хора в пряка зависимост от "майката закрилница" - Държавата.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Истината е,че без бързо растяща икономика,високи заплати,високи осигуровки и намаляване на дела на сивата икономика до възможния минимум,няма как да има високи пенсии.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Заглавието и текста не се връзват.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ми те са си твоите хора, бе другарю Калфин...

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Я министър Калфин да обясни на целокупния ма'трял защо неговите дрОгаре когато беше от БСП намалиха осигурителните вноски с 13 - 14 % и защо не си подаде оставката или напусна Народното Събрание / Европейския Парламент в знак на несъгласие ? Защо ?
  Ето ги на линк по години:

  http://www.noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Trudov_dogovor_vnoski.pdf

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Предложенията на Калфин са безидейни и контрапродуктивни. Калфин се бори със симптомите, а не с болесттта. Бичът на пенсионният проблем са неплащане на осигуровки, огромно количество инвалидни пенсии, огромно количество млади пенсионери от силовите министерства. В резултат на това има доста млади пенсионери, които продължават да си работят. Коментиращите се нахвърлят върху работещите възрастни пенсионери, а те са много малко в сравнение с работещите млади пенсионери на 50-55 години. А там е порока, там е язвата на модела.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  цитат заглавие:
  ....Калфин: Хората, които защитават сегашното статукво обричат пенсионерите на мизерия.....

  ----а младите на безработица.
  -------------
  цитат от текста:
  ....Оповестеното през седмицата за тези вноски е за период от 12 г. напред да има увеличение на вноската с 4.5 процентни пункта като през година се увеличава с 0.5 процентни пункта в.....

  Това само цитираните групи ли засяга или всички?

 8. 8 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Предложенията на Калъфин:

  Никакви реформи, а евтин пазарлък с работодателите:

  Дайте ни да вдигнем осигуровките, а ние ще ви дадем право да уволнявате хора когато си искате.

  Ето как социалният министър превръща работодателите във феодали, разпореждащи се с правото на труд.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Социалните давания да бъдат извън НОИ. Така поне парите, които се плащат за пенсии, ще са наистина за пенсии. И да не се пипа пенсионният фонд!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  "сегашното статукво в пенсионния модел..." - къде са ПАРИТЕ и за какви 1000 лв се говори, след като явно не е наясно колко са реалните доходи?!? Апаратчик от сой!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Решаването на проблема със злоупотребите с инвалидните пенсии заслужава паметник на този, който го реши ... доколкото зная, са 700 000 !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 687 Неутрално

  В статията липсва свързаност, като последния абзац е откъснат от пълната информация, просто е трито на парче и като цяло се губи връзката между заглавието и съдържанието, което е непълно и несвързано. Някой още не се е събудил.
  Колкото до това, което предлага Калфин като промени, които ще доведат до радикална промяна на пенсионната система съм съгласен с по-голямата част, защото те са и тези, които предложих (не зная дали изобщо са ги чели, но дотук се припокриват).

 13. 13 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Сега вече съдържанието на статията е друго.

 14. 14 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Хората, които защитават сегашното статукво в пенсионния модел, обричат пенсионерите на мизерия." - цитат

  Хората които защитават сегашното статукство обричат себеси и щялото общество на глад и мизерия.
  При провеждането на предлаганата реформа в пенсионния модел никой не казва какво ще правим с МЛАДЕЖКАТА БЕЗРАБОТИЦА или те имат избор ТЕРМИНАЛ ДВЕ на Софийското летище.
  МИСЛЕТЕ ГЛОБАЛНО А НЕ НА ПАРЧЕ.

 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не чух как ще се пребори със сивите заплати. Поне половината работещи са на близка до минималната заплата, съответно и осигуровките им са такива, а останалото вземат на ръка. Нормално ли е според министъра огромно количество хора да живеят с 300-400 лв на месец официални пари и това на никого да не прави впечатление?
  Защо просто не развържете социалните плащания с минималната заплата и не обявите като минимална заплата жизнения минимум, който вече е към 600 лв?
  Имате цялата власт - действейте!

 16. 16 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И още - Калфин, поинтересувай се защо работодателите бягат като от тамян от почасовото заплащане. Тогава ще светне като полилей същността на българския "бизнес".

 17. 17 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А може и да е пуснал тайно с наредба да тръгнат чиновници деца да правят за да има след 20 години работещи. И това да влезе в сила със задна дата след обнародването. И на година да имат квота .
  Най-плашещото е че написаното от мен на горния ред не звучи много по налудничево или несвързано от изказванията на целия управленски апарат за последните 4-5 месеца по въпроса. Даже май съм докарал повече последователност.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Да се увеличи възрастта за пенсиониране на лемурите от силовите министерства и да започнат да си плащат вноските.

 19. 19 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"vxa15365434"]Бичът на пенсионният проблем са неплащане на осигуровки, огромно количество инвалидни пенсии, огромно количество млади пенсионери от силовите министерства[/quote]
  800 000 са инвалидните пенсии. От тях 9/10 са за неинвалиди! Това означава, че над 100 млн. всеки месец отиват на вятъра!
  Над 1 млрд. се раздават като социални помощи. Не е тайна, че голям процент от ползващите тези помощи, тичат от една община в друга, взимайки ги 2 пъти, а в много от случайте си ползват взаимно деца, като по този начин стигат и до 4 цифрено число на месец.
  Само от икономийте (разплитане на кретенията), които държавата е длъжна да направи около тези две добре утъпкани пътечки, са около 1,5 млрд - едно добро начало за пенсионерите.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicho_pesho":

  Младежката безработица трябва да се бори с образование и стимулиране на икономиката ,а не с пенсионната система.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#19] от "StanDim":

  Просто трябва да има отделни фондове за соц.помощи и пенсии.

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#5] от "Танас":

  Добре си го дал тоя линк, за да видим как направиха богатите още по богати и обрекоха пенсионерите на мизерия! И що ли се чудим че фондове и НАП са на минус! Да живей номенклатурата!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]
  Истината е,че без бързо растяща икономика,високи заплати,високи осигуровки и намаляване на дела на сивата икономика до възможния минимум,няма как да има високи пенсии.[/quote]

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Уважаеми!
  С всичко написано от Вас, надявам се че, всички ще се съгласим.Това е самата истина.
  Аз не мога да се съглася единствено с "високи осигуровки" като разбирам в буквалния смисъл на думата увеличение на процента на осигурителните вноски. В абсолютна стойност тези вноски ще се увеличат ако бъдат осъществени останалите набелязани мерки и от теб.
  За това са необходими ВОЛЯ и УМЕНИЯ от тези които ни управляват.

 24. 24 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "StanDim":

  То хубаво добро начало, ама има още 3-4 милиарда прихода да се намерят след това и като средната осигурителна сума по данни е около 800 и минималната пенсия е 157 лева и няма по 4 работещи на пенсионер и има друг тип пенсиониране за категория и за силови структури и само намаляваме процента на дотирането, днес . Но след 10 години пак ще има нужда да се търсят още приходи при промяната на демографската картина. И допълнително се прескачат винаги разходите на самия НОИ, които идват пак оттам. Разходи за помощите за безработици и другите странични плащания които НОИ прави. А Калфин обещава и вдигане на пенсията, добре, че даде цифра която за периода е под прогнозираната инфлация, ама лошо за пенсионерите след време пък.
  А има една сметка, която се прибавя към самите пенсии. Част от дотацията се връща до края на годината. Тоест изплатената пенсия част от нея идва обратно в хазната като ддс. Намалиш ли изплатената намаляваш и върнатото ДДС. Приема се че не получаваш всичкото по ред причини, включае и спестовни. Но просто цифрата трябва да имаш едно наум да я смъкнеш с малко след грубата сметка. Няма да е точно, но на балканите кое е ?

 25. 25 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Когато войнствуващата некадърност вземе властта, всеки път почва да риве и да търси виновници за собствените си неуспехи. Докато кухавелници ни управляват, винаги няма да има пари за каквото и да е. Върнете Орешарски само за ена година, па да видим няма ли да има паре, а? Ше има, защото който го може, си го може. А останалите калпави... все "вълната им била много, деа и нещастните гангстери и мафиоти, които знаят само да рушат, да сисъпват икономиката, банките и да крадат като за последно

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#6:"vxa15365434"] Калфин се бори със симптомите, а не с болесттта.[/quote]
  С нищо не се бори Калфин. Имитира действие. И много се връзват на тоя блъф.

 27. 27 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "По повод критиките на КРИБ към предложения социален модел вицепремиерът посочи, че председателят на организацията Кирил Домусчиев има един основен проблем – завишаването на осигурителните вноски"
  --------------------------------
  Ето какво казва Домусчиев, ама този комунист се прави че не чува и отбягва разговора по същество:

  1. Почистване на осигурителната система от всички социални плащания, които нямат общо с осигурителния принос, а са с характер на социално подпомагане. Продължава структурната неяснота за характера на системата за социално осигуряване, категорични са работодателите.
  2. Ограничаване на мащабните злоупотреби с придобиването на инвалидни пенсии, независимо от наличието на висока степен на съгласие между социалните партньори по този проблем. Не можем да скрием недоумението си от подобно подминаване на проблема, казват АИКБ, БСК и КРИБ. Практически продължава да се толерира това прекомерно скъпо „удоволствие“ за обществото, за всички осигурени лица в най-масовата – трета категория труд, за днешните и бъдещи пенсионери, настояват работодателите.
  3. Преструктуриране на системата за ранно пенсиониране, включително на лицата по чл. 69/КСО (бел. ред. - работещи в системата за сигурност). Въпреки заклинанията за радикални промени, законодателството продължава да произвежда, а обществото – да издържа за сметка на осигурителните фондове неприлично млади пенсионери, служили в отбраната, сигурността и съдебната система на България, получаващи осезаемо по-високи пенсии от останалите граждани.

 28. 28 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#15:"aleko"]Защо просто не развържете социалните плащания с минималната заплата и не обявите като минимална заплата жизнения минимум, който вече е към 600 лв? [/quote]

  До коментар [#15] от "aleko":

  Защото икономическата среда не го позволява.
  Ако приложат предлаганата от Вас минимална заплата от 600 лева 99.9% от малкия и следен бизнес още на следващия ден ще фалира, безработицата ще стане неконтролирума и осигурителните вноски в абсолютна стойност ще започнат да клонят към нула.

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Според него хората с инвалидност имат нужда от по-голяма от сегашната подкрепа, но докато са в трудоспособна възраст, трябва да бъдат насочвани към работни места, подходящи за тях, а не да бъдат изключвани от пазара на труда."

  Определено има много злоупотреби. Трябва да бъдат наказвани тези, които се възползват неправомерно, но да не пострадат хората, които не са в състояние да работят и са болни.

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#27] от "acarid":
  Наистина, може да си говорим за увеличение на солидарната част от пенсионни доход след като се изпълнят препоръките на КРИБ и другите работодатели.
  Нека го направят, да се видят числата и да почне разговора за увеличението.
  А може и да се отиде по-нататък.
  След като става въпрос за солидарност, пенсии от солидарния фонд само тези, които притежават минимална собственост, необходима им за остатъка от живота им.
  Ако ще е солидарност да е солидарност. Тезата ама аз съм внасял толкова в солидарния и искам голяма пенсия не би трябвало да се приема. Имал си възможност да внасяш отделно в допълнителен фонд по лична партида.

 31. 31 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#20:"hodounski"]Младежката безработица трябва да се бори с образование и стимулиране на икономиката ,а не с пенсионната система.[/quote]

  До коментар [#20] от "hodounski":

  Прави сте но: Българските младежи са едни от най образованите съгласно статистическите данни в Европа. Завършвайки своето средно специално или висше образование те не могат да си намерят работа по специалността която са завършили и стават безработни УЧЕНИ или продвавачки и чистачки.
  Що се отнася до стимулирането на икономиката отново са необходими ПАРИ а тях ги няма. По правилно е да не се създават изкуствени пречки пред малкия и среден бизнес чрез ненужни лицензии и разрешителни и освобождаване на личната стопанска активност на Българина.

 32. 32 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#28] от "chicho_pesho":

  Нищо подобно няма да се случи. Просто печалбите на "бизнеса" ще намалеят с 10-15% - точно толкова, колкото си спестяват от осигуровки.

 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  До коментар [#26] от "чобанмахала":

  Цитат:

  С нищо не се бори Калфин. Имитира действие. И много се връзват на тоя блъф.


  Мнение:

  Хммм! Даа! Това е прозрение! Интересна теза! Може да излезе, че всички сме наивници. Или както е казал Ленин – полезни идиоти!  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "В отговор на несъгласието на министъра на отбраната със затягането на условията за пенсиониране на военните Калфин посочи, че новите изисквания са консултирани с командващи в армията."

  И какъв реформатор е министърът на отбраната Н.Ненчев, след като е за запазване на сегашното статукво с ранно пенсиониране на подопечните му? Нали уж се пише даже и десен ( не че десни земеделци някога е имало)! И кой го сложи тоя човек, представляващ партия от един файтон хора ( спечелила на изборите през 2013 едва 0.3% от гласовете, или около 4,000), да прави реформи в армията?
  Реформи в армията в настоящия момент могат да означават : 1.намаляване на привилегиите ( напр. с плащане на 20 заплати накуп при пенсиониране)
  2. Увеличаване на пенсионната възраст
  3. Съкращаване на раздутия чиновнически апарат
  4. Пренасочване на средставата от 1., 2. и 3. към модернизиране на бойната техника и осигуряване на по-добра тренираност и подготовка на военния персонал.

  Т.е. за да има модернизация и по-добро обучение, трябва да се върви към намаляване на сегашните абсурдни бенефити и съкращаване на администрацията. Нещо, против което на практика се обявява министъра- "реформатор".

 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Пенсионерите ги обрече на мизерия БСП-то, така че Калфин да не се прави на луд.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Аз си мисля, че зад предложенията на министъра-калъф, прозират тъпите идеи на един простоват шеф на футболен клуб. Кирил Домусчиев.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 37. 37 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  [quote#32:"aleko"]Нищо подобно няма да се случи. Просто печалбите на "бизнеса" ще намалеят с 10-15% - точно толкова, колкото си спестяват от осигуровки.[/quote]

  До коментар [#32] от "aleko":

  Отвори статистическия справочник и виж колко от малкия и среден бизнес завършват в годините на печалба. Част от тях са и активни участници в СИВИЯ бизнес но по принуда. Увеличавайки минималната работна заплата ГАРАНТИРАНО и останалата част ще се озове в СИВИЯ сектор.

 38. 38 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "vxa15365434":
  Съгласен съм със повечето Ви заключения!Радикалната промяна е нужна и тези колебливи популистки увъртания около темата , които се чуват от устата на Калфин и профсъюзите са вредни за обществото. Пак ще дам малко данни:
  Първо в подкрепа на пенсиониране възраст трябва ясно да се каже, че през 2014 г. средната възраст за пенсиониране за стаж е 56,4 години !!!!!!. Общо 2 190 хиляди души получават 2 600 хил. пенсии в т.ч. 890 хил. са пенсиите по инвалидност и болест. 31 % от населението са пенсионери( в Турция 8%). Средната възраст на населението е 43 г.( за сравнение Турция 28 г.). Всеки 8-ми българин има инвалидна пенсия (12% от населен.). Средната продължителност за получаване на една пенсия за стаж е 21 г, на тези от 1 и 2 категория труд 29 г., а за инвалидните по болест и трудова злополука 33 г. На 100 заети се падат 80 пенсионери. Повече от 350 хил. души получават социални пенсии, щото нямат трудов стаж,а 900 хил добавки към пенсиите. Един милион не се осигуряват или това става спорадично.Никакво чакане повече- радикални мерки и за % на отчисления и за възрастта, иначе ако сега всяка година бюджета превежда 5 МИЛИАРДА ЛЕВА на НОИ или 60 % от средствата за пенсии , след 10 години системата ще рухне или пенсиите от сегашните 45% от заплатата ще станат 20%.

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Време е темата да се прехвърли в раздел "Здраве"... другарете са медицински случай... много тежък

 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#2:"chicago514"]Истината е,че без бързо растяща икономика,високи заплати,високи осигуровки и намаляване на дела на сивата икономика до възможния минимум,няма как да има високи пенсии. [/quote]
  Ами как да има бързо растяща икономика?
  В белите държави са изчислили, че корупция от 1.5% води до загуба на БВП от 10%. При нашата корупция от над 40% е чудно, че държавата още не е рухнала напълно. Но че почти е рухнала, с това ще се съгласят всички.
  Можем ли сами да се оправим?
  Не и преди арести и осъдителни присъди по Аферата "Мишо Бирата"...

 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#22:"Кремена"]До коментар [#5] от "Танас":

  Добре си го дал тоя линк, за да видим как направиха богатите още по богати и обрекоха пенсионерите на мизерия! И що ли се чудим че фондове и НАП са на минус! Да живей номенклатурата![/quote]

  Така е истина е защото този горе на снимката тогава пееше друга песен, че като намалят вноските работодателите ще вдигнат заплатите и ще инвестират в нови технологии и техника.
  Те инвестираха само, че в нови жени, яхти, коли Поршета Кайен а вноските замръзнаха и тия започнаха в хор да плюват по пенсионните дружества като, че те са намалили осигурителните вноски и като, че ли те правят умишлена дефлация в последните години не че няма трески за дялане но там е най - малката вина.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Тове не е реформа, а замазване на мизерията. Аз като човек на 34 г със 15 г стаж, нямам абсолютно никаква полза да наливам пари в един солидарен фонд, при положение, че когато се пенсионирам няма да има останал работещ българин в държавата, който да ми плаща за моята пенсия. Аз искам ако внасям пари, те да са в частен фонд, където да са застраховани, да носят доходност поне, колкото инфлацията, и да могат да се наследят от моите деца, ако аз почина, преди да съм ги взел всичките. Това е за мен реформа и докато я видя, един лев на НОИ няма да дам.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Хората, които защитават статуквото обричат пенсионерите на мизерия, останалите ги обричат на работа доживот и непенсиониране.

 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#11] от "роджър":

  прав си , откъде на къде инвалиди и военни пенсионери и милиционери ще източват общия пенсионен фонд ,който е събиран от хората работили цял живот и средно по над 35 до 45 години и внасяли редовно ,сега тези хора са оставени на мизерни пенсии ,с обяснение ,че са се осигурявали на минимални суми ,а инвалиди и цигани и децата им без един ден трудов стаж вземат същата пенсия по инвалидни или социални причини ,каквато взема майка ми с 42 години стаж ,на това отгоре на инвалидите ,дето 80% са лъже инвалиди ,нищо им няма ,ядат ,пият и не си спазват никакви лекарски предписания ,им дават и допълнително добавки и привилегии ,така един дето си е почивал цял живот и от прехранване и лежане го праснал инфаркта взема повече от другия ,дето е бъхтил цял живот ,това трябва да престане ,аз не мога да разбера защо пенсионерите не съдят държавата за тази дискриминация ,същото е и с милиционери и военни и партиини кадри ,с по 700 лв пенсии ,от 45 годишна вързраст ,що ,щото партията така решила ,а нищо ,че 90% от тях не са внасяли пари които да стигат даже за минимална пенсия , ама кой се обажда ,никой ,всички си кютат ,щото на партията и народната власт не се скача ,нали другари и другарки

 45. 45 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  прави това ,което си описал в чужбина ,внасяй си там парите и ще вземаш пенсия .

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#38] от "glaxo":

  напълно съгласен с Вас ,само не съм съгласен със средната възраст за пенсия за стаж ,че е 21 години ,да на книга е така ,само ,че човека на 63 години се пенсионира и седно на 71 е предал богу дух ,така че нормалните живеят средно 8 години с пенсии сега ,а за в бъдеше и 6 години ,а тази възраст се дели с тази на милиционерите ,които на 45 години се пенсионират и доживяват не до 71 ,а до 81 ,та затова средната е 21 години ,няма нищо против това ,ама да вземат и те по 160 лв ,като нашите родители ,а не 400% по големи пенсии ,не сте казали ,че от тези 5 милиарда дефицит 3.2 милиарда е за незаслужени пенсии на военни и милиционери ,които вземат максимума , останалите всички както сте ги описали са 1.8 милиарда ,които се делят обаче на милиони хора ,а не на единици .

 47. 47 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "chicho_pesho":

  Имам близък пример пред очите си. Малка семейна фирма, която от 15 г. никога не е декрларирала печалба, дори не е по ДДС, с 3-4 работника по щат, всичките на 340 лв. плюс останалото до 7-800 на ръка. Затова пък за тези години си построиха огромна вила, 4 маркови коли, развлекателен обект на морето, който им носи и основната печалба, после парцел и хотел на брега, в момента в строеж, и всичко това със счетоводни хватки, докарващи баланса до нула.
  Наблюденията ми са емпирични, но пак затова достоверни.
  Така че не ги жали толкова малките и средните фирми. Щом съществуват, значи печелят, иначе щяха да ги закрият.

 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "вицепремиерът посочи, че председателят на организацията Кирил Домусчиев има един основен проблем – завишаването на осигурителните вноски."-Това ще се превърне в твой проблем и в проблем на бюджета и НОИ,ако гледаш малко по-напред в перспектива.Затова Ви предлагам да тръгнете в обратната посока-към плавно намаляване на осигурителната тежест.

 49. 49 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Гневно

  Калфин, няколко статии за пленума на БСП, няколко за голф, който щял да е приоритет, Мила Йовович била родила и т.н.
  Изключително неприятно ми е, че не е включено в новинините на Дневник катастрофата с камион!, в който били превозвани хора - работници. Да, като добитък! Това нормално ли е в държава, член на ЕС? Инспекцията по труда извън офиси в големите градове, проверява ли случайно, спазват ли се правата на работниците във феодалните владения из провинцията? Или там няма държава?

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Конкретно идеите за затягане на режима на отпускане на инвалидни пенсии министърът обясни с това, че трябва да се прекратят възможностите за злоупотреби."

  Трябва да бъдат преатестирани инвалидните пенсии.
  Лошото е, че гарван гарвану око не вади и лекарското съсловие ще се постарае да замаже нещата.

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#5] от "Танас":

  Много добре сте го казали! И линка напълно го потвърждава. Аман от социализъм в нашата страна. И друго- всеки докато работи гледа да мине тънко, и ако има начин хич да не плаща осигуровки и данъци, а като дойде време за пенсия, започва да ругае държавата за ниската пенсия, вместо собствения си тарикатлък.Как да издържи системата на НОИ. Не може Турция със 76 милиона население да има 7 милиона пенсионери (9%), а България с 7,2 милиона - 2,2(31%) от населението. Има доброволни пенсионни фондове, има взимни фондове, застраховане и т.н.Всеки да си прави сметката от първия ден като навърши 18 г. И да учи приложни науки и да придобива умения и занаят.От 240 хил студенти, инженерни и точни науки учат под 20 %, а останалите се мотаят из разни маркетинг,и мениджмънт, публична администрация, право, социология , психология, измислени иконом специалности във още по измислени университети.А после нямат работа и търчат из Европа да мият чинии, да метат и гледат болни баби.Не да се харчат по 3 милиарда лева годишно за мобилни, сателитни и кабелни ТВ услуги, и още 300 милиона за закупуване на ГСМ и таблети, а никой да не мисли за бъдещето.От 1997 г. до 2014 г. по оценъчни данни в БГ са закупени над 30 МИЛИОНА ГСМ АПАРАТА (със средна цена 100 лв.) са 3 МИЛИАДА ЛЕВА. РС, ТВ, и аудио системи за над 5 МИЛИАРДА ЛЕВА. Внесените МПС таратайки за последните 25 г са над 4,9 МИЛИОНА за над 30 МИЛИАРДА ЛЕВА. и т.н. и българина все пари няма и все чака някой друг да му плати сметките и да се грижи за него.

 52. 52 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Бардака, в който превърнаха тази страна, ме прави абсолютен песимист за бъдещето. От състяние на ступор, не виждам как можем да се задвижим в каквато и да е посока, камо ли пък положителна. Да сменят името България с ромалия или чалгария и да се приключва!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 53. 53 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivan ivanov":
  Благодаря! Данните са от актюерските анализи на НОИ и са достоверни.Ако желаете може да се запознаете с тях. Относно времето за получаване на пенсиите също информацията е точна.Не бъркайте показателя средна продължителност на живота, която включва в себе си и починалите по различни причини във различни възрастови групи, преди пенсионната възраст или след 75 г.(от 105 хил умирания, тези преди пенсионна възраст са 15 хил. или 14%, а тези над 75 г. 60 хил или 57%). Вижте стратификациите на НСИ по възрастови групи и сам ще се уверите, че в момента над +60 години в БГ(2014 г.) живеят 1 902 хил. човека: в т.ч. 60-64г.-540980 чов,,65-69г.-415431чов., 70-74г.- 345327чов. 75-79г - 301851чов., 80-84г.- 191309 и +85 г.-107479чов.,или общо над 74г.- 601 хил.чов.Така , че сметките са верни. Поздрави!

 54. 54 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#33:"vxa15365434"]До коментар [#26] от "чобанмахала":
  Цитат:С нищо не се бори Калфин. Имитира действие. И много се връзват на тоя блъф.
  Мнение:Хммм! Даа! Това е прозрение! Интересна теза! Може да излезе, че всички сме наивници[/quote]
  Много са наивниците. Това съм написал. И го повтарям.

 55. 55 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#47] от "
  Ти да не си счетоводител на тази фирма? Щото ако си, значи трябва да си в затвора. Ако не си, значи лъжеш като дрът циганор.

 56. 56 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#47] от "aleko":

  Поздравления! Добре, че има и хора като Вас, да кажат открито истината за голяма част от т.н."успели" предприемачи - всъщност полуграмотни шкембелии, нагли мошеници и тарикати. А всеки от нас има такива примери накъдето и да се обърнем -кварталната бакалница, зарзавачийница, павильон, кебабчийница, фризьорски салон, ателие за услуги, вестникарска будка, гаражен автомонтьор и каквото се сетиш, в която касовия апарат е за украса.А рушветчиите от контролните органи, фалшивите счетоводните отчети и т.н. са отделна тема!

 57. 57 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  Имаш "+" от мене!
  Нещата ще се оправят когато здравомислието победи популизма.
  В момента не виждам нищо реформаторско. Имаме една изградена пенсионна система в която участват няколко елемента.
  Популизъм е да се представя разджуркването на тези елементи за реформа на системата! А може би е точно РЕ-форма - т.е. старото съдържание (статуквото) представено по различен начин! Мислех, че Калфин е малко по интелигентен от Тотю Младенов, но явно има нещо заразно.
  Системата в момента (а с предложенията още по-вече) въз основа на младежката безработица обрича тези младежи на социална пенсия при достигане на пределната възраст. Те няма да могат да изпълнят условията за нормално пенсиониране.
  Въпреки това системата ги задължава при започване на работа да правят вноски за нещо, което знаят, че няма да получат. Това се нарича - РЕКЕТ. Някой може да бъде рекетиран само, ако притежава нещо. Не можеш да вземеш на босия цървулите!
  Тъй като младежите все още нямат нищо натрупано, то при опита за рекет от страна на системата, веднага младежите се отправят към места, където той не съществува - т.н. Терминал-2.
  Има много лесен начин за разрешаване на проблема, а той е всеки да отговаря за себе си!
  Работата на работодателя е да създава работа и да плаща договорените заплати.
  Работата на работника е да се договори, да свърши договореното и след като си получи заплатата да си плати данъците.
  Работата на държавата е да си събира данъците и да ги разпределя въз основа на приетия бюджет.
  Социалното осигуряване е вид данък поддържащ армия от чиновници. Данъка може да е по-висок и да решава социалните проблеми.
  Работника трябва да реши как ще си разпределя заплатата - за моментна консумация, за пенсия, за здраве, за застраховки или спестяване за образование на децата.
  Когато се въведе този модел, то тогава ще се намали и сивата икономика. Работодателя ще отчита всички дадени пари защото ще му се признават за разход. Няма да има необходимост да защитаваме работника с МРЗ защото той сам ще мисли за по-изгоден договор, знаейки, че ще трябва да прави значителни отчисления.
  Проблемът обаче е в статуквото поддържащо най високата в Европа администрация.

 58. 58 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#47] от "aleko":

  Така е но не всички са така ПРЕУСПЯВАЩИ.
  Няма бивш МАГУРАДЖИЯ който да не е ПРЕУСПЯЛ БИЗНЕСМЕН.
  Представи си всеки малък и среден бизнесмен ако беше преуспял като твоя познат колко много хотели, развлекателни заведения и ресторанти щеше да има под път и над път.
  "Да си преуспял бизнесмен от типа на магураджийте не всеки го може".Къде са НАП и другите отговорни институции.Не всички бизнесмени са като твоят познат.Ако той ни служи за пример то на младите в България не им остава нищо друго освен Терминал 2.

 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Тенденцията да се увеличава дела на държавния бюджет в допълване на средствата за пенсиите в досегашния им обем и количеството на другите необходимости пред него ( здравеопазване, образование и дори и правосъдие), обещава всичко друго, но не и повишение на пенсиите.
  В този смисъл не защото го казва Калфин, но е ясно на всеки здравомислещ човек, че най-простите неща трябва да бъдат направени - увеличаване на възраста и стажа за пенсиониране и/или повишаване на вноските.
  Какво ще кажат работодателите е ясно, те въпреки че уж са гениални бизнесмени, основно обичат да плаат за каквото и да е форма на държавна подкрепа и защита от конкуренция.
  Какво ще кажат профсъюзите също е ясно - по-големи пенсии, по- ранно пенсиониране .
  Аз си мисля, е освен двете увеличения - на възрастта и вноските, не е никак зле държавата да прегледа резервите - ранното пенсиониране на маса хора от МВР,МО и ДАНС и проверка на поти милиона инвалиди, които бяха произведени по бързата процедура и не безкористно от ТЕЛК, както и чиновническите разходите на НОИ. Ако тези елементи се регулират, може да се окаже че другите увеличения могат да се приложат още по-меко и безударно.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  А слеед 20 години,бъдещите пенсионери откъде ще получават пенсии,като тука въобще няма да има работещи.

 61. 61 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#58] от "chicho_pesho":

  Не са магураджии и не се считат за преуспели, а просто надхитрят системата. И това е масова практика по малките фирми. Откъде мислиш са толковата лъскави коли по улиците? Не се бият в гърдите, че са пример, но това е масова практика, всички така правят. Къде са НАП ли? У нас лявата ръка не знае какво прави дясната. Затова...

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  [quote#41:"Танас"]Така е истина е защото този горе на снимката тогава пееше друга песен, че като намалят вноските работодателите ще вдигнат заплатите и ще инвестират в нови технологии и техника. [/quote]
  Тц, рИвеше като заклан, че "дипломати от кариерата" получават само по 300 лв. пенсия и продължаваше да раздава бонуси и други материални стимули, върху които ни Външно министерство, ни дипломатите плащат осигуровки.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  [quote#61:"aleko"]Не са магураджии и не се считат за преуспели, а просто надхитрят системата[/quote]
  Ако не са умни и хитри, няма да са бизнесмени. А на калпавата система все другите са й виновни.

  [quote#61:"aleko"]И това е масова практика по малките фирми.[/quote] При всички фирми е така. Дори и при корпорации от рода на Мерк Со. (Федералния съд на щата Ню Джърси ги осъди преди десетина години на 340 млн. долара за "спестени" данъци при творческо прилагане на международните стандарти).

  [quote#61:"aleko"]Откъде мислиш са толковата лъскави коли по улиците? [/quote] Втора ръка автомобили и голяма любов, опс грижа на добър стопанин към тях (за разлика в Гърция). Апропо, размера на еко таксата и застраховката (колкото стойността на такъв автомобил) в Германия за стар автомобил прави, особено преди 2007 г. износът на такива автомобили "печеливш" бизнес и за продавача, и за купувача.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  А пенсионерите защо мълчаха, когато им обираха пенсиите източвайки пенсионния фонд? 1982 е ясно - страх от ДС, ама после - БСП кога дойде на власт хвърли им като на помияри двайсе лева великденски и после им източи пенсиите, та мизерстват на сух хляб и айрян. Тези дето не гласуват за БСП ги съжалявам, ама онези бузлуджанските туристи - те все зелени чорапи, милиционери, инджинери, директори на водопади - с пенсия таван си знаят - кога БСП даде два лева увеличение на сиромаха, ще даде сто кинта на тях.
  Прав е Калфин, обаче аз искам да се преразгледат високите пенсии на комунистическия елит, че преди няколко години един се хвалеше в ефира, как взимал тавана от стаж в Кремиковци, а дори не знаел къде се намира завода и никога не е ходил там - синекурна службица.

 65. 65 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#62:"wanderer"]Тц, рИвеше като заклан, че "дипломати от кариерата" получават само по 300 лв. пенсия и продължаваше да раздава бонуси и други материални стимули, върху които ни Външно министерство, ни дипломатите плащат осигуровки.[/quote]

  Да но като министър няма начин да не е гласувал на заседание в министерски съвет намаляването на осигурителните вноски и сега иска да прокара точно обратното а това си е ПОПУЛИЗЪМ в най - чист вид.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 66. 66 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "globetrotter":

  За да бъдем Народ, трябва да вървим заедно - Моисей не е повел еврейския род, само и просто заради "младите" в него ...

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#19] от "StanDim":

  В средното след училище и лятото продавах на сергия - надник 6 лева на ден - един "ром" ми се похвали че има пет лични карти и взима помощи 5 по 70 - 350 лева - 36асим0!

 68. 68 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  [quote#21:"hodounski"]Просто трябва да има отделни фондове за соц.помощи и пенсии. [/quote]

  Да - трябва да има отделни фондове, които да се пълнят не от данъците на работещите, а от обектите с национално значение (примерно язовири), които държавните мафиоти са заграбили за лично ползване.

 69. 69 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Остави се, ама дори и с тези плахи и мижави реформи обричането е също сигурно.

 70. 70 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#61] от "aleko":

  За да казваш

  [quote#61:"aleko"]но това е масова практика, всички така правят.[/quote]

  значи че и ти го правиш така. Кажи си колко луксозни коли имаш, колко хотела и ще ти повярвам.
  Според теб трябва да запалим юргана за да изгорим бълхата.
  Не всички, болшинството не правят така но излизат в СИВАТА икономика за да оцелеят и да не им се налага да крадат.
  Вярно е че виждаме по улиците автомобили от престижни марки
  но болшинството са втора употреба и на повече от 10 години внос от Италия всяка на не "повече от 134000 километра" - смях в залата.

 71. 71 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Докато не се премахнат всички "солидарни" системи (пенсионна ,здравна и т.н.) пари няма да има. Ако не ме задължаваха въобще не бих им плащал тия осигоровки, което от своя страна довежда до следващото- при първа възможност бих ги укрил. Човек трябва да знае за какво внася и че внесеното си е негово, на децат му , така би имал стимул да пести за старини.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 72. 72 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хм, държавата вече взема 40% от брутните разходи за персонал на фирмите. Колко още?

 73. 73 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Каква солидарност с шапкаджиити и нежелаещите да се образоват и трудят?

 74. 74 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#70:"chicho_pesho"]значи че и ти го правиш така[/quote]

  Как въобще достигна до този извод? Ако го правех, нямаше да го критикувам, а щях да оправдавам дребните крадци на данъци с неволята и лошата държава.

  [quote#70:"chicho_pesho"]Кажи си колко луксозни коли имаш, колко хотела и ще ти повярвам. [/quote]
  Точно нула.

  Ти защитаваш хитреците, които гърмят, че държавата нищо не им е дала, всичко сами са си направили и съответно нищо не й дължат. А темата все пак беше за пенсиите... Няма откъде да дойдат, ако всички разсъждават така.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#65:"Танас"]Да но като министър няма начин да не е гласувал на заседание в министерски съвет намаляването на осигурителните вноски [/quote]
  Доколкото си спомням, Министерският съвет не е обсъждал намаляването на осигурителните вноски. Тогава (2006 г.) имаше "консултативен съвет" 3-5-8, който застави парламента да гласува техните решения - увеличаване на здравната осигуровка с 33% (от 6% на 8%, Йордан Цонев пръв лобист и сбъркан финансист - вместо смятаните от него 500 млн. едва се събраха 140 млн. лв. в повече) за да може частни здравни фондове да захлебят с държавни пари. За да "подкупят" депутатите да гласуват увеличението, намалиха пенсионните вноски. После Министерският съвет трябваше да измисли начин за запълване на дупките в НОИ с "гениалната" идея "държавно пенсионно съ-осигуряване", ама с вноски само към НОИ, но не и към задължителното допълнително осигуряване. Тая "гениална идея" дори не е въплътена в Кодекса за социално осигуряване, а всяка година "според зависи" се прави закона за бюджета на НОИ.
  Мисля, че Калфин няма "пряко в вдигане на ръка" в разрушаването на пенсионния модел. Но косвено - предлагаше сепаристки идеи как служителите на Външно да бъдат привилегировани и облагодетелствувани. Сиреч, създаваше почвата за гниенето и ...както се вижда не е спирал и досега.

 76. 76 Профил на Jasen Jankov
  Jasen Jankov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Смятам че трябва да се намали размера на осигуровките, това автоматично ще даде глътка въздух на работодателите(в дребния и среден бизнес). Тогава те ще почнат да наемат повече хора. Те се нуждаят от повече работна ръка! Осигуровките или данък труд, както си е, са много сериозна пречка пред бизнеса. Защото нека не се лъжем, в дребния бизнес особено те се поемат изцяло от работодателя. А всички знаем за какво отиват повечето от тези пари - за несъществуващи инвалидни пенсии, за социални пенсии(на "бедни цигани" и т.н.

 77. 77 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 381 Гневно

  "Калфин: Хората, които защитават сегашното статукво, обричат пенсионерите на мизерия"
  Другарю Калфин писна ми в тази държава най-некадърните и с политическа поръчка да бъдат назначавани в социалното министерство!
  Изпивам чувство на гняв от несправедливостта и безумието, което се опитвате да наложите с пенсионирането на 65 години на наборите след 1964 .
  Предполагам е известно на всички, че тези набори след 64 - полицаите и военните вече са се пенсионирали на 45 години и получават пенсии, които аз и моите връстници от гражданския сектор ще получим чак на 65 години, ако доживеем, щом трябва да се спазва закона е добре, но предполагам ви е известно, че по татово време полицаи и военни ставаха най-некадърните, тея дето ги мързеше да учат и с тройки избутваха класовете, естествено, че между тях има и набори които заслужават да се пенсионират по-рано, но с какво тройкаджията и мързеливеца е по-добър от мен, че аз който работя в гражданския сектор ще треперя след 57 години дали няма да ме уволнят от работа, защото съм отишъл да си сменя памперса и да треперя дали ще доживея да видя пенсията, а тоя мой връстник дето цял живот е търкал наровете от 20 години държавата му слага всеки месец 600-1000 лева пенсия?!!!
  Дай боже всеки да доживее до пенсия, но 20 години между един и същи набор в срока за пенсиониране е повече от малоумно безумие!

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#76:"jasenjankov"]Смятам че трябва да се намали размера на осигуровките[/quote]
  Проблемът не е в размера на осигуровките, а в съотношението работещи/пенсионери. И в Германия имат същия проблем, но причините са им други. При тях заради гастарбайтерите, при нас от цоциалистическото мислене "с чужда пита помен правим", защото пенсионната система е впрегната веднъж като социално подпомагане (инвалидите), втори път като "намаляване на данъците" - доходите/пенсиите на пенсионерите са освободени от здравни осигуровки и другите осигуровки. Колкото повече ранни пенсионери, толкова по-голяма става тежестта върху работещите да поемат и болничните осигуровки, и здравните, и за безработица, и за трудова злополука (от която всъщност трябва да се плащат инвалидните пенсии).

 79. 79 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Бе за каква пенсионна система в държава без реално функциониращо правосъдие говорите, бе!

  Всичкото това осигуряване е шменти-капели.

  Всички , които имат сега родители-пенсионери знаят първа ръка за какво иде реч.

  Ограбени 40-на години трудов стаж и нищо, живуркат.

  Хич и не помислят, че това не трябва да се допуска.

  Фараоните и малките им прасчовци продължават да си дерибействат.

  Еми така ще е там , в България...ще има да чакат да им давам данък за "социалната система".

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "globetrotter": ≪Ами това е целта на другарите - да държат максимален брой в хора в пряка зависимост от "майката закрилница" - Държавата≫.

  Да, Калфин има за цел да държи максимален брой хора в пряка зависимост от държавата. А от кого ще бъдат зависими хората, които поради нарасналата възраст за пенсиониране и липсата на работни места, които бизнесът не иска да увеличава, макар да разполага с пари, вместо да се пенсионират, просто ще станат безработни, като по този начин ще увеличат и без това високата безработица?

  Всъщност увеличаването на пенсионната възраст при безработица над два-три процента е пълен и абсолютен управленчески кретенизъм. Защото увеличаването на броя на хората в предпенсионна възраст няма как да доведе до увеличаване на БВП, ако броят на работните места останва непромвенен или дори те намаляват. И ако бизнесът натиска в тази посока, то е защото по този начин издръжката на тези хора се прехвърля изцяло на държавата, а бизнесът спестява пари от намалени по брой или ниски вноски за пенсии и за здравеопазване. И от заплати, тъй като повишаването на безработицата води до понижаване на заплатите.

  Така че патриотите на високата възраст за пенсиониране просто искат да прехвърлят издръжката на възрастните върху бюджета, който се плаща основно от хората на наемния труд, работещи на заплата. Защото основен данък, който пълни бюджета, е ДДС, който като косвен данък е пропорционален на разходите, а не на прихосите, и не се плаща от корпорациите. Него го плащат основно хората със средни и ниски доходи. А между другото, заплатите ще спаднат, тъй като колкото по-висока е безработицата, толкова по-ниска е работната заплата, макар тази зависимост на не е пропорционална.

  Та затова е този кански вой на бизнеса за увеличаването на пенсионната възраст, без да се има предвид, дали има работни места, на които да работят тези допълнителни бройки свободна ръка.

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "...Към момента работещите в системата се пенсионират по-рано - средно 52 г. и 8 месеца за 2014 г. "Ще вървим към минимална възраст за пенсиониране. Сега няма изискване за възраст, а само за стаж от 27 г., от които 18 г. в системата"..."

  Ще - ще - ще ..... нещата за системата на МО, МВР пак се отлагат за в бъдеще.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#47:"aleko"]4 маркови коли,[/quote]
  има ли кола, която няма марка?

 83. 83 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 368 Разстроено

  Съдбата на пенсионерите в Б-я е много лоша !
  И причината е елементарна!
  Няма от къде да дойдат парите.
  И не е само пенсионните фондове ,че няма да работят ,защото има едно нещо ,което стои в основата-броя на работещите!
  Не само намалява броя им , но и се влошава разпределенитео.
  Ниско платените и ниско доходни работни места ще увеличават процента си.
  НАли знаете какво е разпределението и нисшата на пазара ,който ни е даден-туризъм и фермерство.
  От там данъци и високи дохди не може да се очаква.
  И всяко коментиране с положителен поглед за пенсионирането , са си фантастика!
  Дори и да се намали броя на пенсионираните ,поради влошаване на здравните грижи , пак е лоша картината!
  Това е съдбата на моето поколение!
  Да се обвиняваме е най-лесното.
  Но все пак това стана при нас , следователно и ние носим вината! Това е кръста ни ,който сами си докарахме.
  Ще трябва да си го понесем самите ние!

 84. 84 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#77] от "inlineonline": За голямо съжаление тройкаджиите (някои от стъкларството) управляват тази държава.
  А моята учителка по История (наскоро научих), че е на социално обещитение. Тя ежеднивно е ходила пешком с канче в ръка за храна. Трудно е да погълнеш толкова много несправедливост.
  Всичкото на едно място, та чак вони!

 85. 85 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Както е казал Костурица нещата се правят "со паре и со другаре", а когото няма "паре" какво ни остава.....?

 86. 86 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#77:"inlineonline"]Дай боже всеки да доживее до пенсия.... [/quote]
  Целта е, ако не си разбрал "човек" да умира преди да се пенсионира и тогава всички проблеми са решени!!!!!

 87. 87 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Този така се е омаял от властта, че нищо смислено не може да предложи. Вече е напълно в тона на десните си колеги - реформи, реформи, реформи до дупка, които винаги стигат до увеличаване на пенсионната възраст и на осигурителните вноски и са придружени със същите безумни изчисления, кога НОИ нямало да е на дефицит и как пенсиите щели да се увеличат с 40% за 12 години, които едва едва ще покрият инфлацията. Очевидно в плановете и на сегашната дясна коалиция не се предвижда икономически растеж, а продължаване на на мутромилиционерските практики на първото управленеие на рапоня, всички дупки в бюджета да се кърпят с все по-голямо дране на останалите все още в България данъкоплатци.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 88. 88 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В едно нещо съм сигурен и то е, че няма да доживея да чуя някой комунист(социалист) да казва истината и само истината или да признае вина ! 60 години управлява БКП/БСП и видите ли не те били виновни за мизерията в България, за ниските пенсии и заплати, за израждането на нацията, циганизацията и тоталната липса на перспектива ! А точно тази партия направи най-чудовищния експеримент с нацията, от който надали ще се отърси и затова спасението на българина е да избяга от този посткомунистически бардак !

 89. 89 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "Deaddark":
  +
  Да, един циганин*, по неправомерни начини, взима евентуални надбавки на поне 2-ма пенсионери, счупили се от бачкане 40 години.

  * "Аз съм Сали и съм циганин. Виждате ме, досега ме гледахте по снимки, сега ме гледате на живо. Циганин съм и се гордея от произхода си" - думи след спускането му в парламента. Не "ром" - циганин си се самоопределя като "циганин".


 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Населението в България към 2011г. е 7,3 млн, а според ЦРУ около 6,9 млн за 2014г.
  По възраст разпределението е:
  1. 0-14г. - 13,4%
  2. над 65г. - 18,8%, т.е. пенсионери,
  или общо 32,2% - неработещи!

  3. 15 - 64г. - 67,8%.
  Да, но колко от тях работят, и какво работят?
  Защото безработните все повече се увеличават.
  Защото милиционерите, военните определено не произвеждат, но без тях не можем.
  Не произвеждат и съдиите, прокурорите - без тях не можем, друго е доколко те са евективни.
  Не произвеждат и държавните чиновници, макар че и без тях не можем, но те нещо се възпроизвеждат в темпове много по-бързи и от мургавелковците!

  ЗАЩОТО ДЕЙСТВИТЕЛНО ПЛАЩАЩИТЕ ОСИГУРОВКИ ОТ ЗАРАБОТЕНОТО СИ (в тази категория включвам сервитьорки, продавачки и адвокати, не само работници) Е ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО НИСЪК!
  Дали имат 20%?

  Освен осигуровки те плащат и данъци, а от данъците се осигуряват осигуровките на: МИЛИЦИОНЕРИ, ВОЕННИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ, КАКТО И ТЕХНИТЕ 20 ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ !

  Реформата я виждам в:
  1. Намаляване броя на държавните чиновници;
  2. Намаляване броя на изплатените заплати при пенсиониране до 6;
  Поне на първо време, всичко друго е бошлаф.

 91. 91 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 221 Гневно

  Колко време ще се говори за реформи, а никой няма да спомене за ранното пенсиониране на военните, които взимат тавана и взимат 40 години пенсия за колко години трудов стаж?! Вбесявам се.

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#91:"fillipova"]а никой няма да спомене за ранното пенсиониране на военните, които взимат тавана и взимат 40 години пенсия за колко години трудов стаж?! [/quote]
  А какво да кажем за пасмината държавни чиновници? Всяка година те се увеличават, увеличават.

 93. 93 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Какво значи осигурителна вноска?

  Това би трябвало да е пари, които човек отделя за старини! Когато, обаче е избран "солидарен модел" да се плащат такива вноски няма никакъв смисъл! Ако си плащал ще си живееш в жестока мизерия! Ако си могъл тези пари да си ги спестиш, а същевременно да си взиаши инвалидна пенсия, то де юре ще си доста беден, но де факто ще живееш сносно за разлика от будалите, които те хранят, а самите те гладуват!
  Не стига, че будалите хранят мошениците, ами с парите на будалите се изхранва ислямистката паплач придошла от незнам си къде, с парите на будалите се хранят и циганите, които могат да правят с мирните будали каквото си искат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK