Горанов смята за неработещ механизъм възможността той да разваля сделки

Горанов смята за неработещ механизъм възможността той да разваля сделки

© Юлия ЛазароваМинистърът на финансите не смята, че ще е работещ механизъм, при който на него се даде възможност да разваля сделки, сключени в ущърб на държавния интерес. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов, след като вчера първо ГЕРБ, а после и Реформаторският блок предложи такова правомощие да бъде дадено на него вместо на главния прокурор, каквато беше първоначалната идея.


"Ако се възложи на финансовия министър да разваля сделки от търговския оборот с неясна подсъдност и предмет, подобен текст ще бъде неработещ", обяви Горанов, цитиран от агенция "Фокус".


В отговор на въпрос дали ще понесе отговорността върху плещите си да спира сделки той посочи:
"Доста сложен въпрос, не като плещи, тъй като Министерството на финансите е доста сериозно и апаратът, с който министърът на финансите разполага, е доста сериозен. Въпреки това обаче оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции", посочи той. Обясни, че ако бъдат възложени такива правомощия на финансовия министър, тепърва ще трябва да се даде отговор на няколко въпроса.


Сред тях е този как министърът на финансите ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на България, както и какви ще са правните последствия от евентуални действия на министъра на финансите, възползвайки се евентуално от дадени му нови права.


Той уточни, че не е готов с директния отговор на въпроса как би прилагал като държавен орган евентуални възложени му нови функции. "Със сигурност обаче, ако това е решението на НС по целесъобразност, ще положа всички усилия да го прилагам." Той уточни, че сега са други обществените отношения в сравнение с края на 90-те години, когато главният прокурор е имало смисъл да може да разваля сделки.


Той все пак припомни, че сега министърът на финансите е отговорен за това да защитава процесуално държавата при всички спорове по повод претенции срещу нея. "Неслучайно към министъра на финансите съществуват звена като Дирекция "Съдебна защита". Отдавна по Гражданския процесуален кодекс (ГПК) министърът на финансите е този, който защитава държавата при финансови претенции към нея", заяви Горанов.


По думите му големите проблеми, възникнали от кражбите в КТБ, са заредили обществото с огромни очаквания, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта и всичко откраднато ще се върне на хората. "Ще направим всичко възможно, но тази мярка едва ли ще даде очаквания от хората резултат. Не бягам от отговорност", каза още Владислав Горанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK