Горанов смята за неработещ механизъм възможността той да разваля сделки

Горанов смята за неработещ механизъм възможността той да разваля сделки

© Юлия ЛазароваМинистърът на финансите не смята, че ще е работещ механизъм, при който на него се даде възможност да разваля сделки, сключени в ущърб на държавния интерес. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов, след като вчера първо ГЕРБ, а после и Реформаторският блок предложи такова правомощие да бъде дадено на него вместо на главния прокурор, каквато беше първоначалната идея.


"Ако се възложи на финансовия министър да разваля сделки от търговския оборот с неясна подсъдност и предмет, подобен текст ще бъде неработещ", обяви Горанов, цитиран от агенция "Фокус".


В отговор на въпрос дали ще понесе отговорността върху плещите си да спира сделки той посочи:
"Доста сложен въпрос, не като плещи, тъй като Министерството на финансите е доста сериозно и апаратът, с който министърът на финансите разполага, е доста сериозен. Въпреки това обаче оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции", посочи той. Обясни, че ако бъдат възложени такива правомощия на финансовия министър, тепърва ще трябва да се даде отговор на няколко въпроса.


Сред тях е този как министърът на финансите ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на България, както и какви ще са правните последствия от евентуални действия на министъра на финансите, възползвайки се евентуално от дадени му нови права.


Той уточни, че не е готов с директния отговор на въпроса как би прилагал като държавен орган евентуални възложени му нови функции. "Със сигурност обаче, ако това е решението на НС по целесъобразност, ще положа всички усилия да го прилагам." Той уточни, че сега са други обществените отношения в сравнение с края на 90-те години, когато главният прокурор е имало смисъл да може да разваля сделки.


Той все пак припомни, че сега министърът на финансите е отговорен за това да защитава процесуално държавата при всички спорове по повод претенции срещу нея. "Неслучайно към министъра на финансите съществуват звена като Дирекция "Съдебна защита". Отдавна по Гражданския процесуален кодекс (ГПК) министърът на финансите е този, който защитава държавата при финансови претенции към нея", заяви Горанов.


По думите му големите проблеми, възникнали от кражбите в КТБ, са заредили обществото с огромни очаквания, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта и всичко откраднато ще се върне на хората. "Ще направим всичко възможно, но тази мярка едва ли ще даде очаквания от хората резултат. Не бягам от отговорност", каза още Владислав Горанов.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Весело

  Започнаха да си прехвърлят тази глупост, като горещ картоф!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 731 Весело

  Едните искат, друг не дава, третите предлагат нещо /уж реформаторско/, ама номинирания не ще. Явно пазърлъка не върви по гладкия сценарий...

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Весело

  Не така бе Владко!
  А Боко и Цв.Цв. такива надежди имат в теб!
  С какво ще демонстрират дейност по случая КТБ сега!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Весело

  Аз ви казах! 25 години градим демокрация и икономика за 1 лев! И всеки с 1 € може да ни изкупи всичко! Демокрация за 1 лев-цел, средство, постижение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Весело

  Та той е там да прави сделки, не да ги разваля!!!

 6. 6 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Г-на министър едва ли не знае, че всеки министър, а и хидролози, от доста време насам, лично е развалял сделки, отказвайки инвеститори с прекалено голяма поискана комисионна. Така, че това си е работещ механизъм, смазан добре през годините - едни се развалят, други се сключват. И всичките "развалени и сключени", г-н Горанов знае, че са в ущърб на държавата.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Питайте бе, хора, питайте!
  Нали сме в Европейския съюз, защо сте седнали
  да измисляте топлата вода и се мотаете като патки в кълчища вместо да видите как се решават тези въпроси - и не само те - в другите по-напреднали страни?

 8. 8 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Стига театро,стига цирк ! И сега си има механизъм за спиране и разваляне на сделки :

  Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) В случаите по чл. 11 и 18 министърът на финансите по предложение на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" може да спре с писмена заповед определена операция или сделка за срок до три работни дни, считано от деня, следващ деня на издаването на заповедта. Ако до изтичането на този срок не бъде наложена превантивна мярка, запор или възбрана, лицето по чл. 3, ал. 2 и 3 може да извърши операцията или сделката.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" незабавно уведомява прокуратурата за спирането на операцията или сделката, като представя необходимата информация при запазване анонимността на лицето по чл. 3, ал. 2 и 3, извършило уведомяването по чл. 11 или 18.
  (3) Прокурорът може да наложи превантивна мярка или да направи искане пред съответния съд за налагане на запор или възбрана. Съдът следва да се произнесе по искането не по-късно от 24 часа от постъпването му.
  (4) (Доп. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Когато при проучването и анализа на информацията, получена при условията и по реда на този закон, съмнението за изпиране на пари не отпадне, дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" разкрива тази информация на прокуратурата или на съответната служба за сигурност или обществен ред, като запазва анонимността на лицето по чл. 3, ал. 2 и 3 и по чл. 3а и на неговите служители, извършили уведомяването по чл. 11 или 18.

  ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ

 9. 9 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Момчето се усети, че както казва шефа му "ще се намери някой, който да го арестува" или пък нещо друго... Румънският картоф пари и Горанов не иска да се изгори... Що не го оставите на мира, бе - той просто иска да стане милионер, е стана от комисионите от заемите, що сега не го оставите на мира да им се порадва?...

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Неработещ е,независимо какво смята Горанов.В Правова държава само съда решава.

 11. 11 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#8] от "pipon":

  +++ Прав сте абсолютно. Но това е възмажно само при цитираната от Вас хипотеза. В случая се иска възможност за спиране или разваляне на сделка по целесъобразност. Продавачът е цветнокаж а купувачът не е рус със сини очи. Разваляй, спирай! По закон. Тотална намеса на прокуратурата в гражданския оборот, което е в пълно противоречие с основните принципи на правото.В конкретния случай проблемът не е в главния прокурор или финансовия министър. Те изпълняват законите такива каквито са. И цацаров и Горанов дадоха заден ход защото им е ясно на каква пързалка се опитватх да ги поставят. Проблемът е в законодателя, в тези народни представители/творци на закони, в чиито глави още кънти залпът на крайцера "Аврора"/, които предлагат подобни законодателни промени и в тези, които евентуално ще ги гласуват. И това след 8 години членство в ЕС. Връщане във времената на Сталин и Вишински и член първи на Живковата Конституция. Прокурор в гражданския оборот, уникално безумие. Всеки юрист в парламента, който гласува за подобно безумие трябва публично да си изяде дипломата. Следващата стъпка ще бъде прокуратурата да може да спира за 48 часа, ражданията и гражданските бракове и каквото друго се сетят такива като вносителите на подобно "творение", нямащо нищо общо с основните принципи на правото, правовата държава и върховенството на закона. Най - добре е всяка покупко продажба да става със санкцията на прокурор. Прокуратура по съветски модел. Модел продължаващ да съществува и сега в Русия, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан и Казахстан. Дори Куба и Северна Корея не си позволяват подобно извращение с правото. "Булгаристан - 2015", но не по Оруел. 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Горещия картоф почна да се прехвърля от ръка,на ръка.

 13. 13 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 344 Неутрално

  По важното е КОЙ текущо ще определя кои сделки са сключени в ущърб на държавата. За да налагат санкции Главния Прокурор
  или Министъра на Финансите ще носят ли отговорност ако се установи в последствие че, има такива сделки а не са наложили санкции и щетите са нанесени.
  Кой ще носи отговорност когато Международните съдилища осъждат България поради отнето право за защита и нарушени граждански права.
  КОЙ, КОЙ, КОЙ !!!

 14. 14 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има резон много хора да са резервирани към подобни предложения, от къде им дойде това в главите на "реформаторите"

 15. 15 Профил на Ива Стойчева
  Ива Стойчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що да не работи, Борисов и Пеевски ти поръчват, ти изпълняваш. Кое му е сложното? А народа...той ще си стои гладен, явно още дълго време!

 16. 16 Профил на Anastasiya St.
  Anastasiya St.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми той и на неработещ си мирише! Соц от всякъде!

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Те ти булка спасис деу!

  Цацата беше няк'Ф гадняр дето не изигра танца на радоста от решението на герберите! Ми сега к'во правим!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "rosiraycheva50._":

  Това не е картоф! Това е мисловна пръдня ( с извинение).

  Няма как да го прехвърляш. Варианта е да лбяснаваш, че се е изпуснал някой друг!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "subaru":

  +++++++++++++++++
  Изцяло споделям коментара Ви, индиректно и този, подкрепен от Вас.
  [quote#11:"subaru"] И това след 8 години членство в ЕС. [/quote]
  Някой им даде акъл. Не съм убедена, че е вътрешна работа - те и без това правят каквото си искат на милата ни родна територия. Допускам, че някой ги посъветва отвън. Възможно е, обаче, и те да са си дали сметка, че столът е до време. Самоунищожително е да конструираш собствената си гилотина, чувството за самосъхранение винаги работи безотказно.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Не знаят какво да правят, или знаят ама не искат да го правят. Очевидно е, че нямат нито желание, нито капацитет да решават проблеми. Защо протестърите ручаха жабетата?

 21. 21 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Всички искаха да развалят сделки, сега започнаха да дават заден ход панически. Какво се случва?

 22. 22 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "...големите проблеми, възникнали от кражбите в КТБ, са заредили обществото с огромни очаквания, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта..."
  Изглежда Пеевски на успя да окраде активите, които беше набелязал, та трябва сега неговият спаринг партньор на кафе съвсем да ги обезцени, за да налапат нещо. Видяха, обаче, че няма да им минат номерата и включиха данъчните боздугани. Някой се обади от някоя голяма страна и завъртяха свинския пирует. Ама голяма простотия!

 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1947 Весело

  Кой натисна "паник" бутона? Кой?

 24. 24 Профил на Christo Milenkov
  Christo Milenkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знаят какво искат, но не дават мира докато не го получат. Ето това е реформаторски плам съчетан с герберска воля и експертиза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK