Украйна започна кампания срещу контрола на олигарсите в енергийния сектор

Украйна започна кампания срещу контрола на олигарсите в енергийния сектор

© Associated PressУкраинската съдебна власт започна процедура, която ще опита да обяви за невалидни публични търгове, дали на крупни бизнесмени контрола над ключови компании в енергийния сектор, съобщава "Ройтерс". Тези търгове са били по време на управлението на Виктор Янукович и се разчитат като опит за ограничаване на олигархията.


Съдът иска да отмени продажбите на електрически компании електроразпределителната мрежа в Източна Украйна на милиардера Ринат Ахметов и негов приближен през 2012 и 2013 г. Държавните "Днипроенерго" и "Донбасенегро", които захранват националната електрическа мрежа, както и един от основните разпределители в Закарпатски регион бяха продадени на много ниски в търгове без конкуренция, в които взеха участие само подбрани кандидатури.


"Тези приватизации… бяха направени така, че изкуствено да създадат условие за придобиване на  държавна собственост от конкретни лица, като обхватът на потенциалните купувачи беше намален значително", съобщава прокуратурата.
Действията срещу Ахметов – най-богатият човек в Украйна, натрупал състоянието си в бизнеса с метали и енергетиката в годините след разпада на СССР – засягат и други олигарси, приближени на бившия президент.


Кампанията срещу тях започна, когато президентът Петро Порошенко свали Игор Коломойски от поста губернатор на Днепропетровска област, след като той изпрати въоръжени мъже в киевски офис на държавния тръбопроводен оператор "Укртранснафта", когато правителството опита да въведе законодателство, което влиза в противоречие с интересите на Коломойски в петролния сектор.


Порошенко е под натиск от западни финансови институции и потенциални донори да извърши антикорупционна кампания в Украйна в замяна на спасителен пакет за страната. По тази причина той обяви кампания срещу олигарсите, ползвали богатствата си, за да купуват влияние в парламента и правителство.


Президентът, изглежда, възнамерява да сложи край на контрола им върху газовата индустрия, която е средоточие на интересите на съперничещите си олигарси от 1991 г. насам. Депутати искат да прокарат законодателство, което ще ограничи влиянието и на Дмитро Фирташ, собственик на Group DF.


Въпреки че популярността му намалява, откакто беше арестуван във Виена миналата година по искане на ФБР, която го обвинява в даване на подкупи, Фирташ все още контролира голяма част от местната газопреносна мрежа на Украйна.


"Олигарсите искат хаос, не ред. Искам деолигархизация на страната", заяви Порошенко в събота. Президентът наблегна на нуждата от прозрачност в украинската икономика.


DTEK на Ахметов плати 147 милиона долара за 25% от държавните активи в "Днипроенерго" през 2012 г. Контролът над "Донбасенерго" премина в ръцете на Игор Гуменюк, приятел на Ахметов и член на Партията на регионите на Янукович. Фирмата му "Енергоинвест холдинг" купи 61% от държавните активи за 90 милиона долара през 2013 г.


Половината от държавната собственост в елетроразпределителната фирма на Закарпатски регион беше продадена за 18 милиона долара на фирма, собственост на руски бизнесмен. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK